Πέτσας: Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι

 

Η  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

 

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Μεταναστευτικό/προσφυγικό-Λέσβος

Σήμερα είναι κοινά παραδεκτό ότι η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια, συνεκτιμώντας όλες τις διαστάσεις του προβλήματος. Έξι από τους υπαίτιους για τα γεγονότα αυτά συνελήφθησαν. Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα απομακρύνθηκαν άμεσα από το νησί. Και μέσα σε λίγες μέρες οργανώθηκε ένα νέο προσωρινό κέντρο υποδοχής, σε έναν διαφορετικό χώρο, με συνθήκες πολύ καλύτερες από εκείνες που επικρατούσαν στη Μόρια. Παρόλα αυτά, η διαδικασία της μετεγκατάστασης στη νέα δομή γινόταν μετ’ εμποδίων καθώς ομάδες μεταναστών, τους υποκινούσαν να μείνουν εκτός δομής  υποστηρίζοντας πως έτσι θα φύγουν από τη Λέσβο. Η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κυρίως μάλιστα ότι απόφασή της είναι να τηρηθεί σε κάθε περίπτωση η νομιμότητα.

Από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας -με τη συμμετοχή και 70 γυναικών αστυνομικών- με στόχο τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στη νέα δομή στο Καρά Τεπέ. Μέχρι το πρωί είχαν μεταφερθεί περισσότερα από 1.150 άτομα εντός της προσωρινής δομής φιλοξενίας. Στην είσοδο υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού -από 17 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ- και ακολουθούνται οι διαδικασίες καταγραφής. Συνεχίζουμε υλοποιώντας το τρίπτυχο που είχαμε θέσει εξαρχής: Στέγαση, σίτιση, προστασία.

Β. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η χώρα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στην μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα:

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, στις 15 Σεπτεμβρίου βρισκόμασταν στην 124η θέση διεθνώς. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 3.817, ο εθνικός μέσος όρος είναι 1.319. Δηλαδή 3 φορές μικρότερος από τον διεθνή μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, βρισκόμαστε στην 110η θέση διεθνώς. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 120,6, ο εθνικός μέσος όρος είναι 30. Δηλαδή,  4 φορές μικρότερος.

Αυτή την επιτυχία -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, που δεν θα είναι άλλη από το εμβόλιο ή μια τελείως αποτελεσματική θεραπεία.

Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι ορισμένες περιοχές της Πατρίδας μας βρίσκονται ήδη στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν ανάψει το κόκκινο. Ανάμεσά τους και η Περιφέρεια Αττικής που βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Εμφανίζει  καθημερινά περίπου 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει  στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Εμφανίζει, όμως, και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες, γεγονός που την κατατάσσει στο υψηλό κίνδυνο.

Η επιδείνωση αυτή οδήγησε την Κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει -ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών- στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την Αττική.  Χρειάζεται, όμως, να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό. Χρειάζεται να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Χρειάζεται να δείξουμε υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.

Οι επόμενοι μήνες  θα είναι δύσκολοι. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, και εξελίσσεται. Και επηρεάζεται από τη συμπεριφορά μας. Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Για μας η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.  Η  Κυβέρνηση πήρε και θα παίρνει, κάθε φορά, όποια μέτρα χρειάζονται. Εάν έχουμε βελτίωση, μπορεί -όπως έγινε σε κάποια νησιά μας- να αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα. Εάν έχουμε επιδείνωση, μπορεί -όπως γίνεται τώρα στην Αττική- να εντείνονται.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Ήδη, έχουν προσληφθεί πάνω από 6.800 γιατροί και νοσηλευτές με προσωρινές συμβάσεις. Πολλοί από αυτούς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα βρουν μόνιμη θέση στο Σύστημα Υγείας, με επιπλέον μοριοδότηση στους διαγωνισμούς μονίμων θέσεων που θα ξεκινήσουν. Γιατί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν δίστασαν να μπουν στη μάχη με τον κορονοϊό πρέπει να επιβραβεύονται.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σήμερα οι  κλίνες στις  Μ.Ε.Θ. ανέρχονται σε 930. Από αυτές οι 701 διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Από αυτές  είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%. Στα νοσοκομεία της Αττικής, από το σύνολο των 330 κλινών Μ.Ε.Θ. έχουν διατεθεί 255 για άλλα νοσήματα, και 75 για κορονοϊό. Από αυτές οι 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Τη στιγμή αυτή, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ.-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Και για να μειωθεί το ποσοστό πληρότητας, καταρχάς, θα αυξηθεί ο παρονομαστής, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των Μ.Ε.Θ.-Covid. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, προστίθενται, μέσα στις επόμενες 7 μέρες, 40 επιπλέον κλίνες Μ.Ε.Θ.-Covid. Πρόκειται για 12 κλίνες στο «Σωτηρία», 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών Μ.Ε.Θ. από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες Μ.Ε.Θ. και 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα αρχίσουν να παραδίδονται στο Ε.Σ.Υ. πριν το τέλος του έτους. Εντός του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται και η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Έως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται και η παράδοση 8 Μ.Ε.Θ. και 4 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κυρίας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.

