Πέτσας: Θα στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και θα κρατήσουμε στη θέση του τον παραγωγικό ιστό

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

 και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα 

 

 

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους.

 

Α. Να απαντήσει σήμερα ο κ. Τσίπρας για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ 

Ο κ. Τσίπρας οφείλει -σήμερα κιόλας- να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο «μαγαζί», όπως έλεγε ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων -αδιανόητων σε μια Δημοκρατία- πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες. Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις; Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ; Η σιωπή του διευρύνει το «πολιτικό κατηγορητήριο» στη συνείδηση των πολιτών.

Β. Ένας χρόνος από τις εκλογές

Συμπληρώνεται αύριο ένας χρόνος από τις 7 Ιουλίου του 2019, όταν οι πολίτες έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή να συγκροτήσει αυτοδύναμη, ισχυρή, σταθερή Κυβέρνηση και του ανέθεσαν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου στην επόμενη τετραετία. Ένα χρόνο από τότε, όπως ο ίδιος τονίζει σε σχετική δήλωσή του, «η Ελλάδα έχει μια εντελώς διαφορετική, αναβαθμισμένη εικόνα στον κόσμο. Το όνομα της χώρας δεν είναι πλέον συνώνυμο της κρίσης, αλλά χρησιμοποιείται ως παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης μιας τεράστιας πρόκλησης, όπως είναι η πανδημία. Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο το Κράτος. Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι αυτή της μιζέριας και των τριτοκοσμικών αναζητήσεων, αλλά μιας χώρας που ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και τον κόσμο κατάματα». Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός  «παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές κατορθώσαμε πολλά. Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα».

Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό έργο που δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες, προχωρώντας -σε πολλές περιπτώσεις- πιο γρήγορα από όσο είχε υποσχεθεί. Ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή, οι μειώσεις φόρων και εισφορών, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ένα γόνιμο αναπτυξιακό περιβάλλον. Η Ελλάδα βγήκε κατ’ επανάληψη στις αγορές -ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας- πετυχαίνοντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών.

Πραγματοποιήθηκαν, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Λειτουργεί το 112, γίνονται ηλεκτρονικά μια σειρά συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, απλουστεύονται οι διαδικασίες και παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, έγιναν άλματα στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με διπλασιασμό των Μ.Ε.Θ. και περίπου 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Αποκαταστάθηκε το πραγματικό άσυλο στα Πανεπιστήμιά μας και ξεκίνησε η αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Ενισχύθηκαν με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονα μέσα η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα και απέδειξαν στην πράξη ότι βρίσκονται κοντά στον πολίτη.

Αποδίδονται ξανά τα Πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους, οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους.

Αναδιοργανώθηκε η Πολιτική Προστασία η οποία επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά, αποτελεσματικότητα και σωτήριες παρεμβάσεις, όπως αποδείχθηκε πολλές φορές ένα χρόνο τώρα.

Αφοπλίστηκαν νάρκες -όπως στη Δ.Ε.Η.- που μας είχε κληροδοτήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και μπήκε σε στέρεες  ράγες η εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα. Καταρτίστηκαν και προωθούνται σχέδια για την απολιγνητοποίηση, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, την ανακύκλωση, την ηλεκτροκίνηση, την προστασία του περιβάλλοντος.

Αποκαταστάθηκαν αδικίες του ασφαλιστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογήθηκε η ψηφιοποίηση του συστήματος και μπαίνουν σε εφαρμογή προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.

Ενισχύθηκε θεσμικά και οικονομικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κινδύνευε με παράλυση εξαιτίας του εκλογικού συστήματος που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποκτά νέα εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με το αναπτυξιακό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Η χώρα αποκτά συγκροτημένη νησιωτική, θαλάσσια και ναυτιλιακή πολιτική, με αναπτυξιακό πρόσημο.

Προωθούνται στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, με βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών, νέο πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων, μείωση της φορολογίας των συνεταιριστικών σχημάτων και τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, ειδικές ρυθμίσεις για την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών.

Στον τομέα του Πολιτισμού υλοποιούνται εμβληματικές παρεμβάσεις. Το σχέδιο για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η αξιοποίηση του Τατοΐου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η κατασκευή της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελούν στόχους που γίνονται πραγματικότητα.

Στον τομέα του Αθλητισμού αναπτύσσονται δράσεις, για την καταπολέμηση παραβατικών φαινομένων, την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, την αναβάθμιση υποδομών, τη διάχυση του αθλητισμού στον ευρύτερο πληθυσμό.

