Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου περιγράφει ως "ρηξικέλευθες" τις προτάσεις Μητσοτάκη


 
Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου
Πηγή: kathimerini.gr
 

Θα σας περνούσε ποτέ από το μυαλό να θέσετε λεπτομερείς προδιαγραφές σ’ ένα δημόσιο έργο όπως π.χ. είναι ο «Δρομέας» του Βαρώτσου; Το πολύ να πείτε στον καλλιτέχνη σε ποια πλατεία σκοπεύετε να το τοποθετήσετε (αν και το Δημόσιο άλλαξε γνώμη ακόμη και γι’ αυτό), να εξηγήσετε τον σκοπό, τους συμβολισμούς, το μήνυμα που θα ήθελε η πολιτεία να λάβουν οι πολίτες.
Κάπως έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νέα σχέση του κράτους με τα έργα υποδομής. Οι προτάσεις, ρηξικέλευθες και νεωτερικές, που διατύπωσαν οι κ. Μητσοτάκης, Χατζηδάκης και Καραμανλής, μόλις τις προάλλες, υπό τον τίτλο «Υποδομές για Ανάπτυξη και Νέες Δουλειές», ανανεώνουν την ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει σχέδιο νέων υποδομών. Ρεαλιστικό και ικανό να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Χωρίς (και αυτό είναι ίσως το κρισιμότερο) να περιμένουμε την κοινοτική συμμετοχή (που δεν υπάρχει πια!), ούτε να εξαντλείται ο φορολογούμενος σε φόρους που τελικά πάνε σε άλλους σκοπούς.
Μόλις χθες, ο κ. Χατζηδάκης ρώτησε την κυβέρνηση γιατί το 40% των συρμών του μετρό της Αθήνας είναι εκτός λειτουργίας. Οι 28 από τους 67 συρμούς δεν κυκλοφορούν, τα δρομολόγια αραίωσαν (μέχρι και 10 λεπτά), οι πολίτες στριμώχνονται και, κάποιοι, διαμαρτύρονται.
Τα ίδια –και χειρότερα– ισχύουν με τις γέφυρες, το οδικό δίκτυο που ελέγχει το κράτος, τα δίκτυα ύδρευσης, το πλέγμα μεταφοράς ηλεκτρισμού, τις ηλεκτρονικές ικανότητες των δημόσιων υπηρεσιών: όλα όσα δεν έχουν περιέλθει αμέσως ή εμμέσως στη διαχείριση μεγάλων εταιρειών, εξειδικευμένων στο αντικείμενό τους, και προφανώς με αντίτιμο, δυστυχώς «αλμυρό» για τον πολίτη.
Στα χρόνια των Συριζανέλ η κατάρρευση των δημόσιων επενδύσεων είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά «έργα» του κ. Τσίπρα. Για την άρνηση (ή, μήπως, ανικανότητα) στον επιτελικό προγραμματισμό νέων έργων, όταν μάλιστα η περίοδος σχεδιασμού και ωρίμανσης των έργων είναι δύο-τρία χρόνια και είναι το πιο κρίσιμο βήμα για να γίνουν, κάποτε, με οικονομικό και χρήσιμο τρόπο, τη σπουδαιότερη ευθύνη φέρει ο «κολλητός» κ. Σπίρτζης.
Το σχέδιο Μητσοτάκη υπόσχεται με αξιώσεις να ξεπεράσει το τέλμα, να κόψει δρόμο και να επιτύχει το ακατόρθωτο κάμνοντας κάτι πολύ απλό: το κράτος θα αγοράζει το έργο από τον ιδιωτικό τομέα. Η ανταλλαγή είναι αμοιβαία επωφελής: η κοινωνία θα παίρνει έργα χρήσιμα και αποδεδειγμένα προσοδοφόρα, οι πολίτες θα βλέπουν την πρόοδο και τα δημόσια οικονομικά θα ωφελούνται. Με μια επιφύλαξη: για να πετύχει η νέα κυβέρνηση, θα χρειαστεί να χτυπηθεί με το κατεστημένο. Αλλ’ αυτό ισχύει κάθε φορά που θέλουμε το καλύτερο!

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...