Γ. Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων

Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς τα προβλήματα που κάποιοι προεξοφλούσαν. Χωρίς τις ακρότητες που ίσως κάποιοι προσδοκούσαν. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, έδειξαν υπευθυνότητα και τήρησαν τα μέτρα που υπέδειξε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υιοθετώντας τις συστάσεις των ειδικών. Τους ευχαριστούμε. Η φετινή ιδιαίτερη σχολική χρονιά απαιτεί από όλους υπομονή και επιμονή.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξε μια ανορθογραφία. Αυτή που αφορούσε το μέγεθος ενός σημαντικού αριθμού από τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα παιδιά μας. Τι ακριβώς έγινε, έχει διευκρινιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Φυσικά, η ευθύνη είναι συλλογική. Και η ανορθογραφία αυτή διορθώθηκε. Πρώτον, σταμάτησε αμέσως η παραγωγή των μασκών μεγάλου μεγέθους. Και, δεύτερον, οι μάσκες που είχαμε πει ότι θα δοθούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, θα δοθούν κανονικά χωρίς καμία παραπάνω επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Δ. Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά

Η απόσυρση του «Ορούτς Ρέιτς» είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η αποκλιμάκωση όμως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, την ώρα που συνεχίζεις να απειλείς. Η δική μας θέση υπήρξε ξεκάθαρη και παραμένει σταθερή. Ισχύει αυτό το οποίο έχει πει  πολλές φορές ο Πρωθυπουργός: «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων». Εφόσον λοιπόν η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την  οριοθέτηση των  θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Ε. Σε ό,τι αφορά τη μεσαία τάξη

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αφορούν άμεσα τη μεσαία τάξη, η οποία υπέφερε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υπερφορολόγησης που επέβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση.  Όπως ο ίδιος τόνισε χθες στο συνέδριο του Economist, στα χρόνια εκείνα η μεσαία τάξη «υποτιμήθηκε με δεδομένη την ευρύτερη συνεισφορά της στη χώρα». Η πορεία για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας, μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματός της, περνάει ακριβώς από την αναγέννηση της μεσαίας τάξης. Αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής μας πολιτικής, να επιστρέψουν τα επόμενα χρόνια πολλοί από τους Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν, πίσω στην Πατρίδα.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «ανακοινώσαμε μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η οποία είναι καθοριστική για τη μείωση του κόστους εργασίας». Και συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, «ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας».

ΣΤ. Για τα καιρικά φαινόμενα

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από σήμερα το απόγευμα, καθώς όπως έχει εκτιμήσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η χώρα μας θα πληγεί από μεσογειακό κυκλώνα. Ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο για την χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση ή την πορεία του.

Η Πολιτική Προστασία και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκονται ήδη σε ύψιστη ετοιμότητα και υπάρχει διαρκής ενημέρωση από τους μετεωρολόγους για την κίνηση του φαινομένου προς την Ελλάδα. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του φαινομένου και τις περιοχές από τις οποίες πιθανόν να περάσει. Έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

 

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΕΙΡ. MΠΕΛΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε. Είπατε ότι είναι διατεθειμένη η χώρα μας να καθήσει σε διερευνητικές επαφές. Ήθελα να ρωτήσω εάν αυτό  ισχύει και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής; Δηλαδή, εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, εάν θα θέλαμε να γίνει και πριν τη Σύνοδο Κορυφής;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων και αν αυτό είναι εφικτό, θα γίνει. Προέχει, όμως, η συνέπεια και η συνέχεια στην έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας.

