Πέτσας: Οι πολίτες εισπράττουν ήδη σημαντικά θετικά αποτελέσματα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

και των ανταποκριτών ξένου τύπου

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα 

 

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Για τα εθνικά μας θέματα

Όπως υπογράμμισε και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου συνιστούν ένα θετικό πρώτο βήμα για δύο κυρίως λόγους: Αφενός γιατί  βεβαιώνουν τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και αφετέρου γιατί επαναλαμβάνουν την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα συμπεράσματα αυτά, είναι ένα πρώτο βήμα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της Διαδικασίας του Βερολίνου. Και βεβαίως αναμένει να συμπεριληφθεί και η ίδια στα επόμενα στάδιά της. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κ. Borrell, διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα «μνημόνια Σάρατζ-Τουρκίας» είναι παράνομα και κενά περιεχομένου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις τουρκικές προκλήσεις και τους λεονταρισμούς, η Ελλάδα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση. Στηριζόμαστε στη δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμμαχίες μας. Στο πλαίσιο αυτό, σας παρουσιάζω την επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο. Στην επιστολή αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως, τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή- ότι «οι Η.Π.Α. παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας».

Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα «ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια». Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Η.Π.Α. βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες.

Β. Νομοσχέδιο για την Παιδεία

Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που συνιστά τομή στην εκπαίδευση, καθώς συνδέει ένα μέρος της χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. με την αξιολόγηση, ενώ χαράσσει πολιτικές που ξεκινούν και καταλήγουν στο τρίπτυχο «αξιολόγηση, ποιότητα, διαφάνεια».

Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αυτό ιδρύεται Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σε αντικατάσταση της υπάρχουσας ΑΔΙΠ, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της, ενισχύεται ο ρόλος της, διευρύνεται το πεδίο των αρμοδιοτήτων της και θωρακίζεται η ανεξαρτησία της. Δρομολογείται παράλληλα η ριζική αναμόρφωση των διαδικασιών και του πλαισίου χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι., καθώς συνδέεται ένα συγκεκριμένο ποσοστό  της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους. Έτσι, διασφαλίζεται η διαρκής ποιοτική βελτίωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο απελευθερώνεται η έρευνα και δημιουργείται ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ). Έτσι αποφεύγονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που στερούσαν ερευνητικούς πόρους από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Πατρίδα μας. Και συνδυάζεται η ευελιξία, με την λογοδοσία και τη διαφάνεια στη χρήση αυτών των πόρων.

Ακόμη, θεσπίζεται -για πρώτη φορά στη χώρα μας- Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής το οποίο αποκτάται κατόπιν εξετάσεων.

Επίσης, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων Α.Ε.Ι.,τα οποία συστάθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες, χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της ΑΔΙΠ όπως ο νόμος επιτάσσει.

Επιπλέον, εντάσσονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί  στις ειδικές κατηγορίες και μετατίθενται κατά προτεραιότητα, ενώ θεσπίζεται αυτονομία των σχολείων ως προς την οργάνωση των μαθητικών εκδρομών.

Θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι οι πολίτες εισπράττουν ήδη σημαντικά θετικά αποτελέσματα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις του Α΄ εξαμήνου στον τομέα της Παιδείας: Είχαμε ήδη:

  • Επίσπευση της διαδικασίας διορισμού 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Ενίσχυση του δημόσιου σχολείου με 5.250 μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση.
  • Αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου, για την προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
  • Εξασφάλιση γρηγορότερου internet για όλα τα σχολεία της χώρας, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση για το Δημόσιο, με εμφανείς ωφέλειες για 1.370.000 μαθητές, 142.000 εκπαιδευτικούς και 11.400 σχολικές μονάδες.
  • Θεσμοθέτηση ευελιξίας στο λειτουργικό πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων καταξιωμένων επιστημόνων και περισσότερων φοιτητών.
  • Δημιουργία του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος.
  • Αύξηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας για το 2020 κατά 102 εκατ. ευρώ.

Γ. Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, διεξάγεται στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκτιμούμε -με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων- ότι η υποψήφια κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που πρότεινε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξασφαλίσει πολύ περισσότερες από τις απαιτούμενες -κατά το Σύνταγμα- 200 ψήφους.

Έτσι, η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, μιας άξιας Ελληνίδας στην κορυφαία πολιτειακή θέση, συνιστά μια υπέρβαση για την Πατρίδα μας. Όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα, θα λειτουργεί ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος και θα ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Είναι μια επιλογή ενωτική και αξιοκρατική. Ταυτόχρονα είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Και τι καλύτερο από μια γυναίκα να συμβολίσει την εθνική αναγέννηση της Πατρίδας μας.

