Ο Μητσοτάκης καλεί τους Έλληνες “να γυρίσουμε σελίδα”

 

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

κ. Κυριάκου Μητσοτάκη  στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του Γιώργου Παπαδάκη 

 

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε την τιμή και τη χαρά, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, παρά το βαρύ και φορτωμένο πρόγραμμά του, να έχουμε μαζί μας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα σας, κύριε Παπαδάκη.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ομολογώ ότι παρά το γεγονός ότι τρέχετε, μια χαρά σας βλέπω.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να κρατιόμαστε σε καλή κατάσταση, διότι οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές και φυσικά κάθε προεκλογική περίοδος έχει και τη δική της ενέργεια, το δικό της ρυθμό. Είναι η τελευταία μου τηλεοπτική εμφάνιση αυτή πριν από τις εκλογές.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι’ αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που είμαι σήμερα εδώ μαζί σας και προφανώς είναι και μια ευκαιρία να κάνει κανείς έναν απολογισμό όλης της προεκλογικής περιόδου, αλλά θα σας έλεγα και όλης της περιόδου από τότε που έγινα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, διότι είναι 3,5 χρόνια, τα οποία πέρασαν πολύ γρήγορα και τώρα, φτάνοντας λίγο πριν την τελική μάχη, είναι μία στιγμή περισυλλογής.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κοιμάστε τα βράδια;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάρα πολύ καλά. Όχι πολύ, αλλά καλά.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Περισσότερο σας ενδιέφερε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα το τι θα γίνει μετά τις εκλογές και όχι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Γιατί δεν μπορώ να προεξοφλήσω το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το λέτε συνέχεια αυτό.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το λέω και το πιστεύω.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παρά τις δημοσκοπήσεις, που σας δίνουν…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα ήταν εξαιρετικά αλαζονικό να πω στους πολίτες ότι η εκλογική αυτή μάχη έχει τελειώσει. Εξάλλου, δεν διακυβεύεται μόνο η πρωτιά, αλλά και η ισχυρή εντολή για την επόμενη μέρα.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και το λέτε συνέχεια …

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ισχυρή πλειοψηφία. Και διακυβεύεται και κάτι ακόμα. Ποια κόμματα θα είναι στη Βουλή. Αν θέλουμε τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή ή όχι. Θα είναι μια νίκη του πολιτικού συστήματος αν καταφέρουμε να την αποκλείσουμε. Αν θα είναι ο κ. Βελόπουλος στη Βουλή ή όχι. Η άποψή μου είναι ότι και τα δύο κόμματα αυτά δεν έχουν θέση στη Βουλή, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Κατά συνέπεια, μέχρι την τελευταία στιγμή θα αγωνιζόμαστε για να πείσουμε τους πολίτες ότι αξίζουμε της εμπιστοσύνης τους. Και φεύγοντας από εδώ, θα βρεθώ στη Μακεδονία σε 4 Νομούς, για να κλείσω την προεκλογική περίοδο στη Θεσσαλονίκη.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε κάνει μία περίεργη προεκλογική εκστρατεία. Προτιμήσατε να πηγαίνετε στις πλατείες, να περνάτε από τα καφενεία.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι περίεργη. Είναι μία ωραία προεκλογική εκστρατεία.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και όχι να κάνετε συγκεντρώσεις. Ωραίο είναι…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολύ. Με έντονη συνομιλία με τους πολίτες, πολλοί διάλογοι, σημαντικές  θεματικές ομιλίες και πάρα πολλές συζητήσεις. Και μία μεγάλη μόνο ομιλία, η χθεσινή στο Θησείο, πολύ ωραία.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ώστε ήτανε καλά;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολύ δυνατή. Πολύ έντονη συναισθηματικά. Όμορφη στιγμή.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ζητάτε, λοιπόν, ισχυρή εντολή όπως έχετε πει χαρακτηριστικά, για “να μπορέσω να διαπραγματευτώ μείωση των στόχων για το πλεόνασμα”. Αυτό είναι κομβικό. Είναι σημαντικό. Γιατί με πλεόνασμα 3,5%, πολλά από αυτά που έχετε αναλύσει στο πρόγραμμά σας, δεν θα μπορέσετε να τα καταφέρετε. Κακά τα ψέματα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για αυτό και λέω ανοιχτά, ότι πρέπει να μειώσουμε τους στόχους για  το πλεόνασμα. Οι στόχοι μπήκαν σε άλλη εποχή. Και μπήκαν σε μία εποχή όπου η Ελλάδα δεν είχε μεγάλη αξιοπιστία. Αυτήν την αξιοπιστία καλούμαστε να αποκαταστήσουμε. Ήδη οι αγορές μας εμπιστεύονται. Βλέπετε τη μείωση του κόστους για το δεκαετές ομόλογο. Είναι εξαιρετικά θετικό αυτό. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη μέρα μπορούμε να δανειστούμε με μεγαλύτερη άνεση και το χρέος μας θα αποπληρωθεί από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο καταλαβαίνουν πια οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Έχω ήδη κάνει τέτοιες συνομιλίες και πιστεύω ότι θα μπορέσω να τους πείσω να μειώσουμε τους στόχους του πλεονάσματος, ώστε να πάμε σε ακόμα πιο γενναίες μειώσεις φόρων. Λέω πως ό,τι κερδίσουμε από το πλεόνασμα, κατά 80% πρέπει να πάει σε μειώσεις φόρων και κατά 20% σε στοχευμένες παροχές, με πρώτη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

 

ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχουν αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο;  Είπατε ότι έχετε συνομιλήσει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως. Δεν θα το έλεγα έτσι.

 

ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να πέσει το ποσοστό από το 3,5% στο 2,5% στο 2% που θέλετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δεν θα το έλεγα έτσι.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μιλάτε για ανάπτυξη συνέχεια. Κανένας δεν διαφωνεί με αυτό. Και είναι και ο ζητούμενος στόχος.  Το λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια για την ανάπτυξη, όμως τα αποτελέσματα που θα έρθουν από αυτή δεν είναι θέμα ούτε ημερών, ούτε μηνών. Μπορεί να είναι ενός έτους, δύο χρόνων. Έχει υπομονή αυτός ο κόσμος, μετά την ταλαιπωρία που έχει περάσει να σας δώσει περιθώρια ανοχής;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχουμε πολλά περιθώρια ανοχής και θα κινηθούμε πολύ γρήγορα την επόμενη μέρα.  Η οικονομία ήδη αντιδρά θετικά.  Νομίζω ότι το να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία είναι θέμα μηνών και όχι έτους. Από εκεί και πέρα, οι ρυθμοί ανάπτυξης μπορούν να επανέλθουν σε υψηλούς ρυθμούς  το 2020. Προφανώς τα πράγματα δεν θα αλλάξουν μέσα σε ένα χρόνο. Οι επενδύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, όπως το Ελληνικό, αλλά και πολλές άλλες.  Οι θέσεις εργασίας θα αρχίσουν να δημιουργούνται πολύ γρήγορα και τα εισοδήματα θα ακολουθήσουν.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό, τα εισοδήματα.  Γιατί μπορεί να δημιουργούνται θέσεις δουλειάς νέες θέσεις δουλειά αλλά με μισθούς καθηλωμένους των 300 και 400 ευρώ.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για αυτό και λέμε ξεκάθαρα ότι για τον κατώτατο μισθό ότι  θέλουμε να αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ.  Να υπερβεί τα 700 ευρώ μέσα σε 1, 1.5 χρόνο. Αν έχουμε 4%, θα αυξηθεί με 8% και θα καταλήξει τελικά στα 730 ευρώ. Γιατί το λέμε αυτό;  Έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε μια νέα ευημερία, μια νέα ανάπτυξη η οποία θα έπρεπε να έχει έρθει από το ’15. Δεν ήρθε για λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Το σημαντικό είναι αυτή η ανάπτυξη να μοιραστεί δίκαια και η ευημερία αυτή να είναι ευημερία των πολλών και όχι των λίγων. Και για αυτό και μιλάω για τα δικαιώματα όχι μόνο των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων. Για αυτό και λέω στους επιχειρηματίες: θα μειώσω φόρους, θα απλοποιήσω το αδειοδοτικό περιβάλλον, θα βοηθήσω στη ρευστότητα αλλά έχω την απαίτηση να φροντίζετε τους εργαζόμενους, να τους δίνετε πρόσθετες παροχές, να φροντίζετε το περιβάλλον, να έχετε μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο πως θα μοιράζεται αυτή η ευημερία.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για αυτά;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχουν κίνητρα. Εάν δώσεις φορολογικές εκπτώσεις στα μπόνους στο τέλος του έτους, το ξέρετε πολύ καλά ότι θα δοθούν περισσότερα μπόνους.  Αν δώσεις φορολογικές εκπτώσεις και λογίζεται ως δαπάνη ένα έκτακτο συμπληρωματικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα έχει ισχυρότερο κίνητρο η εταιρεία να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Και ξέρετε, κ. Παπαδάκη, είμαστε σε μια χώρα όπου πια και οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία της επιχείρησης περνάει μέσα από ικανοποιημένους εργαζόμενους.  Είμαστε στον κλάδο του τουρισμού.  Αν ο υπάλληλος ο οποίος εξυπηρετεί τον επισκέπτη δεν είναι χαρούμενος, δεν θα πάει καλά η επιχείρηση.  Άρα αυτός ο διχασμός: «κακοί επιχειρηματίες, καλοί εργαζόμενοι», κάπου ανήκει στο παρελθόν. Και οι καινούργιες επιχειρήσεις που δημιουργούνται, οι start-ups έχουν αυτή την κουλτούρα της συνεργασίας.  Εγώ θέλω οι επιχειρηματίες να δίνουν και μετοχές στους εργαζόμενους και θα τους δώσω φορολογικά κίνητρα να το κάνουν.  Να αισθάνονται συμμέτοχοι.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τους δεσμεύετε νομοθετικά;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, θα τους δίνω κίνητρα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τους δίνετε κίνητρα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αν ο επιχειρηματίας δεν προχωρήσει σε αύξηση μισθού ή δεν ικανοποιήσει…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εφαρμόζουμε το λευκό μητρώο των ασφαλισμένων που το είχαμε ξεκινήσει: Είσαι συνεπής; Θα έχεις έκπτωση στις εισφορές. Πιστεύω στα κίνητρα, δεν πιστεύω μόνο στον περιορισμό. Πού θα είμαστε αυστηροί;  Στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.  Εκεί θα πέσει βούρδουλας όπως έπεσε, το θυμάστε καλά, το ’14.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα κάνετε αλλαγές πάνω στην εργατική νομοθεσία;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θυμάστε το ’14 τι είχε γίνει όταν ο Γιάννης Βρούτσης έβαλε το πρόστιμο των 10.500 ευρώ;