Στις αρχές του Μάρτη, η χώρα βρέθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο μιας τέλειας καταιγίδας, καθώς αντιμετώπιζε ταυτόχρονα την πρόκληση που είχαν στήσει στον Έβρο οι τουρκικές Αρχές και την απειλή της πανδημίας του κορονοϊού. Με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την ομοψυχία των Ελλήνων βγήκαμε νικητές σε αυτή τη διπλή μάχη.

Θεμελιώσαμε, ταυτόχρονα, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης προς το Kράτος και την πολιτική και επαναβεβαιώσαμε το ιστορικά δικαιωμένο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες ενωμένοι σε κοινούς σκοπούς μπορούμε να κερδίζουμε μεγάλες μάχες.

Γ. Οικονομία

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε στην θέση του τον παραγωγικό ιστό. Στην προσπάθεια αυτή οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και όχι στατικές. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και, προχωρούμε σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που πήραμε. Βλέπουμε τι γίνεται στην πραγματική οικονομία, ακούμε την κοινωνία και προσαρμόζουμε ανάλογα  τις παρεμβάσεις μας. Στο πλαίσιο αυτό -όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός- προχωρούμε σε νέα δέσμη μέτρων ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ που στοχεύει στην περαιτέρω στήριξη του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας. Με μέτρα όπως:

– Η μείωση μέχρι και κατάργηση της προκαταβολής φόρου,

– ο τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής,

– η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και η ενίσχυση του Προγράμματος «Συν-Εργασία».

– η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, για το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος, των εποχικών επιχειρήσεων, και

– η επέκταση και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο της δυνατότητας αναστολής εργασίας σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Δ. Τουρισμός

Όπως γίνεται αντιληπτό τα μέτρα αυτά εστιάζουν κατά κύριο λόγο στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού, που δέχεται ισχυρό πλήγμα. Διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια σαφώς μικρότερη πίτα, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Είμαστε μία από τις πολύ λίγες χώρες, αν όχι η μοναδική, που εξακολουθεί να κάνει στοχευμένους ελέγχους ταξιδιωτών.

Χρησιμοποιούμε έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τους τουρίστες οι οποίοι θα υποβληθούν σε έλεγχο κατά την άφιξή τους. Για τη διευκόλυνση του ελέγχου αυτού όλοι οι επισκέπτες της χώρας είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν το έντυπο Passenger Locator Form (PLF), 48 ώρες πριν την άφιξή τους, ώστε να παίρνουν  το QR Code. Έτσι νιώθουν και οι ίδιοι ασφάλεια, καθώς αντιλαμβάνονται ότι έρχονται σε ένα Κράτος που είναι οργανωμένο, που παρακολουθεί, εντοπίζει έγκαιρα τυχόν κρούσμα και το απομονώνει, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά στην κοινότητα.

 

Σε συνεργασία με τη βρετανική Κυβέρνηση και κατόπιν εισήγησης των ειδικών, η Κυβέρνηση ανακοινώνει την επανάληψη των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, από τις 15 Ιουλίου. Για τη Σουηδία παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προβούμε στις σχετικές ανακοινώσεις, ανάλογα με την εξέλιξή τους.

 

Ε. Ελληνικό

 

Στο ασφυκτικό περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομικής δυστοκίας που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινούν τα έργα στο «Ελληνικό». Δώσαμε έμφαση στην εκκίνηση του έργου αυτού από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση και εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο επιτάχυνσης. Εκδόθηκαν σε δύο μήνες 4 υπουργικές αποφάσεις, που είχαν κολλήσει για χρόνια, αντιμετωπίστηκαν γραφειοκρατικά ζητήματα που διαιωνίζονταν και ακολούθησαν συγκεκριμένες ενέργειες που μας οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα που είδαμε την Παρασκευή.

Σε έναν εγκαταλελειμμένο για 19 χρόνια χώρο, θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο έκτασης άνω των 2.000 στρεμμάτων, που  θα λειτουργεί ως «πνεύμονας» πρασίνου για την πρωτεύουσα, προσβάσιμος σε όλους. Με προσβάσιμη σε όλους παραλία ενός χιλιομέτρου. Με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Με οικιστικές ζώνες και αθλητικές εγκαταστάσεις. Με Πολυδύναμο Κέντρο πολλαπλών λειτουργιών. Με Επιχειρηματικό Κέντρο που θα στεγάζει επιχειρηματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Με μαρίνα 337 θέσεων που θα διαθέτει δικό της ξενοδοχείο. Με ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, όπου θα ενσωματωθεί το καζίνο.

