Πέτσας: Θέλουμε να βρούμε λύσεις μαζί με τους εργαζομένους

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ

ΚΑΙ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ

 ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ «ΑΝΤ1»

 ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Για απεργίες

Δεν θα υποδείξει η Κυβέρνηση στους εργαζομένους και τα συνδικάτα, τι θα κάνουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και επίσης προστατεύεται από τη νομοθεσία της χώρας μας. Από κει και πέρα, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας.

Οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά που προβλέπονται στο νέο διυπουργικό νομοσχέδιο μάλλον διευκολύνουν τον κόσμο της εργασίας. Και αυτό διότι με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο -εμείς το λέμε «Επενδύω στην Ελλάδα»- έρχονται περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές. Και αυτό είναι το καλύτερο για τον κόσμο της εργασίας. Να δει περισσότερους εργαζόμενους, να μειωθεί ο εφεδρικός στρατός της ανεργίας -όπως θα λέγανε και οι παλαιοί συνδικαλιστές- να ενταχθούν στις τάξεις των εργαζομένων περισσότεροι Έλληνες, να αυξηθεί το εισόδημά τους και μαζί το Α.Ε.Π. της χώρας.

Θέλουμε να βρούμε νέες λύσεις με τους εργαζομένους. Και για να βρούμε νέες λύσεις, τι κάνουμε; Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την πλήρη απασχόληση, ώστε να μειωθεί η μερική και η εκ περιτροπής εργασία με διάφορες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει και έχει περιγράψει αρκετές φορές σε συνεντεύξεις του και ο αρμόδιος υπουργός ο Γιάννης Βρούτσης. Στόχος  να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερους ανθρώπους που δουλεύουν κανονικά και όχι στη «μαύρη» εργασία, να μπορούν να προστατεύουν τα δικαιώματά τους, να συνδικαλίζονται, να συμμετέχουν μαζικά και να εκφράζουν τις απόψεις του στα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα.

Δίνουμε την προαιρετική δυνατότητα να γίνεται η ψηφοφορία στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων με ψηφιακό τρόπο. Όσοι επιθυμούν, φυσικά μπορούν να ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτό που έχει σημασία, είναι, να υπάρχει συμμετοχή και να μην υπάρχουν «σωματεία σφραγίδες».

Δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Προβλέπουμε, ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις που έχουν σοβαρή δυσλειτουργία, που είναι κοντά στο «κόκκινο», που κινδυνεύουν με λουκέτο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι, να μπορούν να παρεκκλίνουν σε συμφωνία με τους εργαζομένους τους από τις γενικές ρυθμίσεις, αλλά μόνο -επαναλαμβάνω- οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο.

Για προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΑΥΓΗ», οι Αμυγδαλέζες συγκρίνονται με τη Μόρια; Δεύτερον, ποιο είναι το ζήτημα αυτή τη στιγμή, το πως βαφτίζουμε το πρόβλημα ή το ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτό δεν θα μας το πει ένα πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας, ούτε η δική μου άποψη, θα μας το πούνε τα στοιχεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, αυτή τη στιγμή, οι ροές από πρόσφυγες ή από περιοχές τέλος πάντων, που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες είναι πολύ μειωμένες. Και είναι  πολύ περισσότερες οι ροές από μετανάστες κυρίως οικονομικούς μετανάστες. Επομένως αλλάζει το πρόβλημα του χαρακτήρα του και από ένα αμιγώς προσφυγικό που ήταν κάποια στιγμή στο 2015 – 2016 σιγά – σιγά έγινε προσφυγικό μεταναστευτικό και τώρα είναι πολύ περισσότερο μεταναστευτικό, παρά προσφυγικό. Αυτή είναι η διάγνωση του προβλήματος.

Όλες οι περιοχές δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ίδιες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αποδεδειγμένα από εμπόλεμες περιοχές -όπως η Συρία για παράδειγμα- είναι πολύ μικρότερες οι εισροές. Και επαναλαμβάνω ότι η διάγνωση του προβλήματος μπορεί να αποκαλύψει και ορισμένες από τις λύσεις. Αν κάνουμε λάθος στη διάγνωση του προβλήματος τότε δεν μπορούμε να βρούμε τις λύσεις

Ο  Κυριάκος  Μητσοτάκης έχει πάρα πολλές φορές και με επιστολή του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σταθεί απέναντι σε πολιτικές Ορμπάν οι οποίες ήταν εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εναντίον της χώρας μας. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Ορμπάν. Το ζήτημα όμως τώρα είναι ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που θα δείξει στο πολιτικό σύστημα -συμπεριλαμβανομένης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- τι κάνει η κοινωνία. Η κοινωνία  έχει κουραστεί από ένα πρόβλημα το οποίο ήρθε εδώ και έμεινε  και δεν αντιμετωπίστηκε τεσσεράμισι χρόνια. Εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία είχαμε πει στους Έλληνες πριν από τις εκλογές. Ποια είναι αυτά; Θα φυλάξουμε τα σύνορά μας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τα φυλάμε. Ναι πιστεύουμε ότι έχει η θάλασσα σύνορα και θα τα φυλάξουμε. Θα προχωρήσουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών  αποδοχής μιας αίτησης ασύλου ή απόρριψής της. Θα προχωρήσουμε πλέον στα κλειστά  προαναχωρησιακά κέντρα και θα αυξήσουμε επιτέλους τις επιστροφές.

Καταρχάς το βασικό ζήτημα είναι να περιοριστούν οι ροές στην πηγή. Στην ενδοχώρα, στα Τουρκικά παράλια, αλλά ακόμη  και όταν φεύγουν από τις τουρκικές ακτές και είναι στα χωρικά ύδατα της γειτονικής μας χώρας.  Πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί η Τουρκία, για να εφαρμόσει από την πλευρά της την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016. Εμείς από την δική μας πλευρά, πρέπει να φυλάξουμε τα δικά μας σύνορα. Έχουμε αναπτύξει, την τελευταία εβδομάδα, πολύ περισσότερα σκάφη και έχουν αυξηθεί οι περιπολίες. Ενδεικτικά -αναφέρθηκε και χθες στην ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου- έχουν αυξηθεί κατά 23 οι περιπολίες. Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν μία καλύτερη εικόνα και αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: Ότι και η Τουρκία προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για να περιορίσει τις ροές, αλλά και τα δικά μας μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Και θα αποδίδουν ακόμα περισσότερο όσο τελειώνει η τουριστική σεζόν και το Λιμενικό μπορεί να αναπτύξει περισσότερα σκάφη για την επιτήρηση των συνόρων μας. Συν το ολοκληρωμένο σύστημα για την θαλάσσια επιτήρηση, το ΕΣΟΘΕ, το οποίο μπορεί να δίνει έγκαιρη προειδοποίηση στις ελληνικές Αρχές, ώστε να ειδοποιούν τις τουρκικές, πριν αποπλεύσουν βάρκες για να μπορεί να γίνεται η καλύτερη δυνατή συνεννόηση.

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...