 

ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για την ανασφάλιστη εργασία.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Είχε γίνει επανάσταση τότε αλλά είχε δίκιο.  Είχε δίκιο διότι δεν μπορούμε σήμερα να δικαιολογούμε τέτοιες πρακτικές. Αυτό μου το είπαν σε μια περιοδεία μου, νομίζω ότι ήταν στη Χαλκιδική: Έρχεται ένα νέο παιδί και μου λέει δουλεύω 8ωρο και είμαι ασφαλισμένος 4ωρο.  Τεράστιο πρόβλημα. Συμβαίνει συνέχεια.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε πόσοι είναι αυτοί;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Συμβαίνει συνέχεια. Έρχεται ο εργοδότης και σου λέει: «πάρε το 4ωρο μαύρο, δεν βαριέσαι θα χάσεις και τα ένσημα αλλά παίρνεις τα μαύρα λεφτά». Και πολλές φορές ο κακός εργοδότης εκβιάζει τον εργαζόμενο και τον βάζει σε αυτό το τρυπάκι. Και κάπου του λέει: «θα τα πάρεις και μαύρα δεν θα τα δηλώσεις». Αλλά χάνει τις εισφορές ο εργαζόμενος. Άρα αυτές είναι πρακτικές που δεν μπορούμε άλλο να τις ανεχτούμε. Κατά συνέπεια όσο πιο «φιλικοί» προς τους επιχειρηματίες είμαστε, τόσο πιο αυστηροί δικαιολογούμαστε να είμαστε στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας κατηγορούν ότι παραείσαστε φιλικοί σύμφωνα με το πρόγραμμά σας στους επιχειρηματίες και λιγότερο στους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, σας κατηγορούν ότι έχετε διπλή ατζέντα, ότι θα προχωρήσετε σε απολύσεις στο Δημόσιο, προσπαθώντας να εξοικονομήσετε χρήματα για να μπορέσετε να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας, βάζοντας χέρι στην ασφάλιση και ιδιαίτερα στην επικουρική, όπου σας κατηγορούν, ότι ουσιαστικά καταργείτε τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης βάζοντας, όχι από την πίσω, αλλά από την μπροστά πόρτα την ιδιωτική ασφάλιση.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον όταν στηρίζεται η επιχειρηματικότητα; Η απάντηση είναι ναι. Διότι ποιος θα δημιουργήσει πλούτο σ’ αυτή τη χώρα, εάν δεν έρθει αυτός ο πλούτος μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις; Αυτή είναι μια τεράστια διαφορά που έχουμε με το ΣΥΡΙΖΑ. Άκουγα και τον κ. Τσακαλώτο, με τον οποίο έχουμε πολύ καλή σχέση, αλλά έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση για το πώς πρέπει να είναι οργανωμένη η οικονομία. Ο πλούτος δημιουργείται σήμερα από την ιδιωτική οικονομία και από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Και αυτές θέλουμε να προσελκύσουμε. Και γι’ αυτό λέμε ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι νέες δουλειές, πολλές καλές νέες δουλειές. Δεν θα έρθουν από το πουθενά, ούτε θα έρθουν μόνο από το κράτος. Το κράτος μπορεί να προσλαμβάνει στοχευμένα -και πρέπει- αλλά θα καλύψει ένα πολύ μικρό αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν. Τώρα, για τα ζητήματα της ασφάλισης. Τα έχω ακούσει τόσες φορές αυτά, κ. Παπαδάκη και πρέπει να σας πω ότι αυτοί που τα λένε μάλλον έχουν άγνοια για το πώς λειτουργούν τα ασφαλιστικά συστήματα σε όλες τις σύγχρονες χώρες του κόσμου. Πρέπει να κάνουμε μια μετάβαση από ένα σύστημα το οποίο είναι αναδιανεμητικό σε ένα σύστημα το οποίο είναι κεφαλαιοποιητικό. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι σημερινές εισφορές πληρώνουν στην ουσία τις συντάξεις αυτών που είναι ήδη συνταξιούχοι. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη ιδιοκτησία των δικών σου  εισφορών, ό,τι βάζεις παίρνεις πίσω. Αυτή η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Γι’ αυτό και όλες οι μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά συστήματα έχουν μεταβατικές διατάξεις δεκαετιών.Εγγυώμαι τις επικουρικές συντάξεις και τις κύριες προφανώς όλων των συνταξιούχων. Διότι η τομή που θα κάνουμε θ’ αφορά τους νέους ασφαλισμένους και θ’ αφορά μόνο την επικουρική τους σύνταξη.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτός είναι ο φόβος. Μήπως δηλαδή…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα δεν μπορώ να σας το πω πιο ξεκάθαρα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα νέο εργαζόμενο να επιλέξει ανάμεσα στο Δημόσιο και ιδιωτικό χαρακτήρα…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ιδιωτικός χαρακτήρας αφορά μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος. Γνωρίζετε ότι η ασφαλιστική αγορά εποπτεύεται σήμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Και πράγματι στο παρελθόν είχαμε παραδείγματα ασφαλιστικών εταιρειών, αναφέρθηκε νομίζω και ο κ. Τσακαλώτος, που “βάρεσαν κανόνι” και ακόμη και σήμερα υπάρχουν ζητήματα με ασφαλισμένους που δεν έχουν πάρει πίσω τα χρήματά τους.

