Πέτσας: Η ΕΡΤ θα είναι αμερόληπτη και ανεξάρτητη


 
ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ
ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ «ΑΝΤ1»
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΙΚΟ ΡΟΓΚΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΘΗ
 
Αναδρομικά συνταξιούχων
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων περιμένουμε να δούμε την απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή. Εάν, λοιπόν, υπάρξει μια τέτοια απόφαση, η καταβολή τους θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα. Είμαστε μια Παράταξη που διαχρονικά σεβόμαστε το Κράτος δικαίου και τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Αν, λοιπόν, υπάρξει τέτοιου απόφαση για αναδρομικά, τότε θα έρθουμε, με τον τρόπο που πρέπει, να ικανοποιήσουμε αυτή την απόφαση των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Ένα κρίσιμο ζήτημα, όμως, είναι το χρονικό διάστημα που θα αφορούν. Αν μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα ενός έτους, τότε οποιαδήποτε Κυβέρνηση, κάνοντας αυτά που πρέπει να κάνει, μπορεί να επιστρέψει αυτά τα χρήματα,  σε ένα μικρό βάθος χρόνου. Αν πρόκειται για περισσότερα χρόνια, τότε μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό επιβάρυνσης στον Προϋπολογισμό που πρέπει κανείς να το εξετάσει από την αρχή. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Είναι όμως άλλο πράγμα απόφαση για αναδρομικά ενός έτους και άλλο πράγμα απόφαση για περισσότερα χρόνια.
Ελληνικό
 Όσον αφορά το Ελληνικό, έπρεπε να γίνουν κάποια βήματα για να είμαστε σε θέση να φθάσουμε στην έκδοση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες εκκρεμούσαν και είναι κρίσιμες για να ξεμπλοκάρει το έργο. Μετά τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, είμαστε σε θέση να προχωρήσουν αυτές οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Από την πληροφόρηση που έχω από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεωργιάδη και την αρμόδια Υπουργό κυρία Μενδώνη, αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι την Τετάρτη. Μετά απ΄ αυτό θα έχουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα λήγει πριν από το τέλος του έτους. Αυτή είναι η κατεύθυνση την οποία έχει δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ήταν μία από τις βασικές μας δεσμεύσεις. Είναι ένα εμβληματικό έργο το Ελληνικό, το ξεκίνημα του οποίου θα δείξει σε όλο τον κόσμο ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα μετά τις 7 Ιουλίου. Αυτό είναι βασικό. Και είναι βασικό για να ξανασυστηθεί η Ελλάδα στον κόσμο.
Αφάντου
Σε ό,τι αφορά την επένδυση στην Αφάντου, είχε προχωρήσει σε αρκετά ώριμο επίπεδο μέχρι το 2014. Σταμάτησε μετά γιατί κάποιοι εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν την πολιτιστική μας κληρονομιά ως ένα άλλοθι, για να μην γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα. Φάγανε 4,5 χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα. Αυτό ξεμπλοκάρει. Δεν μπορεί το Ελληνικό Κράτος επί 4,5 χρόνια να κοροϊδεύει οποιονδήποτε θέλει να έλθει στην Ελλάδα για να δημιουργήσει κάτι καινούργιο, το οποίο φέρνει δουλειές και εισόδημα στους Έλληνες πολίτες.
Ασφάλεια για τους πολίτες
Λέγαμε προεκλογικά και δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι αυτό που προέχει για τον Έλληνα πολίτη είναι η ασφάλεια, είτε είναι σε οποιαδήποτε γειτονιά μιας μεγάλης πόλης, όπως  η Αθήνα, είτε είναι σε οποιοδήποτε χωριό. Αφήνουμε την Αστυνομία ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της και περιμένουμε τα επιχειρησιακά αποτελέσματα, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών. Χρειάζεται ευφυΐα και αποτελεσματικότητα, όχι βία.
Κάναμε δυο πράγματα, για να νιώσει ο πολίτης περισσότερο ασφαλής, όσον αφορά τη στελέχωση της Αστυνομίας. Επαναφέραμε στο δρόμο πολλούς αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν σε γραφεία ή σε άλλες ενασχολήσεις. Αυτό ήταν ένα βασικό στοίχημα και έγινε ήδη μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Το δεύτερο, ήταν να προχωρήσουμε την πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών για τη στελέχωση της Ομάδας «ΔΙΑΣ» και την επανασύσταση της Ομάδας «ΔΕΛΤΑ». Αυτό προχωράει και θα έχει ολοκληρωθεί, όπως ξέρουν και οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν γίνει και οι προσλήψεις. Προχωράμε παράλληλα σε ενέργειες για  τη βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, περιπολικά, μοτοσυκλέτες και άλλα ζητήματα, για τα οποία λεπτομέρειες θα ανακοινώσουμε σε λίγες ημέρες. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.
Για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου
Θα ήθελα να παραπέμψω στις συζητήσεις που είχαμε πριν από λίγους μήνες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου ο κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να δει τις θέσεις των Κομμάτων, για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να προχωρήσουμε στην τελική φάση και να οριστικοποιηθεί η επιλογή της νέας ηγεσίας.
Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων
