Μ. Κοττάκης: Ο αντίπαλος είναι γύρω μας και απέναντι

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πηγή: newsbreak.gr

 

 

Ο Ερντογάν είναι καταιγιστικός: Μετά τη μίνι επίδειξη στρατιωτικού εξοπλισμού από τον Έβρο έως την Κύπρο κατά μήκος των συνόρων του Ελληνισμού (παραμονές Χριστουγέννων), τώρα εντάσσει ακόμη και τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας στον ψυχολογικό πόλεμο των εντυπώσεων.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Προχθές εγκαινίασε το νέο φαραωνικό κτίριο στο οποίο θα στεγάζονται εφεξής οι υπηρεσίες της ΜΙΤ -χωριστά από την «Κατεχάκη» τους, ως κράτος εν κράτει, σε χώρο ανάλογο του δικού μας Μεγάρου Μουσικής!-, πλέκοντας το εγκώμιο των στελεχών της για την «εξαιρετική δουλειά που κάνουν αυτή την εποχή στη Λιβύη». Αλλά όχι μόνο στη Λιβύη, προφανώς. Τους παρότρυνε μάλιστα να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, αδιαφορώντας για «αποστάσεις και σύνορα».

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείςαπό εδώ, στον ίδιο τομέα. Πώς είναι στελεχωμένη η ημέτερη υπηρεσία; Στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου, στη Φλώρινα και την Καστοριά, τώρα που οι Σκοπιανοί επιχειρούν αργά, αλλά μεθοδικά, να ανοίξουν ζήτημα μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής μειονότητας εντός του εδάφους μας.

Δεν είμαι ειδικός σε αυτά και δεν διαθέτω ιδιαίτερη πληροφόρηση. Θυμάμαι, όμως, και παρατηρώ. Θυμάμαι ότι την κατάληψη της ανατολικής Ίμια τη μάθαμε από τους Τούρκους και τους Αμερικανούς το 1996, όχι από δικές μας πηγές. Παρατηρώ ότι οι ευαίσθητες υπηρεσίες μας είναι εδώ και καιρό υποστελεχωμένες.

Ο διαγωνισμός που άρχισε επί ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσληψη 300 νέων στελεχών «πάγωσε», και σωστά, γιατί οι υποψήφιοι που προσήλθαν πάτωσαν στις εξετάσεις. (Θυμίζω ότι αναζητούνταν και υπάλληλοι με καλή γνώση της γλώσσας του κράτους των Σκοπίων για να τοποθετηθούν στις υπηρεσίες της Φλώρινας και της Καστοριάς – επιβεβαίωση ότι το παιχνίδι μεταφέρεται στο έδαφός μας.)

Παρατηρώ ότι στελέχη που συνεργάστηκαν με παλαιότερες διοικήσεις παραιτήθηκαν από την υπηρεσία προσφάτως, επειδή διαφώνησαν με την τοποθέτησή τους στο «ψυγείο».

Παρατηρώ επίσης ότι το βαθύ ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ακόμη και σήμερα να τοποθετεί ανθρώπους της επιρροής του μέσα στην υπηρεσία για να έχει πρόσβαση στην πληροφόρηση. Μαθαίνω ότι, με αφορμή την προαγωγή της εποπτεύουσας την υπηρεσία εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη σε αντιεισαγγελέα Εφετών, ο κύκλος βαρόνου παλαιού πολιτικού του ΠΑΣΟΚ, που δεν λέει να καθίσει σε ησυχία, κινήθηκε δραστήρια για να τοποθετήσει εκεί εισαγγελέα εποπτεύοντα την ΕΥΠ της δικής του «επιλογής» – αν, βεβαίως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η λέξη για λειτουργό της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης.

Οι μπιζιμπόντηδες δεν κάθονται καλά… Μαθαίνω ότι το Μαξίμου το έμαθε, το πρόλαβε και, κατά τη συνάντηση υπουργού Δικαιοσύνης – ηγεσίας Αρείου Πάγου παραμονές της νέας χρονιάς, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί εκεί, στην ΕΥΠ -παραλλήλως με τα βασικά του καθήκοντα-, ο εισαγγελέας που εποπτεύει σήμερα την Αντιτρομοκρατική.

Υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα περί αυτού. Μαθαίνω επίσης ότι μεταφέρθηκαν προσφάτως, σε ανύποπτο χρόνο, αρμοδιότητες από την κορυφή προς τη βάση (διευθυντές).
Αυτά τα ολίγα, που φτάνουν στα αυτιά μας, δεν αρκούν βεβαίως για να αξιολογηθεί οιοσδήποτε. Οι υπηρεσίες αυτού του είδους αξιολογούνται επί του πεδίου, όχι επί του πτυχίου, όπως νομίζει η Αριστερά.

Με τις πληροφορίες που διαβιβάζουν στην πολιτική ηγεσία σε πραγματικό χρόνο, ειδικώς σε περίοδο ελληνοτουρκικής κρίσης. Οι υπηρεσίες αξιολογούνται από την ποιότητα της πληροφόρησης που φτάνει στο κέντρο από τη Θράκη -όπου η ΜΙΤ αλωνίζει-, από τα νησιά του Αιγαίου, από τα βόρεια σύνορά μας (σημεία στα οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν τοποθετηθεί ικανοί, επαρκείς, με άριστη γνώση της γλώσσας των αντιπάλων, υπάλληλοι και όχι αδαείς και επιρρεπείς) και, βεβαίως, μέσα από τις γραμμές του εχθρού που μας απειλεί.

Ωστόσο, η υποστελέχωση σε καιρό κρίσης και η εντύπωση που έχει το παλαιό βαθύ ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και Βουλής, ότι μπορεί να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας ευαίσθητης υπηρεσίας -σε αυτά τα δύο επικεντρώνομαι σήμερα- είναι φαινόμενα μάλλον ανησυχητικά.

Και τα καταγράφω χωρίς περαιτέρω εντάσεις – τα θέματα αυτά, άλλωστε, δεν είναι το φόρτε μου. Σε καιρό κρίσης, η εσωστρέφεια και η παρεμβολή της πολιτικής σε τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι αχρείαστη πολυτέλεια. Ο αντίπαλος είναι γύρω μας και απέναντι. Όχι εντός μας. Την ώρα λοιπόν που ο Ερντογάν κάνει τη φιγούρα του στα κανάλια με τη ΜΙΤ, διαλύοντας ταμπού, εμείς δεν είναι δυνατόν να σπαταλάμε δυνάμεις ασχολούμενοι με τέτοια θέματα. Ταύτα και δεν θα επανέλθω. Είναι πολύ ευαίσθητα θέματα αυτά.

Best Of

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

(Πάλι) ο Άδωνις δίνει τη μάχη της υπεράσπισης της κυβέρνησης (στα δύσκολα)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μαχητικός, όπως πάντα. Ειδικά στα δύσκολα. Ο Άδωνις...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη...

Ο Μπάιντεν “μαζεύει” τη διαφορά από τον Τραμπ. Αλλά στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έρχεται… σφαγή

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τα βασικά...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Επείγει η αλλαγή ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ίσως και η αυτοδιάλυσή τους. Για κάτι καινούριο…

Απέναντι σε μια κυβέρνηση με αυταπόδεικτη, μετρήσιμη και διογκούμενη φθορά, μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, η αντιπολίτευση υποτίθεται ότι θα βρισκόταν σε διαδικασία......