Ο Γιώργος Λακόπουλος καταγράφει “τι δεν κάνει” η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

 

Τα φώτα της ράμπας χαμηλώνουν σταδιακά. Και αυτό που διακρίνεται στο ημίφως -που δημιουργεί το …άπλετο επικοινωνιακό φως των ΜΜΕ -είναι ότι η πολυδιαφημισμένη, μόλις εξελέγη, κυβέρνηση  Μητσοτάκη,  δίνει τη θέση της σε ένα βαβυλωνιακό  σχήμα παραγόντων που  προχωρούν  στα τυφλά. Χωρίς πρόγραμμα και  με μόνη επιδίωξη την επικυριαρχία τους στον κρατικό μηχανισμό.

Στο παρελθόν οι κυβερνήσεις συνήθιζαν να προβάλουν τι κάνουν τις «πρώτες εκατό μέρες» τους μετά τις εκλογές. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη περισσότερο εντυπωσιακό είναι τι δεν κάνει.  Δεν υπάρχει, στη Μεταπολίτευση τουλάχιστον, κυβέρνηση που σε τόσο μικρό διάστημα να έχει δείξει τόσο έντονα σημασία αποτυχίας.  Και να έχει υποστείλει εξευτελιστικά τόσες από τις προεκλογικές της σημαίες.

Ύστερα από μερικές εβδομάδες έντονης προπαγάνδας για τον «καλύτερα προετοιμασμένο Πρωθυπουργό» η κυβέρνηση Μητσοτάκη  δείχνει ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».  Η κυβερνητική προπαγάνδα συνεχίζει τα μεγάλα λόγια και την κούφια αυτοεπιβεβαίωση, με τους ίδιους μιντιακούς παράγοντες στους ίδιους ρόλους. Αλλά η πρόωρη κυβερνητική αποτυχία αποτυπώνεται στα δέκα σημεία που ακολουθούν:

1.Το  επιτελικό κράτος είναι  ΙΧ  κράτος

Οι περίτεχνες νομοθετικές  πρωτοβουλίες του Γ. Γεραπετρίτη για το διαβόητο «επιτελικό κράτος» αποδείχθηκαν μέθοδος για να προστεθούν  δίπλα – ή καλύτερα πάνω- από τους υπουργούς και υφυπουργούς μερικές δεκάδες συμβούλων και εκατοντάδες μετακλητών στην υπηρεσία του Πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  πρώτα  διόρισε 51 υπουργούς και υφυπουργούς -από τους οποίους οι 21 εξωκοινοβουλευτικοί -και μετά τους ακύρωσε  τοποθετώντας γκαουλάιτερς πάνω από τον καθένα. Όσοι έχουν εγκατασταθεί δίπλα του στο Μέγαρο Μαξίμου είναι κυβέρνηση στη θέση της κυβέρνησης. 

2. Χώρα χωρίς εξωτερική πολιτική και υπουργό Εξωτερικών

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο τη βασική εξωτερική πολιτική ασκεί ο Πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα η διπλωματική του σύμβουλος -στην οποία δίνει το προβάδισμα έναντι του Νίκου Δένδια ακόμη και δημοσίως , με αντίστοιχους συμβολισμούς.

Κατά την πρωθυπουργική παρουσία στον ΟΗΕ στους συμβολισμούς εντάχθηκε και η άσκηση… οικογενειακής εξωτερικής πολιτικής- με την επίσημη παρουσία της συζύγου του Πρωθυπουργού στα έδρανα της ελληνικής αποστολής.

Η συνάντηση που δεν έγινε με τον Τραμπ, η συνάντηση με τον Ερντογάν που καλύτερα να μην έχει γίνει, η δημοσιοσχεσίτικη παρουσία του Πρωθυπουργού σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που προηγήθηκε και η αφωνία της ελληνικής διπλωματίας σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή, δείχνουν εδώ και τρεις μήνες η χώρα δεν έχει εξωτερική πολιτική.

Η διεθνής δραστηριότητα της χρησιμοποιείται περισσότερο για το πολιτικό μάρκετινγκ του Πρωθυπουργού παρά για την προώθηση της πολιτικής της. Τα»νον πέηπερς» για την Αμερική το απέδειξαν.

3. Πρέσπες: Και κλάμα  οι «Μακεδονομάχοι»

Στο Μακεδονικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αυτό που θα έκανε εξ αρχής αν δεν υπήρχε ο Σαμαράς να τον κατεβάζει στα συλλαλητήρια. Και αν δεν επιδίδονταν σε αχαλίνωτη ψηφοθηρία με σημαία τη μισαλλοδοξία των «Μακεδονομάχων» που θα έδιναν και το αίμα τους-εκτός από την ψήφο της στη ΝΔ -για τη «Μακεδονία τους», αλλά μετεκλογικά κάποιος τους ψέκασε  και χάθηκαν.

