Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για την ανάρτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Περιμέναμε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά σε όλους τους Έλληνες ότι το κοστούμι που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος, του πέφτει μεγάλο.
Για ακόμα μια φορά ψεύδεται ασύστολα. Ο διπλωματικός του σύμβουλος είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Όταν ο ίδιος συναντούσε μόνος του τον κ. Ερντογάν δεν θυμόμαστε να είχε ενημερώσει κανέναν στην Αντιπολίτευση».
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου
από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Α. Για τα γεγονότα στη Μόρια
Είναι, ήδη, προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια, εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας. Και για αυτούς τους λόγους, η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης -στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας- στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους, αλλά και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Το νησί κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες και κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη εκεί για να εκτιμήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις ενέργειες για την αντιμετώπισή της. Από χθες το πρωί και μέχρι το βράδυ, με συντονισμένες ενέργειες, Υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, είχε αντιμετωπιστεί η πρώτη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί, χάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα.
Τα 406 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, σε τρείς διαφορετικές αποστολές, με την τελευταία αποστολή αποτελούμενη από 86 ανήλικα να πραγματοποιείται σήμερα το πρωί. Επιπλέον, είχε καταπλεύσει από τα ξημερώματα πλοίο για να φιλοξενήσει οικογένειες και παράλληλα γίνονταν εργασίες στη Μόρια, ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ.
Όμως, κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά. Που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά.
Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν.
Από εκεί και πέρα η Πολιτεία κινείται στο εξής τρίπτυχο: Στέγη, σίτιση, προστασία. Σήμερα εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αναφορικά με τη σίτιση, ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αναφορικά με την προστασία, πρώτα από όλα, πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορονοϊού. Για τον λόγο αυτό, έχουν ξεκινήσει να γίνονται χιλιάδες μοριακά τέστ (PCR), καθώς έχουν ήδη σταλεί στο νησί επιπλέον περίπου 19 χιλιάδες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Και θα ακολουθήσουν και άλλα, σύμφωνα με τις ενέργειες που κάνει η Κυβέρνηση συνολικά και το Υπουργείο Υγείας ειδικότερα.
Σκοπός είναι να μπει μια τάξη. Και για να μπει, πρέπει να στεγαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν τα τέστ, να περιχαρακωθούν τα τυχόν κρούσματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Και για αυτό δεν χωρεί διχασμός και ανευθυνότητα. Αντίθετα, η Κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα ενότητας και υπευθυνότητας. Από αρχαιοτάτων χρόνων, στην πανέμορφη Πατρίδα μας, προσφέρουμε πάντα ένα καταφύγιο και ένα ποτήρι νερό σε όποιον το έχει ανάγκη. Ποιος δεν το θέλει αυτό; Είναι αδιανόητο να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα και να πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να στεγαστούν. Και φυσικά, η προσωρινή στέγασή τους δεν σημαίνει ότι μας αποπροσανατολίζει από το βασικό μας στόχο την αποσυμφόρηση και την κατασκευή μιας κλειστής, ελεγχόμενης, δομής.
Όσον αφορά το πρώτο, την αποσυμφόρηση, αποδείξαμε ότι το κάνουμε. Από 21 χιλιάδες περίπου που ήταν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας πριν από μήνες, καταφέραμε να τους μειώσαμε σε περίπου 12 χιλιάδες σήμερα. Και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις αυξημένες επιστροφές μέχρι το τέλος του έτους η εκτίμηση του Υπουργείου Mετανάστευσης και Ασύλου είναι ότι θα περιορίζονταν σε περίπου 7 χιλιάδες. Όσον αφορά την κλειστή δομή, αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου. Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα.
Β. Για τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Χθες, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, συζητήθηκαν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ, οι τουρκικές προκλήσεις. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενός μέλους δηλαδή της Συμμαχίας σε βάρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας. Υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.
Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας. Επαναλήφθηκε, επίσης, η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.
Γ. Σε ό,τι αφορά την οικονομία
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, πρώτο μας μέλημα ήταν ο κόσμος της εργασίας. Θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε καινοτόμα εργαλεία και προγράμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να κρατήσουμε στη θέση του τον παραγωγικό ιστό.
Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα γενναίο πλέγμα μέτρων συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ. Φροντίσαμε παράλληλα να διατηρήσουμε πολεμοφόδια στο Ταμείο του Κράτους. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και όχι στατικές. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και, προχωρούμε σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που πήραμε. Βλέπουμε τι γίνεται στην πραγματική οικονομία, ακούμε την κοινωνία και προσαρμόζουμε ανάλογα τις παρεμβάσεις μας. Κι αυτό, γιατί νοιαζόμαστε και μπορούμε.
Νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Νοιαζόμαστε για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Νοιαζόμαστε για τους άνεργους. Θέλουμε να κρατηθεί ο όρθιος ο παραγωγικός ιστός ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και να μετάσχει στα οφέλη της. Και βέβαια, μπορούμε. Γιατί -εν μέσω της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας, κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού- η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,25%.
Η σημαντική αυτή οικονομική επιτυχία της χώρας μας, έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, λήξης Ιουνίου 2030, μέσω της οποίας η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,187%. Επίσης το χαμηλότερο στην ιστορία της. Υποτριπλάσιο μάλιστα από την αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει το Ινστιτούτο IMD (Institute for Management Development) της Ελβετίας, η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2020 παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά εννέα θέσεις. Η χώρα μας ανέβηκε στην 49η θέση, από την 58η που κατείχε την περσινή χρονιά, και συγκαταλέγεται στις 63 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, παρά την παγκόσμια κρίση της πανδημίας. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Δίνει για άλλη μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, στην οικονομία, στην Πατρίδα μας.
Δ. Για το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης
Παρά τις αντιξοότητες της συγκυρίας, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο και την υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Χθες η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών για την απολιγνιτοποίηση. Την επόμενη εβδομάδα το masterplan θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η υποβολή του στην Κομισιόν θα γίνει στο τέλος του χρόνου.
Στο επίκεντρο του masterplan βρίσκονται 16 μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν άμεσα και έμμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν :
- Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, στη Δυτική Μακεδονία με ξεκίνημα από τη Δ.Ε.Η..
- Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στη Μεγαλόπολη, με πρωταγωνίστρια πάλι τη Δ.Ε.Η..
- Άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.
- Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία.
- Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία.
- Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη.
- Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δυτική Μακεδονία.
- Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη.
- Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία.
- Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στη Δυτική Μακεδονία.
- Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, στη Δυτική Μακεδονία με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
- Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία.
- Θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη.
- Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.
- Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία.
- Επιχειρηματικό πάρκο στη Μεγαλόπολη.
Υπογραμμίζεται ότι για την προσέλκυση των επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές η Κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέγμα κινήτρων όπως φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, αλλά και δάνεια με κρατικές εγγυήσεις. Το συνολικό ποσό για τη χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού θα διατεθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, από το Ταμείο Γιούνκερ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα φτάσει στα 5,055 δισ. ευρώ.
- E. Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σε λίγη ώρα για την Κορσική, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).
Στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής.
Στις 4 μ.μ. θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron.
Στις 5 μ.μ. θα μετάσχει στην Ολομέλεια της Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Macron
Θα ακολουθήσει στις 7:30 μ.μ. κοινή συνέντευξη τύπου και στις 8:45μμ επίσημο δείπνο.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum». Το Σάββατο το βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και την Κυριακή το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.
Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΕΙΡ. MΠΕΛΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι σταμάτησε η δημιουργία κλειστής δομής στη Μόρια, λόγω αντιδράσεων της τοπικής εκεί κοινωνίας, ρίχνοντας το μπαλάκι σε αυτούς. Τώρα, λέτε ότι επιθυμείτε να ξάνα δημιουργήσετε κλειστή δομή, εάν συνεργαστεί η τοπική κοινωνία. Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Αν η τοπική κοινωνία δεν συνεργαστεί και αντιδρά, η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει κλειστή δομή; Αυτοί οι άνθρωποι τι θα γίνουν; Θα μείνουν σε καθεστώς προσωρινής στέγασης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπάρχει μερίδιο ευθύνης, φυσικά και στην Κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν επέδειξε την αποφασιστικότητα που απαιτούνταν εκείνη τη στιγμή. Από κει και πέρα, όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη το Φεβρουάριο και ποιοι υποκινούσαν τις αντιδράσεις. Πιστεύουμε ότι τώρα, υπό το φως των γεγονότων και επειδή είμαστε όλοι σοφότεροι, πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερος βαθμός συνεργασίας και γι’ αυτό καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να βρούμε μια μεσοπρόθεσμη μόνιμη λύση, η οποία περιλαμβάνει απαρεγκλίτως τη δημιουργία κλειστής ελεγχόμενης δομής. Όμως, αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε μια κρίση που απαιτεί άμεσες λύσεις, όπως η στέγαση, η σίτιση και η προστασία των ανθρώπων αυτών. Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική, ώστε να έχουμε γρήγορα άμεσες λύσεις, τουλάχιστον, να έχουμε σήμερα λύση για τις πιο ευάλωτες οικογένειες με τα παιδιά.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Μια και συζητάμε, κύριε Εκπρόσωπε, για τις άμεσες λύσεις, μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιο είναι το σχέδιο, για το πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί τις επόμενες ώρες και ημέρες; Θα είναι σε σκηνές; Θα είναι στη Μόρια; Σε άλλες περιοχές; Και πόσο θα διαρκέσει αυτή η ενδιάμεση άμεση λύση, όπως το λέτε;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα υπάρξει ένας συνδυασμός μορφών στέγασης. Μία από αυτές είναι οι σκηνές στις περιοχές, όπως είπα της Μόριας, άλλη είναι στο πλοίο, το οποίο έχει ήδη καταπλεύσει. Θα γίνει ένας συνδυασμός ενεργειών, προκειμένου να βρουν όλοι στέγη. Πάντα με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, στις οικογένειες με παιδιά. Είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει σ’ ένα βράδυ, θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί. Χρειαζόταν ένα βράδυ για να λύσουμε το πρόβλημα της πρώτης φωτιάς, αλλά με τη δεύτερη φωτιά καταστράφηκε και όλο το υπόλοιπο μέρος της δομής, έγινε πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα, που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε και γι’ αυτό θα χρειαστεί συνδυασμός ενεργειών, αλλά και ημερών, για να τακτοποιηθεί.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος, αναφέρει σε ένα tweet -σας το διαβάζω- ότι «ο κ. Μητσοτάκης απεκάλυψε σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης και όχι στον ελληνικό λαό, ούτε στους αρχηγούς που “ενημέρωσε”, ότι η Κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία, στην ίδια συνάντηση που είχε υποβαθμίσει ως τάχα υπηρεσιακή», εννοεί στο Βερολίνο προφανώς. Τι λέει αυτή η Συμφωνία; Και υπάρχει πράγματι μυστική διπλωματία, εκ μέρους της Κυβέρνησης, όπως την εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, μας κάνει μεγάλη εντύπωση που ο κ. Κατρούγκαλος ρωτάει εμάς και δεν ρωτάει τον αρχηγό του. Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό για το περιεχόμενο όλων αυτών των συζητήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα. Επομένως, ο κ. Κατρούγκαλος μάλλον έχει χαθεί στη μετάφραση του ανασχηματισμού εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Στο χθεσινό του άρθρο στις ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για διαφορές με την Τουρκία. Τελικά, είναι διαφορές ή μία και μόνη διαφορά που γνωρίζουμε;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στο ίδιο άρθρο υπάρχει ρητή αναφορά, ότι η διαφορά είναι μία, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και καλούμε τη γειτονική χώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που διεκόπη το 2016, αναφέρει ρητά ο Πρωθυπουργός στο άρθρο του. Από το Μάρτιο του 2016, λοιπόν, όταν με υπαιτιότητα της Τουρκίας σταμάτησαν οι διερευνητικές επαφές. Προϋπόθεση, φυσικά, για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών, είναι ο τερματισμός των προκλητικών ενεργειών και η αποκλιμάκωση της έντασης που έχει καλλιεργηθεί, με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τελικά μιλάει ο Πρωθυπουργός καθαρά, για μια έγγραφη συμφωνία που προέκυψε από τις ανεπίσημες, αλλά απόρρητες συζητήσεις. Θα δοθεί αυτή η έγγραφη συμφωνία κάποια στιγμή στη δημοσιότητα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όταν θα κρίνουμε σκόπιμο ότι εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και αν μου επιτρέπετε, άλλο ένα ερώτημα. Επειδή πάλι στο άρθρο του ο Πρωθυπουργός μιλάει για έρευνες της Τουρκίας σε περιοχές που η Ελλάδα και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και δεν έχουν οριοθετηθεί. Τελικά, είναι υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έγιναν αυτές οι κινήσεις ή σε περιοχές που είναι αμφισβητούμενες και από τις δύο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι σαφές από το άρθρο του Πρωθυπουργού, ότι μιλάμε για περιοχές που δεν έχει γίνει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
ΑΜ. ΚΑNΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, που βρίσκονται οι έρευνες σχετικά με τις δύο φωτιές στη Μόρια; Υπάρχει μια σκέψη, ένα ενδεχόμενο προβοκάτσιας; Και το δεύτερο ερώτημά μου είναι για το Eurogroup της Παρασκευής. Θα πάει ο Υπουργός Οικονομικών και θα παρουσιάσει το νέο οικονομικό πακέτο, που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.; Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι θεσμοί αντιδρούν στις μόνιμες μειώσεις φόρων. Ισχύει αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, συνεχίζονται οι έρευνες, που όπως καταλαβαίνετε γίνονται σε πολλά επίπεδα. Ανέφερα και στο εισαγωγικό μου σημείωμα ότι είναι πολλαπλοί οι λόγοι που επιβάλλουν να είμαστε προσεκτικοί -μεταξύ αυτών και λόγοι εθνικής ασφάλειας- αλλά δεν προτρέχουμε πριν να έχουμε όλα τα στοιχεία στα χέρια μας. Γίνονται οι έρευνες από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως πρέπει και όταν θα έχουμε ανακοινώσεις θα τις κάνουμε.
