“Οποιοσδήποτε εκτός από τη Χίλαρι”… Η πρόβλεψη του “στρατηγού” του Ομπάμα, την οποία… δικαίωσε ο Τραμπ

Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis

Η ομάδα-όνειρο των συνεργατών του Μπαράκ Ομπάμα, που κατάφερε να μετατρέψει τον νεαρό δικηγόρο από το Σικάγο, αρχικά σε Γερουσιαστή του Ιλινόις και στη συνέχεια στο απόλυτο επικοινωνιακό προϊόν του Δημοκρατικού Κόμματος, για να μετεξελιχθεί στον δημοφιλέστερο Πρόεδρο που γνώρισαν ποτέ οι ΗΠΑ, είχε εξαρχής τα… θεματάκια της με τη Χίλαρι Κλίντον.

Λογικό και εύλογο. Από τη στιγμή που την είχαν ταπεινώσει το 2008, γνώριζαν τις αδυναμίες της, και κατανοούσαν ότι θα ήταν υπό συνθήκες και πάλι εύκολη λεία για έναν αντίπαλο, σε παναμερικανικό επίπεδο. Εκεί δηλαδή που χρειάζεται να κινητοποιήσεις πλατιές κοινωνικές μάζες, και όχι… ελίτ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ωστόσο αποφάσισε να στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον. Και η ομάδα-όνειρο αναγκάστηκε να ακολουθήσει. Όχι όλη ωστόσο. Ο Ντέιβιντ Πλαφ και ο Τζιμ Μεσίνα βρέθηκαν κοντά στον Τζον Ποντέστα, και συνέβαλαν αποφασιστικά στην καμπάνια της Χίλαρι. Ο Ραμ Εμάνιουελ είχε… προλάβει να εκλεγεί Δήμαρχος Σικάγο, ήδη από τη δεύτερη θητεία Ομπάμα, και έτσι δεν χρειάστηκε να μπει στον πειρασμό.

Απέμεινε λοιπόν ο Ντέιβιντ Άξελροντ. Το “μυαλό” πίσω από τη βιτρίνα. Με όρους ιστορικής ανοχής, ο… Μπόμπι Κένεντι του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Άξελροντ λοιπόν ήταν εκείνος που είχε από την πρώτη στιγμή τις μεγάλες ενστάσεις του για την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον. Προσπάθησε να το διατυπώσει… ευγενικά, επισημαίνοντας ότι, μετά από μια πλήρη 8ετη θητεία ενός Προέδρου στον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί αναζητούν συνήθως το… αντίθετό του.

Η… μουρμούρα του δεν είχε αποτέλεσμα. Και έτσι, σιγοψιθύρισε μια φράση που έμεινε στην Ιστορία, και πλέον… έγραψε Ιστορία. Όταν ρωτήθηκε για το ποιός θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα, με ρεαλιστικές πιθανότητες εκλογής, είχε πει: “Οποιοσδήποτε εκτός από τη Χίλαρι”. Επειδή γνώριζε καλά ότι η κοινωνική συμμαχία στην οποία στηρίχτηκε ο προφήτης της Αλλαγής κυρίως το 2008, αλλά και το 2012, αντιμετώπιζε τη Χίλαρι Κλίντον ως… απωθητική.

Όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα της κάλπης της 8ης Νοεμβρίου του 2016, από την ανάλυση των οποίων μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει ότι, η συμμαχία του Ομπάμα γύρισε στην πλάτη στη Χίλαρι, οι άνθρωποι αυτοί δεν έβλεπαν την άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ απλά και μόνο ως… απωθητική.

Την έβλεπαν ως… αχώνευτη.

 

 

Best Of

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...

Η… άσκηση θάρρους των βουλευτών που θα επισκεφτούν τις Περιφέρειές τους το Πάσχα

Μια ενδιαφέρουσα... άσκηση θάρρους, από ένα πολιτικό προσωπικό θλιβερά...

Αλεξία Μπακογιάννη: Οι πλατφόρμες εκδημοκράτισαν την πληροφορία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλαίσιο του Συνεδρίου Most Powerful Women...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

“Εγκαταλείψτε τον Μπάιντεν”… Το Κίνημα εξέγερσης στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, που… θεριεύει

Από το Μίσιγκαν, στο Ουισκόνσιν. Και από εκεί στην Πενσιλβάνια. Οι τρεις πλέον... ενδιαφέρουσες Πολιτείες του "Γαλάζιου Τείχους", που απειλεί να αποσπάσει ο Ντόναλντ Τραμπ...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός, μετά την εμφάνισή του στο...

Η… άσκηση θάρρους των βουλευτών που θα επισκεφτούν τις Περιφέρειές τους το Πάσχα

Μια ενδιαφέρουσα... άσκηση θάρρους, από ένα πολιτικό προσωπικό θλιβερά κατώτερο των περιστάσεων, της συγκυρίας και των προσδοκιών των Ελλήνων. Με φόντο την εορταστική περίοδο του...