Ο Τσίπρας χτίζει νέο αφήγημα αντιπολίτευσης…

Του Νίκου Φυλάγγελου

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στη διαδικασία της “Ώρας του Πρωθυπουργού”, απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν εξόχως αποκαλυπτική των προθέσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για τη μεθοδική μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής ρητορικής του.

Ένα καινούριο αφήγημα αντιπολίτευσης… από τα παλιά. Η διαπλοκή και η διαφθορά. Που ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να πατάξουν, και πλέον δεν είναι… αθώοι του αίματος, συνεχίζει ωστόσο να θεωρεί ότι αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τον ίδιο, τουλάχιστον αναφορικά με το κοινωνικό και εκλογικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται.

Γι’ αυτό σήκωσε τους τόνους και δείχνει να επενδύει στο συγκεκριμένο θέμα. Το επόμενο διάστημα, μετά βεβαιότητας θα… γκαζώσει κι άλλο.

ΥΓ: Αναλυτικά η ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

 

Πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό

 

“Επιεικής η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς”

 

 

“Κύριε Μητσοτάκη,  την τελευταία φορά που βρεθήκαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα, καθόσασταν στο έδρανο που κάθεστε και σήμερα, το πρωθυπουργικό, στεκόσασταν με σταυρωμένα τα χέρια, και με αποκαλούσατε ψεύτη.

Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά δηλώσεις του εκπροσώπου σας, κ. Πέτσα, δηλώσεις που έκανε πραγματικά, δηλώσεις τις οποίες μας λέγατε ότι δεν έκανε ποτέ κι ότι είμαι ψεύτης κατ’ εξακολούθηση. Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και στο δημόσιο διάλογο. Όλη η Ελλάδα το είδε. Και τελικά αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης ήσασταν εσείς κι όχι εγώ.

Κ. Μητσοτάκη, ξέρετε, ο ηγέτης χαρακτηρίζεται όχι μόνον για τη δυνατότητά του να κατηγορεί τον αντίπαλο, αλλά και για το πολιτικό του θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Κι εσείς, όχι μόνο δεν εγκαλέσατε τον εκπρόσωπό σας, αλλά δεν παραδεχτήκατε το ατόπημά σας, δεν είπατε ούτε μια δημόσια συγνώμη. Άρα λοιπόν εγώ σήμερα έρχομαι να σας πω ότι δεν είστε μόνο ψεύτης εσείς, αλλά και δειλός. Εκτός και αν σήμερα επανορθώσετε, διότι έχετε ακόμη μία ευκαιρία.

Θα σας στενοχωρήσω πολύ σήμερα. Μην βγάζετε επιφωνήματα. Σήμερα θα βγάλετε πολλά επιφωνήματα, δεν χρειάζεται με το που ξεκινάει η τοποθέτησή μου να βγάζετε επιφωνήματα.

 

Πάμε, όμως, στα σημερινά, διότι είναι δικαίωμά σας να αυτοδιασύρεστε στο κοινοβούλιο όσο θέλετε, σε ζωντανή μετάδοση, με θεατρινισμούς και με κατηγορίες κατά του αντιπάλου σας. Αυτό που νομίζω δεν είναι δικαίωμά σας είναι να προκαλείτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και να διασύρετε τη χώρα μας διεθνώς.

Σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για νομοθετική εύνοια στους λεγόμενους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12 του μήνα, δηλαδή πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες. Ο λόγος ήταν για να σας δώσω την ευκαιρία  να το ξανασκεφτείτε και να το πάρετε πίσω.

Όχι μόνο δεν το πήρατε πίσω, ούτε καν ήρθατε να απαντήσετε.  Προτιμήσατε να κάνετε περιοδεία στη Μακεδονία.

Αλλά ούτε καν ήρθατε και στην Ολομέλεια να τοποθετηθείτε κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων, όταν η πλειοψηφία σας ψήφιζε αυτές τις φωτογραφικές διατάξεις, για τις οποίες σας εγκαλούμε. Βεβαίως το κάνετε αυτό, διότι επιχειρείτε και θέλετε να μείνετε εκτός κάδρου εσείς, να αφήνετε τους άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά.

Είμαι βέβαιος ότι, εάν την επομένη δεν είχαν αναδείξει το θέμα οι βρετανικοί Financial Times, πάλι δεν θα ερχόσασταν, ούτε σήμερα. Το δημοσίευμα αυτό σας χάλασε το σχεδιασμό, διότι  καλά είχατε καταφέρει να περάσει το θέμα αυτό στα ψιλά από τα μεγάλα τηλεοπτικά μέσα και τα μέσα επικοινωνίας στη χώρα μας. Το πρόβλημα όμως κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο ότι ασκείτε μια επιεική πολιτική, κάνετε χάρες -να το πω λαϊκά- στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ. Ούτε μόνο ότι οι χάρες αυτές, δύσκολα πείθεται κανείς, δύσκολα μπορεί να πεισθεί κανείς, ότι γίνονται από ιδεοληψία  ή από άγνοια, δηλαδή άνευ ανταλλαγμάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κύριοι της ΝΔ, είναι ότι τέσσερις μόλις μήνες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, σπεύδετε με μεγάλη ταχύτητα να κερδίσετε το χαμένο χρόνο των τεσσάρων ετών.  Και να καθαρίσετε απ’ ότι φαίνεται όσους τόσα χρόνια, τα τέσσερα και μισό χρόνια, δεν είχαν την προστασία σας, επειδή εσείς δεν ήσασταν στα κυβερνητικά έδρανα. Έρχεστε λοιπόν να επαναφέρετε την «κανονικότητα».

Αλλά ποια κανονικότητα;  Την κανονικότητα την οποία την γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός για πάρα πολλά χρόνια. Την κανονικότητα της διαπλοκής, της διαφθοράς, αυτή την κανονικότητα που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεωκοπία και στο τέλος στα μνημόνια.  Και έχετε ξεπεράσει  κάθε όριο απροκάλυπτης εύνοιας απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία του οικονομικού εγκλήματος.