Δ. Απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου

Η άμεση και χωρίς αλλεπάλληλες ψηφοφορίες ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, συνιστά θετική εξέλιξη για τη χώρα, καθώς -πέραν των άλλων- επιτρέπει στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της σε όλους τομείς. Υπάρχει, ήδη σε προχωρημένο στάδιο μια σειρά νομοσχεδίων που είτε λύνουν θεσμικές εκκρεμότητες, είτε προωθούν μεταρρυθμίσεις και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Ανάμεσα στα άλλα, υπενθυμίζω:

  • Εντός της εβδομάδας ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος. Υλοποιείται, έτσι, άλλη μια προεκλογική δέσμευσή μας -και μάλιστα, όπως ακριβώς είχαμε πει- στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας. Επιδιώκεται μια ισορροπία ανάμεσα στην αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων και τη διασφάλιση κυβερνησιμότητας και πολιτικής σταθερότητας, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται, άλλωστε, πόσο θετικό είναι το γεγονός ότι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου προέκυψε ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε, παράγοντας θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και το σύνολο των πολιτών.
  • Στις αμέσως επόμενες μέρες δίνεται για δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Είναι η πρώτη απάντηση στο έκτρωμα Κατρούγκαλου και τις αντισυνταγματικές διατάξεις τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Υπογραμμίζεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπαίνει οριστικό τέλος σε μια περίοδο που είχαμε μειώσεις συντάξεων και σηματοδοτοτείται η αρχή μιας νέας περιόδου με θετικό αντίκτυπο στις αποδοχές των συνταξιούχων. Με το νομοσχέδιο αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά απολύτως μείωση συντάξεων, αλλά προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια εργασίας. Επίσης μειώνεται στο 30% η περικοπή σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους -και το τονίζουμε για όλους τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.

Ε. Καθημερινότητα των πολιτών

Την Παρασκευή εισάγεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας. Οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί είναι δύο: Ο ένας αφορά την πρόληψη και ο άλλος τον συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο πολιτικής για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, στοχεύουμε στη συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία. Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ο κύριος όγκος των δαπανών διατίθεται στην περίθαλψη και θεραπεία, και ένα απειροελάχιστο ποσοστό στην πρόληψη. Η μέριμνα στην πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το Υπουργείο Υγείας με τα ακόλουθα Εθνικά προγράμματα:

– Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης

– Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης Αλκοόλ

– Εμβολιασμοί

– Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός ‘Ελεγχος

-Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα

-Προσυμπτωματικός Έλεγχος. Ξεκινάμε εδώ από τον καρκίνο του μαστού, την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, χορηγώντας δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω, οριζόντια. Το πρόγραμμα αυτό αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια Ελληνίδες.

Επίσης, σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή Μνημονίου Χορηγίας σε νοσοκομεία, ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτή τη χορηγία θα ανακαινισθούν οι τουαλέτες των νοσοκομείων μας και θα αντικατασταθούν όλα τα κλινοσκεπάσματα. Δηλαδή, μια πρωτοβουλία που κάνει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες τις συνθήκες των ασθενών και των επισκεπτών στα νοσοκομεία μας.

ΣΤ. Σχετικά με το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αύριο Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην ψηφοφορία για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Ελλήνων.

Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της προγραμματισμού της δράσης του εξαμήνου.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή.

Τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, στο Άουσβιτς.

Την επόμενη Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, θα μιλήσει στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη θέσπιση του επιδόματος γέννησης, ενός από τους άξονες της πολιτικής μας για το δημογραφικό ζήτημα.

Κλείνοντας, καλωσορίζω στην Ομάδα μας την Αριστοτελία Πελώνη, η οποία με απόφαση του Πρωθυπουργού ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Πρόκειται για μια εξαίρετη δημοσιογράφο που με τις γνώσεις και την εμπειρία της θα συμβάλλει στο έργο της ενημέρωσης όλων των Ελλήνων. Καλή επιτυχία Αριστοτελία!

Ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επισημάνατε την επιστολή Πομπέο και την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει στη χώρα μας, ως ένα σύμμαχο κλειδί, όπως είπατε.  Όμως υπάρχουν και δύο ακόμα δεδομένα διπλωματικά, που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία πρόκειται ν’ αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και βλέπουμε έναν αμφίσημο ρόλο της Ιταλίας, το τελευταίο διάστημα, μολονότι όταν δημοσιοποιήθηκε το τουρκολιβικό μνημόνιο ο κ. Ντιμάι, ο αρμόδιος ΥΠΕΞ, το κατακεραύνωσε. Βλέπουμε την Ιταλία, όπως τουλάχιστον λέει ο Ερντογάν, να είναι έτοιμη να κάνει και κοινές γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή και έχουμε δει να κρατάει τις αποστάσεις από τον EastMed. Πώς απαντάτε σε όλα αυτά;

 

ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε πως όλες αυτές οι πληροφορίες έρχονται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Όσον αφορά το πρώτο, υπάρχει διάψευση της ρωσικής πλευράς -και συγκεκριμένα από τη ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο- περί οποιασδήποτε πρόθεσης της Ρωσίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Όσον αφορά την Ιταλία, πρέπει να δούμε λίγο το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας, υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα. Είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed. Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σαφής η καταδίκη από ιταλικής πλευράς και δεν υπάρχει κανένα θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, για κοινές γεωτρήσεις με την Τουρκία.

 

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να μας εξηγήσετε, ποια η ανάγκη της επιστολής Πομπέο, αυτήν την ώρα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συναντηθεί προ δεκαημέρου, αν δεν κάνω λάθος, με τον κ. Τραμπ, στην Ουάσιγκτον και τα μηνύματα αυτά τα είχαμε λάβει και στην Ουάσιγκτον; Και αν σχεδιάζεται- προγραμματίζεται ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, φθάνει στο Νταβός σήμερα. Ευχαριστώ.

 

ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο, είναι το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον. Και, αν δεν κάνω λάθος, έχουν περάσει σαράντα τέσσερα χρόνια από το προηγούμενο μίας αντίστοιχης επιστολής -της επιστολής Κίσιγκερ στον Δ. Μπίτσιο, όπου γινόταν λόγος, υπό το φως των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, για την εγγύηση ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ έχουμε ένα βήμα ακόμη παραπέρα. Δεν μιλάμε μόνο για αποφυγή επιθετικών ενεργειών, οι οποίες καταδικάζονται, δεν μιλάμε μόνο για αποφυγή λύσεων με στρατιωτικά μέσα. Μιλάμε για μια εγγύηση, η οποία έχει να κάνει με την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευημερία, στη Δημοκρατία και στην Ασφάλεια στην Ελλάδα.

 

Όσον αφορά το ζήτημα ενδεχόμενων συναντήσεων του Πρωθυπουργού στο Νταβός. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν συναντήσεις με επιχειρηματικό-επενδυτικό ενδιαφέρον. Ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποιες με πολιτικό ενδιαφέρον, όπως αυτή που ρωτάτε. Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού θα ενημερωθείτε αύριο το απόγευμα, λίγο πριν την αναχώρησή του.

 

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με το χθεσινό Eurogroup. Αν προκύπτει κάτι, αναφορικά με το στόχο, για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του στόχου αυτού, ή -για να το θέσω διαφορετικά- τι ήταν αυτό που ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών από τους ομολόγους του;

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Από την πρώτη στιγμή, έχουμε ξεκινήσει συστηματικά να εφαρμόζουμε τη δέσμευσή μας. Κερδίζουμε αξιοπιστία με την οικονομική μας πολιτική, αλλά και με την ευρύτερη στάση μας και μετά θέτουμε το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πράγματι, αυτό έγινε. Έχει τεθεί το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 στα επίπεδα του 2 έως 2,5% -πάντα χρειάζεται ένα διαπραγματευτικό εύρος στην αρχή της διαδικασίας- αλλά επίσης τέθηκαν άλλα δύο θέματα, από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα. Το ένα είναι η αλλαγή της χρήσης των χρημάτων που προκύπτουν από τα ομόλογα που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους, δηλαδή τα ANFAs και SMPs, ώστε να μπορούν να διοχετεύονται και για επενδυτικούς σκοπούς και όχι μόνο για την αποπληρωμή χρέους. Και το δεύτερο ζητήσαμε να υπάρξει ένας μηχανισμός εξομάλυνσης, ένας Smoothing Mechanism, όπως ονομάζεται, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη την παραγωγή υπερπλεονασμάτων, πάνω από τον στόχο του 3,5% που έχει μετρηθεί το προηγούμενο έτος, ώστε να μεταφέρεται, αν είναι δυνατόν, ένα ποσό από αυτή την υπεραπόδοση, ας το πούμε έτσι, στο επίπεδο των πλεονασμάτων της επόμενης χρονιάς για να γίνει πιο εύκολη η μείωση των φόρων και η στήριξη κοινωνικών ομάδων που έχουν την ανάγκη από την Πολιτεία και να επιτευχθεί υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, κάτι που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών.

