Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να είμαστε ειλικρινείς, παρέλαβε στα χέρια της, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια «βόμβα». Και αυτή δεν είναι άλλη από το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Για κακή του τύχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ελλιπέστατη εικόνα για τις διαστάσεις του ζητήματος. Και για αυτό ευθύνονται αρκετοί, μια και δεν είχαν ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του σημαντικότερου θέματος, που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
Το χειρότερο, τον έπεισαν ότι πρέπει να καταργήσει το συγκεκριμένο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να το εντάξει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μια και η εκτίμηση που υπήρχε ήταν ότι ήταν ένα ζήτημα «αστυνόμευσης» ή «σφράγισης των συνόρων» μας.
Η ατυχής συγκυρία ήταν ότι ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θεώρησε σωστό να μη δώσει πουθενά αρμοδιότητες (ούτε στον έρμο Κουμουτσάκο), υποσχόμενος ότι μπορεί να το διαχειριστεί. Όταν είδε τα νησιά να «βουλιάζουν» (μετά την πρώτη αποθέωση των προκατόχων του στην περιβόητη εκείνη επίσκεψη στη Μόρια) και μετά από συγκρούσεις με κορυφαίους υπουργούς με αφορμή ότι το προσφυγικό μπορεί να τον… θάψει πολιτικά, φρόντισε να βγει από το κάδρο. Βλέπεις, η εμπειρία του από το ΠΑΣΟΚ τού φάνηκε χρήσιμη για να διαχειριστεί την προσωπική του εικόνα.
Η κουλτούρα όμως αυτή έκανε τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση, της άνοιξε μια σειρά από μέτωπα και επτά μήνες μετά τρέχει να σώσει ό,τι σώζεται, από τις «φωτιές» που έχουν ανάψει στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα.
Δυστυχώς, σε αυτήν τη μεγάλη κρίση ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά «γαλάζια» στελέχη (βουλευτές και αυτοδιοικητικούς) που δεν παίζουν με καθαρά χαρτιά, υπερασπιζόμενος ο καθένας τα τιμάριά του και τα ψηφαλάκια του.
Ας περάσουμε όμως στο διά ταύτα. Η αλήθεια είναι ότι:
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με…στεγανοποίηση των συνόρων, γιατί πολύ απλά αυτή δεν μπορεί να γίνει.
Ούτε βέβαια με πλωτά φράγματα, που θα δημιουργήσουν μια σειρά από προβλήματα (και εθνικά).
Ούτε με κλειστά-ανοικτά κέντρα στα νησιά που υποφέρουν και η αντοχή των κατοίκων έχει χτυπήσει «κόκκινο». Και ο λόγος είναι απλός. Ότι μόλις γεμίσουν τα κέντρα, θα έρθουν και άλλοι από…απέναντι.
Η αλήθεια είναι ότι χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες ήρθαν για να μείνουν. Και η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» από τη μια τις διαδικασίες παραχώρησης ασύλου και από την άλλη τις μετεγκαταστάσεις.
Τα φληναφήματα περί…εισβολέων και καθαρότητας της φυλής μάλλον δεν πείθουν κανέναν, παρά χρησιμοποιούνται για να χαϊδέψουν συγκεκριμένα ακροατήρια.
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη ολόκληρη.
Οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί είναι δύο:
Ο πρώτος, να πειστούν οι εταίροι μας να μοιραστούν μαζί μας το πρόβλημα.
Ο δεύτερος, να πειστεί ο Ερντογάν να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
Εάν δεν γίνουν αυτά, όσα αεροπλάνα και βαπόρια να επιστρατεύσουμε και να επιτάξουμε, το πρόβλημα θα μεγαλώνει και θα φέρει, εκτός των άλλων, και πολιτικές ανακατατάξεις. Τα λέμε καθαρά και ξάστερα…
του Νίκου Ελευθερόγλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο