Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου
από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη
Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Μαζί μας σήμερα είναι και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία στη συνέχεια θα παρουσιάσει τις δράσεις της Κυβέρνησης για τη στήριξη του Πολιτισμού.
Α. Εμπιστοσύνη
Είμαστε μόλις λίγες μέρες μετά την είσοδο στη γέφυρα ασφαλείας που μας πάει στη νέα κανονικότητα. Η Κυβέρνηση εστιάζει ταυτόχρονα σε παράλληλους στόχους:
Πρώτον, στον πόλεμο ενάντια στον κορονοϊό που εξακολουθεί να είναι εδώ. Επιβάλλεται διαρκής επαγρύπνηση από όλους.
Δεύτερον, στη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων, ώστε να βγούμε όλοι όρθιοι από την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Και τρίτον, στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, στην ενεργοποίηση μηχανισμών ενίσχυσης της ρευστότητας και στην αταλάντευτη προώθηση μεταρρυθμίσεων, ώστε ο συνδυασμός όλων αυτών να αποτελέσει το καύσιμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Για την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας έχουμε ακόμη ένα όπλο στην φαρέτρα μας: Την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης. Αποδείξαμε ότι οι Έλληνες μπορούμε. Και πετύχαμε μια νίκη. Με έπαθλο την ανάκτηση της Εμπιστοσύνης. Έπαθλο που κερδίσαμε με κόπο και θυσίες. Είναι το άυλο εθνικό κέρδος: Το ατομικό απόκτημα που έγινε συλλογικό κτήμα και λέγεται εμπιστοσύνη.
Η εμπιστοσύνη είναι μια ξεχωριστή λέξη. Δεν λέει πολλά για την οικονομική συγκυρία. Λέει, όμως, πολλά για την ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί η εμπιστοσύνη φέρνει επενδύσεις, δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο.
Δεν λέει πολλά για την απασχόληση μέχρι τον Φεβρουάριο, πριν από την καταστροφική καταιγίδα της πανδημίας. Λέει, όμως, πολλά για τη δυνατότητα των ανθρώπων να δουν μετά την καταιγίδα ένα καλύτερο αύριο, υλοποιώντας επενδύσεις και διαφυλάσσοντας θέσεις εργασίας.
Δεν λέει πολλά για το απόλυτο ποσό του δημοσίου χρέους. Λέει, όμως, πολλά για το κόστος εξυπηρέτησής του. Όπως αποδείχθηκε ήδη 4 φορές από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, καθώς δανειστήκαμε 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για όλους τους Έλληνες.
Δεν λέει πολλά για το Κράτος που ξέραμε μέχρι χθες. Λέει, όμως, πολλά για το Κράτος που είδαμε να γεννιέται αυτές τις εβδομάδες της δοκιμασίας. Και χτίζοντας πάνω στην εμπιστοσύνη μπορούμε να δούμε, όλοι οι Έλληνες, ένα καλύτερο αύριο.
Β. Οικονομία
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων, η Κυβέρνηση κάνει ότι χρειάζεται για να μην αισθάνεται κανείς μόνος του. Υπενθυμίζεται ότι:
– Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 5 Μαΐου η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε 473.959 αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Συνολικά δόθηκε στους πληττόμενους δικαιούχους το ποσό των 379 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
– Έως την Τρίτη 12 Μαΐου, θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε 90.000 δικαιούχες επιχειρήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.
– Από τις 5 Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές στους μακροχρόνια ανέργους που έχουν IBAN καταχωρημένο στον ΟΑΕΔ. Για όσους δεν έχουν IBAN καταχωρημένο στον ΟΑΕΔ, παρατείνεται έως και την Κυριακή 10 Μαΐου η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, ώστε να τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ. Οι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ είναι 168.000.
– Ξεκίνησε από την Τρίτη, 5 Μαΐου και ολοκληρώνεται αύριο, 8 Μαΐου το τρίτο και τελευταίο «κύμα» πληρωμών της ειδικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, για τους μισθωτούς που είναι δηλωμένοι στην «Εργάνη».
– Από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, έως και την επόμενη Κυριακή 17 Μαΐου, οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019, οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.α. θα μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας, για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ.
Ταυτόχρονα εξετάζονται μέτρα που είναι αναγκαία για να στηριχθεί η επανεκκίνηση τομέων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα, η εστίαση ή ο τουρισμός, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Γ. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Καθώς προετοιμαζόμαστε για τη σταδιακή επαναλειτουργία των δομών της εκπαίδευσης δεν μπορεί παρά να σημειώσουμε την εντυπωσιακή ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα στοιχεία για τους περίπου 2 μήνες λειτουργίας της επιβεβαιώνουν την ευρεία συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και στους τρεις άξονες. Αναλυτικά:
– Στα Σχολεία:
Στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση καταγράφηκαν 9.462.802 συμμετοχές μαθητών και 112.872 εκπαιδευτικοί είχαν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη. Δημιουργήθηκαν 532.251 ψηφιακές τάξεις και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 36 εκατομμύρια λεπτά ψηφιακού μαθήματος. Στην ασύγχρονη εκπαίδευση, συνολικά 1.099.421 μαθητές και 193.062 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
– Στα Δημόσια ΙΕΚ:
96,3% των μαθημάτων που διενεργούνταν διά ζώσης είναι ήδη ενταγμένα στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση.
– Στα Πανεπιστήμια:
96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Την ίδια στιγμή, η τηλεθέαση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης που καθιέρωσε και υλοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Ε.Ρ.Τ., παραμένει σταθερά υψηλή. Συγκεκριμένα, 145.000 παιδιά ηλικίας 4-14 ετών παρακολούθησαν καθημερινά τον Απρίλιο το πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία μέσω του gov.gr η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών. Πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό στους πολίτες που θέλουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Στην πρώτη της έκδοση η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών διαθέτει πάνω από 150 μαθήματα που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.500 ώρες εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα είναι δυναμική και έτσι τόσο οι θεματικές ενότητες όσο και τα μαθήματα, θα συνεχίσουν να εμπλουτίζονται, καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος εκπαιδευτικών αναγκών.
Καταλήγοντας, υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς να παραστούν στον εντοιχισμό πλάκας στο κτίριο της Μarfin, όπου δολοφονήθηκαν πριν 10 χρόνια τρεις αθώοι συμπολίτες μας από άγνωστους μέχρι σήμερα κουκουλοφόρους. Η σεμνή τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα είναι ένα σύμβολο μνήμης που -πως τόνισε ο Πρωθυπουργός- θα μας καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση.
Κλείνω εδώ την εισαγωγική μου τοποθέτηση και δίνω τον λόγο στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία θα παρουσιάσει τις δράσεις της Κυβέρνησης για την στήριξη του Πολιτισμού.
Παρακαλώ, κυρία Υπουργέ.
Ενώ σιγά- σιγά επανερχόμαστε στην κανονικότητα είναι νομίζω μια πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε συνολικά τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση από τα συναρμόδια Υπουργεία και φυσικά από το Υπουργείου Πολιτισμού στο χώρο του Πολιτισμού και των εργαζομένων του.
Είναι σαφές ότι αυτό το οποίο ζήσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ήταν τελείως πρωτόγνωρο. Πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους στις οποίες προσαρμοστήκαμε με ιδιαίτερη επιτυχία. Επιτυχία η οποία έδωσε πόντους στην Ελλάδα χάρη στους χειρισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και δημιουργεί τις καλύτερες των προϋποθέσεων για να προσαρμοστούμε και να αναπροσαρμοζόμαστε καθημερινά. Γιατί αυτό οφείλουμε πλέον να κάνουμε.
Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε δομικά προβλήματα στο χώρο του Πολιτισμού. Δεν εννοώ το Υπουργείο Πολιτισμού. Εννοώ ευρύτερα το χώρο του Πολιτισμού. Θα σταθώ σε τρία: στο κεφάλαιο της Εργασίας αυτό το οποίο φάνηκε ανάγλυφα είναι το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας. Αυτό το οποίο ταλαιπωρεί, όχι μόνο την Πολιτεία, κυρίως τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες. Τι σημαίνει; Μη χαρτογραφημένο τοπίο. Κι όταν το τοπίο είναι αχαρτογράφητο έχεις δυσκολία στο να είσαι πραγματικά αποτελεσματικός σε εργαλεία πολιτικής και χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο κεφάλαιο των Δικαιωμάτων, παράδειγμα, εντάθηκαν εξαιτίας του αναγκαστικού εγκλεισμού, φαινόμενα διαδικτυακής πειρατείας. Στο κεφάλαιο των δεξιοτήτων φάνηκε η ικανότητα και η δυνατότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Δεν μένω σε όλα τα οποία βλέπετε για να μην πάρω πάρα πολύ χρόνο.