Δυστυχώς, προσπάθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση -και λέω πραγματικά δυστυχώς- να εκμεταλλευθεί το ποδόσφαιρο για μικροπολιτικούς σκοπούς. Έταξε, δύο μέρες πριν τις εκλογές, 63,2 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, μέσω της Ε.Ρ.Τ., προς τη Super League 1, τη  Super League 2  και Football League. Το ποσό ήταν πέρα από τις τιμές της αγοράς και πέρα από κάθε λογική. Για αυτό δώσαμε εντολή στη διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. να επαναδιαπραγματευθεί τα τιμήματα αυτά, και του συμβολαίου και των υποσχέσεων φυσικά, τα οποία είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Καταλήξαμε σε μία συμφωνία χάρη στις καλές προσπάθειες της διοίκησης της Ε.Ρ.Τ. και στο πνεύμα συνεργασίας της Super League και των ομάδων. Κλείσαμε το κεφάλαιο της Super League 1. Εξοικονομήθηκαν 13,1 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το αρχικό συμβόλαιο ή 35,1, σε σχέση με τις υποσχέσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Αυτά τα χρήματα μένουν στην Ε.Ρ.Τ.. Έτσι η Ε.Ρ.Τ. θα μπορέσει να κάνει πρόγραμμα, που μέχρι τώρα δεν μπορούσε. Είχε μόνο 88.000 ευρώ, αν είναι δυνατόν, διαθέσιμα και δεν μπορούσε να κάνει καν πρόγραμμα. Οι Έλληνες πολίτες, πληρώνουν, μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. 181,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και, δυστυχώς, παρέμεναν μόνο 88.000 ευρώ διαθέσιμα για τη διαμόρφωση προγράμματος. Αυτό δεν ήταν δεκτό από εμάς. Θα προχωρήσουμε σε έκτακτη γενική συνέλευση για να εγκρίνουμε το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης. Θα γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Ε.Ρ.Τ., ώστε να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της. Να παρέχει αμερόληπτη και ανεξάρτητη ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες και να καλύπτει θέματα που δεν καλύπτουν τα ιδιωτικά κανάλια.
Για την Ε.Ρ.Τ. γενικότερα
Οι Έλληνες πολίτες θα μπορέσουν να συγκρίνουν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια με τη νέα περίοδο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αφήσει τη διοίκησή της και τους εργαζόμενούς της να κάνουν ένα πλάνο, το οποίο θα φέρει την Ε.Ρ.Τ., εκεί που την θέλουν όλοι οι Έλληνες. Η Ε.Ρ.Τ. θα είναι αμερόληπτη και ανεξάρτητη, με γνώμονα τον πλουραλισμό και αυτό θα το κρίνουν οι Έλληνες πολίτες. Εφόσον δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, από ό,τι καταλαβαίνω, από κανέναν για την επάρκεια των προσώπων που έχουμε προτείνει, θα κριθεί στην πράξη αν κάνουμε αυτό το οποίο δεσμευθήκαμε.
Απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων
Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, τον Ιανουάριο του 2015, ο κ. Σταθάκης έλεγε ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά τις Κυριακές. Μετά άνοιξαν τα καταστήματα τις Κυριακές. Μετά από πολλές συζητήσεις, ήρθε μια ισορροπία. Το γεγονός ότι αυτή η ισορροπία σήμερα προβλέπει οκτώ Κυριακές τον χρόνο να είναι ανοικτά τα καταστήματα, είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να ικανοποιεί όλους όσοι μετέχουν στην αγορά. Αναφορές ότι θα υπάρξει μια άλλη ισορροπία και οι Κυριακές δεν θα είναι οκτώ, θα είναι περισσότερες, ενδεχομένως και όλες, δεν είναι στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Ο μεταρρυθμιστικός οίστρος είναι κάτι που διακρίνει την Κυβέρνηση, αλλά όχι σε αυτό το θέμα. Το ζήτημα των καταστημάτων τις Κυριακές ξεφεύγει, αυτή τη στιγμή, από τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης.
Για εκλογικό νόμο και το όριο εισόδου στη Βουλή
Είναι ζητήματα τα οποία εξετάζονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και δεν είναι κάτι στο οποίο έχει καταλήξει. Είναι ζητήματα στο πλαίσιο της δέσμευσης για  ένα νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος να δίνει σταθερές κυβερνήσεις, αλλά σεβόμενος τον βασικό πυρήνα της αναλογικότητας. Και φυσικά, οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου, να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.  Αύξηση του πλαφόν δεν έχει συζητηθεί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο.
Για τους εκτός Ελλάδας ψηφοφόρους
Επί της προηγούμενης Κυβέρνησης υπήρξε μία πρωτοβουλία να συσταθεί μια επιτροπή. Συμμετείχαν όλα τα κόμματα, είχαν υποδείξει ανθρώπους ανεξάρτητους, όχι κομματικά προερχόμενους και νομίζω ότι είχε γίνει μια καλή δουλειά σε εκείνο το επίπεδο της επιτροπής, ώστε  να έχουμε μια καλή μαγιά να προχωρήσουμε. Έχουμε πει ότι θα έρθει ξεχωριστό νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Δεν φαντάζομαι ότι θα υπάρξει έστω ένας Έλληνας βουλευτής, ο οποίος να στερήσει το δικαίωμα ψήφου από αυτούς που το δικαιούνται.
Για πλεονάσματα
Και προεκλογικά και μετεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει το ίδιο πράγμα. Ότι είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Πρώτα, όμως, κερδίζουμε αξιοπιστία. Και κερδίζουμε αξιοπιστία με δύο τρόπους. Προχωρώντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο και επιτυγχάνοντας τον στόχο του 2019. Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση και αυτό φαίνεται, όχι μόνο από τις διμερείς και διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού, αλλά και από την επιστολή που έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Είναι ζητήματα που συζητούνται με όλους τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της κυρίας Μέρκελ.
 
 
 
 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...