Ο Μητσοτάκης περιέγραψε στον Μακρόν τη "νέα αρχιτεκτονική" που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση


 
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη
 
Μετά τη συνάντηση κορυφής που είχαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν κοινές δηλώσεις.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης των δυο ηγετών:
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κοινό μας παρελθόν μάς δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ, για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν.
Η Ελλάδα διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος
 
 
Εμμανουέλ Μακρόν: Χρειαζόμαστε περισσότερο αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό
Η Ανατολική Μεσόγειος κάνει την Ελλάδα μια σημαντική χώρα στην περιοχή.
Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα ήθελα να εκφράσω την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
 
«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στη Γαλλία, σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Είναι μια χώρα ισχυρή, μια χώρα σημαντική, μια σταθερή φίλη της Ελλάδος, όχι μόνο τώρα, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, την τελευταία δεκαετία, που ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πόσο μας στάθηκε η φίλη Γαλλία. Οι σχέσεις μας, όμως, πηγαίνουν πίσω στα βάθη των αιώνων. Μας το θυμίζει, άλλωστε, αυτό και το 2021 που πλησιάζει, μαζί με τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπου και εκεί η συμπαράσταση της Γαλλίας ήταν καθοριστική. Το κοινό μας παρελθόν, λοιπόν, μας δείχνει το δρόμο του μέλλοντος.
 
Έρχομαι εδώ, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μου, ύστερα από μια πολυετή, μια δεκαετή κρίση, η χώρα μας ξαναμπαίνει σε μια τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί πια την αυτοδύναμη θέση της σε μια Ευρώπη που ήταν -και παραμένει- ο φυσικός της χώρος, γεωγραφικός, οικονομικός, πολιτικός, κοινωνικός, αλλά και πολιτισμικός.
 
Με τον Πρόεδρο Μακρόν γνωριζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια, από τον καιρό που ήταν Υπουργός Οικονομικών, εγώ ακόμα Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και έχω μεγάλες προσδοκίες από τη συνεργασία μας μέσα από τους νέους μας ρόλους. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, για τον ενιαίο προϋπολογισμό τον οποίον και εμείς υποστηρίζουμε και για όλα εκείνα τα εργαλεία τα οποία θα πρέπει να φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη υπέρ των λαών της Ευρώπης. Ανάπτυξη που θα την κάνει ακόμα πιο ισχυρή στη διεθνή σκακιέρα.
 
Θα πρέπει να μιλήσουμε -για να δανειστώ μια ορολογία του Προέδρου Μακρόν- για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, μια Ευρώπη που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που δεν εναποθέτει απλώς αυτό το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά επιμερίζεται την ευθύνη επιδεικνύοντας ουσιαστική και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μια Ευρώπη -που χαίρομαι πολύ που το μνημόνευσε ο Πρόεδρος Μακρόν- που συνεργάζεται και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Και θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να συζητήσουμε πως μπορούμε να εργαστούμε για να δώσουμε πραγματική σάρκα και οστά σε μια ιδέα την οποία από τους πρώτους ο Πρόεδρος Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Βρίσκεται, ήδη, στο πρώτο του στάδιο. Η Ευρώπη μας υποστήριξε στις μεγάλες φωτιές που είχαμε στην Εύβοια. Πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να επιδεικνύεται έμπρακτα τις στιγμές εκείνες που τα ευρωπαϊκά κράτη την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
 
Μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και που θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα είναι μια πρόκληση η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από διακηρύξεις. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω τον παγκόσμιο ρόλο του Προέδρου Μακρόν στην επίτευξη της κλιματικής, στις συμφωνίες για το κλίμα των Παρισίων και να τολμήσουμε μαζί να βάλουμε ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια πραγματικά πράσινη ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία στα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης.
 
Όμως, θα μας απασχολήσουν και ζητήματα που αφορούν τη διμερή μας συνεργασία, την οικονομική μας συνεργασία. Όπως είπα και πριν μια νέα κυβέρνηση επιχειρεί -και ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής- για το πως η χώρα μας θα πετύχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Και σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις, τη γαλλική επιχειρηματικότητα να είναι συμμέτοχες και θέλω να απευθύνω και εδώ από το Παρίσι πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στη χώρα μας, να γίνουν και αυτές συμμέτοχες στις πολλές, νέες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας.
 
Είμαι πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος για τις συζητήσεις μας. Mας ενώνουν, εξάλλου, πολλά με τον Πρόεδρο Μακρόν. Αλλά, το ισχυρότερο που μας ενώνει είναι τα ισχυρά θεμέλια της φιλίας μας, της φιλίας των δύο λαών, της φιλίας μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλίας στο παρελθόν. Αυτά είναι τα ισχυρότερα εχέγγυα για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης συνεργασίας στο παρόν και στο μέλλον.
 
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, κυρία Προέδρου, ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ γι’ αυτή την εξαιρετικά θερμή υποδοχή, εδώ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων».

Best Of

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

Νατάσα Παζαϊτη: Η οικογένειά μας μεγαλώνει

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια (Πρώτη) Κυρία, ετών 58. Η Νατάσα...

Τα γενέθλια μιας (Πρώτης) Κυρίας…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Γεννημένη την 14η Απριλίου. Ψηλά, στην Επανομή...

Κώστας Μπακογιάννης: Η δικαιολογημένη απογοήτευση των νέων τους απομακρύνει από την πολιτική πραγματικότητα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο,...

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό της… μιζέριας (των 63.000 που ψήφισαν για τους ευρωβουλευτές)

Στην πολιτική κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, στις δεύτερες εκλογές...

(Πολεμική) ανάφλεξη, ακρίβεια, λιτότητα. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Η νέα πολεμική ανάφλεξη, στη... βάρδια του Τζο Μπάιντεν,...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, από τις 05.00 π.μ. της Τρίτης 16 Απριλίου...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

 ΤοEurojackpot μοιράζει 98 εκατ. ευρώ στην κλήρωση της Τρίτης   Το έπαθλο ρεκόρ ύψους 98 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση που...

Εγκλωβισμένος στα λάθη του στη διεθνή σκακιέρα

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί... αμέριμνος από το Οβάλ Γραφείο, όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, μετά την... ελεγχόμενη ανάφλεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Ο...