Έμεινε μόνο η «προδοσία» της Συμφωνίας, την οποία υπηρετεί κανονικά ο Πρωθυπουργός. Η συνάντηση με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας πήγε καλά-  πλην της γελοιότητας να μην αναφέρει ούτε ο ίδιος, ούτε το κρατικό ΑΠΕ -που εποπτεύει-. ποιας χώρας είναι πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ.

4. Το Μάτι τώρα βγάζει μάτι

Με αντίστοιχο τρόπο ο Πρωθυπουργός άφησε πίσω και την ψηφοθηρία επί των πτωμάτων και της στάχτης στο Μάτι, στην οποία κερδοσκόπησε πολιτικά χωρίς δισταγμούς. Αφού είχε ήδη αποκαταστήσει τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που ξήλωσε ο Τσίπρας, διακήρυξε από βήμα του ΟΗΕ ότι η πυρκαγιά  ήταν «αδύνατο» να αναχαιτιστεί και τη συνέδεσε με την κλιματική αλλαγή.

5.Προσφυγικό: Ο Μητσοτάκης «δεν φυλάει τα σύνορα», αλλά ο Άδωνις δεν  διώχνει τους «λαθρομετανάστες»

Αντίστοιχη είναι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προσφυγικό. Αφού κερδοσκόπησε για χρόνια με όργανα τους ακροδεξιούς και την ομάδα Σαμαρά τώρα ανακαλύπτει τις γεωπολιτικές μεταβολές, καθώς δεν τον παίρνει να λέει ότι τους μετανάστες τους φέρνει ο Τσίπρας που δεν φυλάει τα σύνορα. Τώρα δεν τα φυλάει ο ίδιος. Όπως δεν παίρνει και τον Άδωνι να διώξει, α λα Σαλβίνι, τους μετανάστες.

6.Οι δανεικές φοροαπαλλαγές

 Η δραστική μείωση των φόρων για όλους  και σε όλα που υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ χάθηκαν μετεκλογικά. Περιορίσθηκε στις φοροαπαλλαγές που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός με τις υπογραφές του Τσίπρα και του Τσακαλώτου. Οι  υποσχέσεις  Μητσοτάκη μετακομίζουν στις καλένδες μαζί με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τις μπουλντόζες στο Ελληνικό.

7. Οι επενδυτές που φεύγουν και η ανάπτυξη που δεν έρχεται

Η προεκλογική ΝΔ έλεγε ότι το μόνο εμπόδιο για επενδύσεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν τις θέλει. Όταν έλθει ο Μητσοτάκης, οι επενδυτές που συνωστίζονται στα σύνορα θα ορμήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ  έφυγε, αλλά φεύγουν και οι επενδυτές όπως είδαμε στο Ελληνικό. Όσοι μένουν είναι οι ίδιοι με τους οποίους συζητούσε και η κυβέρνηση Τσίπρα. Την ίδια στιγμή οι καλύτεροι φίλοι του Πρωθυπουργού -όπως το ΔΝΤ- προβλέπουν ανάπτυξη όση και επί  ΣΥΡΙΖΑ. Το 4% το πήρε το «Εύρηκα».

8.Οι καλές δουλειές για τα …καλά παιδιά

Προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφήμιζε ότι ξέρει τον τρόπο να φέρει » καλοπληρωμένες δουλειές για όλους». Το υλοποιεί κατά το μισό: βρέθηκαν καλοπληρωμένος δουλειές, αλλά όχι για όλους. Τις πήραν οι ημέτεροι μετακλητοί και οι ημέτεροι δημοσιογράφοι.

9.Novartis: Η αναστροφή του σκανδάλου και οι φωνές του κλέφτη για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Με το σκάνδαλο Νοβάρτις η κυβέρνηση Μητσοτάκη γράφει ιστορία στα πολιτικά και δικαστικά χρονικά: αντί να συμβάλλει ώστε να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται στο πανθομολογούμενο σκάνδαλο,  οργανώνει την τιμωρία όσων το αποκάλυψαν και το ερευνούν. Για πρώτη φορά στον πολιτισμένο κόσμο κυβέρνηση δεν θέλει να τιμωρηθούν οι ελεγχόμενοι, αλλά οι …εισαγγελείς που τους ελέγχουν.

10. Η ΔΕΗ κατασκευάζοντας ένα σκάνδαλο από την αρχή- εις μνήμην Παντσαβόλτα

Προτού καλά αναλάβει η νέα κυβέρνηση έβαλε μπροστά την κατασκευή ενός σκανδάλου, παραπέμποντας στην παλαιότερη κυβέρνηση του πατρός Μητσοτάκη με την ΑΓΕΤ και τον αλήστου μνήμης επενδυτή Παντσαβόλτα- που άνοιξε την πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου. Τώρα το σχέδιο είναι να μείνει η ΔΕΗ χωρίς καταναλωτές,  με αποφάσεις που στέλνουν τους πελάτες της στους ιδιώτες.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...