Ρένα Δούρου: Η διαφθορά υπονομεύει τη Δημοκρατία


 
«Η μετανάστευση ουσιαστικά είναι η ιστορία της ανθρωπότητας. Η ευρωπαϊκή ιστορία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Ειδικά αυτές τις μέρες, που η 35η Σύνοδος του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης συμπίπτει με τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη λήξη του A’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος ευθύνεται, μεταξύ άλλων δεινών, και για τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών. Οι περίοδοι οικονομικής κρίσης, η κλιματική αλλαγή δημιουργούν νέες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και δοκιμάζουν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών και την αντοχή των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στο κανάλι του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Μάχη διαρκείας κατά των προκαταλήψεων και της άγνοιας
«Το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο είναι μία πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, δίνοντας μάχη κατά των προκαταλήψεων, των προκατασκευασμένων ιδεών, της άγνοιας – όλων των παραγόντων δηλαδή που ανοίγουν τον δρόμο στον νεοναζισμό και την ξενοφοβία», παρατήρησε η Περιφερειάρχης Αττικής, θυμίζοντας ότι στο παρελθόν η Ευρώπη πλήρωσε εξαιρετικά βαρύ τίμημα όταν έχασε αυτή τη μάχη.
«Η υπερψήφιση χθες της Έκθεσης για τον ρόλο των συνοριακών περιφερειών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο απότισης φόρου τιμής στις θεμελιακές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου», τόνισε η Ρένα Δούρου.
Το αίτημα της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης είναι κυρίαρχα στην Έκθεση, που δεν αφορά στενά τις συνοριακές περιφέρειες, αλλά επιχειρεί να προσεγγίσει συνολικά το φαινόμενο.
Υπογραμμίζεται ακριβώς η ανάγκη για πολιτικές που διευκολύνουν τη διαδικασία ένταξης των προσφύγων / μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, μέσα, για παράδειγμα, από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο και συνέργειες
Παράλληλα η Περιφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης σαφούς θεσμικού πλαισίου σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό- για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου, ως συστημικού ζητήματος και όχι ως κρίσης.
Παρατήρησε ότι απαιτούνται «συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποτελεσματική υποδοχή και ένταξη των προσφύγων / μεταναστών», φέρνοντας το παράδειγμα της ίδρυσης και λειτουργίας από την Περιφέρεια Αττικής του Κέντρου Logistics, που πλέον αποτελεί αναγνωρισμένη καλή ευρωπαϊκή πρακτική.
«Στην κατεύθυνση αυτή των συνεργειών όλων των επιπέδων διακυβέρνησης κινείται και η Έκθεση που ψηφίσαμε χθες, η οποία βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση – κάτι που έγινε σαφές και από τη συζήτηση που προηγήθηκε».
Η διαφθορά υπονομεύει τη Δημοκρατία
Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, με αφορμή Έκθεση για Ευρωπαϊκό Κώδικα Συμπεριφοράς όλων των εμπλεκόμενων στη διακυβέρνηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για αγώνα διαρκείας που σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ άλλοτε». «Γιατί είναι πλέον κοινός τόπος ότι η αποτυχία αντιμετώπισής της διαφθοράς δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανόδου της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Η διαφθορά υπονομεύει τη Δημοκρατία».
Η Ρένα Δούρου, αφού εξήρε την πρωτοβουλία για έναν Ευρωπαϊκό Κώδικα Συμπεριφοράς, τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης ενός «μεγάλου και διαρκούς μετώπου για την καταπολέμησή της με συγκεκριμένες, δημόσιες δεσμεύσεις και ανάληψη ευθύνης». Η ίδια προσέθεσε: «Ακριβώς όπως επιχειρούμε να κάνουμε στην Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεθνή Διαφάνεια, στο πλαίσιο του Συμφώνου Ακεραιότητας για τις Δημόσιες Συμβάσεις».

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...