Πέτσας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε όρθιος, έχοντας δίπλα όλους τους πολίτες

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1»

και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα»

Διακινητής μεταναστών και fake news η Τουρκία

Δυστυχώς, η γειτονική χώρα, αντί να σταματήσει τα δίκτυα διακινητών στο έδαφός της, έγινε η ίδια διακινητής. Έγινε όμως και διακινητής fake news. Και όλες αυτές οι ενέργειες δείχνουν μια ενορχήστρωση από μέρους της. Χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για γεωπολιτικούς σκοπούς. Έχουμε πλέον θέμα εθνικής ασφάλειας, όχι απλά μεταναστευτικό-προσφυγικό και γι’ αυτό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, την Κυριακή, πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις. Λέμε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα περάσει κανείς. Άρα, αυτοί οι εξαπατημένοι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί. Μετά τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει τις τελευταίες μέρες -και εμείς, αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες- η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο του κ. Ερντογάν. Έχει δύο απλές επιλογές: Ή αλλάζει αυτή την αδιέξοδη πολιτική, για να τύχει ενίσχυσης -και οικονομική- της Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ή ακολουθεί την ίδια αδιέξοδη πολιτική, οπότε θα έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και τις κυρώσεις.

Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο από τη γειτονική χώρα. Εμείς θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας, δεν θα περάσει κανείς παράνομα στην Ελλάδα. Και όσοι περνούν, μετά την προηγούμενη Κυριακή, δεν θα καταγράφονται, δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου και θα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης.

Για τα fake news

Κατ’ αρχάς, έχω διαψεύσει κατηγορηματικά δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και  αναφορές Μέσων Ενημέρωσης σε τραυματίες ή ακόμη και σε νεκρούς. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο επεισόδιο από ελληνικής πλευράς, από τις δικές μας δυνάμεις που φυλάσσουν τα σύνορά μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Όλα αυτά είναι ψεύτικες ειδήσεις, είναι fake news, τις οποίες κατασκευάζουν για λόγους προπαγανδιστικούς οι γείτονες. Και είναι ακόμη πιο δυσάρεστο το γεγονός ότι ακόμη και ο Πρόεδρος της  Τουρκίας καταφεύγει σε τόσο χονδροειδή ψέματα. Αλλά, ευτυχώς για εμάς, η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά, πέρα από τις διαψεύσεις, είναι η ίδια η πραγματικότητα. Όταν λέει ο κ. Ερντογάν ότι πέρασαν 100.000 μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ευρώπη και κανείς δεν τους βλέπει, αμέσως η αξιοπιστία του πηγαίνει στο μηδέν. Όταν λέει αντίστοιχα πράγματα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σοϊλού, όταν μιλούν για νεκρούς και τραυματίες και δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα, παρά μόνο κατασκευασμένα βίντεο, πέφτει ξανά η αξιοπιστία τους στο μηδέν. Εμείς τι κάνουμε; Δια της διπλωματικής οδού, μέσω των Πρεσβειών μας ενημερώνουμε τις αρμόδιες Αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Οι Υπουργοί μας ενημερώνουν τους ομολόγους τους. Ενημερώνουμε ταυτόχρονα τα ξένα Μ.Μ.Ε.. Για παράδειγμα είχαμε προχθές τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τρεις Υπουργοί, ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Κουμουτσάκος, στις Βρυξέλλες, σε ανταποκριτές ξένων Μέσων, για να τους εξηγήσουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Έχουμε ένα βίντεο, αρκετά εκτεταμένο, που έχουμε δείξει στους ηγέτες. Υπάρχει και ένα άλλο -κι έχω κάνει αναρτήσεις- το οποίο δείχνει το χρονολόγιο όλων αυτών των εξελίξεων, δείχνει μια οργανωμένη και μαζική προσπάθεια παραβίασης των συνόρων μας.

Για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Το πιο ευάλωτο τμήμα της περιοχής του Έβρου δεν είναι στο Βορρά, αλλά στον Νότο, κοντά στο Πέταλο, όπου δεν υπάρχει  ανάλογη υποδομή από ελληνικής πλευράς, αλλά είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα στις επόμενες ημέρες. Θα κλείσει και αυτό το κομμάτι.

Για τις κλειστές δομές σε ακατοίκητα νησιά

Όταν ζητάμε από τις τοπικές Αρχές να μας υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις, θα ήταν υποκριτικό από μέρους μας να μην έχουμε όλες τις προτάσεις ανοιχτές. Και πράγματι είναι όλες οι προτάσεις στο τραπέζι. Αν κάποιος διαφωνεί με τις προτάσεις που έχουμε κάνει, ας προτείνει κάποια εναλλακτική, αρκεί να είναι βιώσιμη και να πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει. Να έχει ικανή έκταση, να μπορεί να φιλοξενήσει υγειονομικές μονάδες, να παρέχονται όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Επομένως όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις σκεφτόμαστε οποιαδήποτε έκτακτη λύση δίνει διέξοδο στο πρόβλημα. Όποια δομή κατασκευαστεί θα είναι κλειστή.