Από την αρχή η Κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης. Αμέσως μόλις προέκυψε το lockdown από το Μάρτιο και στο χώρο του Πολιτισμού. Ο πολιτισμός για την Κυβέρνηση και οι εργαζόμενοί του δεν υπήρξαν ποτέ η εξαίρεση. Όλα τα μέτρα ακολουθήθηκαν οριζόντια. Όμως ο πολιτισμός έχει τις ιδιαιτερότητές του. Τα άμεσα μέτρα ήταν η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου. Η τόνωση της αγοράς με αναπτυξιακά μέτρα. Η τόνωση της αγοράς την επόμενη μέρα. από δω και πέρα δηλαδή. Η δημιουργία με προσαρμογή πολιτιστικού περιεχομένου με στόχο τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης. Κι εδώ πραγματικά θα ήθελα να επισημάνω όχι μόνο την εντυπωσιακή ανταπόκριση των πολιτών, αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν σε όλο αυτό το ψηφιακό υλικό που δημιουργήθηκε.
Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας λειτουργίας και στα μακροπρόθεσμα ανάμεσα στα τρία που καταγράφουμε, δομικές αλλαγές με στόχο τη θωράκιση του κλάδου, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας και την προστασία των εργαζομένων του. Αυτές τις δομικές αλλαγές οφείλουμε να τις κάνουμε μέσα στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Ο στόχος μας είναι διπλός, από την αρχή από το Μάρτιο, να κρατηθεί ο Πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες, μας ενδιαφέρει όπως άλλωστε και όλη την κυβέρνηση η επιδότηση της εργασίας κι όχι της ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας, δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020.
Ήδη από το Μάρτιο 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον Πολιτισμό δικαιούνται τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση -μιλάω για τα οριζόντια μέτρα-το επίδομα των 800 ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ένα σύνολο 35,5 εκ. ευρώ. Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, διευκολύνσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις. Επίσης από 13/5 έως 19/5 του 2020 θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου του 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του Α’ Τριμήνου του 2020. Εδώ πρέπει να πω για να είναι σαφές, ήδη έχει φανεί, η ιδιαιτερότητα των ποικίλων εργασιακών σχέσεων στον τομέα του Πολιτισμού. Γι΄ αυτό και όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε τους εργαζόμενους, μιλήσαμε μαζί τους, βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή, προγραμματίσαμε διορθωτικές κινήσεις ώστε να συμπεριληφθούν όσο γίνεται περισσότεροι.
Συνεχίζω με τα άμεσα μέτρα στήριξης. Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα, πριν το συμβατικό τους χρόνο κατά το διάστημα 1η Μαρτίου του 2020 έως 20 Μαρτίου 2020. Από σήμερα 7/5 έως και τις 10/5 μετά από υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών και μετά από την υπεύθυνη των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας από 8/5 έως 12/5 οι εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ πληρωτέων από 14 και 15 Μαΐου.
Νέα μέτρα στήριξης. Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά άνθρωποι οι οποίοι μας είπαν το πρόβλημά τους, το συζήτησαν μαζί μας το κατανοήσαμε και το διορθώνουμε. Εντάσσονται λοιπόν και καλύπτονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15/2/2020 έως και 29/02/2020. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ μετά από δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ. Εδώ πρέπει να πω ότι επειδή αρκετές επιχειρήσεις πολιτιστικές είδαν με όλη τη διάδοση της πανδημίας που υπήρχε όχι στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό είδαν τι έρχεται και η κίνηση άρχισε να μειώνεται. Αυτό λοιπόν το οποίο έκαναν ήταν να διακόψουν πρόωρα τις συμβάσεις των εργαζομένων. Αυτό μας ετέθη ως πρόβλημα, το συζητήσαμε με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και βρέθηκε η λύση που μόλις ανέφερα.
Δεύτερο αντίστοιχο μέτρο στήριξης. Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα 15/3 2020 έως και 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15ης Μαΐου μετά από δήλωση τους στο ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.
Όσοι από 1/ 6/ 2019 έως 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα το ίδιο διάστημα θα λάβουν επίσης τα 800 ευρώ.
Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες συνεχίζεται η στήριξη και το Μάιο.
Ένα σύνολο 24 εκατομμυρίων ευρώ για τους μισθωτούς και τους απασχολούμενους του Πολιτισμού μαζί με όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλάνο στήριξης όλων των κλάδων. Δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν, δεν υπάρχει εξαίρεση για το παρόν και αν χρειαστεί και για το επόμενο διάστημα.
Στήριξη των εγγεγραμμένων Αστικών Μη κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ) Πολιτισμού στο μητρώο των Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα αυτών των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μικρομεσαίων. Θα βγει τις επόμενες ημέρες ειδική πρόσκληση από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα επιχορηγηθούν απευθείας με τη διαδικασία του ΥΠΠΟΑ με περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ίσως το σημαντικότερο από τα μέτρα τα οποία πήραμε ήταν η δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Είναι μια διαρθρωτική, στρατηγική μεταρρύθμιση η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο. Από τις 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στον ιστοχώρο, στην ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο και στη συνέχεια αυτό θα μετεξελιχθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών στο ΥΠΠΟ. Προφανώς στο Υπουργείο Εργασίας θα λειτουργεί αλλά θα έχει πρόσβαση και το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του Πολιτισμού με διαφάνεια, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Μειωμένα κριτήρια ένταξης στην πλατφόρμα, διασταύρωση των στοιχείων με το ΕΡΓΑΝΗ, το ΕΦΚΑ και το TAXIS.
Βλέπετε ότι 13.5. είναι μεθαύριο. Η διαδικασία κινήθηκε ταχύτατα. Το Υπουργείο Εργασίας κινήθηκε ταχύτατα σε συνεργασία μαζί μας προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η πλατφόρμα την οποία ήδη ζητούν πάρα πολλοί από τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Τη ζητούν όλοι αυτοί οι οποίοι πραγματικά έχουν επενδύσει τη ζωή τους στον χώρο του Πολιτισμού.
Μία από τις θεσμικές ρυθμίσεις είναι η άμεση ψήφιση των ρυθμίσεων κατά της πειρατείας. Αυτό σημαίνει προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Ενισχύει τους δημιουργούς όλων των κλάδων. Ιδιαίτερα όμως, της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης.
Στις 2 Απριλίου 2020, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε το αναπτυξιακό πακέτο των 15 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, τα πέντε εκατομμύρια, και άλλα δέκα με έκτακτη ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει, είναι να εξασφαλίσουμε όσο γίνεται, δουλειά στους ανθρώπους του Πολιτισμού, τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες, τώρα που σιγά- σιγά βγαίνουμε από το σπίτι και επανερχόμαστε στην κανονικότητα.
Επενδύουμε στην παραγωγή. Ήδη με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα, επιπλέον της τακτικής του επιχορήγησης που είναι 3,5 εκ. ευρώ, άλλα 2,8 εκ ευρώ, για να υποστηριχθούν ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και για πρώτη φορά στην ιστορία του Υπουργείου Πολιτισμού, animation. Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικά, design, gaming, ψηφιακός πολιτισμός.
Εδώ πρέπει να πω ότι αυτό το αναπτυξιακό πακέτο σε ό,τι αφορά ειδικά τα θεατρικά πράγματα, τις μουσικές εκδηλώσεις, δεν σχετίζεται με ΑΜΚΕ. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13.4. υπάρχει ειδική διάταξη, που το Υπουργείο Πολιτισμού από το ποσό αυτό, μπορεί να επιχορηγεί επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, αυτοαπασχολούμενους. Αυτό τι σημαίνει: Ότι με μία ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, καθορίζονται συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε τα χρήματα αυτά να πάνε σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να επιχορηγηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μία εντελώς καινούργια παρέμβαση. Επίσης, από το ποσό αυτό ενισχύονται οι κινηματογραφικές αίθουσες και ο χώρος του βιβλίου, κυρίως με αγορές βιβλίων και μεταφραστικά προγράμματα.
Για να σας πω και να κατανοήσετε τι σημαίνουν αυτά τα αναπτυξιακά μέτρα, στέκομαι σε ένα παράδειγμα. Ήταν η πρώτη φορά που το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πρόσκληση για τον Ψηφιακό Πολιτισμό. Η πρόσκληση προκηρύχθηκε στις 20 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 30.4. Κατετέθησαν 325 αιτήματα. Είναι τα περισσότερα τα οποία έχει συγκεντρώσει έως σήμερα πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό το λέω ως παράδειγμα για να κατανοήσουμε δύο πράγματα. Όταν η προκήρυξη βγαίνει στις 20.3. προφανώς η πρόνοια έχει υπάρξει από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Για να ανακοινωθούν τα μέτρα στις 2 Απριλίου, αυτό που είπα μόλις, επιβεβαιώθηκε. Το γεγονός ότι υπήρξε μέσα στην κρίση αυτή η ανταπόκριση, δείχνει τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο τομέας και ο συγκεκριμένος κλάδος.
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στα πολιτιστικά πράγματα των Περιφερειών. Επισπεύσαμε την εκταμίευση του συνόλου της επιχορήγησής τους, χωρίς προϋποθέσεις. Επιπλέον, δώσαμε επιχορήγηση στο κάθε ένα, 20.000 ευρώ, προκειμένου να απασχολήσουν πολιτιστικές δυνάμεις των Περιφερειών τους και να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα
Αναπτυξιακά μέτρα
Στο επιχορηγούμενο θέατρο -αυτές είναι οι συστηματικές επιχορηγήσεις, οι τακτικές επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες.
•Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020. Από ένα εκατομμύριο ευρώ, έγιναν δύο.
•Επέκταση της περιόδου 2019-2020, η οποία διεκόπη βιαίως, ως 31.05.21
•Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2020-2021 -είναι οι επιχορηγήσεις, τις οποίες αυτές τις μέρες, εντός Μαΐου, αποφασίζει η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή, να παραταθεί ως 31.12.21
•Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των χρημάτων των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν καταστεί εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις. Εδώ οι επιτροπές θα αποφασίσουν να υπάρξει ένα εναλλακτικό παραδοτέο. Για παράδειγμα, ψηφιακό προϊόν, το οποίο θα δημιουργηθεί από τις συγκεκριμένες θεατρικές ομάδες.
Αντίστοιχη είναι η πολιτική μας και για τον χορό. Τον επιχορηγούμενο χορό, τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες.
•Διπλασιάζουμε το ποσό των επιχορηγήσεων για το 2020 και φτάνει στο ένα εκατομμύριο.
•Επεκτείνεται περιόδου 2019-2020 ως 31.08.21
•Επέκταση της περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21
•Και στην περίπτωση αυτή δεν θα ζητηθούν χρήματα πίσω. Θα καλυφθεί το παραδοτέο από εναλλακτικό προϊόν.
Κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών
Είναι καινούργιο μέτρο. Αποφασίστηκε χθες από την Κυβέρνηση να δοθεί η δυνατότητα με ένα κουπόνι 18μηνης ισχύος, η δυνατότητα παρακολούθησης πολιτιστικών δρωμένων στο μέλλον για όσους είχαν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν. Δηλαδή και στον Πολιτισμό θα ισχύσει το αντίστοιχο, το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί για τον Τουρισμό.
Εδώ έχουμε ένα ξεχωριστό μέτρο, το οποίο αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση του Πολιτισμού.
Το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, και τον Γιάννη Βρούτση και την Άννα Στρατινάκη, ενέσκηψε στο πρόβλημα και εστίασε στο να βρει πόρους 13 εκατομμυρίων που αντιστοιχούν περίπου σε 10.000 ανθρώπους, προκειμένου να καταρτίσει αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο θα προσέλθει κανείς εθελοντικά και αφού ο κόσμος του πολιτισμού, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό θα συνεννοηθούν και θα συνεργαστούν για τη συμμετοχή τους και για τα κριτήρια. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επιταγή κοινωνικής εργασίας 1.000 ευρώ με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές για απασχόλησή τους σε 20 ημερομίσθια στην περίοδο του τριμήνου 15/6/20 – 15/9/20, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Είναι η εθελοντική διάσταση. Το Υπουργείο Εργασίας δημιούργησε το πρόγραμμα, διαθέτει τα χρήματα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει οι κοινωνικές δομές να το ενεργοποιήσουν και όσοι θέλουν να προσέλθουν και να συμμετάσχουν.
Οι κλάδοι του τομέα του Πολιτισμού, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα ανεργίας του Υπουργείου Εργασίας: Πρόγραμμα 8.500 θέσεων για άτομα 55-67 ετών, πρόγραμμα για 36.500 ανέργους, σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ, με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια άνεργους. Προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που συντονίζουν κεντρικά τη σταδιακή επανεκκίνηση του πολιτιστικού τομέα, λαμβάνοντας προφανώς όλα τα μέτρα ασφάλειας. Θέλουμε ενεργό πολιτισμό, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης. Και εδώ, η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας.
Τι σημαίνει «ενεργός πολιτισμός με ασφάλεια»:
Στις 18/5 ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες, ξεκινούν τα κινηματογραφικά γυρίσματα.
Την 1η Ιουνίου μπορούν να ξεκινήσουν τα θερινά σινεμά.
Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν ξανά τα μουσεία.
Στις 15 Ιουλίου ξεκινούν δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, ίσως διαφορετικά από αυτά που ξέραμε, όμως πολιτιστικά δρώμενα, προσαρμοσμένα στην ευθύνη και την αντιμετώπιση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των προβλημάτων που έφερε ο κορονοϊός. Τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς και τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να αναπροσαρμόζονται. Εάν, δηλαδή, τα πράγματα προχωρήσουν καλά, μπορούν ορισμένες από τις δράσεις αυτές να ξεκινήσουν και νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται εξειδικευμένα μέτρα προστασίας εργαζομένων και κοινού.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ: Είπαμε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μαΐου. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρων ανάμεσα στους επισκέπτες, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Εννοείται ότι όπου υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα δίνεται προτεραιότητα, στην αρχή, αποκλειστικά, στη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Και φυσικά, θα πρέπει να ακολουθούνται όλα τα μέτρα, τα οποία έχουμε συνηθίσει να ακούμε συνεχώς, δηλαδή τη σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής, ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού. Εννοείται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι τις 18 Μαΐου, θα έχει εκδώσει όλες τις σχετικές εγκυκλίους και θα έχει προβεί στη σύνταξη των ειδικών πρωτοκόλλων που αφορούν στην ασφάλεια χρήσης κάθε αρχαιολογικού χώρου, ιδιαίτερα των λεγόμενων «μεγάλων», με την έννοια των πλέον πολυσύχναστων.
ΜΟΥΣΕΙΑ: Εδώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις δύο μέτρων, γιατί είμαστε σε κλειστό χώρο. Επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοιχτού κυκλώματος, όχι άλλου τύπου κλιματιστικά. Θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Και εδώ ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής και ειδικά διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.
ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ: Όριο πληρότητας στο 40% περίπου, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και η σύσταση όλων των ειδικών κανόνων υγιεινής.
ΠΡΟΒΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ: Όπως είπαμε, μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου. Και εδώ θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός όπου είναι δυνατόν. Επιτρέπονται και εδώ τα κλιματιστικά μόνο ανοιχτού κυκλώματος. Στους κλειστούς χώρους πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας ή γυρίσματος. Τα είδη ατομικής υγιεινής που συστήνεται να χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι, είναι προστατευτική, μη ιατρική μάσκα, αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα στις πρόβες, όπου κρίνεται αναγκαίο.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ, ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ, ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ: Θα ισχύουν ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήρια, βεστιάριο και γενικά τον εξοπλισμό τους. Και εδώ θα υπάρξουν ειδικές εγκύκλιοι, όπως στην πρώτη περίπτωση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, στην περίπτωση εδώ από τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, που θα δίνουν όλες τις αναγκαίες οδηγίες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας.
ΖΩΝΤΑΝΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ: Μπορούν να ξεκινήσουν στις 15 Ιουλίου μόνο σε ανοιχτούς χώρους. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται ότι δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, θα έλεγα κατά τη φράση της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, είναι η πλέον ασφαλής περίοδος. Τα άτομα με μη ιατρική μάσκα που μπορεί να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους. Εννοείται ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να καθοριστεί με την καθοδήγηση του εκάστοτε σκηνοθέτη. Το όριο πληρότητας περίπου στο 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Η σκηνή θα πρέπει να απέχει από την πρώτη σειρά καθισμάτων, τουλάχιστον 3 μέτρα. Επομένως, μπορεί να φανταστεί κανείς ότι σε ένα αρχαίο θέατρο, η πρώτη σειρά και ενδεχομένως και η δεύτερη να πρέπει να είναι κενές. Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο και εδώ θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μ.. Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό, καθώς και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες υγιεινής.