 

Γ.  ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι σε εκκρεμότητα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτό. Μιλάμε για μία αυστηρά εποπτευόμενη αγορά, μιλάμε για μεγαλύτερη έλεγχο του νέου ασφαλισμένου ως προς το δικό του ατομικό κουμπαρά της επικουρικής σύνταξης. Αυτό θα βελτιώσει το κίνητρο για ασφάλιση.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και για τις παλιές;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι παλιές είναι εγγυημένες.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα κινδυνέψουν; Λέτε ότι είναι εγγυημένες.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Διότι αυτό δεν θα γίνει απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Σκεφτείτε ένας νέος εργαζόμενος έχει σαράντα χρόνια μπροστά του. Προφανώς θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για να χρηματοδοτήσουμε πλήρως το σύστημα των υφιστάμενων επικουρικών. Μα δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Νομίζετε ότι άλλες χώρες δεν είχαν αυτό το πρόβλημα όταν έπρεπε να κάνουν τη μετάβαση; Τι έκαναν άλλες χώρες; ΄Έκοψαν τις υφιστάμενες συντάξεις; Αυτό είναι κάτι το οποίο οι τεχνοκράτες, οι αναλογιστές  το έχουν λύσει. Οι μόνοι που δεν το καταλαβαίνουν είναι αυτοί που επιμένουν να μας κρατήσουν κολλημένους σε ένα σύστημα το οποίο έχει προβλήματα. Και το μεγαλύτερο πρόβλημά του σήμερα -για να κάνω τη σύνδεση με την προηγούμενη κουβέντα μας- είναι ότι δεν έχουμε αρκετούς εργαζόμενους να χρηματοδοτήσουν το  υφιστάμενο σύστημα. Με μία σχέση εργασίας προς συνταξιούχους 1,4/1 δεν πάμε πολύ μακριά, κ. Παπαδάκη. Γι’ αυτό και η στήριξη της εργασίας και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης δεν αφορά μόνο τον κόσμο της εργασίας, τους μακροχρόνια άνεργους που είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Αφορά και το ασφαλιστικό μας σύστημα. Και μιας και μιλάμε για μακροχρόνια άνεργους, αυτοί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στη χώρα. Και γι’ αυτό και επιμένουμε πάρα πολύ ότι δεν αρκεί να δημιουργήσουμε μόνο νέες θέσεις και εξηγούμε στο πρόγραμμά μας πώς θα δημιουργηθούν αυτές. Χρειαζόμαστε και προγράμματα κατάρτισης. Πάρτε έναν άνεργο ο οποίος είναι οκτώ και δέκα χρόνια έξω από την αγορά εργασίας. Δεν μπαίνει εύκολα. Πάρτε γυναίκες, οι οποίες έχουν κάνει παιδιά, και συναντώ πολλές. Και μου λέει μία γυναίκα 45 χρονών -τη συνάντησα στην Ορεστιάδα-  «Τα παιδιά μου μεγαλώνουν. Θέλω να δουλέψω. Πήρα ένα πτυχίο πριν από δέκα – δεκαπέντε χρόνια, αλλά τώρα χρειάζομαι άλλες δεξιότητες». Άρα το ζήτημα των δεξιοτήτων και το πώς παντρεύουμε την αγορά εργασίας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων είναι κομβικής σημασίας ζήτημα. Γι’ όλα αυτά υπάρχει ένα κόμμα μόνο που μιλάει και είναι η Νέα Δημοκρατία. Και το λέω αυτό διότι, όπως είδατε, δεν τσακώθηκα καθόλου σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο, ούτε στην προηγούμενη. Δεν με ενδιαφέρει να αντιπαρατεθώ με τον κ. Τσίπρα σε ένα γήπεδο το οποίο έχει  κουράσει πάρα πολλούς πολίτες. Πολλές φορές αυτά τα 3,5 χρόνια έπρεπε να έρθουμε σε μία σύγκρουση.  Η πολιτική είναι σύγκρουση, είναι ζύμωση, αλλά καταλαβαίνω ότι οι πολίτες θέλουν να ακούσουν από εμάς και ειδικά από μένα το σχέδιό μου για την επόμενη μέρα. Και αυτό προσπάθησα  και θα προσπαθήσω μέχρι την τελευταία στιγμή -μέχρι σήμερα το βράδυ, που θα πρέπει να επιβάλω στον εαυτό μου σιωπητήριο- να εξηγώ στους πολίτες πως μπορώ να κάνω τις ζωές τους καλύτερες και πόσο κάθε Έλληνας μπορεί να βρει τη θέση του στο σχέδιό μας για μία πιο φωτεινή Ελλάδα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμμέσως, πλην σαφώς αναφερθήκατε περίπου και γιατί δεν θέλατε να κάνετε μία τηλεοπτική συνάντηση, το debate που λέγαμε, το deba που λέει και ο Αλέφαντος

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το debate έπρεπε να γίνει και πρέπει να σας πω…

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί όχι μεταξύ των δυο σας;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Να δούμε κατ’ αρχάς γιατί δεν έγινε το μεγάλο debate. Είχαμε συμφωνήσει σε μια ημερομηνία, 1η Ιουλίου. Μετά μας είπε ο κ.Τσίπρας ότι δεν μπορούσε 1η Ιουλίου γιατί είχε Σύνοδο Κορυφής. Και 1η Ιουλίου τελικά ο κ. Τσίπρας ήταν σε προεκλογική ομιλία στο Ηράκλειο. Ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε το debate με όλους. Επιμένω ότι αυτό είναι το σωστό debate, γιατί είμαστε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δεν είμαστε μία Προεδρική Δημοκρατία, όπου δύο μόνο ανταγωνίζονται για την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν έγινε το debate. Θα ήταν χρήσιμο να είχε γίνει, αλλά πρέπει να σας πω όμως, ότι συνολικά έχω αντιπαρατεθεί με τον κ. Τσίπρα 42 φορές στη Βουλή. Τις πιο πολλές σε υψηλούς τόνους, κάποιες σε πιο χαμηλούς. Οι πολίτες μας ξέρουν.  Ο κ. Τσίπρας έχει το πρόσθετο  βάρος να πρέπει να απολογηθεί για τη θητεία του. Και είναι λογικό πολλά από τα ερωτήματα τα οποία του γίνονται, να αφορούν την τετραετία. Από το Μάτι μέχρι τις συντάξεις και από τους φόρους μέχρι το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο  του 2015. Γιατί θυμίζω -είμαστε 5 Ιουλίου- σαν σήμερα έγινε το δημοψήφισμα, πριν από 4 χρόνια. Η γενεσιουργός αιτία πολλών από τα προβλήματα που εξακολουθούμε και σήμερα να κουβαλάμε. Το πώς το όχι έγινε ναι, το θυμούνται πολύ καλά οι πολίτες. Το τι έγινε με τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών, το θυμούνται πάρα πολύ καλά οι πολίτες. Και το 3ο μνημόνιο, από το οποίο κάποιοι ισχυρίζονται ότι μας έβγαλαν. Μα, αυτοί μας έβαλαν στο μνημόνιο. Δηλαδή, είναι σαν να έχει βάλει κάποιος φωτιά στο σπίτι του και μετά να πανηγυρίζει γιατί φώναξε την πυροσβεστική και έσβησε τη φωτιά. Μα, η φωτιά μπήκε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτά ανήκουν στην ιστορία και για αυτό και επέλεξα να μιλήσω πολύ λίγο για τα ζητήματα αυτά. Θα μου ήταν πάρα πολύ εύκολο ξέρετε κ. Παπαδάκη να αναλώνω το 80% του χρόνου μου μιλώντας για το παρελθόν. Επέλεξα να μιλήσω σχεδόν αποκλειστικά για το μέλλον. Αισθάνομαι δικαιωμένος διότι ο ελληνικός λαός – που έδειξε μια μεγάλη ωριμότητα και στις ευρωεκλογές- ζητά να φύγουμε πια από την πολιτική του θυμού και της σκληρής αντιπαράθεσης και να πάμε στην πολιτική της λελογισμένης ελπίδας. Η ελπίδα σήμερα δεν είναι μια ελπίδα, ότι θα αλλάξουν όλα από την επόμενη μέρα ως δια μαγείας.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αυτό είναι επικίνδυνο αν το ισχυριστείτε, γιατί καταλαβαίνετε…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα, δεν το κάνω.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μιλήσω λαϊκά. Σας την έχουν στημένη στη γωνία, εάν πείτε ότι από Δευτέρα αυτό αλλάζει σελίδα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το κάνω. Ένας πολιτικός αρχηγός, ένας εν δυνάμει Πρωθυπουργός, ας υποθέσουμε ότι κερδίζω το βράδυ των εκλογών, όπως προσωπικά είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει. Το μέγιστο πολιτικό κεφάλαιο  το έχω την Κυριακή το βράδυ. Το μέγιστο. Μετά έχω δύο επιλογές: Ή να το σπαταλήσω ή να το επενδύσω. Θα το επενδύσω σε επενδύσεις γρήγορης απόδοσης, ώστε να μπορεί ο πολίτης να δει γρήγορα διαφορά στην καθημερινότητά του. Αλλά, δεν έχω κρύψει ότι έχω ένα σχέδιο τετραετίας και ότι ο τελικός απολογισμός θα γίνει στο τέλος μιας θητείας. Και γιατί ζητώ, γιατί μιλάω για τετραετία; Διότι πρέπει να καταλάβουμε ότι σήμερα δεν έχουμε άλλες εκλογές μπροστά μας. Άρα η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική για την οικονομία και για τις αγορές. Η ισχυρή εντολή την οποία ζητώ θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας.  Θα κινηθούμε με τους πιο γρήγορους δυνατούς ρυθμούς. Σας διαβεβαιώνω ότι -και δεν θέλω αυτό να ακουστεί, προς Θεού, αλαζονικό- έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη προετοιμασία για να είμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε έτοιμη την κυβέρνηση κύριε Πρόεδρε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τους έχετε ενημερώσει;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κάποιοι το γνωρίζουν.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί τους λέγατε να μη ράβουν κοστούμια.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, κάποιοι το γνωρίζουν.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως και αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη, γιατί εάν έχετε 155 – 160 βουλευτές, θα δουλέψουν τα ραφεία. Γιατί όλοι θα τρέξουν για να ράψουν υπουργικό. Έχετε έτοιμη λοιπόν την κυβέρνηση λέτε, η οποία θα ορκιστεί πότε αν εσείς είστε ο νικητής των εκλογών;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλώς εχόντων των πραγμάτων, την Τρίτη.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την Τρίτη. Δεν θα χρειαστούν Προεδρικά Διατάγματα για την αλλαγή των Υπουργείων;.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προεδρικά Διατάγματα για τις αναδιατάξεις των Υπουργείων, κάποια είναι εξαιρετικά σημαντικά.  Να αναφέρω ενδεικτικά δύο. Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας των φυλακών, των σωφρονιστικών καταστημάτων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν έχει μια συμβολική σημασία;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχει.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι δεν θα έχει να κάνει με το σωφρονισμό, αλλά με την καταστολή;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχει να κάνει με το γεγονός ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Το κέντρο του οργανωμένου εγκλήματος είναι μέσα στις φυλακές.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι μόνο.  Έχει το καλύτερο σουβλάκι πρέπει να σας πω για να ευθυμήσετε λίγο. Δεν ξέρω αν το ξέρετε αυτό, βγήκαν φωτογραφίες μέσα από κελί των φυλακών του Κορυδαλλού ότι λειτουργεί σουβλατζίδικο και μάλιστα, θα σας το δείξω έτσι για να ευθυμήσετε και λιγάκι. Κοιτάξτε.  Αυτό είναι κελί στις φυλακές του Κορυδαλλού, υπάρχει ισοβίτης ο οποίος έχει αναπτύξει δραστηριότητα, έχει και delivery για τα κελιά. Κρέπες, σουβλάκι, ποτά, αναψυκτικά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν μας τιμά αυτή η εικόνα, αλλά ας πούμε ότι αυτή είναι η γραφική πλευρά..

