Πέτσας: Νοιαζόμαστε για τον κόσμο της εργασίας

 

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα

στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» 

και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

 Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός 

Το πακέτο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός δίνει μια τρομερή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Δεν απαντά μόνο την ανάγκη να στηρίξουμε όσους επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά προχωράει και πιο πέρα. Περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα περίπου 7 δισ. ευρώ και προγράμματα που αφορούν στην ενίσχυση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα -δεν μιλάω για την επιστρεπτέα προκαταβολή- τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Είναι ένα πακέτο περίπου 10 δισ. ευρώ για το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό, που δίνει μια ώθηση στην ελληνική οικονομία πάνω από 5 μονάδες του Α.Ε.Π.. Είναι τεράστια νούμερα που δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία ιδεολογική αγκύλωση και πως το μόνο που έχει μπροστά του ο Πρωθυπουργός είναι το συμφέρον της χώρας και η στήριξη του κόσμου της εργασίας, της ελληνικής κοινωνίας. Πρώτον γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα δουν το εισόδημά τους να ανεβαίνει, άρα θα έχουν μια αναπλήρωση  αυτών που υπέστησαν λόγω της κρίσης. Και δεύτερον, γιατί η εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει στις αγορές -και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- εμπεδώνεται, επειδή όλοι καταλαβαίνουν τι πάμε να κάνουμε. Πάμε να αναπληρώσουμε μια καθίζηση από ένα εξωγενή παράγοντα, όπως η πανδημία του κορονοϊού. Η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε αυτά τα χρήματα να τα ρίξουμε στην αγορά.

Τα χρήματα αυτά είναι πλέον στο τραπέζι και δεν είναι στο συρτάρι. Υπάρχει η δυνατότητα στον κρατικό Προϋπολογισμό να τα διαθέσει με ασφάλεια, εμπεδώνοντας συνεχώς την εμπιστοσύνη. Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, μιλάμε ήδη για 2,1 δισ. συν, 1,5 δισ. ευρώ ο τρίτος κύκλος και άλλα 600 εκατ. ο τέταρτος που έρχεται. Είναι πολύ σημαντική στήριξη  για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Δεν αφορά, σε αυτή τη φάση τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους. Ο Πρωθυπουργός στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, θα αποσαφηνίσει και τον χρονικό του  ορίζοντα και τις προθέσεις του.

Δεν υπάρχει καμία μείωση στις συντάξεις. Δίνουμε στους συνταξιούχους, περίπου 2 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για τη «Δεύτερη Ευκαιρία» στους δανειολήπτες

Με το σχέδιο για τη «Δεύτερη Ευκαιρία» που είπε ο Πρωθυπουργός, είναι σαφές ότι έχουμε βάλει στο τραπέζι δύο μηχανισμούς: Τον προληπτικό και τον κατασταλτικό. Ο πρώτος, ο προληπτικός, λέει ότι αν κάποιος δανειολήπτης έχει μια δυσκολία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, μπορεί να απευθυνθεί στους πιστωτές του, στις τράπεζες, στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και να πει ότι «αυτό είναι το εισόδημά μου, ελάτε να συμφωνήσουμε τι μπορώ να δίνω σε εσάς, εσείς να εισπράττετε τη δόση σας κι εγώ να μπορώ να ζω την οικογένειά μου». Αυτό χτυπά στον οφειλέτη ένα καμπανάκι κινδύνου για να μην φτάσει στο δεύτερο στάδιο, να πτωχεύσει. Έτσι θα προχωρήσουμε σιγά-σιγά να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το πολύ μεγάλο ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές 

Από τον Απρίλιο λέγαμε ότι οι αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων σωρεύουν ένα μεγάλο ποσό. Δεν θα αφήσουμε, όμως, το ποσό αυτό να γίνει χιονοστιβάδα και να πνίξει τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά, αντίθετα, θα επεκτείνουμε σε βάθος χρόνου την αποπληρωμή αυτών των οφειλών. Θα μπορεί κάποιος σε 12 ή 24 δόσεις να πληρώνει με μεγαλύτερη άνεση τις τρέχουσες οφειλές του και τα παλιά χρέη.

Για την απασχόληση

Οι παρεμβάσεις μας για την απασχόληση έχουν διπλή στόχευση. Πρώτο, να παραμείνουν στη θέση τους εργαζόμενοι που θα κινδύνευαν, λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία και δεύτερο να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι, με ιδιαίτερη πρόνοια για τους μακροχρόνια άνεργους. Έχουμε προϋπολογίσει εκατό χιλιάδες θέσεις, ένα νούμερο το οποίο είναι σημαντικό. Τους τελευταίους μήνες δοκιμάζουμε προγράμματα για την απασχόληση. Όποιο πρόγραμμα δουλεύει, επεκτείνεται -ενισχύεται, όποιο πρόγραμμα δεν δουλεύει, αναπροσαρμόζεται. Το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών είναι μεγάλο για τις επιχειρήσεις και το σκέφτονται πάρα πολύ όταν θέλουν να προσλάβουν έναν εργαζόμενο. Το μειώνουμε δραστικά. Και θα προχωρήσουμε έτσι, γιατί νοιαζόμαστε για τον κόσμο της εργασίας. Θέλουμε  να είναι στη θέση του και να πάρει μερίδιο από την επανεκκίνηση της οικονομίας μόλις ξεπεράσουμε την κρίση.