Οι κρατικές σκηνές και οι κρατικές ορχήστρες, καθώς και τα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή οι φορείς που επιδοτούνται από το κράτος, καλούνται φέτος να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο να παραμείνει ο πολιτισμός ενεργός να έχουμε πολιτιστικά γεγονότα αυτό το καλοκαίρι.
Το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες. Εδώ πρέπει να πω ότι έχουμε τη χαρά να έχουμε στους κρατικούς φορείς εξαιρετικά άξιους καλλιτεχνικούς διευθυντές, οι οποίοι μας επιτρέπουν ότι μπορούμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι η προσαρμογή αυτή θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε το κοινό πραγματικά να απολαύσει αυτό το οποίο θα προσφέρουν οι παραστάσεις.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς στους οποίους αναθέτει τις παραγωγές – στόχος και εδώ είναι να αξιοποιηθούν καλλιτέχνες και δημιουργοί από την αγορά- θα διοργανώσει από τις 15 Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου σε αρχαιολογικούς χώρους 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία αποτιμώνται περίπου σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Το «μικρά» δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντα, σημαίνει ότι είναι μικρά σχήματα, πολύ σημαντικά, προσαρμοσμένα στις ανάγκες.
Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι επαγγελματίες του πολιτισμού θελήσουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις τους στους χώρους αυτούς.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ακολουθούμε περίπου τη διαδικασία και τα ανάλογα του Υπουργείου Παιδείας: 11/5 θα ξεκινήσει η πρώτη φάση, 18/5 θα πάμε στη δεύτερη φάση και από τις 25/5 θα υπάρχει η απελευθέρωση. Το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί ως τις 31/7/20 και θα υπάρξουν εξειδικευμένες ανακοινώσεις για τις πτυχιακές εξετάσεις.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει στην χρήση λογισμικού τηλε-εκπαίδευσης για τις κρατικές δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και συστήνει τη χρήση του όπου είναι εφικτό. Τα δεδομένα, είπαμε, θα αξιολογούνται διαρκώς και το χρονοδιάγραμμα θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως. Για κάθε περίπτωση, θα ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα προστασίας προσωπικού και σπουδαστών.
Εν κατακλείδι: Μέχρι σήμερα, σε οικονομική αποτίμηση, η επένδυση στον πολιτισμό αυτό τον καιρό και η πρόνοια που ελήφθη ήταν σημαντικές. Έχουν δεσμευτεί περισσότερα 100 εκατομμύρια. Στα οριζόντια μέτρα στήριξης, μέχρι σήμερα είναι δεσμευμένα περισσότερα από 60 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν αρχίσει ακόμα να πληρώνονται με το ποσό των 800 ευρώ, άρα δεν έχουν καταγραφεί τα στοιχεία στο σύστημα, ώστε να μπορέσουμε να τα ανασύρουμε και να τα ανακοινώσουμε. Και στα αναπτυξιακά μέτρα, μέχρι σήμερα έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 35 εκατομμύρια.
Όπως είχαμε πει στην ανακοίνωση της 2ας Απριλίου του 2020, εάν χρειαστεί τον Σεπτέμβριο να υπάρξει και νέο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων από το Υπουργείο Πολιτισμού, αυτό και θα γίνει.
Σας ευχαριστώ.
Σας ευχαριστώ κυρία Υπουργέ.
Παρακαλούμε τώρα για τις ερωτήσεις σας. Σήμερα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και οι συντάκτες που καλύπτουν τα θέματα του Πολιτισμού για τα μέσα τους. Οι ερωτήσεις θα υποβάλλονται με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσφατα εξέδωσε ΠΝΠ, για την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες πολιτών τρίτων χωρών. Υπάρχει πρόβλεψη και για την απασχόληση προσφύγων που έχουν αποκτήσει άσυλο και διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα; Χθες είχαμε και μια σχετική έκκληση από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για το ίδιο θέμα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αναλάβει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, προκειμένου η αγροτική παραγωγή, σε συγκεκριμένους Νομούς ανά την Επικράτεια, να μπορέσει να έχει την συλλογή και την επεξεργασία που χρειάζεται. Λαμβάνει όλα τα μέτρα, όχι μόνο για υπηκόους τρίτων χωρών, αλλά για οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει από πλευράς εργατικού δυναμικού. Δεν είμαι ενήμερος για κάποια ιδιαίτερη λεπτομέρεια, όσον αφορά τους, πρόσφυγες ή μετανάστες, που βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Γι’ αυτό θα υπάρχουν λεπτομέρειες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ανησυχεί η Κυβέρνηση ότι γεγονότα, όπως αυτά στην Αγία Παρασκευή, μπορούν να αποκτήσουν πολιτικό υπόβαθρο και πώς σκοπεύει να τα αντιμετωπίσει;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, όσα είδαμε στην Αγία Παρασκευή δεν είναι ίδια με οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε κανείς να δει για κάποιους νέους ανθρώπους που θα ήθελαν να βγουν μετά από την πολυήμερη καραντίνα και να δουν ενδεχομένως τους φίλους τους. Ήταν σε μία πλατεία, η οποία συγκεντρώνει κόσμο, όχι μόνον τώρα, αλλά και πριν από την επιβολή της καραντίνας. Επαναλαμβάνω κάτι που είπε χθες και ο κ. Χαρδαλιάς: Δεν πρέπει οι λίγοι να θέσουν σε διακινδύνευση, με τη συμπεριφορά τους, τις προσπάθειες των πολλών. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε να δίνουμε οριζόντιες συστάσεις για την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, να τηρούνται οι αποστάσεις. Επαφίεται στον κάθε Δήμο, όταν βλέπει σε συγκεκριμένους χώρους να υπάρχει κάποια καταστρατήγηση των κανόνων και των συστάσεων, να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα, όπως έγινε στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής και να ζητάει και τη συνδρομή ενδεχομένως της Κυβέρνησης. Άρα, γενικές οριζόντιες συστάσεις παντού, τοπική δράση αν αυτό απαιτείται.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ: Κυρία Υπουργέ, το Μητρώο Καλλιτεχνών που εξαγγέλλετε, είναι μία καινοτομία που δεν έχει όμως δοκιμαστεί στην πράξη. Πώς είστε βέβαιη ότι θα είναι επιτυχημένη;
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ: Το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών, εντάσσεται μέσα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί βάζει κριτήρια, όρους και ξεκαθαρίζει το τοπίο. Θεωρώ ότι θα πετύχει, διότι ένα μεγάλο μέρος των καλλιτεχνών και των δημιουργών θέλει να γίνει αυτό το Μητρώο, στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Διαβάζοντας τις τελευταίες ημέρες στα Μέσα, θα έλεγα ότι απαιτεί αυτήν την πρωτοβουλία. Ακριβώς, γιατί η πανδημία ανέδειξε ότι ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα των κλάδων του Πολιτισμού ήταν το μη χαρτογραφημένο τοπίο. Όμως, και ανεξαρτήτως πανδημίας, από τη στιγμή που η Πολιτεία το θέλει και επενδύει σ’ αυτό και το θέλουν και οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί, είναι το πλέον διαφανές και αντικειμενικό μέσο, προκειμένου να καθορισθούν πολιτικές και να προγραμματιστούν τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και για να είμαι πιο σαφής, την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, εφόσον υπάρχει αυτό το Μητρώο, τότε όλες οι πολιτικές και τα εργαλεία, οι χρηματοδοτήσεις, τα προγράμματα, θα βγουν στοχευμένα, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του καλλιτεχνικού κόσμου και των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα είναι απολύτως επιτυχές.
ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορείτε να δώσετε διευκρινίσεις για τη σύσταση Μητρώου Καλλιτεχνών; Ποιες ειδικότητες καλύπτει, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή του και ποιες οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος σε αυτό. Επίσης, εάν μου επιτρέπετε, κάτι ακόμα για τις πρόβες, τις παραστάσεις και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, εντάσσονται στον περιορισμό της απαγόρευσης συγκέντρωσης άνω των 10 ατόμων;
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ: Σχετικά με το Μητρώο των Καλλιτεχνών, θα ενταχθούν όλοι όσοι έχουν οποιασδήποτε μορφής κωδικό, ΚΑΔ, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο ΙΚΑ, όλοι όσοι καταγράφονται με έναν τρόπο ως εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, όλοι αυτοί μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο. Ήδη ανακοίνωσα την έναρξη στις 13/5. Είναι την επόμενη εβδομάδα. Ο στόχος είναι να γίνει το νωρίτερο δυνατόν. Το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Πολιτισμού καλούν όλους τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, από τη στιγμή που θα ανοίξει αυτή η πλατφόρμα, να ζητήσουν να εγγραφούν. Τα κριτήρια θα είναι αρκετά χαλαρά, με την έννοια ότι θα απαιτείται ένα τυπικό πτυχίο θα έλεγα, όποιας σχολής και όποιας μορφής, που να δείχνει αυτό το οποίο δηλώνει οποίος θέλει να εγγραφεί, με ένα συνδυασμό ενός μίνιμουμ αριθμού ενσήμων που έχει κολλήσει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Όποιος δεν έχει πτυχίο, θα μπορεί με 4 χρόνια εργασίας να εγγραφεί.