Νομίζω ότι σήμερα οφείλετε να δώσετε κάποιες απαντήσεις ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας.  Να εξηγήσετε, όχι σε εμάς, αλλά στον ελληνικό λαό, τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή σας νομοθετεί κατά τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκληματιών, που πλήττει το αίσθημα της δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο. Οφείλετε να απαντήσετε στους Έλληνες  φορολογούμενους, αυτούς  που με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να είναι εντάξει απέναντι στο νόμο, ποιους εξυπηρετείτε με αυτές τις διατάξεις.

 

Πάμε λοιπόν να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί σήμερα δεν σας εγκαλώ για μία, ούτε για δύο, αλλά για τρεις κραυγαλέες, κατά τη γνώμη μου, παρεμβάσεις. Οι δύο έχουν ήδη γίνει.  Για τη μία υπάρχει περιθώριο, ακόμα και τώρα, να αλλάξετε στάση.

Σηκώσατε μεγάλο κουρνιαχτό για την μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, ολική μεταρρύθμιση εκσυγχρονισμού των Ποινικών Κωδίκων. Μια μεταρρύθμιση που είχε να γίνει από τη δεκαετία του ’50 και τα τελευταία χρόνια όλοι οι νομικοί, και βεβαίως πολλά στελέχη σας συμπεριλαμβανομένων σε αυτούς, παραδεχόντουσαν δημοσίως την ανάγκη να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση του εκσυγχρονισμού. Αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία μια μεταρρύθμιση η οποία έγινε, όπως έπρεπε να γίνει, με έναν δημόσιο διάλογο, με μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή από καθηγητές εγνωσμένου κύρους και όχι από κομματικά στελέχη του κυβερνώντος τότε κόμματος, και με έναν δημόσιο διάλογο και μια διαβούλευση που κράτησε μήνες, παρήχθη ένα αποτέλεσμα.

 

Για πρώτη φορά στα χρονικά, τρεις μήνες μετά, με τη μεσολάβηση βεβαίως των εθνικών εκλογών και την αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ήρθατε μια τόσο μεγάλη δομική και ολική μεταρρύθμιση, χωρίς να την κρίνετε στην ουσία της, να επανανομοθετήσετε. Τρεις μήνες μετά.

 

Ποιο ήταν το πρόσχημα; Το πρόσχημα για την κοινή γνώμη; Ότι δήθεν με την μεταρρύθμιση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εν πάση περιπτώσει, νομοθέτησε πιο ευνοϊκά, όχι βεβαίως για τους εγκληματίες του οικονομικού εγκλήματος, αλλά νομοθέτησε ευνοϊκά για την κατοχή βομβών μολότοφ. Αυτό είναι το επιχείρημα. Και άρα, εσείς που ομνύετε στο νόμο και την τάξη,  θα ερχόσασταν να κάνετε τι; Να επαναφέρετε ένα δρακόντειο δίκαιο προκειμένου να αντιμετωπίσετε την ανομία. Μάλιστα.

 

Βεβαίως όλα αυτά είναι αστεία.  Διότι στην πραγματικότητα αυτό το οποίο έκανε, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και νομοθέτησε η κυβερνητική πλειοψηφία σε σχέση και με το ζήτημα αυτό, ήταν ένας εξορθολογισμός, ο οποίος ερχόταν να αποκαταστήσει την ίδια την αξιοπιστία των ποινών. Διότι γνωρίζατε πάρα πολύ καλά ότι όταν μιλάγαμε για ποινή πλημμεληματική, ήταν μια ποινή που ποτέ δεν εκτίονταν. Κι εμείς ήρθαμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία λέγοντας, ναι, υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην κατοχή και στη ρίψη, αλλά η κατοχή, πλημμεληματική μεν, θα εκτίεται όμως με φυλάκιση 3-5 ετών.

 

Και πείτε μου εσείς, πείτε μου εσείς μία περίπτωση όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν κακούργημα η κατοχή. Πότε υπήρξε μία φυλάκιση, έστω και ενός για την κατοχή; Αλλά όμως φάνηκε τις προηγούμενες μέρες, και φάνηκε εύλογα στα μάτια της κοινής γνώμης όσο κι αν προσπαθήσατε να το κρύψετε, ότι τελικά ο σκοπός σας κάθε άλλο παρά είχε να κάνει με την ανομία της κατοχής ή της ρίψης μολότοφ. Ο σκοπός σας ήταν να “ξεπαγώσετε” τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να  κάνετε δώρο το δώρο της ποινικής ασυλίας στους τραπεζίτες.

 

Και ας πάρουμε τα θέματα ένα-ένα. Και θα ζητήσω την ανοχή του Προεδρείου ας πάρει χρόνο από τη δευτερομιλία μου. Ας ξεκινήσουμε από την αποδέσμευση λογαριασμών υπόπτων, κατηγορούμενων για ξέπλυμα χρήματος. Εδώ κανονικά νομίζω δεν θα χρειαζόταν να πει κανείς πολλά.  Αρκούν τα όσα είπε η Αρχή για το Ξέπλυμα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης -ότι υπάρχει, δηλαδή, κίνδυνος με την παρέμβασή σας συνολικής ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόντων εγκλήματος από το Δημόσιο. Ότι θα αποδοθούν τα προ ετών δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για βαρύτατα εγκλήματα, που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και έτσι θα ευνοηθούν οι δράστες με την μεγαλύτερη παραβατικότητα και θα ματαιωθεί ο βασικός σκοπός της γενικής πρόληψης του βαρέως οικονομικού εγκλήματος. Αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα λέει η Αρχή, Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα.

Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, με ποια λογική περάσατε ένα νόμο με βάση τον οποίον αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει; Και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι μια από τις βασικές παθογένειες της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι οι καθυστερήσεις.

Άκουσα την απάντηση –δεν ξέρω αν θα μου το πείτε και σήμερα. Για να μην είναι σε ομηρία οι πολίτες, και οι επιχειρηματίες κυρίως, όσο αργεί η δικαιοσύνη. Αλήθεια, αναρωτιέμαι, ποιους χαρακτηρίζετε  ως «ομήρους»;  Υπόδικους επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές όπως λένε οιFinancial Times,όχι εμείς, που έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί τους διότι ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος; Αυτούς χαρακτηρίζετε ως ομήρους; Τότε όλη η υπόλοιπη χώρα τι είναι; Απ’  αυτούς είμαστε όμηροι όλοι. Απ’  αυτούς που βγάζουν χρήματα στην πλάτη του ελληνικού λαού και εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Εμείς είμαστε οι όμηροι, όχι αυτοί.