AIM. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επ’ αυτού. Υπάρχει ενδεχόμενο, όπως έγινε και τον Ιούνιο, μέσω αυτού του διαύλου επικοινωνίας των συμβούλων του κυρίου Μητσοτάκη και του κυρίου Ερντογάν, να υπάρξει κάποια δική τους επικοινωνία, πριν από τη Σύνοδο ή ακόμα και συνάντηση στις Βρυξέλλες, αν αυτό κριθεί σκόπιμο από την ευρωπαϊκή ηγεσία;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να σας παραπέμψω στην απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την Κυριακή στo Thessaloniki Helexpo Forum. Είπε ότι μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε συνάντηση, οποιαδήποτε επικοινωνία και δεν θα πρέπει ν’ αποτελεί είδηση η επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, αρκεί να πληρούνται, βέβαια, δύο προϋποθέσεις: Εμπιστοσύνη και μια καλά προετοιμασμένη επικοινωνία.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Πόσο καιρό έχει ανοίξει αυτή η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης;  Και αν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία χθες που είχε η κυρία Μέρκελ με τον κ. Ερντογάν, τίθενται και από την πλευρά της Τουρκίας κάποιες προϋποθέσεις, για να μιλήσουν οι δύο ηγέτες ή να ξεκινήσουν οι διερευνητικές, πέρα από τις προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά και τις γνωρίζουμε από εσάς;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το βασικό είναι ότι από τη στιγμή που υπήρξε αποκλιμάκωση με τη μη ανανέωση της NAVTEX, μπορούσαν να ξεκινήσουν αυτού του είδους οι επικοινωνίες. Εμείς πάντα -όπως έχουμε πει- επιδιώκουμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αυτό που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, είναι αν τα λόγια τα οποία απευθύνει η Τουρκία θα έχουν συνέχεια και αν τα λόγια ταυτίζονται με τις πράξεις. Σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να έχουμε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες θα είναι προς όφελος των λαών της περιοχής και φυσικά των σχέσεων των δύο χωρών. 

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Το 2016 οι διερευνητικές επαφές γίνονταν απευθείας ανάμεσα στα δύο μέρη. Τώρα θα γίνουν ξανά έτσι;  Ή η Γερμανία θα έχει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι σαφώς καθορισμένο και θα αφορά τις δύο χώρες.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανεξαρτήτως  του αν θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής – στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες – θέλω να μας πείτε, αν μπορείτε, αν η Ελλάδα υπαναχωρεί από το αίτημα για ενεργοποίηση του καταλόγου κυρώσεων κατά της Τουρκίας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπαναχώρησης. Υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Η διαδικασία ξεκίνησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Για πρώτη φορά -τέλος Αυγούστου- είχαμε τη διατύπωση ενός σαφούς καταλόγου κυρώσεων. Αυτός ο κατάλογος κυρώσεων θα τεθεί υπόψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί. Το αν θα εφαρμοστεί και πότε θα εφαρμοστεί θα εξαρτηθεί, ακριβώς, από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και στο μεσοδιάστημα μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά φυσικά και μετά. Επαναλαμβάνουμε: Οποιαδήποτε αναδίπλωση δεν πρέπει να είναι προσχηματική. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω, πόσο πιθανό είναι ένα νέο lockdown, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική και αν αντέχει η οικονομία ένα δεύτερο lockdown; Και μια δεύτερη ερώτηση για τη Μόρια. Πότε πιστεύετε ότι θα καθαρίσει το νησί; Να μην βλέπουμε, δηλαδή, τους μετανάστες-πρόσφυγες στους δρόμους.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το δεύτερο, είναι θέμα λίγων ημερών. Σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει και μια επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ενδεχομένως να δείχνουν μια μεγαλύτερη διάθεση να συμμορφωθούν προς τις εκκλήσεις των Αρχών να μπουν στην προσωρινή δομή φιλοξενίας. Αυτό θα βοηθήσει. Άρα, μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες, πιστεύουμε να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, εφόσον συνεχίζουμε κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σήμερα.

Όσον αφορά το θέμα οικονομία ή υγεία. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα. Έχουμε δείξει και στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά το βλέπουμε και παντού, ότι μόνο η αντιμετώπιση με επιτυχία της υγειονομικής κρίσης θα οδηγήσει σε μια πραγματική ανάσα και την οικονομία. Θέλουμε η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης να γίνει το ταχύτερο δυνατόν πράξη, έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης που παίρνουμε να ανακουφίσουν την οικονομία και να τη βοηθήσουν να πάρει μπρος. Όσον αφορά το θέμα το τι θα γίνει και τι μέτρα θα πάρουμε, προσαρμοζόμαστε σ’ ένα δυναμικό φαινόμενο και παίρνουμε όποιο μέτρο χρειάζεται.