Όσο για τις πρόβες και τις κινηματογραφήσεις, όπως είπα θα βγει πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Όλα εξαρτώνται και από το χώρο στον οποίο γίνονται και εξελίσσονται τα γεγονότα.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Σας προβληματίζει ότι η εμφάνιση των ΜΑΤ σε πλατείες, ίσως να μην είναι ενδεδειγμένη για να πείσετε τους νεαρούς που συγκεντρώνονται εκεί, να προστατέψουν την υγεία τους; Μήπως ρίχνετε νερό στον μύλο άλλων αντανακλαστικών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως έχουμε πει πολλές φορές, αυτό που έχει σημασία -και στην πρώτη φάση, αλλά και στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού- είναι όλοι μας να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών. Η ατομική ευθύνη, όπως έχουμε πει πολλές φορές, και η συλλογική ωριμότητα που δείξαμε στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν πρέπει να διαταραχθεί. Επομένως, το θέμα δεν είναι εδώ το πώς επιβάλλεται μια συμπεριφορά που σχετίζεται με την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα, αλλά πώς πηγάζει από μέσα μας, έτσι ώστε να τηρούμε αυτούς τους κανόνες με σεβασμό, όχι μόνον στον εαυτό μας, αλλά και στους ανθρώπους που αγαπάμε και στους γύρω μας. Όπου υπάρχουν λίγα περιστατικά, όπως αυτά -πάντα σε συνεργασία με τις δημοτικές Αρχές- θα φροντίσουμε να δείξουμε σε όλους τους υπόλοιπους που τηρούν τα μέτρα και ακολουθούν τις οδηγίες, ότι δεν είναι κορόιδα.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Πότε εκτιμάτε ότι θα μπορείτε να ανακοινώσετε την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά; Θεωρείτε ότι μπορεί να συμπέσει με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, από Νομό σε Νομό, βάσει του αρχικού σχεδιασμού στις 18 Μαΐου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το εξετάζουμε. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Ξέρετε ότι έχουμε καταργήσει τη χρήση του εντύπου και του sms για τις μετακινήσεις από τις 4 Μαΐου. Οι αποφάσεις θα ξεδιπλωθούν και για άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας τη Δευτέρα 11 του μηνός. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα δούμε πως θα επιτραπεί και η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας. Μέσα σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα νησιά, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι ταυτόχρονη η απελευθέρωση και προς τα δύο μέρη. Αλλά, θα αναμένετε τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.
Μ. ΠΑΠΑΔΗ: Άνθρωποι του Πολιτισμού, υπολογίζουν τους απασχολούμενους στον συγκεκριμένο κλάδο σε 140.000. Πόσοι απ’ αυτούς έχουν ενταχθεί εώς τώρα στα προστατευτικά μέτρα της Κυβέρνησης και πόσους αφορά η σημερινή δέσμη παρεμβάσεων;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Το πόσοι πραγματικά είναι οι άνθρωποι του Πολιτισμού, δεν το ξέρουμε. Από έρευνες οι οποίες είχαν γίνει το 2014, το 2016 από το Υπουργείο Πολιτισμού, φαινόταν ότι ο αριθμός ήταν περίπου 100.000. Κάποια άλλη στιγμή, άλλη έρευνα έδειξε ότι είναι λιγότεροι από 100.000. Αυτός, ακριβώς, είναι και ο ρόλος του Μητρώου. Να έχουμε τον πραγματικό αριθμό. Έναν αριθμό ο οποίος θα βασίζεται – όπως είπα- στις ειδικότητες, στα ένσημα και στην πραγματική δουλεία. Αυτό το οποίο δεν είπα προηγουμένως, είναι ότι και κάποιος ο οποίος έχει και αποδεικνύει συστηματικά τέσσερα χρόνια εργασίας, θα μπορεί να γράφεται στο Μητρώο ακόμα και αν δεν έχει το λεγόμενο «πτυχίο» – πτυχίο. Επομένως, αυτή τη στιγμή και χωρίς να έχουμε και τα δεδομένα από το Υπουργείο Εργασίας, διότι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί τα 800 και από το Υπουργείο Οικονομικών, που επίσης καταγράφει άλλες πληρωμές, δεν μπορούμε να πούμε αυτό το οποίο είπαμε γι’ αυτούς που έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα. Αυτοί, που έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα, είναι περισσότεροι, περίπου 45.000. Πρέπει να έχουμε απολογιστικά τα στοιχεία για να μπορέσουμε να δώσουμε τον αριθμό, που πραγματικά θα πληρωθεί.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρόσφατα η κυρία Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισε ότι πραγματοποιήθηκε πληρωμή 100.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπουργείου Πολιτισμού, για την κάλυψη δαπανών που αφορούσαν συνέδριο συνδικαλιστικής οργάνωσης, κάτι που σύμφωνα με πόρισμα του Γ.Λ.Κ. είναι παράνομο. Ως γνωστόν, η Δικαιοσύνη έχει ασκήσει ποινικές διώξεις κατά πρώην υπηρεσιακών παραγόντων του Ταμείου αυτού, για βαριά κακουργήματα. Με ποιο τρόπο, η Κυβέρνηση θα βάλει τέλος στα φαινόμενα σπατάλης του δημοσίου χρήματος, σε αυτή την ασφυκτική οικονομική συγκυρία;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Απευθύνεται η ερώτηση σε μένα, αλλά είναι εδώ η ίδια η Υπουργός, οπότε νομίζω ότι μπορεί να απαντήσει καλύτερα από μένα.
