Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης “με γνώση, εμπειρία και αποτελεσματικότητα” στην Α’ Αθηνών

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης

Πηγή: capital.gr

 

 

Για την υπέρογκη και αντιαναπτυξιακή φορολογία έχω αναφερθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, προτείνοντας μάλιστα έξυπνες λύσεις που μέσα από την αποκλιμάκωση των επαχθέστατων επιβαρύνσεων θα μπορούσαν να φέρουν στη χώρα μας πολλές νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση υψηλότερα δημόσια έσοδα.

Ωστόσο, πέρα από τις φανερές φορολογικές και ασφαλιστικές “αρπαχτές” του δημοσίου στις τσέπες των νομοταγών φορολογούμενων, υπάρχει και μια σειρά από “κρυφά χαράτσια” ή κρυφές ζημιές με τα οποία κατά την τελευταία τετραετία έχουν επιβαρυνθεί βαρύτατα οι Έλληνες πολίτες έμμεσα και συνήθως χωρίς καν να το γνωρίζουν! Ζημιές στην πλάτη των κορόιδων δηλαδή…

Ας εξετάσουμε τρία μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Τράπεζες: Οι κυβερνητικοί πειραματισμοί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 που είχαν ως αποτέλεσμα την φυγή καταθέσεων πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και το γεγονός της αναιμικής πορείας της οικονομίας κατά την τελευταία τετραετία, είχαν ως αποτέλεσμα την καταβύθιση των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίον οι απώλειες των τραπεζικών τίτλων από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ (έως και πριν τις πρόσφατες ευρωεκλογές) κυμαίνονται από 92% έως 99,9%! (μάλιστα, οι τραπεζικές μετοχές έχουν ανακάμψει ως ένα βαθμό τους τελευταίους μήνες, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά προσδοκά κυβερνητική αλλαγή).

Αν κάποιος υπολογίσει πως οι σημερινές αποτιμήσεις αυτών των τραπεζών υπερβαίνουν τα 8 δισ. ευρώ, τότε αντιλαμβάνεται το τεράστιο μέγεθος των απωλειών, το οποίο επιμερίζεται:

• Κατά κύριο λόγο στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο έως το 2015 αποτελούσε και το βασικότερο μέτοχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

• Σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες συμπολίτες μας που άμεσα ή έμμεσα είναι μέτοχοι τραπεζικών τίτλων!

• Σε ξένους κεφαλαιούχους που επένδυσαν στη χώρα μας και κατέγραψαν απώλειες.

Τιμές τραπεζικών μετοχών 2015-2019

Alpha Bank 23/01/2015 ΤΙΜΗ 23,3 ΕΥΡΩ
21/05/2019 1,23 ΕΥΡΩ ΑΠΩΛΕΙΕΣ -92%
Εθνική 23/01/2015 ΤΙΜΗ 219 ΕΥΡΩ
21/05/2019 2,04 ΕΥΡΩ ΑΠΩΛΕΙΕΣ -99%
Eurobank 23/01/2015 TIMH 14,10 ΕΥΡΩ
21/05/2019 0,74 ΕΥΡΩ ΑΠΩΛΕΙΕΣ -94%
Πειραιώς 23/01/2015 ΤΙΜΗ 1942 ΕΥΡΩ
21/05/2019 1,55 ΕΥΡΩ ΑΠΩΛΕΙΕΣ -99,92%
Αττικής 23/01/2015 ΤΙΜΗ 11500 ΕΥΡΩ
23/05/2019 0,1950 ΕΥΡΩ ΑΠΩΛΕΙΕΣ -99,9%

*ΣΗΜ. Οι τιμές στις αρχές του 2015 των τραπεζών εμφανίζονται υψηλές λόγω πολλαπλών reverse split που έγιναν στη συνέχεια. Η τιμή που αναγράφεται είναι η προσαρμοσμένη προκειμένου να φανεί το dillution στους παλαιούς μετόχους. 

ΔΕΗ:  H ελληνική αγορά όχι μόνο ήταν υποχρεωμένη να απελευθερώσει την εγχώρια αγορά ενέργειας, αλλά παράλληλα ήταν γνωστό στους ειδικούς ότι η ΔΕΗ ήταν πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσει μελλοντικά ζητήματα χρηματοδότησης.

Για τον λόγο αυτό, είχε προταθεί από ευρωπαϊκής και ελληνικής πλευράς το μοντέλο της “Μικρής ΔΕΗ”, με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε ως αντιπολίτευση να αντιδρά δυναμικά και να μιλά για “ξεπούλημα”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προχώρησε με καθυστέρηση σε ένα διαφορετικό μοντέλο προσαρμογής της ΔΕΗ στα νέα δεδομένα, το οποίο ήταν ομιχλώδες, αναποτελεσματικό και τόσο σύνθετο, έτσι ώστε ακόμη και σήμερα να μην έχει ολοκληρωθεί.