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η γραφική πλευρά του θέματος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι φυλακές δεν μπορεί να είναιι βασανιστήρια.  Οι φυλακές είναι χώρος σωφρονισμού. Ένας χώρος στον οποίο θα πρέπει να χτίζεται η δυνατότητα επανένταξης όσων έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινή στην κοινωνία.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα να ανεχόμαστε το γεγονός ότι σήμερα μέσα από τις φυλακές στήνεται και επιβλέπεται όλο το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα. Δεν γίνεται να μην έχουμε φυλακές υψίστης ασφαλείας για τους ιδιαίτερα επικίνδυνους τρομοκράτες και κακοποιούς. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή την οποία δρομολογούμε είναι η δημιουργία ενός ισχυρού Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο θα είναι μάλιστα και ένα Υπουργείο Επικρατείας. Άρα θα έχω μεγαλύτερη προσωπική επίβλεψη στο Υπουργείο αυτό.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με στόχο τη γραφειοκρατία;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το λέτε πολύ σωστά.  Στην ουσία καταργείται το Υπουργείο του οποίου ήμουν προϊστάμενος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  Διότι σήμερα  η διοικητική μεταρρύθμιση έχει νόημα μόνο αν συνδυαστεί με μια ψηφιακή πολιτική προχωρημένη. Δεν έχει νόημα απλά να πούμε ότι προσθέτουμε ηλεκτρονική γραφειοκρατία.  Θα πρέπει να απλοποιήσουμε διαδικασίες και ταυτόχρονα αυτές τις απλές διαδικασίες να τις κάνουμε ηλεκτρονικές. Άρα όλο το κομμάτι αυτό ενσωματώνεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού πηγαίνει στο Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης που στην ουσία επιβλέπει μέχρι σήμερα μόνο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτές και ακόμα κάποιες άλλες είναι σημαντικές τομές τις οποίες θα κάνουμε στην οργάνωση της κυβέρνησης και οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν -ως είθισται- την πρώτη μέρα για να μπορεί η κυβέρνηση να ορκιστεί την επόμενη Τρίτη.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποια είναι, για πείτε μας, αν θέλετε και έχετε τη διάθεση τα δύο, τρία, τέσσερα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρετε στη Βουλή;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το πρώτο νομοσχέδιο το έχω περιγράψει πολύ αναλυτικά, αφορά την οργάνωση του κράτους, τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσουμε.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλαγή περιεχομένου των δραστηριοτήτων των Υπουργείων.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το ρόλο των Γενικών Γραμματέων, τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής καταπολέμησης της διαφθοράς..

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έχετε στρατιά γραμματέων ολόκληρη..

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τον αυστηρά καθορισμένο αριθμό μετακλητών συμβούλων για κάθε Υπουργό γιατί σήμερα δεν είναι καθορισμένη.  Τη δημιουργία μιας ισχυρής ανεξάρτητης Αρχής καταπολέμησης της διαφθοράς. Γιατί δεν γίνεται να εποπτεύεται η διαφθορά από Υπουργό αναπληρωτή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης διότι αυτός ο Υπουργός θα πρέπει να εποπτεύει και τον εαυτό του.  Έχουμε χρησιμοποιήσει πάρα πολύ σοβαρή τεχνογνωσία από το εξωτερικό, ειδικά από τον ΟΟΣΑ, που έχει μεγάλη εμπειρία, για να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ανεξάρτητη Αρχή στην οποία θα ενσωματωθούν σταδιακά όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου. Θα είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη Αρχή διότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται με τα ζητήματα της διαφάνειας διότι ταυτόχρονα  είναι και ελεγχόμενη η Κυβέρνηση.Και ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε με τον πρώτο νόμο σε μια σειρά από παρεμβάσεις: Στην κατάργηση του ασύλου την οποία τη θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική και σημειολογικά, αλλά και επιχειρησιακά, καθώς και σε διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα διότι βρισκόμαστε μπροστά…

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για το άσυλο κανένας δεν διαφωνεί ότι η εικόνα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι απαράδεκτη. Όμως από την άλλη πλευρά μήπως σας κατηγορήσουν ότι προσπαθείτε να ελέγξετε την διακίνηση των ιδεών; Γιατί κανένας δεν διαφωνεί με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αυτό συμβαίνει και με τη φοιτητική παράταξη που στηρίζει το κόμμα σας, τη ΔΑΠ, που μάλιστα είναι και πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια και έχει και εκείνη τα τραπεζάκια, τις δραστηριότητές της.Μήπως λοιπόν κατηγορηθείτε ότι εκτός του ότι πάτε να διορθώσετε αυτή την απαράδεκτη εικόνα κατασταλτικά, θα περιορίσετε την διακίνηση των ιδεών;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχει άνθρωπος σήμερα στην Ελλάδα ο οποίος να αισθάνεται ότι είναι περιορισμένος ως προς την έκφραση της άποψής του;  Το ανάποδο συμβαίνει. Σήμερα μικρές οργανωμένες ομάδες στα πανεπιστήμια συχνά δεν επιτρέπουν στην πλειοψηφία να εκφράσει την άποψή της. Άρα η κατάσταση αυτή η οποία επικρατεί στα πανεπιστήμια δεν είναι μόνο μια κατάσταση η οποία δημιουργεί προβλήματα στη δημόσια τάξη. Στην ουσία φιμώνει και πολλούς οι οποίοι δεν επιτρέπεται να μιλήσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Άρα μπορώ να σας πω ότι η παρέμβαση αυτή εξυπηρετεί και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Διότι σήμερα όλα αυτά τα διάφορα γκρουπούσκουλα, στην ουσία τι κάνουν; Χρησιμοποιούν τη βία εναντίον οποιουδήποτε διαφωνεί με τις ιδέες τους. Η χθεσινή επίθεση του Ρουβίκωνα στην ATHENS VOICE, την οποία την καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο, ακριβώς αυτό εκφράζει. Διαφωνώ μαζί σου, σε σπάω στο ξύλο και σου σπάω και τα γραφεία. Θα γνωρίζουν τα γκρουπούσκουλα αυτά ότι, από τις 8 Ιουλίου, θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Στα ζητήματα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνομαι την ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε μία οργανωμένη κοινωνία δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι ένα δύσκολο έργο, είναι δύσκολο έργο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι δύσκολο έργο, αλλά, να σας πω κάτι…