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Αυτό το οποίο απάντησα είναι ότι το Ταμείο, σήμερα, βρίσκεται σε εκκαθάριση και διαβίβασα στους βουλευτές -ως όφειλα- το σημείωμα του εκκαθαριστή.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ: Τι αριθμός, τελικά, εκτιμάτε ότι μπορούν να συμμετάσχουν στο επίδομα των 800 ευρώ και στις άλλες δράσεις ενίσχυσης; Η Ακρόπολη και η Αρχαία Ολυμπία περιλαμβάνονται στους αρχαιολογικούς χώρους που ανοίγουν στις 18 Μαΐου; Πότε αναμένετε να ξεκινήσουν οι παραστάσεις στην Αρχαία Επίδαυρο;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Να ξεκινήσω από το τέλος. Η Επίδαυρος είναι μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Επομένως, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια και το Δ.Σ. του Φεστιβάλ θα αποφασίσουν πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν, γιατί πρέπει να προσαρμοστούν, πλέον, στα νέα δεδομένα οι παραστάσεις. Όπως είπα, δυνητικά, μπορούν να ξεκινήσουν από τις 15 Ιουλίου και μετά. Επομένως, και η Επίδαυρος θα λειτουργήσει στην ίδια λογική. Των ανοιχτών χώρων. Η Ακρόπολη και Ολυμπία, βεβαίως, θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, όπως, άλλωστε, και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι. Όσον για το πόσοι έχουν πληρωθεί, θα αναφέρω αυτό που είπα και προηγουμένως. Δεν μπορούμε να έχουμε τον ακριβή αριθμό, διότι αυτός θα προκύψει απολογιστικά όταν οι δικαιούχοι έχουν εισπράξει τα 800 ευρώ. Τότε θα μπορέσουμε να δώσουμε απολογιστικά στοιχεία. Ακριβώς, διότι δεν υπάρχει το Μητρώο, το οποίο επιδιώκουμε να φτιάξουμε, ώστε να υπάρξει συνδυασμός για να έχουμε εκ των προτέρων τους αριθμούς.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τελικά ποια είναι η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 και ποια για την ανάπτυξη του 2021; Γιατί έχουμε μπερδευτεί από τις διάφορες δηλώσεις και από την αντιπαράθεση της Κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει πολλές φορές, ότι είμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η οποία προκαλεί, επίσης, μια παγκόσμια ύφεση, πρωτόγνωρη για τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Δεν υπάρχει κάποιος, που σήμερα βρίσκεται σε θέση ευθύνης, αλλά, ούτε ακόμα και οι γονείς του ή οι παππούδες του, ενδεχομένως, που να έχουν ζήσει κάτι παρόμοιο. Επομένως, πού βρισκόμαστε σήμερα; Σε αχαρτογράφητα νερά. Ξέρουμε ότι θα υπάρχει βαθιά ύφεση φέτος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο. Ξέρουμε ότι θα υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη του χρόνου, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και ελπίζουμε και παγκοσμίως. Οποιαδήποτε πρόβλεψη, σήμερα, πριν καν τελειώσει η υγειονομική κρίση, είναι παρακινδυνευμένη. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, πως όταν η Κομισιόν κάνει τις καθιερωμένες προβλέψεις της πρέπει να βάλει ένα νούμερο με βάση τη φωτογραφία της στιγμής -που έχει σήμερα- με βάση τα δεδομένα που συλλέγει. Το ίδιο συμβαίνει όταν πρέπει να κάνει μια πρόβλεψη το Υπουργείο Οικονομικών, το ίδιο όταν πρέπει να κάνει το Δ.Ν.Τ. ή οποιαδήποτε μεγάλη τράπεζα. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε όλοι, είναι ότι, ναι θα έχουμε μια βαθιά ύφεση φέτος εξαιτίας ενός εξωγενούς, απρόβλεπτου γεγονότος, όπως η πανδημία του κορονοϊου, και θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη του χρόνου. Ποια είναι η δουλειά της Κυβέρνησης; Να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ύφεσης, ώστε να είναι κατά το δυνατόν ηπιότερες. Να επιδείξει κοινωνική αλληλεγγύη και ευαισθησία για τους πιο αδύναμους. Και να κρατήσει καύσιμα, ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να είναι πολύ γρήγορη, για να αντισταθμίσει οποιεσδήποτε απώλειες θα έχουμε φέτος. Είπαμε από την αρχή ότι έχουμε θυσιάσει ένα μέρος της ευημερίας μας για το υπέρτατο αγαθό της Δημόσιας Υγείας.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων και μετά από παρεμβάσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων δεν υπήρξε. Διότι από την αρχή είχαμε πει, είχε πει η Κυβέρνηση, ότι οι πάντες, όλοι οι κλάδοι εμπεριέχονται στα οριζόντια μέτρα στήριξης. Θα επαναλάβω αυτό που είπα και προηγουμένως. Στις 2 Απριλίου ανακοινώσαμε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των 15 εκ. και μιλήσαμε για ένα πιθανό πρόγραμμα – ένα δεύτερο πρόγραμμα – αφού αξιολογηθούν αυτά τα μέτρα. Καθυστέρηση, λοιπόν, δεν υπήρξε. Υπήρξε άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης. Θα επαναλάβω το παράδειγμα, που ανέφερα προηγουμένως για τον ψηφιακό πολιτισμό. Η πρόσκληση του ψηφιακού πολιτισμού εκδόθηκε στις 20.3. Ήταν από τις ταχύτερες αντιδράσεις. Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω αυτό που είπα και στην εισήγησή μου. Οι ποικίλες εργασιακές σχέσεις στον Πολιτισμό δεν επέτρεπαν την αυτόματη ένταξη, όπως άλλων επαγγελματικών κλάδων, που τα πράγματα ήταν πιο ρυθμισμένα. Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο υπήρξαν οι διορθωτικές κινήσεις μέχρι και σήμερα, που με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης -οι οποίες ανακοινώθηκαν- περιλαμβάνεται όσο το δυνατόν ευρύτερος πληθυσμός.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Για ποιο λόγο αυτή η αντίδραση από την πλευρά της Αστυνομίας, ειδικά για την πλατεία Αγίου Ιωάννου, στην Αγία Παρασκευή; Πώς θα πείσετε τον κόσμο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνάθροισης σε σχολεία και χώρους εργασίας, καθώς και ότι θα λειτουργήσει η εστίαση με περισσότερα τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες πεζοδρόμια και δρόμους, αλλά κακώς συναθροίζονται σε ανοιχτούς ελεύθερους χώρους; Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας τελικά, ιδίως τις νύχτες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση κυκλοφορίας. Υπάρχει ισχυρή σύσταση σε όλους μας να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να αποφεύγουμε συγχρωτισμό, να κρατάμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και να τηρούμε τις αποστάσεις. Αυτοί είναι οι κανόνες που ήρθαν για να μείνουν, όσο αντιμετωπίζουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Και καλούμε όλους του πολίτες, με όσο μεγαλύτερη πειθώ μπορούμε, να τηρούμε τις συμβουλές των ειδικών. Αυτή είναι η έκκλησή μας σε όλους είτε είναι κάποιος νέος άνθρωπος, είτε είναι μεγαλύτερος συμπολίτης μας. Σημασία έχει να τηρούμε αυτές τις κατευθύνσεις, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων μας, για να μην έχουμε πισωγυρίσματα που θα μας φέρουν σε καθεστώς, στο οποίο δεν θα θέλαμε να επιστρέψουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον καθένα ατομικά, αλλά και για την οικονομία συλλογικά. Από εκεί και πέρα, όταν υπάρχει μια παραβατική συμπεριφορά, θα πρέπει αυτή να αντιμετωπίζεται. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα και πριν: Οι Δήμοι -οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά τους Συμβούλια- έχουν την εξουσιοδότηση να αποφασίζουν, εάν χρειάζεται σε κάποιο σημείο που βρίσκουν κάποιο πρόβλημα, να κλείσουν κάποιον δημόσιο χώρο, όπως μια πλατεία, έναν πεζόδρομο. Εάν χρειάζεται, μπορούν να ζητήσουν και τη συνδρομή της Κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα, πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις. Ελπίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα ακολουθεί τα μέτρα, όπως έκανε μέχρι σήμερα. Και ότι η μικρή μειοψηφία θα απομονώνεται τελικά, γιατί προκαλεί καθυστέρηση στην πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, με μια αντικοινωνική συμπεριφορά.
ΒΑΣ. ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΥ: Έχω τρεις ερωτήσεις. Πρώτη ερώτηση. Για τα μέτρα στήριξης που παρουσιάσατε σήμερα, ήρθατε και πότε σε διαβούλευση με τους φορείς και τα Σωματεία των εργαζομένων. Έχετε λάβει υπόψη τα αιτήματά τους και τις εργασιακές ιδιαιτερότητες του χώρου; Επίσης, υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης της περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής; Έγινε διαβούλευση με τους Περιφερειάρχες;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Για τα μέτρα στήριξης, από την πρώτη στιγμή, που προέκυψε το πρόβλημα, το Υπουργείο και στο επίπεδο των υπηρεσιών του και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού και εγώ, δεχόμαστε τα γραπτά αιτήματα, απαιτήσεις –αν θέλετε- συστάσεις των διαφόρων Σωματείων και των διαφόρων κλάδων. Επομένως, με αυτή την έννοια, επικοινωνούσαμε, ο καθένας στο επίπεδό του, από την πρώτη στιγμή. Το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού οργάνωσε τηλεδιασκέψεις, ακριβώς για να μπορέσουν να γκρουπαριστούν αυτά τα αιτήματα και να δούμε στη συνέχεια τον τρόπο που θα τα αντιμετωπίσουμε. Η διαβούλευση, λοιπόν, ήταν συνεχής και η δική μου και του Γενικού Γραμματέα και των Υπηρεσιών. Υπάρχουν διαβουλεύσεις, οι οποίες δεν ανακοινώνονται πάντα.
Β. ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΥ: Υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης της περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής; Έγινε διαβούλευση με τους Περιφερειάρχες;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Η περιφερειακή πολιτική, ήδη, ξεκίνησε να ενισχύεται μέσα από τα Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε.. Η ενίσχυση των Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε. ήταν ακριβώς για να υπάρξει ενίσχυση σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, οι Περιφερειάρχες έχουν τις δικές τους δομές και ενισχύουν κατά τη δική τους κρίση –υπάρχει ανεξαρτησία στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση- τους πολιτιστικούς φορείς και τις πολιτιστικές δομές των Περιφερειών τους. Αν αυτό σημαίνει, αν έγινε συζήτηση για θέματα ενίσχυσης μέσω του τρέχοντος Ε.Σ.Π.Α. του Σύγχρονου Πολιτισμού με τις περιπτώσεις που ήδη οι Περιφέρειες έχουν στα προγράμματά τους ως επιλέξιμες δαπάνε, τη στήριξη φορέων Σύγχρονου Πολιτισμού, έχω μιλήσει εγώ προσωπικά με τους Περιφερειάρχες, των οποίων το πρόγραμμα είναι δεδομένο σε αυτή τη λογική.
