Ο Γιώργος Λακόπουλος προβλέπει… πρόωρες εκλογές

 

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

 

Το προετοιμάζουν κάποιοι μυημένοι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά το διακρίνουν και όσοι, λόγω πείρας, ξέρουν να διαβάζουν τις κινήσεις του Πρωθυπουργού, όπως π.χ. η σπουδή για παροχές την επόμενη εκλογών που κέρδισε: ετοιμάζεται για άμεσες εκλογές.

Ο λόγος είναι  εμφανής: Από τις επαφές με τα άλλα κόμματα -ακόμη και με βουλευτές τους ερήμην των ηγεσιών τους- προκύπτει ότι ο νέος εκλογικός νόμος, που θα ψηφίσει σύντομα η σημερινή Βουλή, δεν μπορεί να ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Οι 200 ψήφοι   δεν υπάρχουν και το σόφισμα να μειωθούν με τη συνταγματική αναθεώρηση σε 180 απορρίφθηκε.

Έτσι η τελευταία πράξη της παρούσας Βουλής μετά την ψήφισή του, θα είναι η διάλυσή της. Είτε με αίτημα του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση σοβαρού θέματος, είτε επειδή θα είναι αδύνατη η υπερψήφιση άλλης κυβέρνησης.

Ο στόχος είναι να γίνουν εκλογές με απλή αναλογική, προτού αρχίσει η φθορά της ΝΔ. Αυτή η λύση κρίνεται στρατηγικά αναγκαία, παρότι η σημερινή κυβέρνηση έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κάποιες ρεζέρβες σε άλλα κόμματα, αλλά και καθαρή τετραετία χωρίς ενδιάμεσες εκλογές.

Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια για διάφορους λόγους. Ο πιο σημαντικός ονομάζεται Αντώνης Σαμαράς και έχει συμφέρον να επιδιώξει εκλογές με απλή αναλογική, όταν κορυφωθεί η σύγκρουση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που άρχισε ήδη.

Από το πολύ στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού κρίνεται ότι για να έχει νόημα η επιδίωξη της «μακράς διακυβέρνησης», που επιθυμεί, πρέπει να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος του Σαμαρά και η βέβαιη αποδυνάμωση λόγω εκλογών με απλή αναλογική σε χρόνο που δεν ελέγχει ο ίδιος.

Ο μόνος τρόπος να τα διασφαλισθούν και τα δυο είναι να …γίνουν εκλογές με απλή αναλογική. Τώρα, που η ΝΔ θεωρείται ισχυρή.

Το περιβάλλον που μπορεί να δημιουργήσει η Εξεταστική Επιτροπή για τη Νοβάρτις -ίσως και άλλες υποθέσεις- θεωρείται κατάλληλο. Αξιολογείται επίσης ως ευνοϊκή παράμετρος ότι δεν έχει εκπνεύσει ακόμη η δυναμική των υποσχέσεων της ΝΔ για ανάπτυξη, φοροελαφρύνσεις και δουλειές και δεν έχει εμπεδωθεί η στροφή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν ως παράγοντες που διασφαλίζουν την επικράτηση τώρα με απλή αναλογική τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και την κεκτημένη ταχύτητα επιρροής του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συντηρητική παράταξη λόγω των εκλογικών επιτυχιών του.

Κατά τον ίδιο τρόπο αξιολογούν υπέρ τους, την διαφαινόμενη διάλυση του Κινάλ και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση σχετικά με τη μέλλουσα ταυτότητα του κόμματος.

Θέλουν επίσης να εκμεταλλευτούν το κενό στην μιντιακή του στήριξη προτού καλυφθεί, καθώς η εκλογική και πολιτική αντοχή του Αλέξη Τσίπρα προσφέρεται για στροφή από συγκεκριμένα ΜΜΕ που δεν θέλουν να επωμισθούν το κόστος στήριξης της νέας κυβέρνησης.

Υπολογίζεται ότι με τις εκλογές θα ξεπεραστούν και κάποιες διαφαινόμενες εμπλοκές στη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει αντίρρηση για τη αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους.

Έτσι είναι πιθανόν να επακολουθήσει πόλεμος συνταγματικών ερμηνειών ακόμη και για το δικαίωμα της αναθεωρητικής Βουλής να νομοθετήσει χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κατεύθυνση που έδωσε η προηγουμένη Βουλή.

Θα εκτονωθούν επίσης και οι τελευταίες αντιστάσεις για την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, για την οποία έχει ήδη δημιουργηθεί ισχυρό ρεύμα στήριξης και στον κυβερνητικό χώρο και στην αντιπολίτευση και προεξοφλείται η ευρεία συναίνεση που χρειάζεται ο αρχηγός του κράτους.

Στην ουσία  την επιλογή των άμεσων εκλογών χωρίς την απλή αναλογική ως φόβητρο, ενισχύει ένας ακόμη ανομολόγητος κίνδυνος: να στραφούν εναντίον του Πρωθυπουργού οι μιντιακοί και οικονομικοί παράγοντες που τον συνέδραμαν στην εκλογική του επικράτηση.

Δεδομένου ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις αξιώσεις τους -ή γιατί έχουν τους δικούς σχεδιασμούς- άρχισαν ήδη να παρενοχλούν την κυβέρνηση για κάποιες επιλογές της.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να τους προλάβει προτού δημιουργήσουν προϋποθέσεις αποδυνάμωσής του που θα τον οδηγήσει σε πρόωρο τέλος. Υπάρχουν άλλωστε ιστορικά προηγούμενα.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....