Ο Δημήτρης Ριζούλης αποκωδικοποιεί το σκάνδαλο Novartis

 

Γράφει ο Δημήτρης Ριζούλης

Πηγή: newsbreak.gr

 

Eίναι λογικό ο μέσος πολίτης να έχει μπερδευτεί με όσα συμβαίνουν γύρω από την υπόθεση Novartis και να αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

  • Από τον Δημήτρη Ριζούλη

Εδώ οι ίδιοι οι βουλευτές έχουν χάσει την μπάλα. Άλλα λένε σήμερα και άλλα καλούνται να υποστηρίξουν αύριο. Η πολιτική ζωή μπλέχτηκε στη δίνη μιας υπόθεσης που στο τέλος μάλλον θα κουκουλωθεί σε όλες τις διαστάσεις της. Κάπως έτσι ένα τεράστιο σκάνδαλο θα «καεί», οι εμπλεκόμενοι θα γλιτώσουν τον έλεγχο και όσοι επιχείρησαν πολιτική εκμετάλλευση θα βγουν λάδι. Ίσως βέβαια εξαρχής αυτός να ήταν ο στόχος. Η μπαχαλοποίηση για να θολώσουν τα νερά.

Στο τέλος θα μείνει απορημένος ο μέσος πολίτης, που δεν θα ξέρει τι και ποιον να πιστέψει. Ταυτόχρονα όμως θα… σιχτιρίζει επειδή και πάλι δεν βρέθηκε κανείς ένοχος για μια υπόθεση που «βρομούσε» από όποια πλευρά κι αν την εξέταζες. Η μπαχαλοποίηση του υπαρκτού διεθνούς σκανδάλου έχει βασική αιτία τους κάκιστους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνο αυτή. Τη συσκότιση επέτειναν οι διαμάχες στους κόλπους της Δικαιοσύνης και η προπαγάνδα ισχυρών συστημικών μέσων ενημέρωσης που έπαιξαν παιχνίδια με επιλεκτικές δημοσιεύσεις και απόκρυψη ειδήσεων.

Η Novartis ήρθε να επιβεβαιώσει το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πραγματικών δημοσιογράφων στην εποχή μας. Αποκάλυψε τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, και απέδειξε ότι απειροελάχιστα media είναι πραγματικά ανεξάρτητα στην Ελλάδα.

Τι να πεις όταν συντονισμένα όλες οι μεγάλες ιστοσελίδες προβάλλουν με τον ίδιο τρόπο το ίδιο θέμα, που είναι μάλιστα τραβηγμένο από τα μαλλιά και μονόπλευρο; Όταν το παιχνίδι είναι τόσο στημένο, από πού μπορεί να αντλήσει κανείς ελπίδα ότι κάποια στιγμή η αλήθεια θα αποκαλυφθεί; Ακόμα κι ένας δυο να τη γράψουν, το «σύστημα» θα σπεύσει να τους απαξιώσει με το επιχείρημα «μα μόνο αυτοί το λένε, είναι δυνατόν να είναι αλήθεια;». Και κάπως έτσι ο πολίτης θα νομίζει ότι είναι ενημερωμένος, ενώ στην πραγματικότητα θα του λένε μόνο αυτό που τους βολεύει…

Αυτό ακριβώς συμβαίνει μήνες τώρα με τη Novartis. Ένα σκάνδαλο με μίζες σε γιατρούς και πιθανόν υπουργούς έχει μετατραπεί σε πολιτικό ξεκατίνιασμα, προκειμένου να μην ασχολείται κανείς με τους πραγματικούς ενόχους και όσους λαδώθηκαν!

Όλη η συζήτηση περί «σκευωρίας» που μονοπωλεί την επικαιρότητα εδώ και μήνες προέκυψε αρχικώς ως υπερασπιστική γραμμή των εμπλεκομένων. Εν μέρει ήταν λογική η αντίδρασή τους. Πυροδοτήθηκε όμως από δημόσιες κατηγορίες και υπόγειες διαρροές που έκανε σε εφημερίδες ένας αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με κομβικό, αλλά και σκοτεινό ρόλο στην υπόθεση. Η «είδηση» όπως μεταφέρθηκε στον ελληνικό λαό εκείνες τις ημέρες ήταν η εξής: «Βόμβες του εισαγγελέα Αγγελή! Στήθηκε πολιτική σκευωρία».

Η άποψή του έγινε ξαφνικά θέσφατο, ευαγγέλιο και ουδείς φρόντισε να εξετάσει την αξιοπιστία του ή πιθανά προσωπικά κίνητρα. Την «πάσα» πήραν κόμματα και εμπλεκόμενοι που βρήκαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον της υπόθεσης! Επί μήνες αυτές οι καταγγελίες (παρεμπιπτόντως είχαν τεθεί στο αρχείο από τη Δικαιοσύνη) αναπαράχθηκαν σε καταιγιστικό βαθμό και έγιναν πολλάκις πρώτο θέμα. Μαζί με όλα αυτά ήρθε και η αρχειοθέτηση των κατηγοριών για τους περισσότερους εμπλεκομένους (προϊόν αστοχίας, αδικίας και τραγικών χειρισμών της Δικαιοσύνης) και «έδεσε το γλυκό».

Προ ημερών έσκασε μια άλλη βόμβα που ανατρέπει τα λεγόμενα του κ. Αγγελή, αλλά, ω του θαύματος, εντέχνως θάφτηκε!

Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κατέθεσε στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης ότι ο κ. Αγγελής είχε προσωπικά κίνητρα, της απέσπασε δολίως απόρρητα έγγραφα από τον υπολογιστή της και -αυτό είναι το σοβαρότερο- αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία του FBI εις βάρος πολιτικού προσώπου.

Αυτή η είδηση γράφτηκε μονόστηλο και δεν έγινε πουθενά πρώτο θέμα! Κανένα πρωτοσέλιδο (πλην της «δημοκρατίας») δεν τη φιλοξένησε. Η Τουλουπάκη, σύμφωνα με τη δική της εκδοχή, όχι απλά ακύρωσε τις καταγγελίες Αγγελή, αλλά τον τοποθέτησε στο κάδρο των ευθυνών! Είδατε κανένα δελτίο ειδήσεων να το αναφέρει; Αναρωτηθείτε τον λόγο… Αν καταρρεύσει η αξιοπιστία του κ. Αγγελή, καταρρέει και το σενάριο της «σκευωρίας», άρα τα φώτα θα πρέπει να πέσουν και πάλι στην ουσία του σκανδάλου.

Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο και ποιος λέει ψέματα. Ένα ξέρω. Η μία είδηση έγινε σημαία και η άλλη (αντίστοιχης βαρύτητας) «εξαφανίστηκε». Άρα υπάρχουν σκοπιμότητα και μεθόδευση. Εμπρός λοιπόν, καλοί μου αναγνώστες, ύστερα από όλα αυτά, ανοίξτε το ίντερνετ και την τηλεόραση για να «ενημερωθείτε»… Κι αν μάθετε την αλήθεια, να την πείτε και σε μένα!

 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

    Του Αλέκου Ευγενικού   Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών εξελίξεων. Ειδικά όταν διατηρείς την ψυχραιμία και την καθαρή ματιά, να κοιτάζεις τις μεγάλες εικόνες...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

    Του Αλέκου Ευγενικού   Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ήταν εκείνη της επόμενης χρονιάς. Το 1995. Στη Σαραγόσα. Με τα τρίποντα...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...