Ποιές αλλαγές προτείνει ο Τσίπρας στο Σύνταγμα


 
Σημεία από την εισήγηση για τη συνταγματική αναθεώρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
 
Ιστορική ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις η αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοεί την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά ούτε και να απεμπολεί το αίτημα της εποχής μας για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία. Το αίτημα, δηλαδή, για εμβάθυνση της δημοκρατίας, διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.
 
Θέλουμε λοιπόν μια δημοκρατική, προοδευτική αναθεώρηση.
 
Θέλουμε να ενισχύσουμε τη λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του πολιτεύματος. Και να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος απέναντι σε εξωθεσμικά και παραθεσμικά κέντρα εξουσίας. Θέλουμε η πρότασή μας να βάζει φρένο στην ελιτίστικη, νεοφιλελεύθερη ή τεχνοκρατική απαξίωση της πολιτικής.
 
Η πρόταση μας θα στηριχτεί στους πέντε άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα Προπύλαια της Βουλής τον Ιούλιο του 2016, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς που μεσολάβησε υπό το συντονισμό της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
 
Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό).
Δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας. (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία)
 
Ο τρίτος άξονας αποβλέπει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών)
 
Ο τέταρτος άξονας αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.
 
Τέλος, ο πέμπτος άξονας αφορά την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις)

Best Of

Ποιοι «έκαψαν» εσωκομματικά τον Θωμά Βαρβιτσιώτη

    Οι διαδοχικές και… λεπτομερείς αποκαλύψεις για τον ρόλο του...

Η «πρωθυπουργική καταλληλότητα» ως… δώρο των δημοσκόπων στον Σημίτη

    Μετά την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της...

Ο Παπαμιμίκος, το Open και ο Τζιτζικώστας

  Η προσθήκη του Ανδρέα Παπαμιμίκου στη Διοίκηση του Open,...

Οι δημοσκοπήσεις ως… ελληνικό οξύμωρο

  Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι διαχρονικά γοητεύεται από...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Σχέδια Χαρδαλιά για… τηλεόραση της Περιφέρειας  

      Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έκρυψε ποτέ τις «υψηλές» πολιτικές...

Ποιοι «έκαψαν» εσωκομματικά τον Θωμά Βαρβιτσιώτη

    Οι διαδοχικές και… λεπτομερείς αποκαλύψεις για τον ρόλο του...

Είδε κανείς τον Καραμανλή να πεθαίνει;

  Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα γνώρισε στην ιστορική διαδρομή...

Η «πρωθυπουργική καταλληλότητα» ως… δώρο των δημοσκόπων στον Σημίτη

    Μετά την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της...

Το εθνικό έγκλημα της προσφυγής στο Μνημόνιο, που παραμένει ατιμώρητο

Πέρασαν ήδη 15 χρόνια... Περισσότερα από τη... φαγούρα σε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Σχέδια Χαρδαλιά για… τηλεόραση της Περιφέρειας  

      Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έκρυψε ποτέ τις «υψηλές» πολιτικές φιλοδοξίες του. Μετά από αρκετά χρόνια στην πολιτική… έρημο, όταν η επιλογή του να στηρίξει...

Ποιοι «έκαψαν» εσωκομματικά τον Θωμά Βαρβιτσιώτη

    Οι διαδοχικές και… λεπτομερείς αποκαλύψεις για τον ρόλο του Θωμά Βαρβιτσιώτη στη στήριξη και χρηματοδότηση διαδικτυακών ΜΜΕ που ενίσχυσαν τη Νέα Δημοκρατία από το...

Είδε κανείς τον Καραμανλή να πεθαίνει;

  Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα γνώρισε στην ιστορική διαδρομή της αναρίθμητους ηγέτες. Που λατρεύτηκαν και συγκλόνισαν τις μάζες, παρακινώντας την εκάστοτε κοινωνία να εγκαταλείψει...