Πέτσας: Ώρα ευθύνης και σύνεσης. Όχι εύκολης πλειοδοσίας, ούτε ανεύθυνων υποσχέσεων

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

 και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα 

 

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους.

 

Α. Στο πεδίο της οικονομίας

Μείζον ζήτημα της ημέρας -για ολόκληρη την Ευρώπη- αποτελεί η συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup, που άρχισε πριν δύο ημέρες. Όπως γνωρίζετε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών υπήρξε αδιέξοδο.  Δεν επήλθε η αναγκαία συναίνεση πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας ώστε η επανεκκίνηση να είναι γρήγορη και ισχυρή. Οι σχετικές  διαφορές ευελπιστούμε να γεφυρωθούν.

Το σχέδιο που φαίνεται να προχωρά, μέχρι στιγμής, ενσωματώνει παρεμβάσεις ύψους 540 δις ευρώ και  βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον,  τη χρηματοδότηση με περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της εργασίας, το Πρόγραμμα SURE της Κομισιόν.

Δεύτερον, τη χρηματοδότηση, με περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μόχλευση, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία.

Τρίτον, τη χρηματοδότηση, με 240 δις ευρώ, (περίπου 2% του Α.Ε.Π. για κάθε κράτος-μέλος) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM.

Στο τελευταίο αυτό  ζήτημα, το δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, δέχεται ως μόνη προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χωρίς άλλους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις. Στο ζήτημα αυτό υπήρξαν διαφωνίες που ευελπιστούμε να γεφυρωθούν.

Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές. Έχουν διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινή επιστολή του με άλλους 8 ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στηρίζονται στην αρχή ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις.  Και έχουν στόχο την εξασφάλιση χαμηλού κόστους χρηματοδότησης για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Και αυτό μπορεί να γίνει με την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου. Ενώ συνεχίζουμε να προωθούμε την ιδέα του ευρωομολόγου, δεν πρέπει να υποτιμούμε τα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει σε κοινοτικό επίπεδο:

  • Δόθηκε η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις.
  • Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στα κράτη-μέλη για το 2020.
  • Εγκρίθηκαν σημαντικά εργαλεία ρευστότητας που, επιτέλους, μετά από χρόνια αποκλεισμών, περιλαμβάνουν και την Πατρίδα μας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας. Επιπλέον, τα ομόλογά της γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

Πέραν, του κοινοτικού, σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ προωθείται η επανάληψή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επομένως, συνολικά τα δημοσιονομικά μέτρα φτάνουν μέχρι και 14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Επιπλέον, υλοποιούμε ένα πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτών των ημερών, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα, δηλαδή, θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του Α.Ε.Π. του 2019.

Τα μέτρα αντιμετωπίζουν την κρίση, όπως εξελίσσεται σήμερα.  Όμως, επειδή κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει την ακριβή διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κρατούμε  εφεδρείες. Είναι απαραίτητο να τις έχουμε για να πυροδοτήσουμε την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας. Γιατί όσο δύσκολο και κρίσιμο είναι να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε τη ζωή μας από κει που την αφήσαμε, δηλαδή από ένα σημείο ανάκαμψης. Δηλαδή μια στρατηγική που  διαφυλάσσει τις δουλειές, τις προοπτικές των επιχειρήσεων, και εγγυάται μια καλύτερη ζωή για όλους. Είναι ώρα δύσκολη. Το καταλαβαίνουμε. Είναι όμως και ώρα ευθύνης.  Είναι ώρα σύνεσης. Όχι εύκολης πλειοδοσίας. Ούτε ανεύθυνων υποσχέσεων.

Β. Σε ό,τι αφορά στην ανάσχεση του κορονοϊού

Υπογραμμίζεται, για μια ακόμη φορά, ότι η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Πάμε πολύ  καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η έναρξη της επιστροφής εξαρτάται απ’ όλους μας, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά.

Δημοσιεύματα για υποτιθέμενα σχέδια που αφορούν στην άρση μέτρων και περιέχουν  διάφορες ημερομηνίες αποτελούν fake news. Είναι παντελώς ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα. Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους. Και οι ελάχιστοι αυτοί, ας μην ξεχνούν ότι, πέρα από την κοινωνική αναλγησία που εκπέμπουν, τέτοια κείμενα εμπίπτουν και στις διατάξεις του νόμου περί διακίνησης ψευδών ειδήσεων. Δεν είναι αυτή η περίοδος για ανεύθυνα παιχνίδια, ούτε για επιπολαιότητα, ούτε για εφησυχασμό.

Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και τις αποφάσεις της Πολιτείας, ώστε να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα των κρουσμάτων και να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.  Για  το σκοπό αυτό, ενόψει πιθανών αποδράσεων για το Πάσχα, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και αυξάνονται τα πρόστιμα για καταχρηστικές μετακινήσεις σε χωριά και εξοχικές κατοικίες.  Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα, σε νέες και παλιές εθνικές οδούς και παράδρομους θα είναι συνεχείς και αυστηροί. Παρακαλώ, όλους τους συμπολίτες μας να μην ξεχνούν ότι αν επικαλεστούν μετακίνηση με το πρόσχημα της πρώτης κατοικίας, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τις ημέρες του Πάσχα, τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού, φέτος θα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις Εκκλησιές μας. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, έτσι ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε, όλοι μαζί, τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσής μας. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές.

Γ. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας

Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνουμε τις Μ.Ε.Θ. και πραγματοποιούμε σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 -που ήταν πριν από δυόμιση μήνες- στις 952, δηλαδή αύξηση κατά 68%. Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις  γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.500 εξ’ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.

Στο μεταξύ ξεκίνησε από χθες η διαδικασία για τη συγκρότηση 500 Κινητών Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, χωρισμένων σε δύο βάρδιες, οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες και θα παίρνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που πιθανό να έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Με χθεσινή ανάρτησή του, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε, για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων στους ήρωες με τις μάσκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου ενάντια στον κορονοϊό. Τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε το  Γενικό Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου βρέθηκε δίπλα για να τους στηρίξει και να τους ενθαρρύνει. Είχε στη συνέχεια τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή του ΕΚΑΒ από τον οποίο ζήτησε να διαβιβάσει σε όλο το προσωπικό θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες. Επικοινώνησε κατόπιν -με τηλεδιάσκεψη- με εντατικολόγους πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, με τους οποίους είχε συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να ανταπεξέρχεται σε κάθε πρόκληση, πέραν του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, η έκτακτη ενίσχυση σε 113.780 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, εκφράζουν, θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές που σπεύδουν να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας και τις προνοιακές δομές. Όπως επίσης και στους μικρούς και μεγάλους δωρητές που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Στο κύμα αυτό της κοινωνικής αλληλεγγύης ξεχωρίζει η διεθνής πρωτοβουλία δράσης για τον κορονοϊό ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δ. Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πολιτών για προστασία της ανθρώπινης ζωής, ασφάλεια και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, η Κυβέρνηση σχεδίασε  το νέο πρόγραμμα έργων και δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην Αυτοδιοίκηση. Το πρόγραμμα αυτό φέρει συμβολικά το όνομα του αείμνηστου οραματιστή δημάρχου της Αθήνας, Αντώνη Τρίτση.

Το πρόγραμμα αυτό, παρουσιάστηκε προ ολίγου από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κυρίου Χρήστου Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη. Έχει ορίζοντα από τώρα έως τα τέλη του 2023 και διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα. Οργανώνουμε έξυπνες πόλεις με ψηφιακές υπηρεσίες  για τους δημότες, με προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Κατά την κατασκευή των έργων προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, που πρέπει να αρχίσει την επόμενη μέρα αυτής της κρίσης. Οι προτεραιότητες του προγράμματος είναι:

– Η προστασία της ζωής, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

– Η ποιότητα ζωής και η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών.

– Το περιβάλλον.

– Η ψηφιακή σύγκλιση.

– Η παιδεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αθλητισμός

– Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσουμε οι Έλληνες ενωμένοι, με σύνεση και αποφασιστικότητα, για να βγούμε πιο δυνατοί και από αυτή την κρίση.

Ε. Σε ό,τι αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Θέλω να υπογραμμίσω ότι στη μάχη κατά του κορονοϊού η Κυβέρνηση απάντησε επιστρατεύοντας -ανάμεσα στ’ άλλα- με εκπληκτική ταχύτητα τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής.  Εγκαταστάθηκαν μηχανισμοί τηλεδιασκέψεων, ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης. Υπογραμμίζεται ότι -όπως δείχνουν τα στοιχεία που είχαμε στις αρχές της εβδομάδας- η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αγκαλιάσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου  παρακολούθησαν τα προγράμματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης στην Ε.Ρ.Τ. 2  μεσοσταθμικά περισσότερα από 100.000 παιδιά ηλικιών 4-14.

