Ο Καραμανλής δίπλα στους πολίτες. Εκείνους που ήταν πάντα η (μόνη) δύναμή του…

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Στον σωστό καιρό… Μια αποστροφή από τους στίχους του “Μαρμαρωμένου Βασιλιά” του Σταμάτη Σπανουδάκη, το ηχητικό κομμάτι “Θα έρθεις σαν αστραπή”, που χρησιμοποιούσε ο Κώστας Καραμανλής για την είσοδό του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθρεφτίζει τη σαρωτική “επιστροφή” του πρώην πρωθυπουργού, με τη μάχη παραταξιακής συνείδησης για την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, στην αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Ο επί 12 1/2 χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επί ηγεσίας του οποίου η παράταξη την οποία ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής διεύρυνε τους πολιτικούς ορίζοντες και το κοινωνικό ακροατήριό της, αφήνει το αποτύπωμά του στην πιο κρίσιμη καμπή της μάχης. Τη στιγμή που κρίνεται η αλλαγή σελίδας στον τόπο, και ο καθαρός οδικός χάρτης που έχει ανάγκη η Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία κρίσης και εθνικής καταστροφής, λόγω των Μνημονίων.

Η παρέμβαση Καραμανλή… σφυρίζει λήξη για το ματσάκι της μεγάλης διαφοράς στις εκλογές. Έχει αξία ωστόσο να σταθεί κανείς σε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. Αρχικά, στη βαθιά πολιτική ομιλία του, όπου επανέφερε την ιστορική συνείδηση της Κεντροδεξιάς στις θεμελιώδεις προτεραιότητές της. Μακριά από τα άκρα και τον φανατισμό. Μακριά από τον αποπροσανατολισμό της συγκυρίας.

Στη συνέχεια, στο αυθόρμητο ξέσπασμα αγάπης, στα όρια της λατρείας, μέσω των social media. Για έναν ηγέτη που δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα κοινωνικά δίκτυα, ακριβώς επειδή δεν παραδόθηκε ποτέ στο πάθος του… αυτοθαυμασμού, και τη διαρκή αναζήτηση της επιβεβαίωσης. Ήξερε πάντα ότι αρκούσε ένα νεύμα του, προς μια κοινωνία που δεν σταμάτησε ποτέ να τον αγαπάει.

Και τέλος, στις ζωηρές εικόνες, έντονες και “ομιλούσες”, από τις περιοδείες του σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Εκεί όπου οι πολίτες τον σταματούσαν για να φωτογραφηθούν μαζί του. Να του σφίξουν το χέρι. Να τον χειροκροτήσουν και να του θυμίσουν ότι δεν τον ξέχασαν ποτέ. Όπως άλλωστε και εκείνος. Δεν τους ξέχασε ποτέ.

Το βράδυ της μοιραίας για το μέλλον του τόπου επικράτησης του τελευταίου των Παπανδρέου, στις εκλογές του “λεφτά υπάρχουν”, τον Οκτώβριο του 2009, ανακοινώνοντας από το Ζάππειο την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής είχε μιλήσει για “κλονισμό” της σχέσης του με τους πολίτες. Που ήταν πάντοτε η δύναμή του. Η μοναδική αλλά και μη διαχειρίσιμη από τους αντιπάλους του.

Η σχέση φυσικά, δεν κλονίστηκε ποτέ. Και ο χρόνος έρχεται να επιβεβαώσει σήμερα ότι, όσο… επιπόλαιος κι αν είναι ο λαός μας, διατηρεί την εσωτερική ορθή κρίση, να μην ξεχνάει εκείνους που πραγματικά στάθηκαν στο πλευρό του.

Πολύ περισσότερο, εκείνους που “του είπαν όλη την αλήθεια. Χωρίς δισταγμό”.

 

 

 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...