Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου
από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Α. Αγιά Σοφιά
Από την περασμένη Παρασκευή, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού της γης Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Πρόκειται για ιστορικό λάθος. Και απέναντι σε αυτό, οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα. Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο. Και αυτήν τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν, όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του. Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες.
Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα. Το θέμα θα τεθεί σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό
Η αύξηση τόσο των εισαγόμενων, όσο και των ντόπιων κρουσμάτων χτυπά καμπάνα προειδοποίησης για όλους. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Την Παρασκευή συγκάλεσε ευρεία τηλεδιάσκεψη στην οποία συζητήθηκε η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, επισημάνθηκε η ανάγκη προσήλωσης στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αποφασίστηκε αυστηροποίηση των μέτρων στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Συγκεκριμένα:
1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
2ον. Περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους, και
3ον. Αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα.
Ήδη από την Πέμπτη μέχρι και χθες 12 Ιουλίου διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 590 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 63 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα ύψους 51 χιλιάδων ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 120 ημερών συνολικά.
Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ήταν άδικο να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε την ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας με αποτέλεσμα να σωθούν ζωές και να αναδειχθεί η Πατρίδα μας σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορονοϊού. Θα ήταν κρίμα να χάσουμε τώρα το κεκτημένο που αποκτήσαμε. Αντιθέτως οφείλουμε -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να διαφυλάξουμε το κεκτημένο αυτό ως κόρην οφθαλμού. Ο κορονοϊός δεν έφυγε, αλλά είναι εδώ και τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωση. Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό.
Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία αποφασίστηκαν τα εξής:
1ον. Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
2ον. Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.
3ον. Όπως είχαμε προαναγγείλει, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουμε τις απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.
4ον. Επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί στη σημερινή της συνεδρίαση η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, συνομιλεί με τους ειδικούς και θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται.
Γ. Επίσκεψη Πρωθυπουργού σε Άρτα και Κέρκυρα
Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής τα Τζουμέρκα και την επομένη το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, που ανακατασκευάστηκε και θα παραδοθεί τις επόμενες εβδομάδες. Τόνισε αφενός την επιλογή της Κυβέρνησης να προωθήσει τον ορεινό τουρισμό στο πλαίσιο της προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αφετέρου την απόφασή της να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατευτούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι από τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων.
Επισκέφθηκε, επίσης, την Κέρκυρα, όπου είχε σειρά επαφών. Διαβεβαίωσε για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα τα έργα αποκατάστασης στο Αχίλλειο. Προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για το θέμα των απορριμμάτων και αποδέχθηκε πρόταση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για παραχώρηση και μετατροπή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης σε περιβαλλοντικό πάρκο και σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο και βεβαίωσε ότι θα εγκατασταθεί μοριακός αναλυτής.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον χώρο όπου θα γίνει η μεγάλη τουριστική επένδυση, το Kassiopi Project, που θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και 500 θέσεις αφότου μπει σε λειτουργία. Χαιρέτισε το γεγονός ότι ξεκινούν, μετά από χρόνια αναμονής, τα έργα στο Ελληνικό και την Κασσιόπη και επανέλαβε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αναφέρθηκε στην άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και τόνισε με έμφαση ότι «σκοπός μας είναι οι διαδικασίες να είναι γρήγορες για όλους τους επενδυτές».
Δ. Για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ
Τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες για το παρακράτος που χτιζόταν στη διάρκεια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πραγματικά ανατριχιαστικά για τη Δημοκρατία μας και εγείρουν σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Μια σημαντική πτυχή των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων τους αφορά στη δημιουργία παραδικαστικού κυκλώματος για τη συκοφάντηση και τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων. Η πτυχή αυτή -του παραδικαστικού κυκλώματος, για το οποίο ελέγχεται ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος- απασχόλησε επί μήνες την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία αναμένεται να καταθέσει το πόρισμά της αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες.
Μια δεύτερη πτυχή αφορά σειρά παράνομων ενεργειών με στόχο τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε., υπόγειες διαδρομές χρήματος, μέσω off shore εταιρειών και εικονικών συναλλαγών, περίεργες επαφές και ταξίδια του τότε Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά. Οι αποκαλύψεις εγείρουν μείζονος σημασίας ηθικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα που άπτονται της Δημοκρατίας. Μέρη της πτυχής αυτή βρίσκονται ήδη στη Δικαιοσύνη και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν και στη Βουλή.