-Στα σχολεία:

Στη σύγχρονη εκπαίδευση καταγράφηκαν περίπου 1.885.000 συμμετοχές μαθητών σε ψηφιακές τάξεις (Webex) και 71.701 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη, ενώ είχαν δημιουργηθεί 113.974 ψηφιακές τάξεις.

Στην ασύγχρονη εκπαίδευση, περισσότεροι από 913.000 μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

-Στα δημόσια Ι.Ε.Κ.:

Το 84% των μαθημάτων που διενεργούνταν διά ζώσης είναι ήδη ενταγμένα στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Το  86% των εκπαιδευτών και το 89% των καταρτιζόμενων  έχουν κωδικούς πρόσβασης σε ασύγχρονη εκπαίδευση.

-Στα Πανεπιστήμια:

Το 96,35% των μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τονίζουμε επιπλέον ότι περίπου 100.000 μαθητές κατά μέσο όρο παρακολουθούν καθημερινά την εκπαιδευτική τηλεόραση μέσω της Ε.Ρ.Τ..

Σημειώνεται ότι σήμερα θα ανακοινωθεί από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ν. Κεραμέως, η ύλη των εξετάσεων της Γ’ Λυκείου, ώστε να αφεθούν απερίσπαστοι στην προετοιμασία τους οι μαθητές μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ μια προσωπική εμπειρία. Η μικρή μου κόρη είναι μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού ενός δημόσιου σχολείου, του 1ου Δημοτικού Αγίου Στεφάνου. Την προηγούμενη Κυριακή, η δασκάλα της αφιέρωσε την ημέρα της, μέχρι αργά το βράδυ, για να συνδεθεί διαδικτυακά με τους μαθητές της και τους γονείς τους, προκειμένου να προετοιμάσει την «ψηφιακή τάξη» της επόμενης μέρας. Στο πρόσωπό της, συγχαίρω όλους τους εκπαιδευτικούς που δεν αφήνουν τα παιδιά μας πίσω.  Που αφιερώνουν χρόνο -και δίνουν τον εαυτό τους- αποδεικνύοντας τι τίτλος τιμής είναι να είσαι δάσκαλος. Άλλη μια φορά, εκ μέρους της Κυβέρνησης και των Ελλήνων, σας ευχαριστώ.

Κλείνω με δύο λόγια για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δώδεκα από αυτούς θα μετακινηθούν άμεσα στο Λουξεμβούργο και άλλοι 50 προς την Γερμανία, ενώ έπεται συνέχεια στην Γαλλία, την Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία και το Βέλγιο, χώρες που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Έστω και με καθυστέρηση, έστω και μετά από πολλές άγονες προσπάθειες στο παρελθόν, ανοίγει πλέον ο ευρωπαϊκός διάδρομος για ανθρώπινη αντιμετώπιση αυτών των ευάλωτων παιδιών.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των ερωτήσεών σας. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ποια είναι η άποψη της Κυβέρνησης για την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που προβλέπει άνοιγμα των εκκλησιών από 1:00 μέχρι 5:00 τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα. Θα υπάρξει κάποια παρέμβαση; Και ακόμη, υπάρχει σκέψη για λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, με δεδομένο πως οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν μόνο στο επίπεδο απλά των συστάσεων;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Εκκλησία έχει δείξει μια πάρα πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές, δύσκολες αποφάσεις, και η συνεργασία με την Πολιτεία είναι συνεχής και σε πολύ καλό επίπεδο. Για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση, ιδίως τις ημέρες κορύφωσης που είναι από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά. Όσον αφορά το ωράριο, εξετάζουμε διάφορα θέματα, ώστε να μην υπάρξει κανένας συνωστισμός, υπενθυμίζοντας πάντα ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση σε εκκλησίες. Αλλά παρεμπιπτόντως μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του, για λόγους που δικαιολογούν αυτήν την έξοδο, μπορεί να περάσει για ατομική λατρεία και από την εκκλησία της ενορίας του.