Και σας ερωτώ. Για ποιο λόγο ανοίξατε αυτό το νομοθετικό παράθυρο και τώρα ο κάθε ύποπτος μπορεί να πάρει τα χρήματά του, να εξαφανιστεί και μετά, εάν καταδικαστεί; Τρέχα γύρευε. Πώς θα ανακτήσει το Δημόσιο το κλεμμένο χρήμα;

 

Και, τέλος,  το κρίσιμο ερώτημα, ευλόγως θα απασχολήσει τον πολίτη, είναι ποιοι είναι αυτοί που τελικά ευνοούνται από αυτή την σκανδαλώδη διάταξη και μπορούν να ζητήσουν την αποδέσμευση των χρημάτων τους, που η έγκυρη βρετανική εφημερίδα λέει 1,2 δισ. Όχι 10, 20 και 30 εκατομμύρια, 1,2 δισ. ευρώ. Πάνω από 0,5% του ΑΕΠ μας.

 

Οφείλετε να απαντήσετε στα ερωτήματα αυτά. Και να απαντήσετε και με ονοματεπώνυμα.

Διότι ήδη ο βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis στη χώρα, το κλειδί αυτής της βιομηχανίας εκμαυλισμού γιατρών, πολιτικών και δημοσιογράφων στη χώρα, ο βασικός εδώ στην Ελλάδα, είναι ο κ. Φρουζής. Τον γνωρίζετε -ναι, κα Πιπιλή, ο κ. Φρουζής- ο οποίος διοργάνωνε δείπνα για τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, την προεκλογική περίοδο του 2012. Ναι αυτός ακριβώς, αυτός ακριβώς. Τον γνωρίζετε καλά. Αυτός ο οποίος μας παρουσιάζετε τώρα ως αξιόπιστο μάρτυρα. Βγήκε στην επιτροπή και δήλωσε ότι βεβαίως και θα κάνει χρήση της νέας διάταξης, προκειμένου να αποδεσμευτούν περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ από το λογαριασμό του στις τράπεζες της Ελβετίας. Και είναι ένας από τους δεκάδες, τους εκατοντάδες ενδεχομένως, γιατί 2 εκατομμύρια μπροστά στο 1,2 δισ. αντιλαμβάνεστε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Αλλά βεβαίως, για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι το θέμα μας ο Φρουζής. Διότι εδώ ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς. που απασχολούν για πολλά χρόνια την κοινή γνώμη αλλά και τη Δικαιοσύνη και που πλέον θα έχουν πρόσβαση στους δεσμευμένους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Και το ερώτημα είναι γιατί  το κάνετε αυτό; Το είχατε στο πρόγραμμά σας; Γιατί δεν το είχατε πει στον ελληνικό λαό; Το κάνετε από άποψη; Ψηφίσατε μία τέτοια σκανδαλώδη διάταξη με κίνδυνο να διασύρετε και την παράταξή σας αλλά και τη χώρα στο εξωτερικό, από άγνοια; Από αφέλεια; Μακάρι να είναι αυτό. Ειλικρινά σας μιλώ δυσκολεύεται να το πιστέψει κανείς. Ιδίως αν υπολογίσει το ιλιγγιώδες ποσό των χρημάτων που θα αποδεσμευτούν σε λογαριασμούς ιδίως σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αλλά ακόμη και αν το κάνετε από άποψη, είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους αδύναμους, απέναντι σε αυτούς οι οποίοι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε το νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς.  Για αυτούς που εγώ σήμερα θα ονομάσω  μπαχαλάκηδες με κουστούμια και με γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο χρήμα και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων.

Αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας. Αυτές είναι οι πολιτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και δυστυχώς τις επαναφέρετε.

 

Έρχομαι τώρα στο θέμα της ασυλίας των τραπεζιτών. Το δεύτερο θέμα που σας εγκαλώ. Τι ακριβώς κάνετε ;

Τους εξασφαλίζετε νομοθετικά ασυλία για μια σειρά από υποθέσεις για τις οποίες διώκονται ποινικά, μεταξύ των οποίων και για θαλασσοδάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ. Και για προηγούμενα, για αυτά που δόθηκαν στο παρελθόν, αλλά και για τα επόμενα.

Ξέρετε κάτι; Επειδή τεσσεράμισι χρόνια κυβερνήσαμε, έχουμε πια την εικόνα του τι γίνεται. Μας το ζητούσαν γονυπετείς να το κάνουμε εμείς αυτό. Τέσσερα χρόνια. Αλλά εμείς δεν υλοποιήσαμε αυτό το αίτημα. Με το που αναλάβατε τη διακυβέρνηση, ήρθατε με χέρια και με πόδια, αμέσως, να κάνετε αυτό το χατίρι. Να μην μπορούν να διώκονται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο εάν η τράπεζα υποβάλλει έγκληση στη διοίκησή της, δηλαδή στον εαυτό της.

Και τι μας είπατε; Ότι δήθεν το κάνετε αυτό για να μπορέσουν δίχως φόβο να προχωρήσουν σε διαγραφές και αφέσεις χρεών. Αλήθεια; Αυτός είναι ο πόνος σας;

Βέβαια, καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν ζήτησε ποτέ μία τέτοια σκανδαλώδη ρύθμιση.  Και τρία χρόνια που ήμασταν υπό την σκληρή επιτροπεία των θεσμών και της ΕΚΤ, ουδείς σκέφτηκε να μας υποβάλει τέτοιο αίτημα ασυλίας.

Βεβαίως υπήρξε θέμα και βεβαίως προχωρήσαμε σε νομοθετική ρύθμιση και στο νόμο 4472/17 ακριβώς γι αυτό το λόγο, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να μπορούν τα στελέχη των τραπεζών να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων, χωρίς το φόβο αυθαίρετων ποινικών διώξεων.  Όμως αυτό που κάνετε εσείς καμία σχέση δεν έχει μ’  αυτό. Καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν το ζήτησε. Εμφανίστηκε ξαφνικά ορφανή αυτή η διάταξη μετά τη συνάντησή σας με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τους καλέσατε –και ορθώς- να άρουν τις υπέρογκες χρεώσεις που επιβάλουν στους πολίτες, στους καταναλωτές. Και αυτοί αποφάσισαν για άλλη μια φορά, μαζί με εσάς λέω εγώ,  να κοροϊδέψουν τον κόσμο ανακοινώνοντας μερική αναστολή και όχι ακύρωση των χρεώσεων, με αντίδωρο, ενδεχομένως, την ασυλία που ζητούσαν τόσα χρόνια.