Λ. ΜΠΟΛΑ: Όπως είπατε, τα σχολεία άρχισαν χωρίς ακρότητες. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα και μεμονωμένες περιπτώσεις, βλέπουμε και κάποιες αντιδράσεις, ακόμη και κάποιες καταλήψεις. Πιστεύετε ή θεωρείτε ότι υποκινούνται τέτοιου είδους φαινόμενα στα σχολεία;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα να φτάσω εκεί, ότι υποκινούνται κάποια τέτοια φαινόμενα. Ξέρουμε όλοι τι συνέβαινε στη χώρα μας, με καταλήψεις, πολλές φορές, στο παρελθόν. Δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη ευθύνη όλων μας, ιδίως κατά τη φετινή δύσκολη χρονιά, να αποφεύγουμε συγχρωτισμούς. Και αν η κατάληψη είναι ένας τόπος για να υπάρχει συγχρωτισμός, αυτό πρέπει να αποφεύγεται, σε κάθε περίπτωση. Δεν θα ήθελα να πω για υποκίνηση. Θέλω να απευθύνω ξανά έκκληση σε όλους, να σεβαστούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες αντανακλούν τις συστάσεις των ειδικών.

Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θέλω να ρωτήσω για τους μετανάστες. Χθες, στην ανακοίνωση που έγινε από τον κ. Χαρδαλιά, είπε ότι το 70% στις Μ.Ε.Θ., πλέον, και στο Νομό Αττικής, είναι από μετανάστες. Η πρώτη ερώτηση είναι: Θα δοθεί κάποια δυνατότητα στις δομές να υπάρχουν Μ.Ε.Θ., προκειμένου να ανασάνουν τα νοσοκομεία από αυτό το πρόβλημα; Η δεύτερη, ξαναρωτώ για τη Δ.Ε.Η., τι έχει γίνει με το κοινωνικό τιμολόγιο. Και η τρίτη, είναι για τους συνταξιούχους. Από καταγγελίες που έγιναν χθες από την Ένωση Συνταξιούχων, είπαν ότι το 90% είναι κάτω από 1.000 ευρώ και αυτοί δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ξεκινώ από την τελευταία ερώτησή σας. Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των συνταξιούχων, αναφέρεται και στις σχετικές ανακοινώσεις που έχει κάνει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα το αρμόδιο Υπουργείο. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε κάνει αυτό που είπαμε από την αρχή. Ότι υλοποιούμε πλήρως, για όλους και εφάπαξ την απόφαση του ΣτΕ. Όχι κάτι που κάποιοι φαντάζονται ότι λέει το ΣτΕ, αλλά αυτό ακριβώς που λέει: Δίνουμε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις. Μαζί με το επόμενο πακέτο, που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, θα φτάσουμε σε ένα ποσό γύρω στο 1,9 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους μας, τους επόμενους 3-4 μήνες. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Τώρα, όσον αφορά το ζήτημα του κοινωνικού τιμολογίου, δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή σε ό,τι ίσχυε από το 2018. Και στις δύο περιπτώσεις, και στο τύπου Α΄ και στο τύπου Β΄, οποιαδήποτε αλλαγή για κάποιον δικαιούχο έχει να κάνει ακριβώς με τα εισοδήματά του και την περιουσιακή του κατάσταση. Αν έχει αλλάξει αυτή και έχει ανέβει από τα κριτήρια που έθετε η υπουργική απόφαση, τότε δεν δικαιούται. Αν παραμένει στα ίδια, φυσικά και δικαιούται. Πάντως, δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 2018 μέχρι και σήμερα, όσον αφορά το κοινωνικό τιμολόγιο.

Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Μια παρένθεση. Μπήκε τώρα σαν πρόσφατο στοιχείο, το τεκμήριο. Αυτή είναι η διαφορά. Τίποτε άλλο.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από το 2018. Όσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε, δεν ξέρω ακριβώς αν η αριθμητική είναι αυτή που είπε ο κ. Χαρδαλιάς για τις Μ.Ε.Θ.. Ξέρω, όμως, ότι υπάρχει ένα ειδικό σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Έχει να κάνει με το πώς άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν συμπτώματα, είναι κυρίως ασυμπτωματικοί, δεν θα επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας, αλλά θα μπορούν, είτε να είναι σε ξενοδοχεία που σήμερα χρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία καραντίνας, είτε σε κάποια άλλη δομή, αλλά να μην συγχρωτίζονται με τους ανθρώπους που μένουν συνήθως μαζί, ώστε να μην έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Αυτό θα το δείτε να ξεδιπλώνεται τις επόμενες ημέρες.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Μπορείτε να μας πείτε κάποιες λεπτομέρειες για τη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ και πόσο πιθανή είναι μια επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα Σκόπια; Ο κ. Ζάεφ, σε μια συνέντευξη το πρωί, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης του εξέφρασε τη θέλησή του να πάει στα Σκόπια.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο προγραμματισμένο ταξίδι στα Σκόπια από τον Πρωθυπουργό. Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι καθορισμένο. Υπάρχει το ενδεχόμενο μιας επόμενης συνάντησης και με τον κ. Ζάεφ και με τον κ. Μπορίσοφ, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit. Αυτό θα το δούμε αργότερα, για τον Νοέμβριο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς πάντα στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, φυσικά και της Βόρειας Μακεδονίας. Και νομίζω ότι έχουμε δείξει ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε προχωρήσει αρκετά σε όλα τα επίπεδα. Και ξέρετε ότι υπάρχουν, ήδη, κατατεθειμένες στη Βουλή και οι σχετικές συμφωνίες, που έχουν να κάνουν με την πρόοδο αυτής της συνεργασίας. Έχουμε πει, επίσης, σε όλους τους τόνους ότι πάντα οι προενταξιακές συζητήσεις σε επίπεδο Ε.Ε., είναι ένα καλό forum, προκειμένου να ικανοποιούνται και τα ελληνικά συμφέροντα. Σε κάθε άνοιγμα και σε κάθε κλείσιμο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων, θα αντικατοπτρίζεται η θέση της χώρας μας.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Πώς σχολιάζετε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει στη Βουλή ονομαστική ψηφοφορία για τα τρία μνημόνια συνεργασίας, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, που θα έρθουν προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν έχω κάποιο σχόλιο. Είναι δικαίωμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εάν θέλει, να ζητήσει κάτι τέτοιο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κατατέθηκαν, ώστε όλοι να λάβουν γνώση για το τι ακριβώς μιλάμε και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα και της ψηφοφορίας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ο καθηγητής κ. Δερμιτζάκης, χθες σε δηλώσεις του, είπε ότι θα έπρεπε πρώτα να έχει σταματήσει η Θεία Κοινωνία και μετά να κλείσουν οι επιχειρήσεις και κάλεσε την Εκκλησία να ξεκινήσει η Θεία Κοινωνία με κουταλάκι μιας χρήσης, κάτι που η Εκκλησία, όπως ξέρετε, δεν δέχεται. Θα λάβει κάποια μέτρα η Πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας είναι σε ισχύ. Ανανεώνονται όπου χρειάζεται, εντείνονται όπου χρειάζεται και μπορεί να γίνονται πιο χαλαρά εκεί που επίσης φαίνεται ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν συνιστούν κάποιο κίνδυνο. Αυτό που λέτε είναι ένα ευρύτερο οριζόντιο θέμα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί από την Επιτροπή των ειδικών.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Το πρώτο ερώτημα, είναι εάν έχουμε κάποιο νέο σχετικά με την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες στο Στρατό Ξηράς, που το άνοιξε ο Πρωθυπουργός στο forum της Θεσσαλονίκης. Και δεύτερον, όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα και τις κυρώσεις. Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, αλλά αν το Γιαβούζ παραμένει στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. παραμένει και το θέμα των κυρώσεων;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το θέμα της θητείας, είπαμε -και την προηγούμενη φορά- το πλαίσιο στο οποίο τίθεται. Το θέμα της στρατιωτικής θητείας δεν πρέπει να είναι ταμπού, γιατί το ορίζουν δύο βασικές παράμετροι: Η μια είναι η τουρκική προκλητικότητα, που έχει ξεπεράσει, όπως έχουμε πει, κάθε όριο το τελευταίο διάστημα. Και η άλλη είναι η γήρανση του πληθυσμού, που επιβάλλει να έχουμε υπόψη μας τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να ενισχύουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας.

Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, είπα και πριν ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκριθεί ο κατάλογος που έχει τεθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών. Πότε θα ενεργοποιηθεί και σε ποια κλίμακα θα ενεργοποιείται, είναι θέμα συζήτησης.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Πότε, περίπου, αναμένετε να έχετε μια καθαρή εικόνα για την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών που ελήφθησαν για την Αττική, οπότε και θα φανεί εάν θα προχωρήσετε σε ένα επόμενο στάδιο ή κάποια από αυτά θα καταργηθούν;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως ξέρετε, καθημερινά γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων από τους ειδικούς μας και από το μοντέλο που έχουν για να προβλέπουν την εξέλιξη της πανδημίας. Έχουμε τις συναντήσεις υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών, κινείται και η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας τις αποφάσεις που χρειάζονται. Συνήθως, όπως ξέρετε από το παρελθόν, χρειάζεται ένας κύκλος μιας εβδομάδας, δέκα ημερών, για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν σε προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτό κάνουμε, αξιολογούμε τα δεδομένα και βλέπουμε πώς θα προχωρήσουμε. Αυτό που έχει σημασία, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι μας, γιατί με τη συμπεριφορά μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πανδημία και τα αυξημένα κρούσματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...