Όσον αφορά το Eurogroup, το βασικό ζητούμενο είναι να δείξουμε ότι είμαστε σε δύο επίπεδα έτοιμοι. Πρώτον, στο επίπεδο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας. Άρα, να στηρίξουμε όλους όσους έχουν ανάγκη. Και δεύτερον, να συνεχίσουμε να υλοποιούμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι αποκομμένες από το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Εντάσσονται στη μείωση του βάρους της εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης και την προσέλκυση επενδύσεων.
ΣΩΤ. ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω στο θέμα του εγγράφου αυτής της συμφωνίας που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σε ποια βάση είναι αυτή η συμφωνία; Τι θεσμικό κύρος έχει αυτή η συμφωνία; Δώστε μας κάτι παραπάνω, γιατί είναι λίγο θολό αυτό. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε επί ποιας βάσης. Και θυμάμαι ότι τότε λέγατε ότι ήταν και υπηρεσιακών παραγόντων.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα επιθυμούσα να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Μια απάντηση θα μπορούσατε να λάβετε, αν ανατρέξετε στις ημέρες εκείνες και δείτε γιατί επιχείρησε να τορπιλίσει αυτό το βήμα ο κ. Τσαβούσογλου.
Κ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ: Εγώ θα επανέλθω στο θέμα της Μόριας. Και επειδή αναφερθήκατε και στις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης, ζητώντας της να συμμετάσχει σε όλο αυτό. Κάπου σταματούν, ωστόσο, οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης και ξεκινούν οι ευθύνες της Κυβέρνησης. Δεν θα έπρεπε να θεωρήσουμε ότι είναι μεγαλύτερο το μερίδιο ευθύνης της Κυβέρνησης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το μερίδιο ευθύνης της Κυβέρνησης έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα που είπαμε πριν. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν -που όλοι θυμάστε πόσο έντονες ήταν- θα μπορούσε να είχε προχωρήσει πιο γρήγορα η κατασκευή των κλειστών δομών, όπως έγινε σε άλλες περιοχές, όπου τελικά υπήρξε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες, όπως για παράδειγμα στη Σάμο. Το πρόβλημα που έχουμε τώρα, λοιπόν, είναι το γεγονός ότι δεν προχωρήσαμε τον Φεβρουάριο στην κατασκευή των κλειστών δομών. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, αυτή η αφορμή που υπήρξε, που είναι η εύρεση θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, θα μπορούσε πολύ διαφορετικά να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί σε μια κλειστή δομή παρά από ό,τι σε μια άναρχη, ανοιχτή δομή, όπως είναι σήμερα η Μόρια. Η ευθύνη, όμως, των τοπικών παραγόντων, έχει να κάνει με το γεγονός ότι υποκινούν την αντίδραση ως να μην θέλουμε να βρεθεί καμία λύση. Η «καμία λύση» είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα. Η λύση σημαίνει βελτίωση της κατάστασης. Και η βελτίωση της κατάστασης, όπως είπαμε, είναι διπλή. Πρώτον, να υπάρχει μια τάξη σε μια κλειστή ελεγχόμενη δομή. Και δεύτερον, να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση. Και την αποσυμφόρηση την κάναμε πράξη. Όταν από 21.000 φτάσαμε στις 13.000 και μετά στις 12.000 σήμερα. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια. Αν συνεχιζόταν αυτή η διαδικασία απρόσκοπτα -που πιστεύουμε τελικά με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συνεχιστεί- σε συνδυασμό με την παροχή ασύλου και τις επιστροφές, θα φτάναμε σε έναν πολύ ικανοποιητικό αριθμό αυτήν την ώρα. Περιμένουμε στο πεδίο να υπάρξει ένα πνεύμα συνεργασίας.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Επ’ αυτού που λέτε, κύριε Εκπρόσωπε. Επειδή, χθες, το κυβερνητικό κλιμάκιο που πήγε στη Μυτιλήνη είχε επαφές και με τους δύο Δημάρχους της περιοχής, φαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία για τη χωροθέτηση, ενδεχομένως, της κλειστής δομής, το επόμενο διάστημα. Σας ανησυχεί η προοπτική κοινωνικής έκρηξης, ειδικά στη Λέσβο, με δεδομένες τις πληροφορίες, από σήμερα το πρωί, ότι κάτοικοι και στελέχη της Αυτοδιοίκησης εμποδίζουν ακόμα και τη μετάβαση μηχανημάτων του Στρατού στη Μόρια για να καθαρίσουν το σημείο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά και η κατάσταση είναι ανησυχητική. Ιδίως, μάλιστα, όταν κανείς υποθάλπει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Το γεγονός ότι υπήρξε διάσπαση του ενός ενιαίου Δήμου σε δύο, στην αλλαγή που επέφερε η προηγούμενη Κυβέρνηση, πολλαπλασίασε τα προβλήματα, αντί να τα επιλύει. Είναι ένα θέμα, αυτός ο διαχειρισμός των Δήμων, το οποίο εξετάζεται.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, για πόσους ανθρώπους μιλάμε που είναι άστεγοι, αυτή τη στιγμή; Έχετε εικόνα; Χθες, ήταν περίπου 3.000. Μετά τη χθεσινή φωτιά, είναι παραπάνω; Μιλάμε για 12.000, 13.000 είναι στους δρόμους, έχετε εικόνα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι το σύνολο, αλλά είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, πλέον, που πλησιάζει στο σύνολο, γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι που ήταν εκτός της δομής υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές, χθες. Σήμερα, αξιολογούμε την κατάσταση για να δούμε τι μπορεί να είναι κατοικήσιμο στην περιοχή και τι μπορεί να καθαριστεί. Θα δούμε τη μεταστέγαση των υπολοίπων, τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, είναι διαφορετική η κατάσταση από αυτή που ήταν χθες. Μιλάμε για μια πιο σταδιακή στέγαση όλων, μετά τη δεύτερη φωτιά, με προτεραιότητα στις οικογένειες και τους ευάλωτους, ενώ χθες ήταν εφικτό να προχωρήσει η στέγαση όλων.
ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θα επιμείνω στη Μόρια και θα είναι πιο συγκεκριμένη η ερώτησή μου. Μετά την έρευνα που θα κάνετε, όταν διαπιστώσετε ποιοι ήταν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, θα τους απελάσετε; Θα δώσετε ένα μήνυμα ότι όσοι κάνουν αυτές τις ενέργειες θα φεύγουν από τη χώρα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν κυρώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις συλλήψεις. Όταν φτάσουμε εκεί, θα σας πω για τα επόμενα βήματα.
