Ν. Ελευθερόγλου: Η μεσαία τάξη κρίνει το αποτέλεσμα κάθε (εκλογικής) μάχης

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές για μια σειρά από λόγους. Θα μου επιτρέψετε να εκτιμήσω ότι ο σοβαρότερος ήταν ότι «γονάτισε» τη μεσαία τάξη. Τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα και αποτελούσαν την κοινωνική ομάδα που στήριζε αυτό που αποκαλείται η αγορά της καθημερινότητας.

Είναι ακριβώς εκείνη η ομάδα που μετακινήθηκε και έδωσε τη νίκη στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό η κυβέρνηση δεν πρέπει να το ξεχνά. Διαβάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι είναι το πρώτο που δεν περιέχει νέους φόρους, και αυτό είναι κάτι. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η μεσαία τάξη δεν ανακουφίζεται και παραμένει η μεγάλη αδικημένη των κυβερνητικών αποφάσεων και σχεδιασμών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι τα μεσαία εισοδήματα, στην καλύτερη περίπτωση, θα δουν μείωση φόρου μόλις 17 ευρώ τοn χρόνο. Δηλαδή περίπου ένα κουλούρι τοn μήνα! Και αυτό είναι μια μεγάλη απογοήτευση για τους πολλούς εκ των συμπολιτών μας που πίστευαν ότι η παρούσα κυβέρνηση θα τους στήριζε.

Ακόμη και στο θέμα των αποδείξεων, περισσότερο ευνοημένοι είναι οι έχοντες και κατέχοντες από ό,τι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που καλούνται να συγκεντρώνουν με ηλεκτρονικές συναλλαγές ή με κάρτες το 30% των εισοδημάτων τους. Ένα ποσό που παραβιάζει κάθε έννοια λογικής, αν αναλογιστεί κάποιος τι ποσά αντιστοιχούν. Και μη μου πείτε τώρα ότι γίνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Γιατί άλλοι είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν χρόνια τώρα. Αλλά, διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις κυνηγούσαν τα μικρά ψάρια και έχαναν τα… μεγάλα. Ακόμη και στις περιπτώσεις που τσιμπούσαν κάποιους, εύρισκαν στη συνέχεια δεκάδες τρόπους για να γλιτώσουν.

Αυτό σημαίνει στην πράξη κίνδυνο για μια σειρά από φορολογουμένους, που θα κληθούν να καταβάλλουν έξτρα φόρο, γιατί δεν ξόδεψαν πολλά!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί γρήγορα θα προβούν σε διορθωτικές κινήσεις και με συγκεκριμένες πράξεις θα στηρίξουν τους ανθρώπους που πλήρωσαν ακριβά τα μνημόνια.

Η νέα φορολογική κλίμακα πρέπει να αλλάξει, διότι η πραγματική οικονομία βασίζεται σε αυτούς τους ανθρώπους που καταναλώνουν.

Θα μου πείτε, δεν μπορούν να γίνουν όλα σε λίγους μήνες. Θα συμφωνήσω. Αλλά κάποια έχουν, εκτός από συμβολικό, και κομβικό χαρακτήρα. Και αν δεν γίνουν εγκαίρως, όταν η μνήμη των πολιτών «αποσβέσει» την προηγούμενη κυβέρνηση, θα θυμούνται μόνο τη σημερινή. Αυτό είναι μια ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα. Για αυτό και επιμένουμε ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις από τον κ. Χρήστο Σταικούρα, που και ευαισθησίες έχει και γνώση. Απλώς δεν πρέπει να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος. Διότι όσο το καράβι δεν στρίβει προς τα εκεί που πρέπει στην κοινωνία, τόσο οι αναταράξεις θα επανέλθουν. Και θα είναι κρίμα και άδικο, αυτοί που έφεραν τη ΝΔ στην εξουσία, να γίνουν πάλι εκείνοι που θα τη ρίξουν.

Ας ελπίσουμε τα καμπανάκια να τα ακούσουν όσοι πρέπει και να στηρίξουν τη μεσαία τάξη. Μια και αυτή κρίνει το αποτέλεσμα κάθε «μάχης».

 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....