Τα αποτελέσματα της ανεπιτυχούς αυτής πολιτικής;  Η ΔΕΗ από κερδοφόρος επιχείρηση το 2014 (+91,3 εκατ. ευρώ) υποχρεώθηκε το 2018 να εμφανίσει ζημίες ύψους 903,9 εκατ. ευρώ!

Όσο  για την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας από τα 11,21 ευρώ της 27ης/5/2014 υποχώρησε στα 5,63 ευρώ  στις 23/1/2015 (προεξόφληση φόβου ενόψει της ματαίωσης της “Μικρής ΔΕΗ” και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και στις 23/5/2019 (λίγο πριν τις ευρωεκλογές) έχει κατρακυλήσει στο επίπεδο των 1,32 ευρώ…

Αν κάποιος υπολογίσει πως η ΔΕΗ έχει 232  εκατ. μετοχές, τότε η αξία της κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Ποιοι “χαρατσώθηκαν” -χωρίς καν να το γνωρίζουν- από αυτή την “τρύπα”; Κατά κύριο λόγο το Ελληνικό Δημόσιο (βλέπε οι φορολογούμενοι) και κατά δεύτερο λόγο δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας επενδυτές που αποφάσισαν να εμπιστευτούν τη συγκεκριμένη κρατική εταιρεία…

Το πρόβλημα μάλιστα της ΔΕΗ είναι πολύ πιο ευρύ από τις παραπάνω (τεράστιες) απώλειες και αναμένεται να αποτελέσει “καυτή πατάτα” για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις 7 Ιουλίου.

ΕΥΔΑΠ-Attica Bank: Η κρατικά ελεγχόμενη ΕΥΔΑΠ αποφάσισε στα τέλη του 2015 (με απόφαση μάλιστα του διοικητικού της συμβουλίου) να καταβάλει 20 εκατ. ευρώ μετρητά προκειμένου να συμμετάσχει στην τότε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που επιχειρούσε η Attica Bank. Αν και το ευρύτερο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για τη συγκεκριμένη επένδυση ήταν αναιμικό (η έκδοση δεν καλύφθηκε πλήρως) η κρατική ΕΥΔΑΠ αποφάσισε στα τέλη του 2015 (με απόφαση μάλιστα του διοικητικού της συμβουλίου) να καταβάλει 20 εκατ. ευρώ μετρητά προκειμένου να συμμετάσχει στην τότε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που επιχειρούσε η Attica Bank. Αν και το ευρύτερο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για τη συγκεκριμένη επένδυση ήταν αναιμικό (η έκδοση δεν καλύφθηκε πλήρως) η κρατική ΕΥΔΑΠ συμμετείχε για κυρίως πολιτικούς λόγους, προκειμένου δηλαδή να μείνει σε ελληνικά χέρια (και να μην περάσει στον έλεγχο της τρόικας και των δανειστών) η διοίκηση της Τράπεζας.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Η μετοχή της Attica Bank έχει κατρακυλήσει και τα 20 εκατ. της ΕΥΔΑΠ (δηλαδή κατά κύριο λόγο του Έλληνα φορολογούμενου) έχουν σχεδόν εξαφανιστεί…

Συμπέρασμα

Μια κυβέρνηση πρέπει να δρα κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δημιουργεί έμμεσα οφέλη για τους πολίτες της και όχι να τους επιβάλλει έμμεσα “χαράτσια” που συνήθως δεν τα αντιλαμβάνονται και έτσι δεν έχουν πολιτικό κόστος.

Κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν ότι με κάποια άλλα “χαράτσια” είχαν επιβαρυνθεί οι πολίτες και καθ’ όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο και στο σημείο αυτό δεν θα διαφωνήσω.

Το μόνο βέβαιο είναι πως σήμερα η ελληνική κοινωνία πρέπει ενωμένη να κοιτάξει μπροστά, αφήνοντας κατά μέρος τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος. Η δημόσια περιουσία -όποια μορφή και αν έχει αυτή- θα πρέπει να διαχειρίζεται όχι μόνο με ευλάβεια, αλλά και με παραδειγματική αποτελεσματικότητα από έμπειρα άτομα που γνωρίζουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Κλέβοντας λοιπόν το σύνθημα από τη γνωστή, θεάρεστη πρωτοβουλία, θα έλεγα πως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου “Όλοι Μαζί Μπορούμε”!

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυώνται την επιτυχία της διαχείρισης της χώρας.

Δεσμεύομαι και προσωπικά να δίνω καθημερινά τη μάχη στη Βουλή με γνώση, αποτελεσματικότητα και εμπειρία, που αποκτούν οι άνθρωποι της ευρύτερης αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.

* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης  είναι Υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ.,  Α’ Αθήνας 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...