Άρα δεν σας ενδιαφέρει -και αφήστε το παραμύθι αυτό- ο κοσμάκης και η αγωνία του για τα δάνειά του. Σας ενδιαφέρει να αθωώσετε αναδρομικά τραπεζικά στελέχη για βρώμικες υποθέσεις θαλασσοδανείων, ακριβώς θα πω εγώ, επειδή σ’  αυτές τις υποθέσεις λειτούργησαν κατ εντολή του δικού σας πολιτικού συστήματος. Αυτού που κυβερνούσε τα προηγούμενα 40 χρόνια και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Και αθωώνετε νομοθετικά αυτούς που με τα θαλασσοδάνειά τους οδήγησαν σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τις τράπεζες, τις οποίες πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

 

Γελάτε ε; Γελάτε… Δεν ξέρω αν θα γελάσετε, λέγοντας –και θα το πω ευθύς αμέσως-  ότι μία από τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων αφορά τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων σας, της Ν.Δ. και του πρώην ΠΑΣΟΚ, που λείπει από την αίθουσα, που αθροιστικά είναι 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές τις υποθέσεις πάτε να προστατεύσετε. Αλλά και άλλες υποθέσεις, όπως ο Κήρυκας Χανίων. Δεν είναι για γέλια. Είναι για κλάματα αυτό που κάνετε.

Και καλά, εμάς δεν μας ακούτε. Την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας που σας προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος ατιμωρησίας, δεν την ακούσατε; Ότι δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς και θαλασσοδανείων θα οδηγηθούν στον κάλαθο των αχρήστων, αυτό δεν το ακούσατε; Το ακούσατε, αλλά αυτό είναι  ακριβώς που επιδιώκετε.

 

Και πάμε, για να κλείσω, στο τελευταίο σκέλος. Το τελευταίο σκέλος της τριλογίας της ντροπής. Αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 του Συντάγματος, σε αυτό το έκτρωμα που έχει ξεπλύνει τόσα και τόσα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα και αποτελεί τη μεγάλη σκιά στη σχέση αξιοπιστίας ανάμεσα στην πολιτική  και τους πολίτες.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η ορθότερη και επικρατούσα επιστημονικά άποψη είναι αυτή που υποστηρίζουμε εμείς, ότι δηλαδή η διάταξη του άρθρου 86 Συντάγματος, θα πρέπει να ερμηνεύεται στενά, ώστε με την έννοια «κατά την άσκηση των καθηκόντων» να μην περιλαμβάνονται εγκλήματα όπως η δωροληψία.

Κ. Μητσοτάκη, ένας υπουργός δεν μπορεί να έχει στα καθήκοντά του το να δωροδοκείται.  Αν το κάνει, το κάνει επ’ ευκαιρία των καθηκόντων αυτών.

Λέμε λοιπόν το αυτονόητο. Η δωροδοκία του υπουργού να μην εμπίπτει στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία, άρα να μην μπορεί να παραγραφεί αν περάσουν δύο κοινοβουλευτικοί περίοδοι, που μπορεί, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και τη συγκυρία, να είναι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.  Και να εκδικάζεται από την τακτική Δικαιοσύνη, όπως εκδικάζεται και για κάθε απλό πολίτη.

Στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή, φροντίσατε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευκρινιστική αυτή ερμηνεία, στα μουλωχτά όμως, χωρίς να το ανακοινώσετε, να πάρει λίγο κάτω από 180 ψήφους -αν δεν κάνω λάθος, πήρε 176- υπό τον φόβο ότι, εάν κέρδιζε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε με 151 βουλευτές να αλλάξει το άρθρο του Συντάγματος. Και σήμερα έρχεστε και εσείς και το ΚΙΝ.ΑΛ., χωρίς ντροπή, και αρνείστε να ψηφίσετε αυτή την ερμηνευτική δήλωση, την αυστηρότερη δηλαδή ερμηνευτική εκδοχή για την τέλεση εγκλημάτων κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων.

Και το ερώτημα είναι γιατί; Θέλετε να αντιμετωπίζεται με επιείκεια ένας υπουργός που πιθανόν να δωροδοκήθηκε; Και εάν ναι για ποιο λόγο; έχετε κάτι να φοβηθείτε; Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες υποθέσεις; Μήπως τελικά θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;

Μην σπεύσετε να με κατηγορήσετε για κινδυνολόγο. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Σας καρφώνει –δεν είναι στην αίθουσα- ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος του κόμματός σας και υπουργός Οικονομίας, ο οποίος σπεύδει τώρα στις συναντήσεις του με τους αγρότες να καλεί τους αγρότες να έρθουν στην Κουμουνδούρου να φέρουν αυτά τα οποία σπείρανε, να τα θερίσει η Κουμουνδούρου. Αυτός είναι ο πραγματικός σας εαυτός. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Λοιπόν τι έλεγε, 25 Φλεβάρη του 2019; Επί λέξει σας διαβάζω:

«Αν γίνει δίωξη για παθητική δωροδοκία, θα κάνω προσφυγή στο αρμόδιο συμβούλιο για αναγνώριση της παραγραφής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, και μετά μήνυση για κατάχρηση εξουσίας σε όποιον το αποφάσισε. Εάν ερευνούν, την παθητική δωροδοκία, είναι παράνομοι».

Να λοιπόν γιατί τα κάνετε όλα αυτά. Αυτό θέλετε. Να καθαρίσετε τυχόν ποινικές ευθύνες των στελεχών σας; Αν δεν θέλετε αυτό και είστε ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό, σας καλώ, λοιπόν, σήμερα να αλλάξετε στάση και να υπερψηφίσετε την ερμηνεία που καταθέτει στη συνταγματική αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Να την υπερψηφίσετε κι εσείς και θα το χειροκροτήσουμε. Αν έχετε τα κότσια.