 

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Εσείς προσωπικά λίγες ώρες μετά τον ξυλοδαρμό του Γερμανού συναδέλφου στο Σύνταγμα εκδώσατε μία ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός ο ίδιος εχθές έκανε επίσης, κατά την ομιλία του, σε μια αποστροφή του λόγου του, καταγγελία του συγκεκριμένου γεγονότος. Από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έχουμε δει ούτε καμία ανακοίνωση, ούτε καν διεξαγωγή ΕΔΕ. Σας προβληματίζει ως Κυβέρνηση ή μάλλον δεν θεωρείτε ότι υπάρχει μία αντίφαση σε σχέση με την αντιμετώπιση ενός καταδικαστέου και από εσάς γεγονότος;

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καμία αντίφαση. Γιατί της δικής μου ανακοίνωσης προηγήθηκε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον Υπουργό και με τον Υφυπουργό. Αν θα δείτε, στην δική μου ανακοίνωση αναφέρεται ότι γίνεται έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι δράστες. Από εκεί και πέρα, η καταδίκη είναι απερίφραστη σε επίπεδο Κυβέρνησης και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο -εμένα- μετά τη συνεννόηση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπως είπατε, εχθές. Σκοπός είναι, όπως προχωρούμε στις επόμενες δεκαετίες του 21ου αιώνα, όχι μόνο η παλιά τρομοκρατία, αλλά και κάθε μορφή βίας να μην έχει θέση στην ελληνική κοινωνία.

 

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το τελευταίο 48ωρο έχουμε παρακολουθήσει δύο σφοδρές επιθέσεις του Προέδρου Ερντογάν προσωπικά προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Μάλιστα, στην τελευταία του αναφορά εχθές, είπε ότι, αν δεν πάρει πίσω όλα αυτά με τον Χαφτάρ ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει λόγο να μιλήσει ξανά μαζί του. Θεωρείτε ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να διακόψει αυτούς τους διαύλους επικοινωνίας, που υπάρχουν με την ελληνική πλευρά; Ότι αυτή η συνεχής επιθετικότητα από την πλευρά του κ. Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε μια παρεκτροπή τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο;

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν αντιλαμβανόμαστε την επιθετικότητα, κατανοούμε τον εκνευρισμό. Από εκεί και πέρα, εμείς πάντα επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ιδίως όταν υπάρχουν στιγμές έντασης. Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε κάποια διακοπή των συζητήσεων, που διεξάγονται ήδη σε τεχνικό επίπεδο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ήταν πρόσφατη η επίσκεψη του Έλληνα Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία και προσδοκούμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση για αποκλιμάκωση και όχι για κλιμάκωση. Από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε παντού να έχουμε λόγο για να εκφράζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

 

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετέχει στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας του Βερολίνου και αν ακόμα αξιολογείτε ότι είναι διπλωματικά απομονωμένη η Τουρκία υπό το φως της παρουσίας του κ. Ερντογάν στο Βερολίνο, το Σαββατοκύριακο. Επίσης, ήθελα να σας ρωτήσω, για ποιο λόγο στέλνει η χώρα μας συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία και αν έρχεται και επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ριάντ.

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, φυσικά θα συμμετέχει η Τουρκία σε μια διαδικασία, όπως αυτή, αλλά και σε άλλες διαδικασίες. Είναι μια μεγάλη χώρα. Είναι μια G-20 χώρα. Είναι μια χώρα transit για πολύτιμους φυσικούς πόρους, όπως η ενέργεια, το φυσικό αέριο. Είναι μια χώρα transit για θέματα μετανάστευσης και προσφύγων, που τόσο πολύ καίει την Ελλάδα και την Ευρώπη όλο το τελευταίο διάστημα. Και είναι λογικό να συμμετέχει στις συζητήσεις. Είναι άλλο πράγμα να συμμετέχει στις συζητήσεις και άλλο πράγμα να επιδοκιμάζονται, από τους συμμετέχοντες οι απόψεις της. Όπως είδατε, αποδοκιμάζονται παντού οι απόψεις της Τουρκίας, η τουρκική προκλητικότητα και τα άκυρα μνημόνια Σάρατζ-Τουρκίας. Όσον αφορά το ζήτημα των Patriot που αναφέρατε, την συστοιχία, είναι μια συζήτηση, η οποία δεν είναι του χθες ή της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι μια συζήτηση που ξεκινά εδώ και αρκετούς μήνες, τον Οκτώβριο. Είναι μια συζήτηση που εντάσσεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα πάντα θέλει να συμμετέχει σε όλα τα θέματα της περιοχής της ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και να προάγει την ασφάλεια στην περιοχή. Και με γνώμονα αυτό το πλαίσιο, κινούμαστε. Εάν υπάρξει κάποια κατάληξη σε αυτές τις συζητήσεις, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά της Κυβέρνησης για την απουσία αύριο του κ. Σαμαρά στη διαδικασία ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι το έχει εξηγήσει ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, αλλά και κατ’ ιδίαν έχει ενημερώσει τη Βουλή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα για την απουσία του. Και έχει δηλώσει ότι, εάν ήταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε την υποψήφια που προτείνει το Κόμμα μας, δηλαδή την κυρία Σακελλαροπούλου.