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα κριθείτε στην πράξη.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά πάλι μεταφέρω πραγματικές ιστορίες. Νέο παιδί έρχεται και μου λέει: «Πέρασα στο πανεπιστήμιο, στο Αριστοτέλειο, μηχανολόγος. Μπορείς να μου εγγυηθείς», με ρωτάει, «ότι το Σεπτέμβριο θα πάω και θα βρω ένα πανεπιστήμιο στο οποίο δεν θα υπάρχουν μπαχαλάκηδες;». Τα νέα παιδιά, τα οποία τόσο αγωνίστηκαν, έδωσαν πανελλήνιες, μάτωσαν τα ίδια, μάτωσαν οικονομικά οι γονείς τους -διότι δεν υπάρχει δωρεάν παιδεία στην Ελλάδα σήμερα όταν έχουμε τόσο σημαντική ανάγκη για υποστηρικτική παιδεία μέσω των φροντιστηρίων- όταν μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, νομίζετε ότι έχουν διάθεση να βρίσκουν μπροστά τους διακινητές ναρκωτικών, μπαχαλάκηδες, κλειδωμένα γραφεία και αυτή την εικόνα βρωμιάς και χάους που επικρατεί σε πολλά πανεπιστήμια;

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πώς θα γίνεται άραγε η επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Γιατί κατάργηση του ασύλου σημαίνει και επέμβαση της Αστυνομίας, η οποία φτάνει μέχρι την πόρτα και βγαίνει έξω. Μήπως σας κατηγορήσουν ότι με το παραμικρό θα μπαίνει η Αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ίσως το θυμάστε: Κάποια εποχή, επί Ανδρέα Παπανδρέου, νομίζω, το 1995, είχε γίνει μια μεγάλη παρέμβαση, αν δεν κάνω λάθος, στη Νομική.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, το θυμάμαι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έγιναν πολλές συλλήψεις. Δεν έγινε κατάληψη σε πανεπιστήμιο μετά για πάρα πολύ χρόνο. Λοιπόν, θα χρειαστεί ορισμένες παρεμβάσεις, ειδικά στο Πολυτεχνείο, το οποίο σήμερα αποτελεί καταφύγιο για όσους συστηματικά ρημάζουν το κέντρο της Αθήνας. Είναι επιχειρησιακό στρατηγείο….

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και που πολλές φορές δεν είναι και φοιτητές.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, τις πιο πολλές φορές δεν είναι φοιτητές. Και βέβαια θα συνεργαστούμε και με τα πανεπιστήμια για να βρούμε, αλλά αυτό αφορά πρωτίστως τα πανεπιστήμια, τον τρόπο με τον οποίο σε ορισμένους χώρους των πανεπιστημίων θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος. Και σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού μπορεί να μπαίνεις στον προαύλιο χώρο, αλλά για να μπεις, ας πούμε, στη βιβλιοθήκη ενός πανεπιστημίου, δεν μπαίνει ο οποιοσδήποτε. Πρέπει να μπει κάποιος ο οποίος να έχει σχέση με το πανεπιστήμιο. Ή εάν δεν έχει σχέση, να μπει με ειδική άδεια.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πρέπει να πάμε σε διάλειμμα. Συνήθως οι καλεσμένοι λένε «Άρα, για να μου βάζετε διαφημίσεις εσείς, πουλάω. Βλέπουν οι διαφημιστές, λένε “Έχει ενδιαφέρον”, παρακολουθεί ο κόσμος. Ρίξτε διαφημίσεις».

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλά, εσείς πουλάτε έτσι και αλλιώς. Δεν περιμένατε εμένα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με την παρουσία τη δική σας πολύ περισσότερο. Επιστρέφουμε σε λίγο και θα βάλουμε τα ερωτήματά σας. Μην σας απασχολεί. Και σας σας ευχαριστώ που έχετε διάθεση με σύντομες απαντήσεις από τη δική σας την πλευρά να κάνουμε και εμείς αρκετές ερωτήσεις. Επιστρέφουμε σε λίγο.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν βλέπατε τα ερωτήματα που έχουν έρθει για εσάς θα θέλαμε γύρω στις 7-8 ώρες.  Δηλαδή δεν θα προλαβαίνατε να πάτε και Θεσσαλονίκη. Θα κόψετε επιδόματα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κανένα από τα επιδόματα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κανένα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα επανυπολογίσετε τα επιδόματα;  Μήπως πείτε ότι να δω κάποια επιδόματα..

 

  1. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ή αν θα αλλάξετε τα εισοδηματικά κριτήρια.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα αλλάξετε εισοδηματικά κριτήρια;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Αντιθέτως, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ενισχύσουμε και άλλο αυτό το οποίο αποκαλούσαμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα-σήμερα αποκαλείται κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό το επίδομα, αυτή τη «13η σύνταξη» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, επίδομα που το λέγατε εσείς, θα το διατηρήσετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Αλλά θέλω να εξηγήσω εδώ για να είμαστε απολύτως σαφείς και ειλικρινείς με τους συνταξιούχους. Αυτό το έκτακτο επίδομα δινόταν στο τέλος του χρόνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να το δώσει τρεις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Προεξόφλησε δηλαδή μια απόφαση που έπρεπε να ληφθεί το Δεκέμβριο. Άρα για το ’19 το επίδομα αυτό έχει δοθεί.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Α, δεν θα δώσετε στο τέλος του χρόνου άλλο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Αλλά το ’20 η πρόθεσή μας είναι..

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα δοθεί στο τέλος του χρόνου;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στο τέλος του ’20, αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι λέω, δεν μπορεί να δοθεί δυο φορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην απελπισία του το έδωσε λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Δεν είδα, βέβαια, να κάνει καμιά μεγάλη διαφορά. Διότι θυμίζω ότι στις ευρωεκλογές είχαμε το μεγαλύτερο εύρος νίκης που είχαμε ποτέ στην ιστορία των ευρωεκλογών. Και νομίζω ότι οι πολίτες δεν εξαγοράζονται πια με επιδόματα της τελευταίας στιγμής. Αλλά θέλουν να ξέρουν και δικαιολογημένα τι μπορούν να περιμένουν από την Κυβέρνηση και πότε μπορούν να το περιμένουν.  Για αυτό και επιμένω πάρα πολύ στον χρονισμό. Τι έχω πει για τον χρονισμό;  Μιας και είμαι σίγουρος ότι θα με πάτε στα φορολογικά, ότι για το ’19 πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος δεν υπάρχει. Για το ‘19 εφόσον έχουμε τη δυνατότητα, θα επαναφέρω άμεσα τον Φ.Π.Α. συνολικά στο 13% συνολικά στην εστίαση, και όχι κουτσουρεμένα, έτσι όπως έγινε. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Και στο φορολογικό μας νομοσχέδιο που θα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί, θα νομοθετήσουμε τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που θα εφαρμοστούν από 1/1/2020.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα μειώσετε το αφορολόγητο;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.

 

  1. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από 1/1/2020 ποιες αλλαγές θα γίνουν άμεσα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, προφανώς για τα εισοδήματα της προηγούμενης χρήσης.  Και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ γιατί έχουμε πει ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός μιας διετίας.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ σας κατηγορούν ότι είναι οριζόντια η μείωση 30%, άρα για έναν που έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία θα είναι πολύ μεγαλύτερη η μείωση και για έναν που έχει μικρότερη περιουσία θα έχει πολύ μικρότερη μείωση. Και λένε ότι αυτό είναι άδικο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αναλόγως για τι ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος μιλάμε. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι που δεν έχουν καμία περιουσία σήμερα -η μεσαία τάξη η οποία διαλύθηκε- και έτυχε να έχουν μια ακίνητη περιουσία, ένα μεγάλο σπίτι κληρονομιά από την οικογένειά τους το οποίο σήμερα μπορεί και να μην νοικιάζουν, ξέρετε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαλυθεί από τον ΕΝΦΙΑ;  Έχουν διαλυθεί, έχουν γίνει νεόπτωχοι στην ουσία. Στα χαρτιά μπορεί να εμφανίζονται πλούσιοι διότι έχουν μια ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας. Πλην όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις. Άρα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να ωφεληθούν από μια ορίζονται μείωση;

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέτε ότι θα ενισχύσετε την επιχειρηματικότητα και είμαστε στη φορολογία. Προκαταβολή φόρου για μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις 100%.  Δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος κάνει τη φορολογική του δήλωση πληρώνει προκαταβολικά φόρο για μια χρονιά που μπορεί να έχει χασούρα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμένα δεν μου αρέσει η προκαταβολή, αλλά καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο να είμαι συγκεκριμένος…

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τη διατηρήσετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρω τη δυσκολία, αλλά θα μελετήσουμε το ζήτημα. Είναι ταμειακό. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι αν πηγαίναμε από το 100% στο 50% της προκαταβολής θα είχαμε μια άμεση και πολύ απότομη ταμειακή επιβάρυνση. Είναι εύκολο να πας από το 50% στο 100%, δεν είναι όμως καθόλου εύκολο για το ταμείο του Δημοσίου να γυρίσεις από το 100% στο 50%. Αναγνωρίζω απόλυτα όμως τον παραλογισμό ενός συστήματος που ζητάμε στην ουσία από τους επιχειρηματίες να προχρηματοδοτήσουν το Δημόσιο χωρίς να ξέρουμε επί της ουσίας ποια θα είναι τα κέρδη τους.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπως και ο τεκμαρτός υπολογισμός φορολόγησης των πολιτών κύριε Πρόεδρε. Και αυτός είναι άδικος. Δεν φορολογείται με το εισόδημά του, φορολογείται με την μπετούγια του σπιτιού του.