 

Κύριε Μητσοτάκη και οι τρεις αυτές παρεμβάσεις σας είναι κραυγαλέες, σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα, με το καλημέρα της διακυβέρνησής σας.  Αν αυτό εσείς εννοείται λέγοντας επιστροφή στην κανονικότητα, σας λέω ευθέως ότι αυτό είναι επιστροφή στη διαπλοκή, στην ασύδοτη διαφθορά και στην ατιμωρησία που μας οδήγησε στην κρίση, Και θα το πάρει χαμπάρι αυτό ο ελληνικός λαός, αργά ή γρήγορα.

Μη νομίζετε ότι με παρεμβάσεις και με τηλεφωνήματα στα ΜΜΕ τέτοιου είδους παρασπονδίες, τέτοιου είδους σκανδαλώδεις νομοθετικές παρεμβάσεις, θα μείνουν κρυφές. Σας καλώ τουλάχιστον σήμερα να δώσετε στοιχειωδώς πειστικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Κι αν χρειαστεί, θα επανέλθω.

Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσηςΑλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό

 

Κύριε Μητσοτάκη  πρέπει να είμαι πολύ ευτυχής από τη σημερινή σας τοποθέτηση διότι τουλάχιστον έχουμε περάσει σε ένα διαφορετικό στάδιο. Από ψεύτης έγινα αδιάβαστος. Κάτι είναι και αυτό. Από το να είναι ψεύτης κανείς και ..  κατ’ εξακολούθηση, καλύτερα να είναι αδιάβαστος. Πάμε, όμως, να δούμε ποιος είναι ο διαβασμένος και ποιος είναι ο αδιάβαστος.

Έρχομαι λοιπόν, να απαντήσω ένα – ένα στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού. Πρώτα απ’ όλα κ. Μητσοτάκη ξεκινήσατε την παρέμβασή σας κάνοντάς μου  κριτική για τον αριθμό των Επικαίρων Ερωτήσεων στις οποίες απάντησα ως πρωθυπουργός. Και κάνατε και ένα ευφυολόγημα για το 3%. Υποβλήθηκαν πράγματι 319 Ερωτήσεις, αλλά Ερωτήσεις από αρχηγούς κομμάτων υποβλήθηκαν  μόνο 15 στα 4,5 χρόνια που ήμουν πρωθυπουργός. Απάντησα στις 8. Πάνω από 60%. Και, βεβαίως, απάντησα σε όλες τις ερωτήσεις που μου θέσατε εσείς ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να έχετε παράπονο, με τη μόνη διαφορά ότι είχατε μια μονομανία. Νομίζω 3 φορές μου κάνατε ερώτηση και τις 3 φορές για τα ζητήματα της τάξης, του νόμου και της ασφάλειας.

Μόνο που, απ’ ό,τι βλέπω σήμερα, έχετε μια διαφορετική, έχετε άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τον νόμο και για την τάξη. Διότι εμείς είμαστε με τον νόμο και με την τάξη και στους μπαχαλάκηδες με τη μολότοφ, αλλά και στους μπαχαλάκηδες του οικονομικού εγκλήματος. Αυτούς που εσείς αθωώνετε.

Αντιθέτως, λοιπόν, κ. Μητσοτάκη ήδη εσείς, έχω την αίσθηση…, και να απαντήσω και σε αυτό. Γιατί, λοιπόν, 319 Ερωτήσεις. 15 οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπόλοιπες; Εντάξει τώρα, 217 από αυτές κατέθεσε ένας βουλευτής μόνο. Ένας, ο κ. Νικολόπουλος. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, και εσείς είστε πρωθυπουργός σήμερα, φαντάζομαι δεν είναι τόσο εύκολο να έρχεστε κάθε Παρασκευή να απαντάτε σε έναν βουλευτή.

Όπως, επίσης, φαντάζομαι κάνετε και τώρα. Διότι έχουν υποβληθεί 18 συνολικά Ερωτήσεις όσο είστε πρωθυπουργός, από αυτές 14 υποβλήθηκαν από αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων, από τις 14 συζητήθηκαν μόνο οι 3. Πιο κάτω από το 3% είστε εσείς κ. Μητσοτάκη ήδη, στους 4 μήνες που κυβερνάτε. Λοιπόν, αφήστε τα αυτά τα ευφυολογήματα.

Πάμε τώρα στην ουσία. Θελήσατε να ξεπεράσετε και τα τρία κρίσιμα ζητήματα, και τα τρία καίρια ερωτήματα με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Και έρχομαι σε ένα προς ένα.

Σπαταλήσατε το μεγαλύτερο χρόνο της τοποθέτησής σας να μας εξηγείτε με αισχυντηλό τρόπο, και με ενοχικό τρόπο  ότι δήθεν αυτή η σκανδαλώδης ρύθμιση που φέρατε για την αποδέσμευση των λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των εγκληματιών του οικονομικού εγκλήματος, είναι μια κακή ερμηνεία, είναι μια ψευδής εικόνα την οποία έχουμε διαπιστώσει εμείς και τι κρίμα και αυτοί οι δημοσιογράφοι, καμιά φορά κάνουν λάθη. Κάνουν λάθη και αυτοί οι δημοσιογράφοι.

Και, πράγματι, θέλω να σας ρωτήσω πριν μπω στην ουσία, αφού κάνουν λάθη γιατί στην επιστολή που έστειλε ο κ. Γεραπετρίτης στους F.T. για να έρθουν και να ανακαλέσουν δεν είδαμε να ανακαλούν; Γιατί;  Ένα τόσο σοβαρό έντυπο εφόσον υπέπεσε σε ένα λάθος, μας είπατε και εσείς, μπορεί να υποπέσει κανείς σε λάθος ακόμα και ένας δημοσιογράφος, γιατί δεν επανόρθωσε; Κάνατε επιστολή με τα ίδια επιχειρήματα που μας είπατε εδώ στη Βουλή, περί δήθεν μεταβατικότητας της διατάξεως.