Β. ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΥ: Δεύτερη ερώτηση. Διαβάσαμε πρόσφατα ότι η Σουηδία απορρόφησε ευρωπαϊκό κονδύλι πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ανθρώπων του Πολιτισμού, όπως έχει συμβεί και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα έχει καταθέσει σχετικό αίτημα και πότε; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Η Ελλάδα έχει καταθέσει σχετικό αίτημα για το συνολικό κονδύλι που πρόκειται να εισρεύσει στη χώρα από το αντίστοιχο κονδύλι της Ε.Ε. και προφανώς το Υπουργείο Πολιτισμού θα έχει –και ο Πολιτισμός, όχι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού- το δικό του μερίδιο από το συγκεκριμένο κονδύλι, το οποίο χειρίζονται τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Β. ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΥ: Η τρίτη ερώτηση απευθύνετε στον κ. Πέτσα. Ο Σταύρος Ξαρχάκος δήλωσε ότι, ξανακοιτώντας τους 16 πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, διαπίστωσε ότι υπήρχε παντελής έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και καμία πρόνοια για τους ανθρώπους της τέχνης. Σας προβλημάτισε η δήλωσή του κατά την πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό; Σχολιάστηκε και πώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Και σε ποια επόμενη εκλογική αναμέτρηση το κόμμα σας προτίθεται να συμπεριλάβει και τον Πολιτισμό ως νέο πυλώνα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φαίνεται ότι οι πολίτες είχαν διαφορετική άποψη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όσον αφορά το συνολικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, επομένως και του Πολιτισμού. Γι’ αυτό σήμερα είναι Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα μεγάλο ποσοστό, ώστε να είναι αυτοδύναμος. Το ίδιο θα γίνει και στις επόμενες εκλογές, όταν θα φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας και θα ξαναζητήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, πάλι με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Δύο ερωτήσεις για τον κ. Πέτσα. Πρώτη ερώτηση: Πώς θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τις συγκεντρώσεις στις πλατείες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχω πει και πριν σε προηγούμενες ερωτήσεις, ότι πάντα κινούμαστε οριζόντια στην Επικράτεια, όσον αφορά τις συστάσεις και θα δρούμε τοπικά αν βλέπουμε ότι υπάρχει κάποια καταστρατήγηση.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Η δεύτερη ερώτηση. Συμφωνεί η Κυβέρνηση με τη δημιουργία bad bank που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Με την Τράπεζα της Ελλάδος -όπως έχουμε πει πολλές φορές- έχουμε συζητήσει όλα τα πλαίσια που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων στη χώρα. Ήμασταν σε ένα καλό στάδιο πριν την πανδημία του κορονοϊού. Τώρα λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που χρειάζεται, πάντα σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μην έχουμε μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. Έχουμε, ήδη, αναγγείλει, από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι μαζί με το σχέδιο για την παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλους Ιουλίου, επεξεργαζόμαστε το νέο πτωχευτικό Δίκαιο, που θα δίνει τη δυνατότητα να αυξηθεί η περίμετρος των ανθρώπων που είναι δικαιούχοι, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει πρόνοια και για δάνεια, που ενδεχομένως ήταν ενήμερα μέχρι τον Φεβρουάριο και ενδέχεται να μην εξυπηρετούνται, λόγω της υγειονομικής κρίσης που συμπαρασύρει και την οικονομία. Αν «κοκκινίσουν», θα βρεθούν μέσα σε μια περίμετρο, ώστε να καλυφθούν και να μην υπάρχει έκρηξη των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες. Άρα, είναι ένα συνολικό φαινόμενο. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ένα εργαλείο, αλλά πολλά εργαλεία, η χρήση των οποίων θα γίνεται συνεχώς.
ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες το φετινό καλοκαίρι; Έχει υπολογιστεί, για παράδειγμα, η τήρηση αποστάσεων σε χώρους μη αριθμημένων θέσεων ή τα μέτρα κατά την προσέλευση και αποχώρηση και βέβαια αν συμφέρει τις παραγωγές οικονομικά; Πώς θα τηρηθεί, εάν οι όρθιοι σε μια συναυλία μπορούν να στέκονται σε απόσταση ενάμιση μέτρου; Αν όχι τώρα, πότε θα είστε σε θέση να ανακοινώσετε λεπτομέρειες;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Είναι προφανές ότι σε όλες τις εκδηλώσεις στους ανοιχτούς χώρους θα πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες, που τις επόμενες ημέρες θα στείλει το Υπουργείο Πολιτισμού προς όλους τους φορείς. Το θέμα των φεστιβάλ, από τη στιγμή που δεν είναι κρατικό φεστιβάλ, όπως είναι το Αθηνών-Επιδαύρου, έγκειται στον κάθε διοργανωτή – μπορεί να είναι κάποιος Δήμος, κάποια Περιφέρεια ή ιδιώτης- το κατά πόσο θα είναι σε θέση να το πραγματοποιήσουν. Εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Εμείς μπορούμε να δώσουμε κατευθύνσεις. Είναι προφανές ότι και σε αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, που είναι ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, είμαστε σε διαβούλευση και τη στιγμή που θα πρέπει, δηλαδή τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, θα έχουμε απολύτως καθορίσει και την προσέλευση και την έξοδο. Είναι αρκετά σύνθετα πράγματα αυτά, αλλά μπορούν να καθοριστούν και ήδη δουλεύουμε στην κατεύθυνση αυτή. Και φυσικά, θα έχουμε ορίσει τις θέσεις που θα πρέπει να είναι ο κάθε καθήμενος ή ο κάθε όρθιος. Αυτό σημαίνει επιπλέον ταξιθεσία, επιπλέον προσωπικό ασφάλειας και φύλαξης του χώρου. Για όλα αυτά έχει ληφθεί πρόνοια. Από εκεί και πέρα, εάν πάμε στον ιδιωτικό τομέα, η ίδια η αγορά θα αυτορρυθμιστεί και θα δούμε πώς θα λειτουργήσει. Προφανώς, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παρακολουθεί συστηματικά και να μην αφήσει κανέναν ακάλυπτο.
ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Πώς σχολιάζετε τη στάση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην παρευρεθεί στην εκδήλωση μνήμης για την Marfin το Σάββατο και να καταθέσει στεφάνι στο σημείο σε διαφορετική ώρα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή η συμβολική κίνηση παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνει πίσω τον διχασμό και το μίσος. Είναι μια χρυσή ευκαιρία, ώστε να δώσουν αυτό το μήνυμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις με την παρουσία τους εκεί. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην είναι εκεί, αρνούμενος να καταδικάσει ρητά αυτούς που προκάλεσαν όλα αυτά τα γεγονότα, αν κρίνουμε από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το χθες και σήμερα δεν μπόρεσε να αγκαλιάσει το αύριο.
ΕΙΡ. ΒΑΣΑΛΟΥ: Τι πρόβλεψη υπάρχει για την ελεύθερη αγορά, για τους ιδιοκτήτες θεατρικών και μουσικών σκηνών και τους εργαζόμενους σε αυτές; Θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι συναυλίες; Οι θεατρικοί θίασοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν περιοδείες ανά την Ελλάδα;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Με βάση τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας, των οποίων το βασικό πλαίσιο θέσαμε σήμερα και θα εξειδικευτούν στη συνέχεια, θα δει ο κάθε ένας επαγγελματίας πώς θα μπορέσει να προσαρμόσει το πρόγραμμά του. Η αξιολόγηση, στην περίπτωση αυτή, είναι θέμα δικό του και από εκεί και πέρα, θα δούμε –επαναλαμβάνω- πώς θα κινηθεί η αγορά. Και η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί συστηματικά την κίνηση αυτή και όπου χρειάζεται να ενισχύσει, θα ενισχύσει.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Αγίας Παρασκευής ως απαράδεκτες εικόνες, με τα ΜΑΤ να «επιτίθενται με χημικά σε νέους». Και κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως «κουνά το δάχτυλο» για άσκοπη συνεύρεση των νέων σε μια πλατεία, την ίδια ώρα που επιμένει στο «επικίνδυνο άνοιγμα των σχολείων». Θα ήθελα το σχόλιό σας.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Πραγματικά όλοι καταλαβαίνουν πόσο αντιφατική είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία να αγκαλιάζει συναθροίσεις και από την άλλη να λέει γιατί ανοίγουν τα σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες. Με τους κανόνες που έχει υποδείξει η Επιτροπή των ειδικών, πηγαίνουμε σε μια κανονικότητα. Και η κανονικότητα, φυσικά, περιλαμβάνει τους μαθητές στις τάξεις τους, όχι στο σπίτι, για πολλούς λόγους. Λόγους που έχουν να κάνουν με την κοινωνικοποίησή τους, με την ψυχική τους υγεία, με το να μην επιδεινωθουν κοινωνικές ανισότητες λόγω μη πρόσβασης στην εκπαίδευση, με τη δυνατότητα να βγουν οι εργαζόμενοι από το σπίτι και να πάνε στις δουλειές τους, με όλα αυτά που μας κάνουν μια κανονική κοινωνία, όπως ήμασταν μέχρι και τον Φεβρουάριο, αλλά σταδιακά και με βήματα. Όσον αφορά τις συναθροίσεις, το ζήτημα είναι τα τηρούνται οι αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και να μην γίνεται καταστρατήγηση. Είχαμε στην Αγία Παρασκευή ένα φαινόμενο, που είπαμε ότι δεν είναι καινούργιο. Ήταν ένα φαινόμενο που υπήρχε και πριν από την πανδημία του κορονοϊού σε εκείνη την περιοχή. Δεν θέλουμε αυτό να είναι ένα μοντέλο. Θέλουμε -όπως πηγαίνουμε στο σταδιακό άνοιγμα- να τηρούνται οι κανόνες, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, της οικονομίας και της κοινωνίας, να αφήσουμε πίσω μας μια ώρα αρχύτερα αυτή την κρίση.
Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Φαίνεται ότι η τουριστική καθίζηση που προκαλείται από την πανδημία, θα προκαλέσει μεγάλη μείωση στα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τις εισπράξεις των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και πωλητηρίων. Πέρυσι, το ποσό αυτό έφτασε τα 130 εκατομμύρια ευρώ και μέρος των εσόδων αυτών επιστρέφει το Υπουργείο Πολιτισμού, καλύπτοντας διάφορες χρηματοδοτικές ανάγκες. Πώς θα καλύψετε αυτή την τρύπα στα έσοδα που φαίνεται να δημιουργείται;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια κρίση, είναι προφανές ότι κανένας δεν προσδοκά ότι θα έχει τα ίδια έσοδα. Αυτό είναι κάτι δεδομένο. Παρόλα αυτά, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων έχει προνοήσει, ώστε να ενισχύσει τα έσοδά του από δραστηριότητες που την προηγούμενη χρονιά ήταν ανύπαρκτες. Για παράδειγμα, οργανώθηκαν και οργανώνονται συστηματικά τα πωλητήρια, ώστε να υπάρξουν πόροι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Θα σας πω ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό: Στην Ολυμπία, ο μέσος όρος διάθεσης χρημάτων στο πωλητήριο ήταν λιγότερο από ένα ευρώ. Ήταν 0,68. Το οργανωμένο πωλητήριο, είναι σαφές ότι μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερο από το 0,68. Επομένως, εάν πάμε στα 2 ή 3 ευρώ, ήδη έχει καλυφθεί πολύ μεγάλο μέρος. Ένα αυτό. Δεύτερον, στους περισσότερους και δη στους μεγάλους αρχαιολογικού χώρους δεν υπήρχαν αναψυκτήρια. Ήταν κλειστά για πέντε χρόνια. Τα αναψυκτήρια αυτά, σταδιακά θα αρχίσουν να λειτουργούν. Διότι τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα λειτουργήσουν στη λογική, που λειτουργούν και οι άλλοι χώροι εστίασης και καφέ, στους ανοιχτούς χώρους εκτός των αρχαιολογικών. Επομένως, έσοδα θα υπάρχουν και από εκεί. Επιπλέον, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ήδη βρίσκεται σε ανανέωση του e-shop, προκειμένου η σελίδα του e-shop, η οποία στην ουσία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, να αρχίσει να λειτουργεί. Από εκεί, λοιπόν, προσβλέπουν ότι θα υπάρχουν επιπλέον έσοδα. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε να δούμε την τελική ανταπόκριση του κόσμου και θα κάνουμε τη δέουσα αποτίμηση.
Π. ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: Ο Σταύρος Ξαρχάκος προσάπτει στην Κυβέρνηση παντελή έλλειψη πολιτιστικής, πολιτικής και πρωτοφανή απαξία των ανθρώπων του πολιτισμού και ότι αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες ως επαίτες. Πώς το σχολιάζετε;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Η Κυβέρνηση, κατ΄ αρχάς, επιθυμεί οι καλλιτέχνες να είναι καλλιτέχνες και δημιουργοί. Ο χαρακτηρισμός «επαίτης» είναι μάλλον προσβλητικός για τον ίδιο τον κλάδο.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των κλειστών δομών στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως ξέρετε, αυτό προχωρά. Αυτή τη στιγμή, είναι στη Βουλή προς συζήτηση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, ώστε να προχωρήσουμε. Το χρονοδιάγραμμα, όπως ξέρετε, έχει πάει κάπως πίσω, εξαιτίας της πανδημίας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά προχωρά και εξελίσσεται. Όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις που χρειάζονται, είναι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή.
Τ. ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ: Δεδομένου ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν λαμβάνει εδώ και χρόνια έξτρα χορηγίες και ούτε έχει κωδικό στον τακτικό προϋπολογισμό, υπάρχει κάποια μέριμνα από την Κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει κάποια γενναία χρηματοδότηση λόγω των έκτακτων συνθηκών;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Το Υπουργείο Πολιτισμού, ήδη, από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, έχει λάβει, χάρη στις κινήσεις του και την ανταπόκριση από πολλούς συμπολίτες μας, ένα πολύ σημαντικό ποσό χορηγιών, το οποίο ξεπερνά τα 10-12 εκατομμύρια. Από την άλλη πλευρά, ήδη έχουμε ανακοινώσει ότι το φθινόπωρο θα φέρουμε ένα σχέδιο νόμου στη Βουλή, το οποίο θα ρυθμίζει διαφορετικά την πολιτιστική χορηγία από το ισχύον σήμερα θεσμικό πλαίσιο.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Προβληματίζει την Κυβέρνηση η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχει αναλυθεί επαρκώς τις τελευταίες ημέρες από έγκριτους συνταγματολόγους. Οπότε δεν θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κρίνει μόνο μια πτυχή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν θέτει, σε καμία περίπτωση, θέματα που έχουν να κάνουν με αυτό καθαυτό το πρόγραμμα, ούτε τίθεται σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση η δυνατότητα της Ε.Κ.Τ. να φέρει σε πέρας τον σκοπό της, δηλαδή τη σταθερότητα των τιμών. Επομένως, θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα, το οποίο μπορεί να διευθετηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, που θα υπάρξει μια συζήτηση.
Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Προβλέπεται αποζημίωση για τους freelance καλλιτέχνες παραγωγούς, ηθοποιούς και μουσικούς;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Είπα προηγουμένως πως ό,τι προβλέπεται για όλους τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους, προβλέπεται και θα προβλεφθεί και για τους κλάδους του Πολιτισμού.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Για περιπτώσεις, όπως η ένταση στην Αγία Παρασκευή, τι αυστηροποιήσεις επεξεργάζεστε κεντρικά; Είναι πιθανές οι τοπικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχω απαντήσει και πριν. Σε περίπτωση που υπάρχει -κατά την εκτίμηση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου- κάποια καταστρατήγηση, μπορεί να λάβει τα δέοντα μέτρα, είτε αυτό είναι κλείσιμο μιας πλατείας ή ενός πεζοδρόμου. Και αν χρειαστεί να ζητήσει και τη συνδρομή της Κυβέρνησης, φυσικά είναι επίσης στο χέρι του. Άρα, επαναλαμβάνω αυτό που είπα και πριν: Οριζόντιες συστάσεις τηρούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τοπικές παρεμβάσεις, εάν αυτό χρειαστεί -και ελπίζουμε να μην χρειαστεί- θα γίνονται από του Δήμους.
Π. ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ: Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, υποστηρίζουν ότι αδιαφορείτε για τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν μετά την επιβολή των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού. Ως Υπουργός Πολιτισμού θεωρείτε ότι έχετε κάνει το χρέος σας απέναντί τους;
Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Αυτό ας κριθεί σήμερα από όλους όσοι άκουσαν τα μέτρα, τα οποία έχουμε λάβει ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Πολιτισμού.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις ερωτήσεις σας. Από τον αριθμό των ερωτήσεων, φαίνεται και το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Ευχαριστούμε πάρα πολύ και την Υπουργό για την παρουσίαση ενός συνεκτικού σχεδίου.