 

  1. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα πλασματικό εισόδημα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα πλασματικό εισόδημα ουσιαστικά.  Αυτό δεν πρέπει…

 

  1. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έχεις το σπίτι που δεν σου αποφέρει και τίποτα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είμαστε μια από τις λίγες ή και η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα…

 

  1. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλλον η μοναδική χώρα στην Ευρώπη.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Που με τεκμαρτό υπολογισμό φορολογείται και ο φτωχός, ο πάμφτωχος.  Χάνει επίδομα…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όσο καταφέρνουμε -και έχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση- να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στον στοχευμένο έλεγχο της φοροδιαφυγής τόσο λιγότερο θα χρειάζεται να καταφεύγουμε σε κριτήρια θεωρητικού υπολογισμού του εισοδήματος κάποιων συμπολιτών μας, διότι αυτό είναι το τεκμαρτό.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως είναι δικαιολογία όμως η πάταξη της φοροδιαφυγής;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι δικαιολογία.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας φέρω ένα παράδειγμα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ειδικός φόρος στα καύσιμα: Γιατί δεν μπορούμε να πατάξουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων; Δηλαδή «πληρώνω εγώ παραπάνω το καύσιμο και δεν μπορώ να ζεσταθώ. Τι να την κάνω εγώ την επιδότηση πετρελαίου;». Εάν μειώσετε τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, θα έχετε μεγαλύτερα έσοδα και δεν θα χρειάζεται να δώσετε και επίδομα θέρμανσης.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε αυτή την καρέκλα καθόταν πριν από εμένα ο κ. Τσακαλώτος…

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τον έχω βάλει πάρα πολλές φορές…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν ευθύνες και για προηγούμενες κυβερνήσεις. Το βέβαιο είναι ότι 4,5 χρόνια μεταρρυθμίσεις απολύτως επιβεβλημένες για να εντοπίσουμε το λαθρεμπόριο που γίνεται στον κλάδο των καυσίμων δεν υλοποιήθηκαν. Και εάν αυτό γίνεται γιατί, ενδεχομένως, υπήρξε κίνδυνος να θιγούν κάποια μεγάλα συμφέροντα, αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία για να μην γίνει την επόμενη ημέρα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε την αναποτελεσματικότητα και την ανικανότητα του κράτους την πληρώνει ο πολίτης, είτε είναι επιχειρηματίας, είτε είναι φυσικό πρόσωπο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και η κουβέντα που μου είπε ένας πολίτης για πρώτη φορά και κάπου έγινε σύνθημα και μου το φωνάζουν συνέχεια το «Κυριάκο, φτιάξε κράτος», κάπου ανταποκρίνεται στο μεγάλο πρόβλημα που έχουμε σήμερα ως χώρα. Ότι έχουμε μία κρατική δομή η οποία είναι προβληματική, αναποτελεσματική, με άξιους δημόσιους υπαλλήλους.Η μεγάλη πλειοψηφία των δημόσιων υπαλλήλων είναι πολύ άξιοι άνθρωποι και θα ήθελα να δουλεύουν σε ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Γι’ αυτό και επιμένω πολύ στην ανάγκη να μειώσουμε το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις.Διότι δεν γίνεται σήμερα κάποιος ο οποίος να θέλει να ξεκινήσει οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα -απ’ το ν’ ανοίξει ένα μαγαζί μέχρι να φτιάξει ένα εργοστάσιο- να ταλαιπωρείται αδικαιολόγητα. Θα πάμε σε ελέγχους εκ των υστέρων με εύκολη την πρώτη άδεια λειτουργίας. Και βέβαια ταυτόχρονα να έχουμε ένα κράτος το οποίο να εξυπηρετεί τον πολίτη πρωτίστως ψηφιακά. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σχετικά σύντομα. Έχουμε μία σειρά από σημαντικά έργα τα οποία θα υλοποιήσουμε: Η ηλεκτρονική απονομή σύνταξης και μια σειρά από άλλα έργα τα οποία συνδέονται με σημαντικά γεγονότα στη ζωή ενός πολίτη, που σήμερα ταλαιπωρείται.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, αυτά τα έχουμε ακούσει και δεν έχουν υλοποιηθεί. Δεν σας προειδοποιώ. Ξέρετε τι άκουγα εδώ πέρα; Σε ένα μήνα έχει βγει η σύνταξη και έχουμε 107.000 σε αναμονή.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, πρέπει να σας πω όμως ότι για να είμαστε και δίκαιοι ότι πάρα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στα ζητήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που αφορούν τον κόσμο της εργασίας και των συντάξεων έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση.Σημαντικότατα έργα, όπως το σύστημα  “ΕΡΓΑΝΗ”. Ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε μία εικόνα για το τι γίνεται ουσιαστικά στον κόσμο των συντάξεων. Εργαλεία όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα οποία έχουν ένα θησαυρό πληροφορίας, για πολιτικούς λόγους δεν τα αξιοποιούμε. Σήμερα μπορούμε να ξέρουμε, κ. Παπαδάκη, κ. Σιωμόπουλε, ποιος γιατρός υπερσυνταγογραφεί. Μπορούμε να το ξέρουμε από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Δεν είναι ότι δεν έχουμε αυτή την πληροφορία. Την έχουμε πια.

 

  1. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πει ότι θ’ αυξήσετε το αφορολόγητο για κάθε παιδί 1.000 ευρώ.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι.

 

  1. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από πότε θα ισχύσει αυτό;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από 01/01/2020.

 

  1. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ισχύσει;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

 