Και εγώ είμαι αδιάβαστος και δεν είδα να επανορθώνουν. Και θέλω να σας πω γιατί δεν επανόρθωσαν. Γιατί από την αρχή μέχρι το τέλος, σε όλα όσα έγραψαν, ήταν ακριβείς. Και μην σπεύσετε τώρα αυτές τις ανοησίες που άκουσα από κάποιους βουλευτές σας, νομίζω η κα Βούλτεψη το είπε, ότι η F.T. είναι όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ 4,5 χρόνια. Ναι, κα Βούλτεψη, ξέρετε στην Κουμουνδούρου πηγαίνουμε στο καφενείο με τους F.T.  στην τσέπη και λέμε ο ένας στον άλλο «σύντροφε, μήπως έχεις τους F.T.  να δούμε τι γράφει το κόμμα σήμερα;». Σοβαρευτείτε. Σοβαρευτείτε.

Λοιπόν, η μεταβατικότητα την οποία επικαλεστήκατε. Προφανώς πρόκειται για ψευτομεταβατικότητα διάταξη. Διότι η Αρχή έχει τρεις μήνες προθεσμία για ποιο πράγμα; Για να αποστείλει τους φακέλους των υποθέσεων στο αρμόδιο δικαστικό όργανο, το οποίο τι ευθύνη έχει; Απλά και μόνο να επικυρώσει η μη τι; Την υπέρβαση των χρονικών ορίων που εσείς δια νόμου έχετε θέσει. Το μόνο, λοιπόν, που θα κάνει το αρμόδιο δικαστικό όργανο είναι να κρίνει αν πέρασε ή όχι το 18μηνο. Τώρα μας δουλεύετε; Αυτό είναι μεταβατική διάταξη;

Άρα, ήδη από προχθές για μια σειρά από υποθέσεις, κρίσιμες υποθέσεις, υπολογίζουν 1,2 δις, το διαψεύδετε ότι είναι τόσο; Πείτε εσείς τι στοιχεία έχετε. Για μια σειρά από υποθέσεις έχει λήξει το χρονικό όριο της δέσμευσης και  έχει ξεκινήσει η εφαρμογή της διάταξης και είναι δυνατή η αποστολή από την Αρχή οποιουδήποτε φακέλου έχει παρέλθει το 18μηνο στο αρμόδιο δικαστικό όργανο, μόνο και μόνο για να αναγνωρίσει το γεγονός της παρέλευσης του χρόνου των 18 μηνών. Μόνο αυτό έχει να κάνει. Ποιους κοροϊδεύετε;

Εντάξει, μας λέτε αδιάβαστους. Μην λέτε ότι δεν ξέρουμε και γράμματα να διαβάζουμε τώρα.

Στήνετε,  λοιπόν, εδώ μια υπόθεση σκανδαλώδη και το μόνο που έχετε να πείτε στη Βουλή είναι ότι έχει 3 μήνες προθεσμία, για να δει το αρμόδιο δικαστικό όργανο αν έχουν περάσει οι 18 μήνες. Και, προφανώς, γι’ αυτό το λόγο στείλατε την επιστολή και δεν σας απαντήσανε και δεν διορθώσανε και δεν ανακάλεσαν.

Και, εν τοιαύτη περιπτώσει, στην δευτερομιλία σας πείτε μου σας παρακαλώ το εξής: είναι ή δεν είναι 1,2 δις; Είναι ή δεν είναι; Υπάρχουν περιπτώσεις σκανδαλωδών υπεξαιρέσεων συγκεκριμένων προσώπων, που τώρα με αφορμή το γεγονός ότι καθυστερούν δικαστικά υποθέσεις τους, θα αποδεσμεύσουν τα χρήματά τους και μετά μην τον είδατε τον Παναγή; Ισχύει ή δεν ισχύει αυτό; Αυτό είναι που σας ρώτησα.

Πάμε παρακάτω. Μιλήσατε, κάνατε μια παρέμβαση σε σχέση με το ότι επί των ημερών μας δήθεν χειροτέρευσαν οι δείκτες της διαφθοράς για τη χώρα. Εντάξει, τι να σας πω; Εγώ θα ήθελα μονάχα στο σημείο αυτό να καταθέσω στα πρακτικά το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών. Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019. Δικό σας, δική σας κυβέρνηση, που βγάζει την εξής ανακοίνωση: «Σήμερα δημοσιεύτηκε η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης την FATF(financial Action Task Force) στο διαδικτυακό τόπο της FATF, η οποία και αποτυπώνει.. την βελτίωση της θέσης της χώρας μας, στο πεδίο κανόνων και δράσεων, όσον αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Και λέει, λοιπόν, το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών: Σύμφωνα με την εν λόγω Έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία χωρών υπό κανονική παρακολούθηση με υψηλό βαθμό συμμόρφωσης και αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η εν λόγω κατάταξη, λέτε εσείς, στην υψηλότερη κατηγορία χωρών είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας αξιολόγησης της χώρας, που είχε ξεκινήσει και δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εσείς το λέτε.

Το καταθέτω. Άρα, λοιπόν, όταν εσείς οι ίδιοι και οι δικές σας υπηρεσίες – και σωστά κάνετε, διότι η χώρα πρέπει να έχει συνέχεια – εσείς οι ίδιοι έρχεστε να αξιοποιήσετε για τη διεθνή εικόνα της χώρας την προσπάθεια που έγινε αυτά τα 4,5 χρόνια κατά της διαφθοράς, είναι άδικο για τη χώρα να έρχεστε εδώ και για μικροκομματικούς λόγους να λέτε κάτι το οποίο στο τέλος της ημέρας δεν  το πιστεύει και κανείς Έλληνας. Διότι  όλοι γνωρίζουν γιατί η χώρα μπήκε σε κρίση. Όλοι γνωρίζουν γιατί χρεοκοπήσαμε. Όλοι γνωρίζουν ότι η διαφορά και η διαπλοκή ήταν μία από τις σοβαρότερες παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και μία από τις σοβαρότερες αιτίες της κρίσης.

Πάμε τώρα στην ουσία των επιχειρημάτων σας σε σχέση με το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μας κατηγορήσατε ότι με τη μεταρρύθμιση για τους Ποινικούς Κώδικες, κάναμε πλημμέλημα τη δωροδοκία και μας εγκάλεσαν η GRECO και ο ΟΟΣΑ.