Η εμβληματική αυτή επένδυση, ύψους 8 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει πηγή αναπτυξιακής ώθησης για την ελληνική οικονομία. Αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής  και 80.000 θέσεις στην πλήρη ανάπτυξή της. Τραβάμε -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον χώρο που έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες- μία διαχωριστική γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

ΣΤ. Μεταναστευτικό

Έγιναν τολμηρά βήματα για μπει τέλος στο οργανωμένο χάος που εγκατέλειψε φεύγοντας η προηγούμενη Κυβέρνηση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Με έμφαση στην ανάσχεση των ροών, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, των έλεγχο των δομών, τις επιστροφές. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε σήμερα τα αναλυτικά στοιχεία για το Α’ εξάμηνο του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

Πρώτον: Μειώθηκαν κατά 51% οι ροές στα νησιά, σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2019, και κατά 46% συνολικά στην επικράτεια. Η μείωση κατά το Β΄ τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος-Ιούνιος) έφτασε το 92% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Δεύτερον: Αυξήθηκαν κατά 88% οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις επί αιτήσεων ασύλου. Συγκεκριμένα το Α΄ εξάμηνο του 2020 εκδόθηκαν 46.554 αποφάσεις έναντι 24.701 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι εκκρεμείς αποφάσεις (α΄ και β’ βαθμού) περιορίστηκαν στις περίπου 101 χιλιάδες από σχεδόν 140 χιλιάδες στις αρχές του έτους.

Τρίτον: Μειώθηκαν κατά σχεδόν 24% οι διαμένοντες στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουνίου, οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης περιορίστηκαν στους 29.412, έναντι 38.534 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

Και τέταρτον: Μειώθηκαν συνολικά κατά 4% οι διαμένοντες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου, οι διαμένοντες στη χώρα ήταν 89.227 έναντι 92.838, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Στο Β’ εξάμηνο του χρόνου, θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να δίνουμε τη μάχη για έλεγχο των συνόρων μας, θα δοθεί έμφαση στις επιστροφές, καθώς και στη λειτουργία των κλειστών και ελεγχόμενων  δομών.

Ζ. Αποζημιώσεις αγροτών

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος σχετικές εισηγήσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, αποφάσισε να ενισχυθεί ο Οργανισμός με 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει σε άμεση αποπληρωμή των οφειλών προς τους δικαιούχους αγρότες, για τις ζημιές των καλλιεργειών του έτους 2019 και εν μέρει του 2020. Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ 63,5 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή του οφειλόμενου 35% υπολοίπου των αποζημιώσεων. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στεκόμαστε με ευαισθησία, δικαιοσύνη και υπευθυνότητα, δίπλα στον αγρότη.

Η. Εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του κορονοϊού, η Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα, προκειμένου να αποτρέψει την επέλασή του, να στηρίξει το Σύστημα Υγείας και να σωθούν ζωές. Οι έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις επέβαλαν την άμεση ενεργοποίηση κάθε δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτών των εξαιρετικά επειγουσών και έκτακτων καταστάσεων, η Πολιτεία προχώρησε στην εφαρμογή σχεδίου ενημέρωσης, την εκπόνηση του οποίου ανέθεσε σε ανάδοχο που διέθετε τις ειδικές γνώσεις, την εμπειρία και το εξειδικευμένο προσωπικό για να το υλοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Επιπλέον, με γνώμονα τη διαφάνεια και τον σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων, προβλέφθηκε ρητά ότι οι πληρωμές των Μέσων που θα συμμετείχαν στην εκστρατεία θα γίνονταν από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα τιμολόγια που θα εκδίδονταν και χωρίς, φυσικά, επιστροφές. Διευκρινίστηκε, μάλιστα, από τις 10 Απριλίου 2020 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι στο τέλος θα δοθεί πλήρης εικόνα για τα Μέσα που συμμετείχαν και τα ποσά που πήραν.

Για να γίνει ωστόσο αυτό χρειαζόταν να πραγματοποιηθεί ο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος, ώστε να διακριβωθεί ότι έγιναν από κάθε μέσο ξεχωριστά, οι καταχωρίσεις, οι αναρτήσεις και η μετάδοση των μηνυμάτων της εκστρατείας ενημέρωσης. Εν συνεχεία εστάλη ο σχετικός κατάλογος για τις πληρωμές στο Υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κατάλογος των Μέσων και των ποσών δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Θα επισυναφθεί στο κείμενο της εισαγωγικής μου τοποθέτησης.