 

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα δικό σας σχόλιο για την αυριανή γενική απεργία των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει πολλές φορές ότι το ζήτημα αυτό είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Δεν είναι ένα πρόβλημα μικροπολιτικής. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να πείσουμε όλες τις τοπικές κοινωνίες και ιδίως τις τοπικές κοινωνίες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ότι το σχέδιό μας αποδίδει καρπούς. Στηρίζεται στους τέσσερις βασικούς άξονες που έχουμε πει πολλές φορές: Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αύξηση των επιστροφών, κλειστά προαναχωρησιακά Κέντρα, την ώρα που διεθνοποιούμε το πρόβλημα και αποσυμφορίζουμε τα νησιά. Θέλουμε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους -και αυτό προσπαθεί να κάνει και ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκης- ότι προχωρούμε στις επιστροφές. Είδατε το κανάλι που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα με τις πρώτες επιστροφές. Δεν είναι ο αριθμός αυτός που έχει σημασία, αλλά είναι η διαδικασία. Όταν το Υπουργείο καταλήγει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν δικαιούνται του ασύλου, τότε κινείται η διαδικασία από την ΕΛ.ΑΣ. σε συνεννόηση με τον Τούρκο σύνδεσμο και δια της Frontex επιστρέφουν, κατ’ εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας στην Τουρκία. Αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και θα ενταθεί με μεγαλύτερο ρυθμό. Έχουμε το ευχάριστο παράδειγμα, που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, με την εφαρμογή του νέου νομοσχέδιου για το άσυλο, να επιταχύνονται οι διαδικασίες στις Επιτροπές, όσον αφορά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που χρόνιζαν και έπαιρναν πάρα πολλούς μήνες. Τώρα γίνονται μέσα λίγες ημέρες. Θα είμαστε σε θέση σύντομα να δώσουμε κάποια στατιστικά στοιχεία γι’ αυτό. Και επίσης, θέλουμε να πείσουμε τους κατοίκους, ιδίως του Βορειοανατολικού Αιγαίου πως, όταν λέμε ότι θα φτιάξουμε κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές άναρχες δομές που υπάρχουν σήμερα, αυτό το εννοούμε. Αυτό θέλει λίγο χρόνο. Και πιστεύουμε ότι τελικά όλοι θα καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και ιδίως των κατοίκων -που με ρωτήσατε- του Βορειοανατολικού Αιγαίου και προς το συμφέρον όλων, ότι αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει.

 

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί επιλογή για την Κυβέρνηση, σας προβληματίζουν απόψεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή του κ. Σαμαρά, που τάχθηκε ρητά κατά της προσφυγής στη Χάγη και την χαρακτήρισε εκ των προτέρων συνθηκολόγηση;

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εξαρτάται πάντα το πλαίσιο για το οποίο συζητάμε. Νομίζω ότι και ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής στην τοποθέτησή του. Αλλά εγώ θα πω τη θέση της Κυβέρνησης, η οποία λέει ότι δεν μπορούμε να πάμε σε συζητήσεις, χωρίς να έχουν υπάρξει κάποια βήματα. Ποια είναι τα βήματα; Το πρώτο βήμα είναι η άρση αυτών των τουρκικών προκλητικών ενεργειών σε λεκτικό επίπεδο, ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες ενέργειες. Μετά, να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μετά, εάν υπάρξει κοινό έδαφος, να προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές. Και μετά το συνυποσχετικό, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί και από τα δύο μέρη, για να φτάσουμε στη Χάγη. Η Χάγη είναι ένας στόχος, αρκεί να προηγηθούν όλα τα προηγούμενα. Επομένως, δεν θέλω να προκαταλάβω κανένα από τα προηγούμενα στάδια. Και νομίζω ότι φαίνεται, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός πρόσφατα, ότι και τα άλλα πολιτικά κόμματα ασπάζονται αυτή τη στρατηγική και αυτά τα βήματα, χωρίς σοβαρές διαφορές.

 

Σας ευχαριστώ.

 

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση Top Employer 2025, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους εργοδότες στην Ελλάδα, για τρίτη διαδοχική χρονιά,...