Πέτσας: Η Ελλάδα χρειάζεται έναν εκλογικό νόμο που να δίνει σταθερές κυβερνήσεις

 

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ κ. ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ ΣΚΑΪ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Για Novartis

Η δικογραφία δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στη Βουλή. Διαβιβάζεται σε σφραγισμένο φάκελο. Και η Βουλή  θα  δει, θα κρίνει και θα αποφασίσει. Πρώτα περιμένουμε να δούμε το περιεχόμενο. Είναι θέμα, όμως, των επόμενων ημερών. Δεν χρειάζεται «προκαλώ να κάνουμε Εξεταστικές». Αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε τι συνέβη. Έγινε μια προσπάθεια ένα οικονομικό σκάνδαλο να μετατραπεί σε πολιτικό σκάνδαλο μόνο στην Ελλάδα. Απεδείχθη, από την πορεία που είχαμε τον προηγούμενο χρόνο, ότι τέτοιο σκάνδαλο δεν υπήρχε. Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι εάν υπήρχε σκευωρία, με στόχο  κάποια ονόματα, μεταξύ των οποίων πρώην Πρωθυπουργοί, Ευρωπαίος Επίτροπος, Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, να κρεμαστούν στα μανταλάκια ως άνθρωποι, οι οποίοι είχαν εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο.

Όταν λέμε ότι δεν θα στηθεί βιομηχανία Εξεταστικών εννοούμε ότι δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζητήματα, ώστε να στοχοποιηθούν πολιτικοί μας αντίπαλοι. Όταν, όμως, υπάρχουν στοιχεία, όπως τώρα που έρχεται ένα θέμα στη Βουλή, φυσικά και θα εξεταστεί. Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Επομένως, δεν έχουμε καμία διάθεση κουκουλώματος.

Για τον πρώην Πρωθυπουργό θα δούμε με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας. Και αυτό θα το δουν οι βουλευτές. Επαναλαμβάνω είναι θέμα της Βουλής. Φυσικά, είναι κυβερνητική η πλειοψηφία και θα λάβουμε μια συντεταγμένη θέση, αλλά πρώτα να δούμε το περιεχόμενο.

Για τους ισχυρισμούς Τσίπρα ότι άφησε λογαριασμό που θα χρησιμοποιείτο για μείωση του πλεονάσματος

Κατ’ αρχάς, αν άφησε λογαριασμό να μας πει τα στοιχεία του. Ας μας πει ο κ. Τσίπρας αν υπάρχει. Και ο κ. Τσακαλώτος, όπως είπαμε και στη χθεσινή μας ανακοίνωση, όταν έγινε η παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου, δεν κατέθεσε κάποιο στοιχείο, που να δείχνει ότι ανοίχθηκε τέτοιος λογαριασμός και ότι μεταφέρθηκαν 5,5 δισεκατομμύρια, όπως  είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τα 37 δις που είπε ο κ. Τσίπρας

Αυτό  έχει να κάνει με τα στοιχεία, τα οποία συνδέουν το τρίτο και τέταρτο, όπως λέμε εμείς, άτυπο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, τι έγινε; Μεταφέρθηκαν κάποια χρήματα από δάνεια του τρίτου μνημονίου που έμειναν αδιάθετα, ώστε να εξασφαλίζουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας, αν η Ελλάδα δεν είχε πρόσβαση στις αγορές. Ευτυχώς, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές και μάλιστα με επιτόκια ιστορικά χαμηλά.

Αλλά όπως  δεν έκανε καμία συζήτηση με τους δανειστές, φαίνεται ότι δεν έκανε και στο εσωτερικό του Κόμματός του. Ο κ. Τσακαλώτος, που ήταν Υπουργός Οικονομικών δεν το ήξερε. Ο κ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής, στις 5 Σεπτεμβρίου, κάνει ερώτηση στον Επίτροπο Μοσκοβισί και τον ρωτάει τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας; Θα ρωτούσε ο κ. Παπαδημούλης  αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη μειώσει τα πλεονάσματα στο 2,5%;

Για τους ισχυρισμούς ότι η Κυβέρνηση καθυστερεί να εγείρει το θέμα των πλεονασμάτων

 