Αυτό που θα φροντίσουμε σε συνεργασία πάντα με την Εκκλησία, είναι να μην υπάρξει συνωστισμός. Αυτό το διάστημα «μένουμε στο σπίτι», δεν πηγαίνουμε στις εκκλησιές μας, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Όσον αφορά το Άγιο Φως, έχουμε εξασφαλίσει ότι θα γίνει η μεταφορά του στην Ελλάδα. Έχουμε εξασφαλίσει ότι θα γίνει η μεταφορά ανά την Επικράτεια. Είμαστε σε συνεννόηση με την Εκκλησία, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα πάντα με σεβασμό στη Δημόσια Υγεία.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Στους κόλπους της Κυβέρνησης επικρατεί δυσφορία για το γεγονός ότι στην πιο κρίσιμη καμπή της κρίσης εντείνεται η σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν την ασπαζόμαστε, δεν την επιβεβαιώνουμε, δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών. Ο Πρωθυπουργός, σε όλους τους τόνους, έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΣΤΕΦ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για τα 500 κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, που θα πραγματοποιούν ελέγχους ανά την Επικράτεια;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει προχωρήσει. Θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, προχωρούμε στις σχετικές προσλήψεις. Έχουμε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως όσον αφορά τα οχήματα τα οποία είναι απαραίτητα. Θέλουμε να εξάρουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Θα υπάρχουν 500 οδηγοί και 500 νοσηλευτές, δηλαδή δύο άτομα στην κάθε κινητή μονάδα. Θα κινηθούν σε όλη την  Επικράτεια και θα είναι σε δύο βάρδιες μέσα στο 24ωρο. Θα γίνει κατανομή όλων αυτών των μονάδων σε συνεργασία με τις τοπικές ΤΟΜΥ. και θα υπάρχει επόπτης από κάθε ΤΟΜΥ και κάθε ΔΥΠΕ. Θα είμαστε σύντομα σε θέση να σας δώσουμε ακριβείς λεπτομέρειες, πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία των κινητών μονάδων.