Σ. ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Και εγώ για την Μόρια. 20 Νοεμβρίου του 2019 ήσασταν εδώ με τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή και λέγατε αυτές τις πέντε και μία δράσεις. Μέσα σε αυτές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού -μεταναστευτικού, είχατε πει ότι θα κλείσει η Μόρια. Είναι αρκετοί μήνες από τότε. Οι πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot ήταν χιλιάδες. Ναι μεν υπήρξε μια μικρή αποσυμφόρηση, αλλά γιατί δεν έκλεισε η Μόρια;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλοι βιώσαμε τα γεγονότα, όπως αυτά εξελίχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020, με τις αντιδράσεις και στη Χίο και τη Λέσβο, απέναντι στις κλειστές δομές. Προχωρήσαμε σε άλλα νησιά -είπα πριν, για παράδειγμα, την περίπτωση της Σάμου- και προσδοκούμε ότι θα προχωρήσουμε και τώρα, γιατί άλλες λύσεις δεν υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα. Αν υπήρχαν, θα τις είχατε δει και εσείς και εμείς. Δεν υπήρχαν. Μαγικές λύσεις -επαναλαμβάνω- δεν υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να κρίνουμε το θέμα του μεταναστευτικού, μόνο από την πτυχή των κλειστών δομών. Το σχέδιό μας, όπως ξέρετε, έχει διάφορους πυλώνες. Ένας από αυτούς ήταν η ανάσχεση των ροών με μεγαλύτερη φύλαξη των συνόρων μας, πράγμα το οποίο αποδίδει. Είναι κατά 90% μειωμένες οι ροές τους τελευταίους μήνες. Ένας άλλος πυλώνας ήταν η επιτάχυνση της απονομής ασύλου. Και αυτό αποδίδει. Γι’ αυτό είχαμε και την αποσυμφόρηση, είτε προς την ενδοχώρα, είτε προς το εξωτερικό, μετά την απονομή ασύλου σε χιλιάδες αιτήσεις που εκκρεμούσαν. Ένας άλλος πυλώνας, φυσικά, είναι οι κλειστές δομές και ένας άλλος είναι οι επιστροφές, τις οποίες είχαμε ξεκινήσει. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ότι για πρώτη φορά, φέτος, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, είχαμε καθαρή μείωση του αριθμού των διαμενόντων στην Ελλάδα. Άρα, συνεχίζουμε το σχέδιο. Έχουμε καθυστέρηση στις κλειστές δομές. Αναλαμβάνουμε το βάρος ευθύνης που μας αναλογεί και θα προχωρήσουμε.
Β. ΣΑΜΑΡΆ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για σταδιακή στέγαση, λόγω και της χθεσινής φωτιάς. Πόσο άμεσα εκτιμάτε ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα; Απόψε, δηλαδή, τι θα γίνει; Και τις επόμενες ημέρες θα βλέπουμε πάλι ανθρώπους στο δρόμο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα σας πούμε το απόγευμα πόσοι από αυτούς θα έχουν βρει στέγη. Βρίσκεται σε εξέλιξη η όλη διαδικασία. Το απόγευμα θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα, για το πόσοι περίπου θα είναι εκτός και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα, ώστε να στεγαστούν όλοι. Πάντως, δεν θα είναι θέμα μιας νύχτας. Αυτό είναι βέβαιο. Το θέμα είναι να βλέπουμε κάθε μέρα μια πρόοδο, να περιορίζονται τα φαινόμενα που είδαμε χθες το βράδυ, μετά τη δεύτερη πυρκαγιά. Και φυσικά, να συνεχίσει απρόσκοπτα, όπως έχει ήδη ξεκινήσει σήμερα, η σίτιση όλων αυτών των ανθρώπων, ώστε να μην έχουμε άλλου είδους προβλήματα. Και παράλληλα, φυσικά, όπως σας έχω πει, προχωρούμε τα τεστ. Έχουν γίνει, ήδη, αρκετές χιλιάδες. Είναι εκεί εγκατεστημένα συνεργεία του ΕΟΔΥ και προχωρούν. Σας είπα για 19.000 και θα τα ενισχύσουμε και άλλο, με ανακοινώσεις που θα γίνουν αργότερα.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ανησυχείτε για ενδεχόμενες νέες εμπρηστικές ενέργειες σε άλλα hot spot, όπως αυτά που έχουμε στον Ελαιώνα, στο Σχιστό ή στη Μαλακάσα, που επίσης έχουν τεθεί σε καραντίνα; Και δεύτερον, υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθούν ορισμένοι εξ αυτών από τη Μόρια στην ηπειρωτική ενδοχώρα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν πρέπει να δίνουμε κίνητρο σε κάποιους να νομίζουν ότι, εάν κάψουν το σπίτι τους, θα τους βρούμε ένα άλλο κάπου αλλού. Επομένως, ναι, πήραμε πρόνοια για τα ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά δεν ισχύει μεταφορά στην ενδοχώρα για όποιον επιθυμεί να κάψει τη σκηνή στην οποία φιλοξενείται.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και όσον αφορά για τους καταυλισμούς, υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενες νέες εμπρηστικές ενέργειες; Έχετε κάτι;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπάρχει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυξημένη ετοιμότητα. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να αγνοούμε, για πολλούς λόγους, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται.
Σας ευχαριστώ πολύ.