Για την τουρκική προκλητικότητα 

Το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας. Το γεγονός ότι, φαίνεται πως δεν ανανεώνει τη Navtex -αν πράγματι είναι αυτή η πρόθεσή της- είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε. Δεν αφήνουμε να περάσει από την προσοχή μας η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, χθες  από την Κύπρο, όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να το αγνοήσει κάποιος. Έχουμε και την αποφασιστική στάση της Ευρώπης. Άρα, ο κ. Ερντογάν, η Τουρκία πρέπει να σταθμίσει το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πολύ κοντά η επιβολή των κυρώσεων. Για να αποφύγει τις κυρώσεις πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια η αποκλιμάκωση. Αυτό περιμένουμε να το δούμε και τις επόμενες ημέρες.

Είναι προς το συμφέρον των λαών μας να ζούμε αρμονικά και φυσικά προς το συμφέρον όλης της Ανατολικής Μεσογείου να σταματήσουν αυτές οι προκλήσεις οι οποίες ήταν απαράδεκτες εδώ και πολύ καιρό.

Είναι ένα θετικό βήμα. Περιμένουμε να έχει συνέπεια και συνέχεια, περιμένουμε να το αξιολογήσουμε και να προχωρήσουμε όπως έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από κει που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 για τη λύση της μοναδικής διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων 

Έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε και την Αεροπορία και το Ναυτικό και τον Στρατό με μέσα τα οποία θα είναι πιο άμεσης  απόδοσης, μεσοπρόθεσμης, προκειμένου να έχουμε ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης γρηγορότερα παρά αργότερα. Αυτή είναι η μέριμνα που έχουμε λάβει. Έχουμε εξασφαλίσει χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Παράλληλα, θα αναβαθμίσουμε -πολύ σημαντικό στοιχείο της παρέμβασης του Πρωθυπουργού- την ελληνική αμυντική βιομηχανία, από την ΕΛΒΟ μέχρι την Ε.Α.Β. και τα Ναυπηγεία, για να ενισχύσουμε και την απασχόληση και την τεχνολογική ανάπτυξη και την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για πρόωρες εκλογές

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν κινούμαστε με βάση τις φωτογραφίες της στιγμής, την αποτύπωση που κάνει μια δημοσκόπηση. Αυτό που μας νοιάζει είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Εφόσον ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, εν μέσω μιας τέλειας καταιγίδας που συνιστά η πανδημία του κορονοϊού, η τουρκική προκλητικότητα, τα ζητήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, μέλημα του Πρωθυπουργού είναι να μπορέσει να κυβερνήσει το καράβι και να το φτάσει εκεί που πρέπει. Και θα το φτάσει εκεί που πρέπει με την τήρηση όλων των προεκλογικών του υποσχέσεων το 2023. Και θα ξανακριθεί από τους Έλληνες.

 

 

Best Of

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με το ίδιο πάθος για τα εθνικά συμφέροντα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Ελίζα Βόζεμπεργκ δίνει και πάλι τη...

Προκόπης Παυλόπουλος: Η αξία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας

Στην ομιλία του, με τίτλο: «Όψεις της φιλοσοφικής επιρροής...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Πώς θα επιστρέψουν στη δημοσιογραφία, όσοι δεν εκλεγούν (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο);

Και σε αυτές τις εκλογές, όπως και σε πολλές...

Μάνος Νιφλής: Είναι ντροπή να κλείνει η ΕΣΗΕΑ τα μάτια στους απεργοσπάστες (του διαδικτύου)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την ανάγκη να ασχοληθεί... επιτέλους η ΕΣΗΕΑ...

Ο Μενέντεζ παριστάνει τον… παραπλανημένο, που δεν ήξερε τι έκανε η σύζυγός του

Η τραγική διολίσθηση του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος βιώνει...

Όταν λέμε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου… το εννοούμε

Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για την απόπειρα χρηματικής...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό του ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο Δήμαρχος των "τριών Β" δεν... παραδίδεται για...

Πώς θα επιστρέψουν στη δημοσιογραφία, όσοι δεν εκλεγούν (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο);

Και σε αυτές τις εκλογές, όπως και σε πολλές άλλες στο πρόσφατο παρελθόν, παρατηρείται το άκομψο φαινόμενο... ορδές δημοσιογράφων να συνωστίζονται στα ψηφοδέλτια των...

Μάνος Νιφλής: Είναι ντροπή να κλείνει η ΕΣΗΕΑ τα μάτια στους απεργοσπάστες (του διαδικτύου)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την ανάγκη να ασχοληθεί... επιτέλους η ΕΣΗΕΑ με το φαινόμενο των απεργοσπαστών στον χώρο του διαδικτύου, οι οποίοι αδιαφορούν κάθε φορά για...