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε ένα πιο εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης για την οικονομία. Πώς σχολιάζετε τη φράση του κ. Τσίπρα ότι «η Κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία»; Πώς σχολιάζετε, επίσης, σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχω απαντήσει ήδη. Δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της Αντιπολίτευσης. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, την απάντηση νομίζω ότι θα τη δούμε πάντα συγκριτικά. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη κρίση που βιώνει ο πλανήτης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν δει κανείς τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Η.Π.Α., τα νούμερα είναι εφιαλτικά. Στην Ελλάδα, τα νούμερα που έχουμε δει μέχρι στιγμής μέσα από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δείχνουν ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να απαγορεύσει τις απολύσεις από τις 18 Μαρτίου και μετά, έβαλε ένα φρένο στις απολύσεις. Άρα, οι θέσεις εργασίας σε μεγάλο βαθμό προστατεύονται. Το θέμα είναι -με το δίχτυ ασφαλείας, το οποίο απλώνουμε αυτή τη στιγμή στην οικονομία- να είμαστε έτοιμοι, όταν ξεπεράσουμε, όλοι μαζί ελπίζουμε, αυτή την υγειονομική κρίση, να πυροδοτήσουμε γρήγορα την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αντίθετα να προστεθούν και άλλες. Και σε αυτό το πεδίο, ευτυχώς, ακόμα και μέσα σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο του κορονοϊού, βλέπουμε ότι έρχονται επενδύσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Αναφέρω, για παράδειγμα τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με ένα γκρουπ Ελβετών επενδυτών, οι οποίοι δημιουργούν νέα μονάδα παραγωγής στην Κόρινθο με 170 νέες θέσεις εργασίας. Επομένως, ναι, ακόμα κι όταν υπάρχει σκοτάδι, πάντα υπάρχει μια χαραμάδα για να μπει το φως.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Πόσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί, μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας στο πρόγραμμα ρευστότητας επιχειρήσεων για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»; Οι επιχειρήσεις φαίνεται πως διστάζουν να ενταχθούν, λόγω άγνωστων όρων δανεισμού και κριτηρίων. Θα υπάρξουν λεπτομέρειες και ενδεχομένως παράταση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, η ανταπόκριση που θα θέλαμε. Γι’ αυτό και χθες, εκ μέρους της Κυβέρνησης, κάλεσα όλους όσοι έχουν μικρομεσαία επιχείρηση και είναι το 92% της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, να σπεύσουν να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα, γιατί τους αφορά. Είναι ένα πρόγραμμα για πέντε χρόνια. Τον πρώτο χρόνο δεν πληρώνουν καμία δόση. Οι δόσεις επιμερίζονται στα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια. Το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό. Επομένως, τους ευνοεί. Τους καλούμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να μπουν στη σχετική πλατφόρμα μέχρι τις 10 Απριλίου. Θα είμαστε σε θέση να δώσουμε στατιστικά στοιχεία, ελπίζουμε μέχρι το βράδυ, προκειμένου να παρακινήσουμε και τους τελευταίους να μπουν και αυτοί στην πλατφόρμα. Ένα θέμα, το οποίο χρειάζεται διευκρίνιση -και το οποίο θα το δούμε στη διάρκεια της ημέρας- είναι το ζήτημα της απασχόλησης και συγκεκριμένα  πώς συνδέεται η χρηματοδότηση, μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής», με τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας  Αυτό θα το δούμε μέχρι το απόγευμα.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Από την απάντησή σας, κ. Πέτσα, είναι ορθό να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το ωράριο λειτουργίας, που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος, θα ισχύσει; Η Κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όχι, να μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα. Να περιμένετε νεότερη συνεννόηση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Εκκλησία. Όπως είπα υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Και ελπίζουμε ότι θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα, ώστε αυτά που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα να μην χαθούν. Θυμίζω ότι υπήρχαν και άλλες ευκαιρίες για συνωστισμό στις εκκλησίες, αλλά αυτό δεν το παρατηρήσαμε, γιατί οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δείχνουν υπευθυνότητα, ακούν τις συμβουλές των ειδικών, μένουν στο σπίτι και δεν συνωστίζονται. Τον συνωστισμό θέλουμε να αποφύγουμε. Αυτός είναι ο εχθρός μας. Η Πίστη μας είναι μέσα μας και δεν δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται η συλλογική μας ωριμότητα. Άρα, θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα με την Εκκλησία, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα, που θα μπορούσαν να πετάξουν όσα κερδίσαμε με κόπο.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Στις 30 Απριλίου λήγει το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για παράταση; Τι θα πράξει η Κυβέρνηση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δύο σκέλη έχουμε εδώ. Το ένα έχει να κάνει με το πλαίσιο που είναι ήδη σε εφαρμογή. Και το δεύτερο, είναι το πλαίσιο το οποίο προετοιμάζεται. Επομένως, η συνεννόηση με τους εταίρους μας, αφορά και τα δύο. Εξετάζουμε το θέμα της παράτασης της προστασίας του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά ταυτόχρονα δρομολογούμε και το καινούριο. Πρέπει με όρους διαφάνειας, να ξέρουν και τα νοικοκυριά και οι τράπεζες, αλλά και όλη η οικονομία, προς τα πού κινούμαστε σε αυτό το θέμα. Να είστε σίγουροι ότι, μέχρι την εβδομάδα μετά το Πάσχα, θα έχουμε οριστικές αποφάσεις.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι υπάρχουν διαθέσιμα 50 δις για να δοθούν στην αγορά. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα και μπορείτε να διαθέσετε πολλά από αυτά εμπροσθοβαρώς, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είπαμε και πριν ότι δεν είναι ώρα για πλειοδοσία, αλλά για ευθύνη. Επομένως, τα όποια ταμειακά διαθέσιμα του Κράτος, που φυσικά δεν είναι 50 δις, αλλά -όπως έχει πει και ο Υπουργός Οικονομικών- είναι περίπου 36 δις, θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε με έναν τρόπο, ο οποίος θα σέβεται το γεγονός της άγνοιάς μας. Γιατί έχουμε άγνοια -όπως και ο ίδιος ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραδέχτηκε, χθες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη- περί του χρόνου που θα τελειώσει αυτή η υγειονομική κρίση. Επομένως, χρησιμοποιούμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα με σύνεση. Αν τα χρησιμοποιούσαμε όλα μαζί, τι θα κάναμε τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, αν παραταθεί η υγειονομική κρίση; Αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εμείς χρησιμοποιούμε τα χρήματα, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, με προσοχή, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος επανάληψης μιας κρίσης με επίκεντρο την Ελλάδα. Σημειώνω ότι η κρίση που έχουμε σήμερα, δεν είναι κρίση ενός κράτους-μέλους της Ευρώπης, ούτε μιας άλλης χώρας κάπου στη γη. Αφορά όλο τον πλανήτη. Επομένως, στα κοινά προβλήματα ψάχνουμε κοινές λύσεις και δεν θα βάλουμε την Ελλάδα σε περιπέτειες. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα ταμειακά και  δημοσιονομικά όπλα, για να μπορέσουμε να έχουμε μια ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας μετά. Θυμίζω ότι στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, αναφέρθηκα σε ένα συνολικό πακέτο, που ανέρχεται σε 24 δις ευρώ, δηλαδή στο σε 13% του Α.Ε.Π. του 2019. Δεν είναι μικρό πακέτο. Είναι ένα μεγάλο πακέτο. Και ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι τον Ιούνιο την υγειονομική κρίση και να σχεδιάσουμε ξανά την επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΧΡ. ΚΟΡΑΗ: Ένα δάνειο από μια πιστωτική γραμμή του ESM, που συζητείται στο Eurogroup, δεν συνεπάγεται και Μνημόνιο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όχι. Είπα και πριν, ότι αυτό το οποίο εξετάζεται αυτή τη στιγμή, είναι να έχουμε τη χρηματοδότηση μέχρι 2% του Α.Ε.Π. κάθε κράτους-μέλους από τον ESM χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πέραν φυσικά των αυτονόητων. Δηλαδή, του σεβασμού στις ευρωπαϊκές Συνθήκες και ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τον κορονοϊό.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ-ΑΙΜ.ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο πλήρους περιορισμού της κυκλοφορίας, ειδικά ανήμερα το Πάσχα, για να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις; Περιμένουμε νέες παρεμβάσεις εντός της Μεγάλης Εβδομάδας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, όχι, είναι η απάντηση. Όσον αφορά το δεύτερο, έχουμε ξεδιπλώσει ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων, που ευτυχώς -και ευχαριστούμε τους Έλληνες πολίτες- το τηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Όσον αφορά τις μετακινήσεις το Πάσχα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στις Εθνικές Οδούς και στις παλαιές Εθνικές Οδούς και στους παράδρομους, ώστε να μην κινδυνεύσει η προσπάθεια των πολλών από τους λίγους. Έχει σημασία να έχουμε στο μυαλό μας το εξής: Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό, ακόμα και ένα 5% του πληθυσμού να μην τηρήσει τα μέτρα, είναι ικανό να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια, που έχουμε κάνει όλοι οι υπόλοιποι. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους λέμε, όχι. Θα αυξηθούν τα πρόστιμα. Θα αφαιρεθούν οι πινακίδες από τα οχήματά τους. Δεν θα μπορέσουν να πάνε στον προορισμό τους και θα γυρίσουν πίσω. Ας το ξανασκεφτούν. Θα κάνουμε Πάσχα όπως αρμόζει στα  έθιμα και στις παραδόσεις μας από του χρόνου όλοι μαζί.

Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ποιο είναι το χρονικό σημεία στο οποίο η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για να μην είναι καθυστερημένα τα όποια μέτρα; Διαβλέπει η Κυβέρνηση κίνδυνο σταθερότητας της Ε.Ε.;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι, χθες. Στο δεύτερο, για να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος στην σταθερότητα της Ευρώπης, απαιτείται οι ηγέτες της να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό αφορά όλες τις ηγεσίες των κρατών-μελών, φυσικά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, μια περίπλοκη διαδικασία, όταν αφορά τόσες χώρες. Ελπίζουμε όμως ότι μέσα από τις κρίσεις η Ευρώπη πάντα βγαίνει πιο δυνατή και τελικά ακολουθεί το σωστό δρόμο. Τον δρόμο της ευημερίας και της συνεργασίας, όπως έχει αποδείξει όλες τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

*Τα γραφήματα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση: https://we.tl/t-Eg7rI2wLJd

Best Of

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όρο "πατριωτισμός". Κεντροαριστερό, συμμετοχικό και πατριωτικό... Έτσι το...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη ήταν απογοητευτική. Μίζερες εικόνες, συμβατές με τη συνολική παρουσία του πρώην... έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο, παραμένει ωστόσο... περιθωριακό. Όπως ο εμπνευστής του. Ο παγκοσμίως άγνωστος ομογενής εφοπλιστής, με το Πόθεν Έσχες...