Θ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 19:00, θα απευθύνει ομιλία σε ειδική τελετή στον νέο σταθμό του Μετρό «Νίκαια», ενόψει της έναρξης λειτουργίας, την Τρίτη, των νέων σταθμών «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια».

Αύριο Τρίτη θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη μία το μεσημέρι, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους.

Την Τετάρτη το απόγευμα θα παραστεί στην παρουσίαση της πλατφόρμας υιοθεσιών στο μαιευτήριο «Μητέρα».

Την Πέμπτη το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή καθέλκυσης και ένταξης του νεότευκτου περιπολικού σκάφους RAFNAR 1100 στο Λιμενικό Σώμα προερχόμενο από την ευγενική προσφορά της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ». Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Άρτα και την Κέρκυρα.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

 

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Προτίθεται η Κυβέρνηση, κύριε Εκπρόσωπε, ν’ αναλάβει κάποια θεσμική πρωτοβουλία για να φέρει τον κ. Τσίπρα σε θέση απολογίας, για όλα αυτά τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Προς το παρόν αναμένουμε από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικά όλα αυτά που έχουμε δει το Σαββατοκύριακο, τα οποία προστέθηκαν σε προηγούμενες αποκαλύψεις των προηγούμενων εβδομάδων. Είναι πραγματικά απορίας άξιον, πώς ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιμένει να σιωπά. Περιμένουμε την τοποθέτησή του.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Για τον κ. Παππά, υπάρχει ενδεχόμενο διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών, μέσω κάποιας Προανακριτικής Επιτροπής, ή πολιτικών, μέσω μιας Εξεταστικής; Και μια δεύτερη άσχετη ερώτηση: Με αφορμή τις σκηνές που είδαμε στα πανηγύρια το Σαββατοκύριακο, εξετάζει, ενδεχομένως, η Κυβέρνηση κάποιον περιορισμό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, κατ’ αρχάς απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε όλοι, τα στοιχεία που είδαμε στον Τύπο του Σαββατοκύριακου είναι ήδη σε γνώση της Δικαιοσύνης. Επομένως, τα πρώτα βήματα θα προέλθουν από εκεί, όπως μπορεί κανείς να φανταστεί. Από κει και πέρα, εμείς περιμένουμε να δούμε σε πολιτικό επίπεδο πώς θα κινηθούμε, αλλά προέχει, όπως είπα και σε προηγούμενη ερώτηση, να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας. Είναι θέμα όχι δημοσιογραφίας, είναι θέμα Δημοκρατίας.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, είναι ζητήματα που μας απασχολούν πάρα πολύ, τα ζητήματα γενικότερα χαλάρωσης των λοιπών μέτρων. Έχουμε πει πολλές φορές, ότι εάν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Και γι’ αυτό είναι ακόμη μια έκκληση προς όλους τους πολίτες, όπου και αν μας ακούνε, ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε να εφαρμόζουμε πολύ πιστά τις οδηγίες των ειδικών, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και κυρίως τις αποστάσεις.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, Καλησπέρα σας. Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης σε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο πρώην υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εμπλέκονται σε υπόθεση παιδεραστίας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το θέμα σε επίπεδο Δικαιοσύνης, δεν ξέρω ούτε τι στοιχεία έχει η Δικαιοσύνη, ούτε ποια υπόθεση ερευνά. Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές, σαν αυτές που αναφέρετε, δεν έχουν καμία θέση στη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα, κύριε Εκπρόσωπε, να μου απαντήσετε στο εξής: Με βάση τα όσα είπατε για τις ανάγκες να προστατεύεται η χώρα και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα υπάρχουν αυτά που αναφέρατε πριν, δεν φαίνεται να υπάρχουν το ίδιο και στα σύνορα, τα οποία είναι κλειστά στα Σκόπια. Με αποτέλεσμα, Έλληνες πολίτες, με βάση την Κ.Υ.Α. που έχει βγάλει η Κυβέρνηση, να μπορούν να πηγαινοέρχονται χωρίς να τους κρατούν στοιχεία, πού πάνε, ποιον είδαν, πού μένουν και χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα. Γιατί γίνεται αυτό λίγα χιλιόμετρα πιο εκεί και δεν τηρείται σε μια χώρα, με την οποία μάλιστα έχουμε κλειστά τα σύνορά μας, γιατί είναι μια τρίτη χώρα.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η διαχείριση των διαφόρων κατηγοριών είναι διακριτή. Οι Έλληνες πολίτες και όσοι έχουν άδεια παραμονής στη χώρα μας μπορούν να διέρχονται από όλα τα σημεία εισόδου στη χώρα. Προκειμένου να έχουμε καλύτερο έλεγχο των επισκεπτών για τουριστικούς σκοπούς, όχι για ουσιώδεις μετακινήσεις, επιλέξαμε να έχουμε την είσοδο από την πύλη του Προμαχώνα -για να μπορούμε να εφαρμόζουμε, τουλάχιστον, τις πρώτες μέρες και τις πρώτες εβδομάδες του ανοίγματος των συνόρων μας- καλύτερους, πιο αποτελεσματικούς, στοχευμένους ελέγχους για να προλάβουμε να περιχαρακώσουμε οποιοδήποτε νέο κρούσμα και να μην έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Αυτό θα επικαιροποιείται, όπως έχουμε πει, συνεχώς. Διατηρούμε πάντα ως Κυβέρνηση το δικαίωμα να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας, είτε να επιταχύνουμε το άνοιγμα, αν δικαιολογείται αυτό, από τα επιδημιολογικά δεδομένα, είτε να το επιβραδύνουμε. Πάντα με πρώτο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Καμία έκπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε σε αυτό.