Πρώτα απ’ όλη η GRECO, που είναι σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν αυτό που ενθάρρυνε με Έκθεσή της την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των Ποινικών Κωδίκων και στον εκσυγχρονισμό των ποινών. Θα το καταθέσω στα πρακτικά, απλά για να το έχετε υπόψη σας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, χωρίς να διαθέτει σκελετούς στην ντουλάπα του, έφερε απενοχοποιημένα εις πέρας τη μεταρρύθμιση στο χώρο της ποινικής δικαιοσύνης, με την ψήφιση αυτών των κωδίκων. Μια κορυφαία μεταρρύθμιση. Την αποκαλέσατε και εσείς κορυφαία μεταρρύθμιση. Ο κ. Τσιάρας σε δήλωσή του είπε ότι είναι  ένα σπουδαίο εγχείρημα οι νέοι ποινικοί κώδικες. Αυτό είπε ο  κ. Τσιάρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έφερε εις πέρας αυτή την μεταρρύθμιση. Αλλά δεν είναι μόνο ο κ. Τσιάρας. Στελέχη σας, που σήμερα κάθονται στα κυβερνητικά έδρανα, τότε ήταν βουλευτές άλλων κομμάτων, του Ποταμιού για παράδειγμα. Υπερψήφισαν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον οποίο μπορεί να πει κανείς πολλά, αλλά το τελευταίο που μπορεί να πει είναι ότι ήταν φίλος και υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεραμύνθηκε από αυτό εδώ το βήμα αυτής της μεγάλης και γενναίας  μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας και τη χαιρέτησε.

Και, βεβαίως, για τη μεταρρύθμιση αυτή εργάστηκε μια ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών και τα μέλη της ήταν νομικές σχολές, ενώσεις δικαστών,  δικηγορικοί σύλλογοι, ακαδημαϊκοί διακεκριμένου κύρους. Τους ίδιους ανθρώπους, είναι αλήθεια κρατήσατε και εσείς, ως κορμό της Επιτροπής.

Οι παρατηρήσεις, λοιπόν, της GRECO  και του ΟΟΣΑ, για τις οποίες κάνατε αναφορά, εγέρθηκαν μόνο μετά από μία ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και τι έκαναν;  Έθεσαν την ανάγκη να επανεξεταστεί το αν η χώρα ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρντ για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αγωνία, που εγώ θα έλεγα για μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση ήταν λογική μπροστά σε αυτή την ευρεία αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας, η οποία ωστόσο ερχόταν, αυτή η αγωνία, το επανέλαβα και πριν, σε αντίθεση με την ίδια την διαρκή επιμονή του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξορθολογήσουμε τις ποινές.

Σας εξήγησα λοιπόν πριν εμείς στην πρωτομιλία μου, δεν θα καθυστερήσω στην δευτερομιλία, τι ακριβώς κάναμε. Ότι φέραμε ειλικρινείς ποινές, δηλαδή ποινές που εκτίονται και έξυπνες ποινές. Δηλαδή, ποινές που συνδυάζονται με κίνητρα για την επιστροφή των κλεμμένων.

Πάμε, λοιπόν, τώρα στο επόμενο θέμα το οποίο με την τοποθέτησή σας θίξατε. Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με την αναδρομική εφαρμογή, δήθεν, του άρθρου 86. Έρχεστε και λέτε ότι συμφωνείτε μαζί μας σε ότι αφορά τη νομολογία, ότι είναι δεδομένη η νομολογία. Ότι η νομολογία λέει – και αυτό είναι ένα βήμα θετικό, αν κατάλαβα καλά, γιατί μπορεί να μην κατάλαβα καλά – ότι συμφωνείτε μαζί μας ότι η δωροδοκία δεν είναι κατά τα καθήκοντα, αλλά είναι επ’ ευκαιρία αυτού. Συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε; Α, δεν συμφωνείτε. Α, δεν κατάλαβα καλά. Παρακαλώ διευκρινίστε το. Συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε με αυτό; Διότι αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα.

Αυτό το οποίο σας ρωτούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι: η δωροδοκία ενός υπουργού είναι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του; Δηλαδή, επέρχεται η αποσβεστική προθεσμία με βάση το άρθρο 86, αν υπάρξει το στενό αυτό χρονικό όριο το οποίο προβλέπει το άρθρο 86 ή αν γίνουν εκλογές και έχουμε δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους; Ή είναι κατά την επ’ ευκαιρία των καθηκόντων; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.

Γιατί εγώ κατάλαβα ότι είπατε ότι υπάρχει νομολογία επ’ αυτού; Ποια είναι αυτή η νομολογία; Θέλω τη γνώμη σας. Και θέλω τη γνώμη σας, είναι κρίσιμο το θέμα, έχουμε τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης μεθαύριο, οφείλει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει. Διότι αν θεωρείτε ότι είναι δεδομένο και άρα είναι υπερβολή να το βάλουμε και στο Σύνταγμα ως διευκρινιστική διάταξη, αυτό είναι μια άλλη τοποθέτηση την οποία θέλω να την ακούσω από εσάς.

Αν θεωρείτε ότι η νομολογία είναι δεδομένη, αλλά είναι νομολογία η οποία λέει… Έχετε λάθος εδώ… Έχουμε απόφαση δικαστηρίου…. έχετε λάθος εδώ. Αλλά είναι μια συζήτηση την οποία θα την κάνουμε και μεθαύριο κατά την συζήτηση για την Αναθεώρηση.

Άρα, λοιπόν, εδώ εσείς έρχεστε να υπερασπιστείτε την άποψη η οποία λέει ότι είναι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων να δωροδοκείται ένας υπουργός. Ε, λοιπόν, εγώ δεν θα σας πω τίποτα άλλο αν είναι αυτό. Σας παραδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού και των ίδιων των πολιτών που ψήφισαν το κόμμα σας στις τελευταίες εκλογές. Διότι σε αυτό το ζήτημα, πιστέψτε με, δεν θα βρείτε ούτε έναν Έλληνα πολίτη να υπερασπίζεται αυτή την άποψη.

Είπατε, επίσης, μιλήσατε για το ζήτημα της δωροδοκίας και της δωροληψίας. Ότι εμείς με τον Ποινικό Κώδικα κάναμε επιεικέστερη την δωροδοκία που προέρχεται από έναν απλό πολίτη σε σχέση με την δωροληψία υπαλλήλου και πολιτικού. Και πράγματι είναι έτσι. Το κάναμε. Το κάναμε καθ’ υπόδειξη της Επιτροπής την οποία λέτε και εσείς ότι εμπιστεύεστε. Είναι κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αφού, βεβαίως, από τους πολιτικούς και από τους υπαλλήλους η πολιτεία πρέπει να περιμένει περισσότερα.