  1. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι θα γίνει με το Φ.Π.Α. που έχετε δεσμευτεί ότι θα τον μειώσετε από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτές οι μειώσεις Φ.Π.Α. αφορούν τον δεύτερο κύκλο των μειώσεων και είναι μειώσεις που για να μπορέσουμε να τις κάνουμε, εδώ θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής μαζί σας, προϋποθέτουν τη μείωση των στόχων του πλεονάσματος.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε πει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το πρώτο πακέτο θα το κάνουμε ούτως ή αλλιώς και έχουμε δημοσιονομικό χώρο και το 2020 να υλοποιήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις. Και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε τη μείωση των στόχων του πλεονάσματος και θα έχουμε πολλούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Τότε μπορούμε να πάμε στον δεύτερο κύκλο μειώσεων.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά είμαστε και σε αυστηρή εποπτεία, κύριε Πρόεδρε. Δηλαδή γιατί να χαριστούν σε εσάς οι θεσμοί και δεν χαρίστηκαν στον κ. Τσίπρα; Αν και έχετε κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι επειδή έλεγε σε όλα ναι και μάλιστα αναφερόμενος και στα εθνικά μας θέματα είπατε ότι εξαργυρώνει γραμμάτια.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τώρα σε ποιον χαρίστηκαν και σε ποιον δεν χαρίστηκαν αυτό είναι μία άλλη υπόθεση. Πρέπει να σας πω ότι οι θεσμοί σε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, αντι-μεταρρυθμίσεις που έγιναν αυτά τα χρόνια που ξήλωσαν σωστές πρωτοβουλίες που είχαν γίνει στο παρελθόν δεν είπαν κουβέντα. Λοιπόν, ζητώ ισχυρή εντολή -πολλές από τις κουβέντες από τις οποίες κάνουμε κάπου μου είναι και λίγο άχαρες διότι είναι σαν να προεξοφλούμε το προεκλογικό αποτέλεσμα- ώστε να μπορώ την επόμενη ημέρα να πάω στην Ευρώπη και να διαπραγματευτώ.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξεδιπλώνουμε το πρόγραμμά σας. Δεν σας αντιμετωπίζω ως Πρωθυπουργό.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ και είναι υποχρέωσή μου να το επισημαίνω διότι ξέρετε ότι το τελευταίο το οποίο με χαρακτηρίζει είναι η αλαζονεία. Όμως η ισχυρή εντολή θα μου επιτρέψει την επόμενη ημέρα να μπορέσω να συνομιλήσω με την Ευρώπη με άλλους όρους. Η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί της. Ήταν στην Ελλάδα πριν από 4 μήνες σε ανύποπτο χρόνο -όταν κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει Πρόεδρος – για να με στηρίξει προσωπικά στην προσπάθειά μου.              Θα είμαστε πιστεύω ένα από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την επόμενη μέρα, Η γνώμη μας στην Ευρώπη μετράει  και θα μετρήσει ακόμα περισσότερο. Και θα μετρήσει για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Έχουμε τρία ζητήματα τα οποία είναι απολύτως κομβικά, που πρέπει να διαπραγματευτούμε την επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες. Το πρώτο προφανώς και το πιο σημαντικό αφορά τα πλεονάσματα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το πλεόνασμα είναι το πιο σημαντικό.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το δεύτερο αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ’21 – ’27, όπου έχουμε σημαντικότατες εκκρεμότητες, κυρίως ως προς τη χρηματοδότηση των αγροτών μας. Θα πάμε να δώσουμε αγώνα για να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους, για να μπορούν οι αγρότες μας να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά να τους υποστηρίξουμε κιόλας στη μετάβαση που πρέπει να κάνουν για να γίνουν πιο παραγωγικοί και να γίνουν περισσότερο επιχειρηματίες και λιγότερο αποδέκτες επιδοτήσεων. Και η τρίτη  σημαντική μάχη που πρέπει να δώσουμε, αφορά τα εξωτερικά μας ζητήματα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε αυτό θα είναι το τελευταίο  κομμάτι που θα αναφερθούμε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας, αφορά το προσφυγικό.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πριν όμως από αυτό, έχω μηνύματα εδώ και λένε: “Γιατί δεν λέτε στον κύριο Πρόεδρο ότι εκείνο που έχουμε αντιληφθεί εμείς” , αυτός μάλλον Συριζαίος είναι, “είναι ότι πάει να αλλάξει το χαρακτήρα της δημόσιας υγείας και θέλει να βάλει από την πίσω πόρτα τον τομέα της ιδιωτικής υγείας για να αλώσει τη δημόσια υγεία; Και τι θα γίνει με εμένα το φτωχό;”. Ακριβώς σας μεταφέρω το ερώτημα όπως μου ήρθε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απάντηση στο φίλο μας, είναι ότι η δημόσια υγεία είναι εγγυημένη, αλλά η δημόσια υγεία δεν είναι κατά ανάγκη κρατική.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πως  το εννοείτε; Για πείτε μου;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας εξηγήσω πως το εννοώ. Το κράτος οφείλει να παρέχει  δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Το αν τις παρέχει  μέσα από δημόσιους φορείς ή μέσα από ιδιωτικούς φορείς, αυτό για τον ασθενή δεν έχει μεγάλη σημασία.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιος  θα πληρώνει τον ιδιωτικό φορέα όμως;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το κράτος. Ο ΕΟΠΥΥ θα τον πληρώνει.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως  θα μου αυξήσετε την εισφορά;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα, αυξήθηκαν οι εισφορές  ήδη. Θυμάστε τη μεγάλη κουβέντα για το πεντάευρω. Για δείτε πόσο παραπάνω πληρώνουν.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήδη το 6%.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μη φέρετε επιβάρυνση.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα, ο σκοπός είναι να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες, πιο φθηνά. Δεν μου λέτε; Σήμερα δεν συνεργάζεται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίας αιμοκάθαρσης; Σας αναφέρω ένα παράδειγμα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα διαγνωστικά κέντρα, όλα αυτά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όλα τα διαγνωστικά κέντρα τι είναι; Ιδιωτικός τομέας δεν είναι; Δεν λέμε τίποτα παραπάνω από το να μπορούμε να αγοράζουμε υπηρεσίες, είτε από το δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό το κόστος από πού θα προέρχεται;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το κόστος θα είναι το ίδιο με αυτό το οποίο πληρώνουμε σήμερα.

 

ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το management των δημόσιων νοσοκομείων θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι προτιμά, θα έλεγα στο φίλο μας ο οποίος θέτει το εύλογο ερώτημα; Να διορίσω διοικητή νοσοκομείου επειδή είναι νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ένα αποτυχημένο βουλευτή ή έναν τεχνοκράτη manager.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό γίνονταν μέχρι τώρα, επί των ημερών σας.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Έγινε και επί των ημερών μας. Στον οποίο θα βάλω συγκεκριμένους στόχους και θα τον αξιολογήσω ανάλογα με το αποτέλεσμα. Να σας πω κάτι;

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μας αιφνιδιάσετε άμα συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί σας λέω, χρόνια αυτό γίνεται. Τα δικά μας παιδιά ήταν. Όλοι οι αποτυχημένοι υποψήφιοι βουλευτές ήθελαν μια θέση ανεξάρτητα αν είχαν την ικανότητα ή όχι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και χρησιμοποιώ συχνά το παράδειγμα. Το Αττικό εδώ και 4 χρόνια νομίζω, δεν έχει μαγνητικό τομογράφο που να λειτουργεί.Πρέπει να τον στείλουμε έξω σε ιδιωτικό, να πληρώσει τη συμμετοχή του, να ξανάρθει μέσα, να πληρώσει τη μετακίνηση. Γιατί είναι κακό για το κράτος, αντί να αγοράζει μηχανήματα, να αγοράζει αριθμό εξετάσεων.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και οι θέσεις δουλειάς πώ θα…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από τους δημόσιους υπαλλήλους.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Α, από τους ίδιους τους υπαλλήλους λέτε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από τους ίδιους τους υπαλλήλους.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα φέρει τους δικούς του.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από τους ίδιους τους υπαλλήλους. Αλλά γιατί  πρέπει να αγοράσω το μηχάνημα, όταν μπορώ να αγοράσω την υπηρεσία;

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το έχετε κοστολογήσει και δεν έχει καθόλου επιπλέον επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μας συμφέρει. Ο ασφαλισμένος δεν θα έχει, να το ξεκαθαρίσω, καμία απολύτως επιβάρυνση.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα επαναφέρετε εισιτήριο δηλαδή;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το ξεκαθαρίζω αυτό. Μα, στο πολλαπλάσιο επιβάρυναν ήδη τους ασφαλισμένους.

 

ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το 6% θα παραμείνει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με το 6%.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα παραμείνει το 6%, δεν θα υπάρχει εισιτήριο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει  εισιτήριο.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να έρθουμε λίγο τώρα στα εθνικά θέματα. Ήταν βαρύ αυτό που είπατε, ότι ο κ.Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το είπα εγώ. Το  έγραψε η κυρία Βαρβιτσιώτη και η κυρία Δενδρινού σε ένα εξαιρετικό βιβλίο.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το έχω διαβάσει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: “Η τελευταία μπλόφα”, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα και δεν διαψεύστηκε από κανέναν.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η κυρία Δενδρινού είναι κόρη συμμαθητού και ήμουν από τους πρώτους που πήραν το βιβλίο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ότι ο κ. Γιούνκερ τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο αν δεν κάνω λάθος του ’15, είπε στον κ. Τσίπρα: “Θα σε βοηθήσουμε τώρα, αλλά θα μας βοηθήσεις και εσύ όταν έρθει η ώρα να λύσεις το Σκοπιανό”. Λοιπόν, αυτή είναι μια κουβέντα την οποία είπε ο κ. Γιούνκερ και καταγράφεται σε ένα πάρα πολύ σοβαρό βιβλίο από δύο εξαιρετικά σοβαρές δημοσιογράφους. Δεν διαψεύστηκε από κανέναν και είναι η καλύτερη απόδειξη αυτού που λέω ότι το Σκοπιανό δεν λύθηκε μόνο επειδή ο κ. Τσίπρας είχε κάποια πρεμούρα να το λύσει, αλλά μπήκε στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας που έκανε με τους εταίρους μας. Ας βγει να το διαψεύσει.  Γιατί δεν το έχει διαψεύσει;

 

ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το συνδέετε με αυτό που είπε ο κ. Σόιμπλε.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στη Θεσσαλονίκη εχθές ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στο θέμα των Πρεσπών και λέει ότι είναι υποκριτική η στάση της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα εσάς σας χαρακτήρισε όψιμο μακεδονομάχο.  Γιατί; Γιατί το όνομα το είχατε δώσει λέει από το 2005 και αυτό αποδείχθηκε με την επιστολή Καραμανλή στον Μπους.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι μεγάλα “λαγωνικά” αυτοί που έβγαλαν μια επιστολή ως είδηση που είχε ήδη δημοσιευτεί από το 2005.  Την ξέραμε αυτή την επιστολή. Αλλά τι έγραψε η ιστορία τελικά;  Ότι το ’08 σε μια Σύνοδο  Κορυφής του ΝΑΤΟ υπό ασφυκτική πίεση από τους Αμερικάνους και από τους Ευρωπαίους ο Κώστας  Καραμανλής είπε “όχι”.  Απείλησε με βέτο και τελικά δεν ετέθη ζήτημα εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.  Αυτό έγραψε η ιστορία. Τι έγραψε επίσης η ιστορία; Ότι ο κ. Τσίπρας είπε “ναι” εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν “όχι”. Και είπε “ναι”,  όχι μόνο στο όνομα, είπε “ναι” στη εθνότητα, είπε “ναι” στη γλώσσα. Προσέβαλε για άλλη μια φορά εχθές στη Θεσσαλονίκη όλους τους συμπολίτες μας, τη μεγάλη πλειοψηφία που για διάφορους λόγους  είναι απέναντι.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας κατηγορεί ότι είχατε άλλη άποψη και ότι εκμεταλλευτήκατε το πατριωτικό συναίσθημα των Ελλήνων προκειμένου να έχετε κομματικά οφέλη.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτά μπορεί να τα λέει ο κ. Τσίπρας. Είμαι απολύτως ήσυχος με τη συνείδησή μου. Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να υπογράψω μια τέτοια συμφωνία. Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να εκχωρήσω στους γείτονες “μακεδονική” γλώσσα, “μακεδονική” εθνότητα και να αφήσω απροστάτευτες τις ελληνικές επιχειρήσεις -κυρίως της Βόρειας Ελλάδος- οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση διότι κανείς δεν προστατεύει το σήμα “Μακεδονία, μακεδονικός, μακεδονική”. Έχουν παραπέμψει σε μια επιτροπή στο μέλλον ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουν οι ίδιοι σήμερα. Ας είναι λοιπόν πιο προσεκτικοί αυτοί που μιλούν για τα ζητήματα αυτά και ας φροντίσουν, αντί να ζητούν τα ρέστα από εμάς, να απαντήσουν σε αυτά που δεν τους καταλογίζω εγώ, αλλά ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ. Επαναλαμβάνω λοιπόν το Σκοπιανό λύθηκε για άλλους λόγους.  Μεγαλύτερο deal έγινε, δεν αφορούσε μόνο τα Σκόπια, πήρε άλλα ανταλλάγματα ο κ. Τσίπρας.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα επιχειρήσετε να ανατρέψετε τη συμφωνία;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, θα επιχειρήσω να διορθώσω τα κακώς κείμενα των επιπτώσεων της συμφωνίας. Ήμουν πάρα πολύ ειλικρινής με τους Έλληνες κ.Παπαδάκη και κ.Σιωμόπουλε. Όταν έφτασε η συμφωνία στη Βουλή έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου να τη σταματήσω. Είπα όμως στη Βουλή ότι μια κυρωμένη συμφωνία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν αλλάζει διότι η ίδια η συμφωνία δεν προβλέπει δυνατότητες να αλλάξει. Άρα θα πρέπει να δουλέψουμε για να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της. Έχω εξαγγείλει -και θα επιμείνω πολύ σε αυτό- μια μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία που θα την αναλάβουμε μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τους υπόλοιπους Περιφερειάρχες Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να υποστηρίξουμε την πραγματική, τη μοναδική, την αυθεντική Μακεδονία, που είναι η ελληνική Μακεδονία. Και θα κερδίσουμε αυτή την μάχη των εντυπώσεων. Θα την κερδίσουμε στο επικοινωνιακό επίπεδο. Θα ακούει ο άλλος Μακεδονία και δεν θα σκέφτεται…

 

ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και αν οι Σκοπιανοί όμως καταπατούν τη συμφωνία, τι θα κάνετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι άλλο ζήτημα.

 

ΝΤ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχουν ήδη δείξει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προφανώς, αν υπάρχουν ζητήματα παραβίασης της συμφωνίας αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα, δεν με ρωτήσατε αυτό όμως.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι βέβαια.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με ρωτήσατε κάτι άλλο.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν θα ανατρέψετε τη συμφωνία, αν θα ακυρώσετε τη συμφωνία.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και βέβαια θα χρησιμοποιήσω τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μοχλό πίεσης για να υπερασπιστώ τα εθνικά συμφέροντα όπως θα έκανε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε μιλήσει 3, 4, 5 φορές, σας βλέπω πολύ πιο ψύχραιμο, πολύ πιο ήρεμο.  Δεν ξέρω σας βλέπω αρκετά αλλαγμένο, πολύ πιο αλλαγμένο. Εγώ περίμενα να σας βρω πιο αγχωμένο. Δεν σας βρήκα για να είμαι ειλικρινής. Είναι άδικος ένας φίλος που λέει ότι στον Κυριάκο είστε πιο σκληρός από ό,τι ήσασταν στον Αλέξη εχθές. Ξέρετε τι μου είπε;  “Γιατί δεν ρώταγες και τον Τσίπρα εχθές για το πρόγραμμά του μέσα στην επόμενη 4ετία;”. Αυτό δεν με ρωτήσατε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και για τους Υπουργούς του, δεν είδα να προεξοφλεί κάποιος το ότι θα κερδίσει ο κ. Τσίπρας για να τον ρωτάτε για το δικό του Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα η απάντηση έρχεται από τον κύριο Πρόεδρο. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω που είχατε την καλοσύνη να είστε σήμερα μαζί μας, να μας επιλέξετε για την τελευταία σας τηλεοπτική εμφάνιση. Είναι τιμή και χαρά για εμάς αυτό. Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία για το καλό της Ελλάδας και μακάρι να πάνε όλα καλά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη που δίνω πριν από τις εκλογές. Να κάνω μία έκκληση στους πολίτες για μαζική συμμετοχή. Η συμμετοχή είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας. Η αποχή δεν δικαιολογείται. Κάθε ψήφος είναι κρίσιμη. Και ασχέτως του τι θα επιλέξετε, ελάτε να ψηφίσετε, έστω και εάν έχει ζέστη, έστω και εάν θέλετε να πάτε για μπάνιο. Μπορείτε να κάνετε και τα δύο. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυξημένη συμμετοχή σε αυτή την κάλπη. Είναι πολύ όμορφη αυτή η γιορτή της Δημοκρατίας. Και πολύ ωραίο το συναίσθημα ότι κάποια στιγμή, όπως σας έλεγα, σήμερα στις 12:00 το βράδυ εμείς θα σιωπήσουμε και ο λόγος και η ευθύνη θα περάσει στους πολίτες. Εμείς ό,τι είναι να πούμε πια, κ. Παπαδάκη, το είπαμε. Τώρα η ευθύνη είναι στους πολίτες, στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά, να πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους και είμαι σίγουρος ότι  θα το κάνουν.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλή τύχη σας εύχομαι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

 

 

 

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Όταν δεν τα παρατάς, η ζωή… συμφωνεί μαζί σου

Ο Ντόναλντ Τραμπ στις σκάλες του Air Force One....

Ούτε η ίδια δεν πιστεύει ότι θα είναι… απούσα από την άσκηση της εξουσίας

Αυτή τη φορά, η Ιβάνκα Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι...

Το… πανηγύρι ξεκινάει (για δεύτερη φορά). Προσδεθείτε…

Η φωτογραφία του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ να παρακολουθεί...

Αλλαγή εποχής…

Η δεύτερη Προεδρία Τραμπ διαμορφώνει καινούρια δεδομένα και αβεβαιότητες...

Απόψε η μεγάλη κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ για τα 13,8 εκατομμύρια ευρώ

Διαδικτυακή συμμετοχή μέσω του opaponline.gr Τον πρώτο μεγάλο νικητή του...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Όταν δεν τα παρατάς, η ζωή… συμφωνεί μαζί σου

Ο Ντόναλντ Τραμπ στις σκάλες του Air Force One. Επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον για να αναλάβει για δεύτερη φορά τα ηνία της μοναδικής υπερδύναμης που...

Ούτε η ίδια δεν πιστεύει ότι θα είναι… απούσα από την άσκηση της εξουσίας

Αυτή τη φορά, η Ιβάνκα Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει αποστάσεις ασφαλείας από το Οβάλ Γραφείο, στη δεύτερη θητεία του πατέρα της στην...

Το… πανηγύρι ξεκινάει (για δεύτερη φορά). Προσδεθείτε…

Η φωτογραφία του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ να παρακολουθεί τη χορογραφία των βεγγαλικών, λίγο πριν την επιστροφή τους στον Λευκό Οίκο, είναι από τις...