Πέτσας: Η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα

στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ»

και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

 

Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.

Από την παρέμβαση του κ. Τραμπ ήταν ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από την τουρκική προκλητικότητα. Καταστήσαμε σαφές ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις και τονίσαμε ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρο. Δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή.

Όπως έχετε δει σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η αμερικανική διπλωματία -για πρώτη της φορά τις τελευταίες δεκαετίες- έχει πάρει αποστάσεις από την λογική των ισορροπιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και έχει «γύρει» σαφέστατα προς τις ελληνικές θέσεις, τουλάχιστον όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέποντας κανείς  την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τραμπ, αντιλαμβάνεται ότι κάποιες πρωτοβουλίες της αμερικανικής πλευράς είναι σε συνέχεια της αμερικανικής διπλωματίας και όχι στην αντίθετη κατεύθυνση.

Η Ελλάδα μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Ήρθαμε στις Η.Π.Α. να συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, είτε είναι εθνικά, είτε οικονομικά, είτε ευρύτερα γεωπολιτικά. Ήταν πολύ επιτυχημένες οι επαφές μας και με τον Πρόεδρο Τραμπ και με την υπόλοιπη διοίκηση, αλλά και με τους εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας που είδαμε σήμερα, στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός. Απ’ όλο αυτό το πλέγμα των συναντήσεων είναι ξεκάθαρο ότι, οι ελληνικές θέσεις είναι κατανοητές. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Για τα πολεμικά αεροσκάφη

Σε ό,τι αφορά τα πολεμικά αεροσκάφη ήμασταν πάρα πολύ σαφείς και η αντίδραση ήταν πολύ θετική. Προχωρούμε στην αναβάθμιση των F-16 που θα ολοκληρωθεί στα επόμενα χρόνια. Ξεκινούν άμεσα οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των αμερικανικών Αρχών, ώστε σε ένα με ενάμιση χρόνο από τώρα να έχουν ολοκληρωθεί και να είμαστε σε θέση να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα των  F-35 από το 2024 και μετά. Και αυτό γιατί τότε θα είναι δυνατόν από πλευράς του εργοστασίου να προχωρήσει η παραγγελία της μοίρας των αεροσκαφών που ζητούμε, αλλά και να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο για να αντέξουμε αυτό το βάρος.

Δεν ζητήθηκε συνδρομή της Ελλάδας

Η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα διευρύνεται το τελευταίο διάστημα και ενισχύεται σε πολλά επίπεδα. Δεν συζητήθηκε κάποια συνδρομή της Ελλάδας είτε διμερής,  είτε μέσω του ΝΑΤΟ. Δεν έγινε τέτοια συζήτηση.

Για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών 

Κατ’ αρχάς είναι πολύ θετικό ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη στη βασική κατεύθυνση σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα. Αυτό είναι μια κατάκτηση για το πολιτικό μας σύστημα και βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο. Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού αναλήφθηκε πριν από το ταξίδι του στην Αμερική, με σκοπό να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών της ελληνικής διπλωματίας όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις Η.Π.Α.. Επομένως αυτό που περιμένουμε, είναι μια επιβεβαίωση ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και την στήριξη και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων για τα βασικά ζητήματα των εθνικών μας θεμάτων, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι όπως πρέπει για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

 

 

Best Of

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

Νατάσα Παζαϊτη: Η οικογένειά μας μεγαλώνει

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια (Πρώτη) Κυρία, ετών 58. Η Νατάσα...

Τα γενέθλια μιας (Πρώτης) Κυρίας…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Γεννημένη την 14η Απριλίου. Ψηλά, στην Επανομή...

Κώστας Μπακογιάννης: Η δικαιολογημένη απογοήτευση των νέων τους απομακρύνει από την πολιτική πραγματικότητα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο,...

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

(Πολεμική) ανάφλεξη, ακρίβεια, λιτότητα. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Η νέα πολεμική ανάφλεξη, στη... βάρδια του Τζο Μπάιντεν,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, από τις 05.00 π.μ. της Τρίτης 16 Απριλίου...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το έπαθλο ρεκόρ ύψους 98 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση που...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο, όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, μετά την... ελεγχόμενη ανάφλεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Ο...