Ο Μανώλης Κοττάκης επιχειρεί να προβλέψει τι θα συμβεί με την απλή αναλογική

 

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πηγή: newsbreak.gr

 

 

Ενα από τα πλέον έξυπνα και δυνατά μυαλά του πρώην ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται σήμερα εκτός πολιτικής με κάλεσε χθες για να μου επισημάνει ορισμένα πράγματα για την απλή αναλογική.

 

Σταθερός αναγνώστης μας, μου επέστησε την προσοχή γύρω από τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς η ψηφοφορία για την κατάργηση ή μη της απλής αναλογικής θα αποτελέσει τον καταλύτη για ευρύτερες διεργασίες στην πολιτική μας ζωή. Και αυτό είναι ένα κεφάλαιο που οφείλει να παρακολουθεί με προσοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν θέλει να διατηρήσει τη μόλις κτηθείσα ηγεμονία του στον χώρο του κέντρου.

Αφού ο συνομιλητής μου (τη γνώμη του τη ζυγίζω και την εκτιμώ απεριόριστα) μου επισήμανε ότι πρόσωπα σαν τον Χάρη Καστανίδη, τον Δημήτρη Ρέππα, ακόμη ακόμη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος παρουσιάζει «υδραργυρικές τάσεις» εσχάτως (στην πασοκική διάλεκτο: εκείνοι που προβλέπουν σωστά τις εξελίξεις και τοποθετούνται αναλόγως χωρίς ταμπού), θα παίξουν ρόλο ανάλογο με αυτόν που διαδραματίζουν ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στάθηκε σε δύο σημεία:

  • Στη στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Φώφης Γεννηματά στην ψηφοφορία για την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής.
  • Στις διεργασίες που θα πυροδοτηθούν στον χώρο του κέντρου, αν εφαρμοστεί τελικώς στις επόμενες εκλογές η απλή αναλογική.

Ως προς το πρώτο, ο συνομιλητής μου και παρά τα περί του αντιθέτου προσδοκώμενα θεωρεί ότι ιστορικές ανδρεοπαπανδρεϊκές δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ., συνεπικουρούμενες από άλλες κοινωνικές επιχειρηματικές δυνάμεις, θα πείσουν εν τέλει τη Φώφη Γεννηματά να σαλπίσει τον αντιμητσοτακικό αγώνα, να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και να ακυρώσει το σχέδιο Κυριάκου να καταργήσει μια διά παντός την απλή αναλογική της ακυβερνησίας. Βρίσκω αυτό το σενάριο βάσιμο. Υπαρκτό. Του δίνω καλές πιθανότητες.

Η Γεννηματά κέρδισε τακτικά στις εκλογές (ανέβασε το ποσοστό της συγκριτικά με το 2015, παρά την αποπομπή Βενιζέλου – δεν έχασε), ωστόσο έχασε στρατηγικά (ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε κοντά στο 32%). Με τέτοιο αποτέλεσμα θα δυσκολευτεί να συμπορευτεί με τη Ν.Δ. στα θέματα που προανήγγειλε προεκλογικώς, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της απλής αναλογικής. Αν το κάνει -σύμφωνα με ρήση κορυφαίου παράγοντα του δημόσιου βίου- «ο Τσίπρας θα ρουφήξει το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ με το καλαμάκι!». Αξιόλογες αντιστάσεις για τυχόν στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ η Φώφη δεν θα βρει, άλλωστε, μέσα στο κόμμα μετά την επιστροφή Βενιζέλου στα καθηγητικά έδρανα του ΑΠΘ.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο στάθηκε ο συνομιλητής μου είναι οι ευρύτερες διεργασίες που θα πυροδοτηθούν στην Κεντροαριστερά, αν τελικώς εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Ο προβληματισμός για την ίδρυση κεντρώου κόμματος Αποδήμων, με επικεφαλής διάσημο επιστήμονα του εξωτερικού, είναι σωστός.

Στα παραπάνω ας προστεθεί συναφής εκτίμηση κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μού εμπιστεύτηκε προχθές στους κήπους του προεδρικού Μεγάρου τις σκέψεις του για το θέμα. «Δες τους νέους άξονες. Εμείς έχουμε ως μαξιλάρι τους βουλευτές του Βαρουφάκη, οι ομιλίες τους δεν ήταν εχθρικές για εμάς. Ο Μητσοτάκης έχει μαξιλάρι τους βουλευτές του Βελόπουλου. Η Γεννηματά, που μένει στη μέση, τι θα κάνει; Πρέπει να ε πιλέξει!»

Δικαίως, βεβαίως, θα αναρωτηθούν αρκετοί από την «από εδώ» πλευρά γιατί πρέπει να μας απασχολεί η διαχείριση της παρακμής του ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο επιμένει ακόμη και σήμερα -περασμένα μεγαλεία- να αυτοπροσδιορίζεται ως «παράταξη» (ένα μικρό κόμμα είναι!). Η απάντηση είναι «μας ενδιαφέρει». Γιατί η απλή αναλογική θα μας επιστρέψει από την εποχή του δικομματισμού που αναβίωσε στις μέρες μας στην εποχή του διπολισμού. Στα κόμματα-κορμούς και στα κόμματα-δορυφόρους. Και η φιλελεύθερη παράταξη σε μια τέτοια προοπτική νέου πολυκερματισμού οφείλει να ρίξει άγκυρα στο κέντρο, προσέχοντας όμως ταυτόχρονα και τα δεξιά νώτα της. Γι’ αυτό μάς ενδιαφέρει.

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...