Σεπτέμβριος του 2018, στη Δ.Ε.Θ.. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε ερώτηση δημοσιογράφου και λέει: «Εγώ θα διαπραγματευτώ τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού κερδίσω αξιοπιστία. Θα υλοποιώ το μεταρρυθμιστικό μου σχέδιο και μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, πιστεύω 6 έως 12 μηνών που θα έχει αρχίσει να αποδίδει κάποια αποτελέσματα, θα έχω κερδίσει αξιοπιστία να θέσω το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων». Αυτό επανέλαβε και τον Φεβρουάριο του 2019 και τον Μάιο του 2019 και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό επαναλαμβάνει και στους εταίρους μας, όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Και είναι κάτι, το οποίο θα το κάνουμε από το 2020, με στόχο από το 2021 να έχουμε μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Για Πρόεδρο Δημοκρατίας

 

Δεν έχουμε συζητήσει για το πρόσωπο. Πιστεύουμε ότι είναι πρώιμο να συζητήσουμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι πρώιμο το θέμα της ονοματολογίας. Πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και μετά θα δούμε και αυτά τα ζητήματα.  Νομίζω ότι αυτό (πως δεν θα πάμε σε Πρόεδρο κομματάρχη) είναι αυταπόδεικτο. Και το έχουμε κάνει πάντα εμείς στη διαδρομή μας. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι ακόμα κι αν τον ίδιον να προτείναμε το 2014, θα πηγαίναμε σε εκλογές.

 

Ο κ. Παυλόπουλος προέρχεται από την Παράταξή μας, το ξέρετε. Έχει μια διαδρομή, την οποία ξέρουν όλοι οι πολίτες. Επομένως, δεν έχει σημασία η κρίση μου, αυτή τη στιγμή, αν είναι καλός ή κακός. Είναι θέμα του επόμενου μήνα να αποφασιστεί ποια είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Για εκλογικό νόμο

 

Το ζήτημα του εκλογικού νόμου έχει δύο σκέλη: Το ένα είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Αφορά ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς μας καταλόγους και θέλουμε να τους διευκολύνουμε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους.

 

Έχει προτείνει ο Πρωθυπουργός και την επιστολική ψήφο και είναι κάτι, το οποίο θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Αλλά έχει προτείνει την επιστολική, όχι μόνο για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους Έλληνες εντός της Επικράτειας. Και επομένως, είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε στον εκλογικό νόμο που θα έρθει αργότερα.

 

Για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού ο νόμος θα έρθει κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο, ενώ ο εκλογικός νόμος μέσα στον Νοέμβριο. Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι αυτό που πρέπει να έχει η Ελλάδα είναι μια σταθερή Κυβέρνηση. Και με ένα ποσοστό γύρω στο 40% θα πρέπει να μπορεί ένα Κόμμα να σχηματίσει μια σταθερή Κυβέρνηση. Με βάση αυτό τον γνώμονα και αυτή την αρχή, θα κινηθούμε στις συζητήσεις και με τα άλλα κόμματα.  Δεν έχει εξεταστεί, αυτή τη στιγμή, από την Κυβέρνηση θέμα να αλλάξει το όριο του 3%.

 

Για συνάντηση με Έρντογαν

 

Εμείς πιστεύουμε ότι πάντα είναι καλή συγκυρία να συζητάς. Γιατί, αν δεν συζητάς, δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Αυτό το οποίο θέλουμε  είναι να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα και στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και κυρίως απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε με ανοιχτά χαρτιά.

 

Δεν είναι θέμα τεσταρίσματος του ενός ή του άλλου. Γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά Έλληνες και Τούρκοι. Είμαστε πολλά χρόνια σε αυτή τη συζήτηση και είμαστε καταδικασμένοι -θα μπορούσε να πει κανείς- πάντα να είμαστε δίπλα λόγω γεωγραφίας. Από εκεί και πέρα, όμως, θέλουμε να λύνουμε τα προβλήματά μας. Τα προβλήματά μας δεν λύνονται με μονομερείς προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές που κάνει η Τουρκία.

 

Η Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Ανησυχία εκφράσαμε και στο κοινό ανακοινωθέν, μετά τη συνάντηση  του Κύπριου Προέδρου και του Πρωθυπουργού, όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, με την εξής διπλή διάσταση: την προκλητικότητα, φυσικά, στη θάλασσα, στη ΑΟΖ, αλλά και το γεγονός ότι φαίνεται να παρεμβαίνει συνεχώς σ’ ό,τι αφορά τις συζητήσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με τα θέματα για την Αμμόχωστο, με τις επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή.

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ

 

Είναι στις επόμενες μέρες να οριστικοποιηθεί. Θα γίνει πιθανότατα αυτό το ραντεβού, αλλά δεν έχουμε πιθανή ημερομηνία.

 

 

 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....