Για όσους εισέρχονται παράνομα μετά την περασμένη Κυριακή

Σκοπός μας είναι να γίνεται άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης. Για αυτό τον λόγο ένα από τα ζητήματα που θέτουμε στους εταίρους μας αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 78 παρ. 3 της Συνθήκης. Τη διπλωματική στήριξη- όχι μόνο τα μέσα και το προσωπικό- ώστε όταν θα έχουμε εντοπίσει 100, 200, 300 ανθρώπους από το Αφγανιστάν για παράδειγμα, να μην είναι μόνο ο Έλληνας Πρέσβης που θα σηκώνει το τηλέφωνο και θα ζητάει μια πτήση για να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα τους, αλλά να είναι όλη η Ε.Ε. που θα το ζητάει, για να πετύχουμε την άμεση επιστροφή. Οι άνθρωποι που πέρασαν μετά την Κυριακή θα μεταφερθούν σε κέντρα που θα δημιουργηθούν κοντά σε αεροδρόμιο -για αυτό έγινε η επιλογή των Σερρών και μιας περιοχής στην Αττική- προκειμένου να φύγουν γρήγορα. Οι δομές αυτές θα είναι κλειστές και προσωρινές.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τάγματα εφόδου και πολιτοφύλακες

Αυτή είναι επιχειρηματολογία της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με τον Ερντογάν ή με το CNN Turk που βλέπουμε σήμερα πρωτοσέλιδα. Πρέπει να διακρίνουμε δύο πράγματα, τα οποία -από υποκρισία- η Αντιπολίτευση ή δεν μπορεί να διακρίνει ή ψαρεύει σε θολά νερά. Το ένα είναι ότι η Ελλάδα για την άμυνά της βασίζεται σε έναν βαθμό στην Εθνοφυλακή. Όταν μιλάμε για τον Έβρο και τα νησιά όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν Εθνοφύλακες. Αυτοί είναι μέσα στον σχεδιασμό της άμυνας της χώρας. Και η άμυνα της χώρας, αυτήν τη στιγμή, έχει τρεις γραμμές Έχουμε μπροστά την Αστυνομία, μετά είναι ο Στρατός και μετά οι Εθνοφύλακες. Δεν πιστεύουμε να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας ή η Αντιπολίτευση τους Εθνοφύλακες. Άλλοι άνθρωποι, άσχετοι με την περιοχή, δεν έχουν καμία δουλειά εκεί και δεν θα υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Δεν μιλάμε δηλαδή για ανθρώπους, που ξαφνικά πάνε από την Αθήνα στον Έβρο. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι ενταγμένοι στον σχεδιασμό μας, είναι Εθνοφύλακες και κάνουν τη δουλειά τους. Αν υπάρχουν κάποια μεμονωμένα στοιχεία αυτά απομονώνονται. Για αυτό οφείλει ο κ. Τσίπρας  να σταματήσει αμέσως αυτή τη ρητορική γιατί κάνει κακό, αφού ως πρώην Πρωθυπουργός καταλαβαίνει πως είναι ο αμυντικός σχεδιασμός.

Για την στάση της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση Συμβουλίου Κορυφής, που θέτει η Αντιπολίτευση, δεν είμαστε στη φάση των διακηρύξεων, αλλά στη φάση της δράσης. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε τις πολλές μέρες και τις πολλές διεργασίες, που απαιτούνται σε επίπεδο Ε.Ε.. Όλοι ξέρουμε ότι η κοινοτική γραφειοκρατία κινείται αργά και οι 27 χώρες χρειάζονται χρόνο για να συμφωνήσουν. Εμείς ήμασταν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, ήμασταν αντιμέτωποι με μια κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε όρθιος, έχοντας δίπλα όλους τους πολίτες. Δίπλα του στοιχήθηκαν και οι Ευρωπαίοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη, που δείχνει να αφυπνίζεται. Είχαμε ήδη τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών εδώ. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει στο παρελθόν τέτοια εικόνα.

Κορονοϊός

Τα αναγκαία μέτρα υπάρχουν ήδη στην ΠΝΠ που έχει εκδώσει η Κυβέρνηση και αναπτύσσονται σταδιακά με βάση την εισήγηση που έχουμε από τον ΕΟΔΥ και τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι έχει σχεδιαστεί μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Δεν είμαστε εκεί. Είμαστε, όμως, έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...