 

ΑΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, ο Ζοζέπ Μπορέλ είναι σήμερα στην Τουρκία. Αναρωτιέμαι αν μεταφέρει κάποιο μήνυμα από την ελληνική Κυβέρνηση, καθότι ήταν εδώ την προηγούμενη εβδομάδα και αν υπάρχει κάποια απάντηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, που είπε ότι η Ευρώπη με την τακτική της, χάνουμε εμείς η Τουρκία ένα, αλλά η Ευρώπη μπορεί να χάσει πέντε ή δέκα.

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα να μπω σε λογικές παζαριού. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι μας ενδιαφέρει η σχέση καλής γειτονίας με την Τουρκία. Η συνεργασία μας με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι υποδειγματική. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει πάντα ότι θέλουμε τους κανόνες καλής γειτονίας να διέπουν τη σχέση μας, πάντοτε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Και είμαστε πάντα σε θέση να συζητήσουμε με τους γείτονές μας το μοναδικό θέμα που μας απασχολεί, τη μοναδική διαφορά που έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά και φυσικά να υπάρξει μια έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών, που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ο Πρωθυπουργός στις Financial Times είπε ότι δεν δεχτεί πρόσθετους όρους που θα θυμίζουν μνημόνια. Έχουν τεθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τέτοιες απαιτήσεις από ομάδες χωρών;

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλες οι συζητήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, έχουν να κάνουν με το πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα τα χρήματα αυτά. Άρα, αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο για την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης, για σκοπούς που συνδέονται με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Η πίεση που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, είναι να αποφασιστεί γρήγορα αυτό το πακέτο. Ελπίζουμε αυτό να γίνει σύντομα, εν προκειμένω στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, γιατί κάθε μέρα που περνά κοστίζει. Θυμίζω ότι εμείς ως Ελλάδα έχουμε λάβει πάρα πολλά δημοσιονομικά μέτρα για να στηρίξουμε την οικονομία. Έχουμε επίσης λάβει πάρα πολλά μέτρα ρευστότητας για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που πλήττονται, αλλά δεν έχει εισρεύσει στον κρατικό Προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα από κοινοτικά κονδύλια για τον σκοπό αυτό. Άρα, η οριστικοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και είναι αρκετό το πλαίσιο που υπάρχει ήδη, του ευρωπαϊκού εξαμήνου που αφορά τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις στην Ε.Ε. και της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας, και δεν χρειάζεται κανενός άλλου είδους μνημονιακή υποχρέωση να τεθεί και ούτε θα τεθεί.

 

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Να υποθέσω ότι με βάση τις αναφορές του Πρωθυπουργού και τις δικές σας ότι είναι ένα δυναμικό σχέδιο για την οικονομία ότι οι ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, την Παρασκευή, μπορεί να μην ήταν και οι τελευταίες, αλλά να αναμένουμε και επιπλέον μέτρα όσον  αφορά τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων;

 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά, αν αυτό χρειαστεί.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

*Ο πίνακας με τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά στον εξής κόμβο:

https://we.tl/t-bf1TeWVt2O

 

**Ο κατάλογος των ΜΜΕ που συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης στον εξής κόμβο: https://we.tl/t-WITrO3mLxD

 

 

 

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...