Ο Αλέξης Παπαχελάς ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να βυθιστεί σε έναν “ιδιότυπο Εμφύλιο”

 

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς

Πηγή: εφημερίδα “Καθημερινή”

 

Ενδέχεται να στενοχωρήσω κάποιους με όσα ακολουθούν, αλλά δεν θεώρησα ποτέ ότι δουλειά μας είναι να είμαστε ευχάριστοι. Διανύουμε μία από τις τοξικότερες προεκλογικές περιόδους που έχει ζήσει ο τόπος εδώ και δεκαετίες. Κυλήσαμε προς τα πίσω, δυστυχώς, κυνηγώντας –για μία ακόμη φορά– τον περιώνυμο «πάτο».

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολλά τα οποία κόστισαν ακριβά. Η παντελής έλλειψη προετοιμασίας και στοιχειώδους υπευθυνότητας πριν έλθει στην εξουσία συνοδεύθηκε από τις εγκληματικές ακροβασίες, που κατέληξαν στο τρίτο μνημόνιο. Οι θεσμοί καταπατήθηκαν με βάρβαρο τρόπο, κυρίως στη Δικαιοσύνη, αλλά και σε άλλους τομείς. Πολιτικοί και πρόσωπα του δημοσίου βίου στοχοποιήθηκαν συστηματικά και υπέστησαν ένα άνευ προηγουμένου μπούλινγκ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι θα ξεριζώσει το παλιό. Πήγε όμως και βρήκε τις καταπακτές της χειρότερης Δεξιάς και του χειρότερου παλαιού ΠΑΣΟΚ για να βρει ανθρώπους και να κάνει τη δουλειά του. Εκεί που θα ερχόταν η εποχή σεβασμού κάθε λέξης του Συντάγματος, ήλθε η επανάληψη των πιο φαύλων πρακτικών και επεισοδίων της Μεταπολίτευσης.

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που ένιωσαν στο πετσί τους όλα αυτά και τώρα θέλουν να πάρουν την εκδίκησή τους. Χρειάζεται όμως προσοχή· χρειάζεται σύνεση και μέτρο. Η σύσταση εξεταστικών επιτροπών ή και ειδικών δικαστηρίων πρέπει να περνάει από την πιο αυστηρή θεσμική κρησάρα και να αποτελεί πολύ σπάνια και εξαιρετικά δικαιολογημένη εξαίρεση. Αλλιώς θα εμπλέξει τη χώρα σε έναν ατέρμονα φαύλο κύκλο, σε μια στιγμή που δεν έχει ούτε ώρα για χάσιμο ούτε μία σταγόνα ενέργειας για πέταμα. Αφήστε που η εμπειρία έχει δείξει πως οι διώξεις συχνά γίνονται μπούμερανγκ από πολιτικής άποψης.

Πιο σημαντικό είναι να μάθουμε την αλήθεια για ορισμένα πράγματα· να συμφιλιωθούμε μαζί της. Αντί για εξεταστική επιτροπή για το 2015 θα μπορούσε να συσταθεί μια «επιτροπή αλήθειας» με ειδικούς εγνωσμένου κύρους, που θα κατέληγαν σε συμπεράσματα για το τι πήγε στραβά και πόσο μας κόστισε.

Σε άλλες περιπτώσεις, η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της, χωρίς παρεμβάσεις και πυροτεχνήματα. Οι θεσμοί έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και τώρα απαιτούνται χειρισμοί που θα είναι υπεύθυνοι και μετρημένοι. Δεν αντέχει άλλο «ταρζανιές» η Δικαιοσύνη, ούτε μπορεί να βυθιστεί σε έναν ιδιότυπο εμφύλιο.

Ασφαλώς και όσοι διαπράττουν εγκλήματα πρέπει να τιμωρούνται. Αλλά θεσμικά και χωρίς να απορροφά αυτό όλη την ενέργεια μιας εξαντλημένης χώρας, που αγωνιά για το αύριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μαζί του την κατάρα του διχασμού σαν εργαλείο πολιτικής. Ο σεβασμός στους θεσμούς είναι ο μόνος τρόπος να τον θάψουμε για τα καλά.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο...