Ν. Ελευθερόγλου: Μια κρίση χωρίς ημερομηνία λήξης

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Πιστεύαμε ότι το φθινόπωρο θα είχαμε επιστρέψει σε κάποια κανονικότητα. Ότι το καλοκαίρι θα είχαμε πετύχει να περιορίσουμε τόσο την πανδημία όσο και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε. Και μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι άλλες χώρες σε ό,τι αφορά κρούσματα και θανάτους, αλλά τα πράγματα δεν προβλέπονται ευοίωνα σε μια σειρά από ζητήματα. «Ναρκοπέδιο» θυμίζει και η πορεία προς τον διάλογο για τα ελληνοτουρκικά.

Μπορεί όλα να δείχνουν αποκλιμάκωση, αλλά απέναντί μας έχουμε έναν συνομιλητή που έχει μάθει να κάνει… παζάρια χρόνια τώρα.

Και το ερώτημα είναι εάν θα αντέξουν η κοινωνία, η οικονομία και φυσικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα, σε όλα τα μέτωπα, που δείχνει πιο απειλητικό από ό,τι αναμέναμε. Το εμβόλιο, που είναι η προοπτική και η ελπίδα, δεν έχει ακόμη βγει, παρά τις τεράστιες προσπάθειες επιστημόνων και φαρμακευτικών, και σίγουρα ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας.

Το κρίσιμο και μετρήσιμο είναι να αντέξουν οι Μονάδες Εντατικής. Ήδη τα στοιχεία δεν είναι καλά και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο προς την Πολιτεία όσο και προς τους πολίτες. Η μάχη στις ΜΕΘ είναι μεγάλη και θα κρίνει την αντοχή του ΕΣΥ, αλλά και τα μέτρα που θα χρειαστούν για την επόμενη ημέρα. Οι μάσκες είναι το τελευταίο οχυρό. Αν πέσει, τα πράγματα θα γίνουν τραγικά.

Το άνοιγμα των σχολείων κρίνει πολλά και το στοίχημα που έβαλε η κυβέρνηση είναι μεγάλο. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει περιθώριο λαθών, ούτε μαθητών πολλαπλών ταχυτήτων.

Οι επόμενες 90 ημέρες θα κρίνουν πολλά, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Ας ελπίσουμε να μην κατεβάσει η χώρα πάλι ρολά τον χειμώνα. Κάτι τέτοιο θα ανατρέψει τους όποιους σχεδιασμούς υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο και θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Παρ’ όλο που άπαντες προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, η ισορροπία είναι πάνω σε τεντωμένο σκοινί, μια και, εκτός των άλλων, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει την επαναστατική γυμναστική.

Και περιστατικά σαν και αυτό με τις μάσκες αποτελούν βούτυρο στο… ψωμί της. Ας ελπίσουμε να μη συνεχιστούν τα «αυτογκόλ» και… αναστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, με ό,τι αυτό θα σημάνει για τις πολιτικές εξελίξεις.

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και οι στοχευμένες και με το… σταγονόμετρο παροχές δείχνουν ότι και έχει εικόνα και φοβάται το τι θα σημάνει μια παρατεταμένη κορονο-κρίση.

Αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι αλήθεια. Έχουμε μπροστά μας έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα και, το κυριότερο, μια κρίση (πανδημία) ακόμη χωρίς ημερομηνία λήξης. Αυτός είναι και ο λόγος που κράτησε η κυβέρνηση «εφόδια» για να τα ρίξει αργότερα στην αγορά.

Κατανοητό, αλλά εδώ έχουμε έναν πολυτραυματία. Και αν αφήσουμε το χρόνο να περάσει, ίσως η θεραπεία στη συνέχεια να μην μπορεί να αποδώσει.

Γι’ αυτό κάποια πράγματα εκτιμούμε ότι πρέπει να τα ξαναδεί το Μαξίμου…

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...