ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ
ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ Τ/Σ «ALPHA»
ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ
Για τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας
Ο κ. Βρούτσης κατέθεσε δύο τροπολογίες: Η μία αφορά την επιβολή ενός πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις. Είναι για αυτές που είχε γίνει θέμα τις προηγούμενες ημέρες, καθώς έφταναν μέχρι και 24.000 ευρώ τον μήνα σύνταξη σε αυτούς τους καιρούς. Μπαίνει μία τάξη, ένα πλαφόν ανώτατο 4.608 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της κατώτατης εθνικής σύνταξης με 20 έτη ασφάλισης. Αυτή είναι η μία τροπολογία. Η άλλη τροπολογία έχει να κάνει με την κατάργηση των άρθρων 48 και 58 του Ν.4611/2019 που ψήφισε τον Μάιο η προηγούμενη Κυβέρνηση. Είναι δύο άρθρα που είχαν να κάνουν με τον τρόπο, με τον οποίο γίνεται μία καταγγελία εργασιακής σύμβασης, μία απόλυση.
Το άρθρο 48 προέβλεπε ότι η απόλυση μπορούσε να γίνει μόνο για «βάσιμο λόγο». Μέχρι τότε, με βάση τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη τον οποίο έχει κυρώσει και έχει ενσωματώσει η χώρα μας στο εθνικό δίκαιο ήδη από το 2016, προβλεπόταν είτε απόλυση με άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος, χωρίς δηλαδή «βάσιμο λόγο απόλυσης» και καταβολή αποζημίωσης, είτε απόλυση με «βάσιμο λόγο» χωρίς αποζημίωση. Με τη διάταξη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν μόνο καταγγελία μιας σύμβασης με «βάσιμο λόγο απόλυσης».
Αποδείχθηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων τους τελευταίους μήνες ότι ήταν μία λανθασμένη διάταξη που προκάλεσε προβλήματα στην αγορά εργασίας. Ποια είναι τα προβλήματα; Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι οι εργαζόμενοι εγκλωβίζονταν σε ένα καθεστώς χαμηλής αμοιβής, ενώ όσοι δεν ήταν εργαζόμενοι, είτε άνεργοι, είτε νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, δεν μπορούσαν να βρουν μόνιμη δουλειά. Είχαν αυξηθεί οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Ιουλίου του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και μπήκε φρένο στην απασχόληση, μπήκε φρένο στις νέες δουλειές. Χάθηκαν τον Ιούλιο 14.691 θέσεις εργασίας από τον συνδυασμό των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το αλλάζουμε. Δεν έχουμε ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Και για αυτό ήρθε σήμερα αυτή η τροπολογία. Θέλαμε να έρθει νωρίτερα. Δεν μπόρεσε να έρθει γιατί έπρεπε να περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω των συνταξιοδοτικών διατάξεων.
Πανεπιστημιακό άσυλο
Με τη διάταξη που ψηφίσαμε αποκαθιστούμε το άσυλο των ιδεών και της ελεύθερης έκφρασης. Αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα και το μόνο μας μέλημα. Δεν υπάρχει καμία αστυνομοκρατία, δεν υπάρχει καμία διάθεση περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης. Ακούστηκαν πάρα πολλά για τον προηγούμενο νόμο, τον Νόμο Διαμαντοπούλου του 2011. Η μόνη βασική διαφορά του νέου πλαισίου με το νόμο εκείνο είναι ότι τότε θα έπρεπε να τελεστεί ένα αδίκημα εντός του χώρου του Πανεπιστημίου και να υπάρξει αίτημα για να μπορέσει να επέμβει η Αστυνομία, ενώ τώρα οι Αρχές μπορούν να καταδιώξουν κάποιον και για ένα αδίκημα που τελέστηκε εκτός του Πανεπιστημίου και ο δράστης βρίσκει καταφύγιο μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου. Αυτή είναι η μόνη διαφορά. Δεν μιλάμε ούτε για περιπολίες, ούτε για πράγματα που ακούγονται σε βαθμό κινδυνολογίας. Μιλάμε για μία παρέμβαση ώστε όλοι οι δημόσιοι χώροι, συμπεριλαμβανομένων και των Πανεπιστημίων, να αντιμετωπίζονται ενιαία.
Για Ανεξάρτητες Αρχές και Β. Θάνου
Βασικό μας μέλημα από την αρχή ήταν η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και των Ανεξάρτητων Αρχών. Από πέρσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο, καταγγέλλοντας όλη αυτή την διαδικασία τοποθέτησης της κυρίας Θάνου. Γιατί παραβιαζόταν η βασική αρχή του Ενωσιακού Δικαίου, της αμεροληψίας. Δεν υπήρχε αμεροληψία όταν είχε τοποθετηθεί η κυρία Θάνου, ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είχε ταυτιστεί με την προηγούμενη Κυβέρνηση και με τον κ. Τσίπρα προσωπικά. Η επιλογή της στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, η μεθόδευση να μην καλυφθούν οι επίσης κενές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, η τοποθέτησή της σε θέση άμισθης συμβούλου στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, δείχνουν ταύτιση με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Επομένως η επιλογή της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δείχνει ξεκάθαρα παραβίαση της αρχής της αμεροληψίας.
Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στην Βουλή σε λίγες μέρες θα δείτε το πρόσωπο που θα προτείνουμε για να καταλάβει την θέση, και θα διαπιστώσετε ότι τηρούνται όλες οι αρχές της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας.
Κυβερνητικός προγραμματισμός
Ο κυβερνητικός προγραμματισμός είναι να έρθει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το φορολογικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση στο εθνικό Δίκαιο, της Οδηγίας για τα Προσωπικά Δεδομένα. Κι αυτό για να μην πληρώνουμε πρόστιμο για την μη προσαρμογή μας . Ξέρετε ότι πληρώνουμε περίπου 5.500 ευρώ την ημέρα, γιατί δεν έχουμε συμμορφωθεί εδώ και ένα χρόνο. Έχει δοθεί οδηγία και θα κατατεθεί το νομοσχέδιο αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή μετά τις ολιγοήμερες διακοπές. Το φορολογικό νομοσχέδιο πάντως θα έρθει μέσα στο φθινόπωρο.