Έτσι, λοιπόν, η βαριά δωροληψία από απλό υπάλληλο και κάθε είδους δωροδοκία και δωροληψία στην οποία εμπλέκονται πολιτικά  πρόσωπα παρέμειναν κακουργήματα. Κατά τα λοιπά πράγματι καταργήθηκε, όμως, ο δρακόντειος και αναποτελεσματικός για την καταστολή της διαφθοράς νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου. Γιατί;

Γιατί το κοινό αίσθημα και η κοινή γνώμη – θα θυμάστε την υπόθεση της καθαρίστριας, θα το θυμάστε- το κοινό αίσθημα λοιπόν, και πιστεύω και όλου του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης είναι ότι δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα διαφθοράς στα 70 χρόνια της εφαρμογής του.

Είναι λοιπόν η κατάργησή του που οδηγεί σήμερα ορισμένες πράξεις σε παραγραφή; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Σε παραγραφή οδηγούνται αυτές οι πράξεις, γιατί δυστυχώς δικάζονται από τα ελληνικά δικαστήρια μετά από 14 και 15 χρόνια. Οφείλεται λοιπόν στο “δικαστικό λιβάνισμα” των υποθέσεων επί πολλά έτη, υποθέσεων ποινικών, αρχαιολογικών μνημείων.

Και έρχομαι λοιπόν και κλείνω, για να μην μακρηγορήσω.

Το βασικό ερώτημα το οποίο σας έθεσα κ. Μητσοτάκη, και ελπίζω να το απαντήσετε στη δευτερολογία σας, είναι για ποιους και ποια ποσά αποδεσμεύετε και προχωρήσατε σ’  αυτή τη νομοθετική τροπολογία, πρώτον. Δεύτερον, για ποιο λόγο είσαστε εσείς αυτοί οι οποίοι έρχεστε να διευκολύνετε τα τραπεζικά στελέχη, όταν πολύ καλά γνωρίζετε ότι εμείς προχωρήσαμε σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην υπάρχει η λεγόμενη δαμόκλειος σπάθη της ποινικής δίωξης πάνω από τα τραπεζικά στελέχη τα οποία θέλουν να προχωρήσουν ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις. Το νομοθετήσαμε εμείς σε συμφωνία με τους θεσμούς, άρα το επιχείρημα ότι το κάνατε γι αυτό είναι, επιτρέψτε μου, το λιγότερο αστείο. Και, τέλος, για ποιο λόγο δεν αποδέχεστε να ψηφίσουμε μαζί αυτή την ερμηνευτική διάταξη για το άρθρο 86 που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Η άποψη εις ότι αφορά το ζήτημα των υποθέσεων που έχουν μπει στο αρχείο για υποθέσεις διώξεων τραπεζικών στελεχών, είναι μια άποψη έωλη. Διότι τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας, δεν έχουν μπει στο αρχείο. Τα θαλασσοδάνεια σε μέσα ενημέρωσης και εφημερίδες δεν έχουν τεθεί στο αρχείο. Και άρα λοιπόν με αυτό το οποίο νομοθετήσατε, αυτό το οποίο πραγματικά επιδιώκετε είναι γι αυτές τις κρίσιμες για το πολιτικό σύστημα υποθέσεις να δημιουργήσετε όρους ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη τα οποία διώκονται.

Και τελευταίο, και κλείνω, είπατε ότι δεν θα μπορούσε να οδηγηθούμε σε γενναίες αναδιαρθρώσεις αν δεν δώσουμε ασυλία στα τραπεζικά στελέχη.

Ποιες είναι αυτές οι γενναίες αναδιαρθρώσεις που έχετε στο μυαλό σας και οι οποίες πιθανόν να εμποδιστούν, Μήπως τελικά στο μυαλό σας, εκτός από αυτά που είπα εγώ πριν για τα θαλασσοδάνεια, έχετε και την υπόθεση της Forthnet;  Αυτή είναι η μεγάλη και γενναία αναδιάρθρωση; Που ο φίλος σας και υποστηρικτής σας και χορηγός σας επιχειρηματίας έρχεται να πάρει μια επιχείρηση με ένα κούρεμα πάνω από 90% των χρεών του, που δεν θα μπορούσε να δει κανένας επιχειρηματίας, καμία υγιής επιχείρηση σ’  αυτή τη χώρα, όσο κι αν προστατεύατε τους τραπεζίτες;

Αν λοιπόν αυτός είναι ένας από τους λόγους, όχι ο κύριος, που προχωρείτε σ’  αυτή τη διαδικασία,  και πάλι πιστεύω ότι δυστυχώς για σας σήμερα σας πιάσαμε για άλλη μια φορά, όπως λέει ο λαός μας, με την γίδα στην πλάτη. Τα επιχειρήματά σας λοιπόν είναι έωλα, τα επιχειρήματά σας είναι φτωχά. Ο ελληνικός λαός νομίζω έχει πλήρως κατανοήσει ποιος είναι ο λόγος για τον οποίον σας εγκαλούμε, γιατί σας εγκαλεί η διεθνής δημοσιογραφική κοινότητα και γιατί με όλα όσα κάνετε δημιουργείτε ένα στίγμα της χώρας στο εξωτερικό. Και με αυτό το στίγμα να ξέρετε ούτε επενδυτές θα μπορέσετε να προσελκύσετε. Διότι οι επενδυτές έρχονται σε μία χώρα η οποία έχει νόμους, όχι σε μια χώρα η οποία έχει ασυδοσία, όχι σε μια χώρα που οι διαπραγματεύσεις γίνονται πίσω από την σκηνή και οι ανταλλαγές γίνονται κάτω από το χαλί. Αυτό ήταν που οδήγησε τη χώρα στην κρίση. Αυτή η λογική και αυτή η νοοτροπία την οποία εσείς σήμερα δυστυχώς απ’  ότι βλέπω επαναφέρετε και δεν έχετε ούτε ένα επιχείρημα προκειμένου να δικαιολογηθείτε.

 

 

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...