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι απέναντι σε όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας -όπως είδαμε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του- δεν αρνήθηκε τα γεγονότα και δεν τόλμησε να αποδοκιμάσει τις αθλιότητες που καταγγέλλονται. Αντί να μιλήσει για την ταμπακιέρα, μίλησε γι’ αυτόν που την κουβαλούσε και ζήτησε τη στήριξή του. Αντί να πάρει αποστάσεις, πήρε -και προσπάθησε να μοιράσει στους συντρόφους του- τις ευθύνες. Αντί συγγνώμης, επέλεξε τον αποπροσανατολισμό. Επιστράτευσε βιτριολικές πολιτικές ακόμη και στα εθνικά μας ζητήματα.
Απέδειξε ότι ο πανικός του προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις σε βάρος πλέον της ίδιας της Πατρίδας μας.
Ε. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού
Αύριο Τρίτη στις 11 το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Το απόγευμα θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή Πισσαρίδη σχετικά με το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας, καθώς και συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για την επόμενη μέρα της Ελληνικής Οικονομίας.
Την Παρασκευή και το Σάββατο 17 και 18 Ιουλίου 2020 ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε πάλι για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Κατάλογο ισχυρών κυρώσεων» άκουσα να λέτε, είναι η συγκεκριμένη σας φράση, και θέλω να μου εξηγήσετε -εάν μπορείτε- σε τι αφορούν αυτές οι κυρώσεις. Γνωρίζουμε πως είναι οικονομικές, σε τι αφορούν οι οικονομικές κυρώσεις και αν υπάρχουν και άλλου είδους κυρώσεις και ποιες είναι αυτές;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο κατάλογος των πιθανών μέτρων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μπορεί να περιλαμβάνει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές, φυσικά, κυρώσεις. Θα περιμένουμε να εξειδικευθούν, μετά από πρόταση την οποία θα πρέπει να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια όργανά της, τις επόμενες ημέρες. Θα περιμένετε σχετική δήλωση και ανακοινώσεις του κ. Δένδια, μετά τη συνεδρίαση που ξεκινά σήμερα στη μία το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μείνω στις κυρώσεις, γιατί πριν από λίγη ώρα τώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας. Και αναρωτιέμαι αν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη, η ίδια να προτείνει μια δέσμη κυρώσεων. Αυτό αναρωτιόμαστε όλοι, βλέποντας αυτήν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Και μια δεύτερη ερώτηση στο οικονομικό κομμάτι. Ο τουρισμός δεν φαίνεται να πηγαίνει, όπως θα θέλαμε να πηγαίνει. Οι ξενοδόχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναρωτιέμαι, εάν υπάρχει plan B από την πλευρά της Κυβέρνησης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και το θέμα των κυρώσεων, που μπορεί να προτείνει η ελληνική πλευρά, θα περιμένουμε πρώτα να τοποθετηθούν οι ευρωπαϊκές Αρχές, όπως πρέπει και όλα τα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν επί των μέτρων, τα οποία θα προτείνει η Επιτροπή.
Όσον αφορά το θέμα της οικονομίας και του τουρισμού, έχουμε αποδείξει, τους τελευταίους μήνες, ότι λαμβάνουμε πρόσθετα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας και ιδίως του τουρισμού, ο οποίος πλήττεται. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, εφόσον χρειαστεί. Ξεκινήσαμε να δεχόμαστε τουρίστες με τη γνωστή φιλοξενία που χαρακτηρίζει τον ελληνικό λαό. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, αλλά ταυτόχρονα προσέχουμε για να μη χάσουμε το κεκτημένο που αποκτήσαμε στην πρώτη φάση αντιμετώπισης του κορονοϊού, δηλαδή την πολύ καλή εικόνα στο υγειονομικό πεδίο. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε και τα δύο. Και με τη βοήθεια όλων, με την προσοχή πάντα στις συστάσεις των ειδικών, θα τα καταφέρουμε.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού με ομολόγους του. Αν είστε σε θέση να μας πείτε πιθανές επικοινωνίες του κ. Μητσοτάκη με άλλους ηγέτες για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα γίνουν επικοινωνίες και τηλεφωνικά και δια ζώσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Θα ανακοινώνουμε, μετά την κάθε επικοινωνία του Πρωθυπουργού, το αποτέλεσμά της.
Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την προστασία και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στο εσωτερικό επίπεδο, είπατε ότι ζητήθηκε από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει το απόγευμα, να εξετάσει το θέμα της απαγόρευσης των πανηγυριών έως τα τέλη Ιουλίου, αλλά και λοιπών εκδηλώσεων. Αναφέρεστε σε εκδηλώσεις με γάμους, βαφτίσια και άλλες, που γίνονται σε περίγυρο ατομικό ή οικογενειακό ενδεχομένως; Θα ήθελα να μας το διευκρινίσετε.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όχι, δεν αναφερόμαστε σε αυτό. Και οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σήμερα το απόγευμα, μετά την εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Να επανέλθω στο ζήτημα της Αγίας Σοφιάς. Εξετάζει, ενδεχομένως, η Κυβέρνηση, πέραν των πολιτικών και διπλωματικών διαύλων, και κάποιον άλλον τρόπο αντίδρασης, για παράδειγμα νομικό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βορίδης προτρέπει την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη μετατροπή του μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο μνήμης σε γενοκτονίες του Ελληνισμού, ως συμβολική απάντηση προς την πλευρά Ερντογάν. Αυτή την πρόταση πώς την προσεγγίζει η Κυβέρνηση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το ζήτημα της Αγιά Σοφιάς, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, δεν είναι διμερές. Δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό. Είναι θέμα παγκόσμιο. Και εμείς εργαζόμαστε, αυτή τη στιγμή, όχι σε επίπεδο αντιποίνων, αλλά σε επίπεδο οικουμενικής καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ξεκινούν οι τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς για την οικονομία, με κύριο θέμα την πρώτη κατοικία. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο από την πλευρά της Κυβέρνησης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Πάντα, όπως ξέρετε, το ζήτημα του πτωχευτικού κώδικα απαιτεί σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους μας, προκειμένου να έχουμε τις βέλτιστες δυνατές πρακτικές και για την ελληνική οικονομία, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του παρελθόντος, αλλά και για να προσφέρουμε ένα δίχτυ ασφαλείας σε αυτούς που το χρειάζονται.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Σκέφτεστε στο τραπέζι των κυρώσεων προς την Τουρκία να μπουν και κονδύλια της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι όλα ανοιχτά.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Μετά την πρόσφατη επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Ερντογάν, είχε πει η Κυβέρνηση ότι είναι θετικό να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, ώστε να λύνονται διάφορα θέματα. Θέλω να ρωτήσω, μετά το ζήτημα που προέκυψε με την Αγία Σοφία, ο δίαυλος αυτός παραμένει ανοιχτός ή γυρίζουμε στην προηγούμενη κατάσταση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν πάντα, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, ιδίως όταν αυτή η κρίση κινδυνεύει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Άρα, είναι άλλο πράγμα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και άλλο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να καταδικάζουμε προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές που είδαμε τις τελευταίες μέρες με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, και σήμερα υιοθετήσατε πολύ σκληρούς τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για τα όσα έγιναν ή φέρεται να έγιναν, εν πάση περιπτώσει, στη διάρκεια της προηγούμενης Κυβέρνησης. Θέλω να ρωτήσω, εάν συμπεριλαμβάνετε σε όλα αυτά και τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Γιατί, μέχρι τώρα, νομίζω ότι η στάση σας προκαλεί σύγχυση. Μπορείτε να μας το ξεκαθαρίσετε;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ΄ αρχάς, δεν είναι ο τόνος σκληρός, είναι οι αποκαλύψεις σκληρές. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει. Το ένα από τα ζητήματα αυτά βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Όταν θα φτάσει κάποια στιγμή στη Βουλή θα τοποθετηθούμε για τις περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να χρειάζονται.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Επ΄ αυτού. Μολονότι εσείς καλείτε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει για τον κ. Παππά, είδαμε χθες ότι διαχώρισε τη θέση του, λίγο-πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας τον κ. Παππά να απαντήσει για τις εφημερίδες και τις αποκαλύψεις με τις εφημερίδες και τις φωτογραφίες. Αισθάνεστε ότι αυτός ο διαχωρισμός πολιτικά μπορεί να προστατεύει τον κ. Τσίπρα, ώστε να μην τον βάλετε εσείς στο κάδρο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο κ. Παππάς, στη χθεσινή του ανακοίνωση, χρησιμοποίησε τη λέξη «μας», «δεν μας πτοούν». Επομένως, δεν διαχώρισε καμία θέση του, αλλά έβαλε στο ίδιο κάδρο όλους τους συντρόφους του.
Σας ευχαριστώ πολύ.