Μ. Κοττάκης: Οι… τύψεις του Γεωργίου (της ΕΛΣΤΑΤ)

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πηγή: newsbreak.gr

 

Μας προκάλεσε κατάπληξη, και γι’ αυτό το αναδείξαμε. Αναφερόμαστε στο πρόσφατο άρθρο που έγραψε ο Ανδρέας Γεωργίου (υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ κάποτε, διατελέσας διοικητής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τη μαύρη περίοδο των Μνημονίων), ο οποίος με παρέμβασή του σε βελγικό μέσο ενημέρωσης μας προειδοποιεί ότι επίκειται ο «Αττίλας 3» και πως πρέπει να ετοιμαζόμαστε.

Σε ελληνικό έδαφος αυτή τη φορά. Η ανάλυση που διαβάσαμε ήταν ομολογουμένως αξιοπρόσεκτη για κάποιον ο οποίος ασχολείται με αριθμούς και όχι με τη γεωπολιτική. Προφανώς ήταν προϊόν έγκυρης πληροφόρησης.

Η δε αγωνία που εξέπεμψε ως Έλλην ο συγγραφεύς, γνήσια. Ωστόσο, μετά τα βαριά πλήγματα που δέχθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο προϋπολογισμός για την Άμυνα την εποχή της τρόικας (2010-2015), διερωτώμεθα γνησίως με τη σειρά μας: Μήπως έχει τύψεις ο κύριος Γεωργίου ότι, άθελά του, με τους αριθμούς του έδωσε όπλα στην τρόικα για να αποδυναμώσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς ο ξένος παράγων επιθυμούσε την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδος για την ανεξάρτητη εξωτερική της πολιτική;

Προφανώς δεν θα επιστρέψουμε στο ζήτημα της αλλοίωσης του ελλείμματος. Ο κύριος Γεωργίου, με ψήφους 2-1 και με τον εισηγητή του Συμβουλίου Εφετών να εισηγείται την παραπομπή του σε δίκη, εκρίθη αθώος από το Δικαστικό Συμβούλιο για τις αναθεωρήσεις του ελλείμματος του 2009 και επί των ημερών του επί τα χείρω. Επειδή εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης -ασχέτως αν υπήρξε ισχυρότατο διεθνές ενδιαφέρον, ας το πούμε κομψά, για την ετυμηγορία της-, θεωρούμε λοιπόν ότι ο κύριος Γεωργίου εφήρμοσε σωστά τους κοινοτικούς κανονισμούς και πρόσθεσε σχεδόν δύο επιπλέον μονάδες του ΑΕΠ στο έλλειμμα -στο αρχικώς ανακοινωθέν- πριν από την προσφυγή στο ΔΝΤ (15,4 έναντι 13,7).

Σε αυτούς τους… σωστούς και… ακριβείς αριθμούς βασίστηκε λοιπόν η τρόικα του κυρίου Τόμσεν και των λοιπών καλών παιδιών για να διαμορφώσει και τον προϋπολογισμό για την Άμυνα επί πολλά έτη. Το αποτέλεσμα, γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Όταν επρόκειτο για εξόφληση οιασδήποτε εξοπλιστικής δαπάνης σε γερμανική εταιρία, η τρόικα έδινε προτεραιότητα. Όταν ο Ελληνικός Στρατός, η Αεροπορία, το Ναυτικό αιτούνταν δαπάνες για βίδες, ελαστικά και ανταλλακτικά, καμία προτεραιότητα από την τρόικα. Η συντήρηση γινόταν με πατέντες και εκ των ενόντων. Παρέλκει να αναφέρουμε ποιες ήταν οι συνέπειες από την ελλιπή συντήρηση. Για τους μισθούς δεν το συζητάμε: Ο Α/ΓΕΕΘΑ ελάμβανε το 1/10 ενός «γκόλντεν μπόι». Ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας πει αν χάσαμε πιλότους και μαχητικά εξαιτίας της αναισθησίας της τρόικας. Ή αν φρεγάτες μας υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων εξαιτίας της. Η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεών μας στην εν εξελίξει κρίση με την Τουρκία δείχνει, άλλωστε, ότι οι άνθρωποι υπερέχουν των αριθμών.

Οι πιλότοι των μαχητικών που πέταξαν -αόρατοι από την τουρκική αεράμυνα- από την Αθήνα έως την Πάφο, οι κυβερνήτες των υποβρυχίων και των φρεγατών που εξευτέλισαν τους ομολόγους τους στο πεδίο, οι αξιωματικοί μας στον Εβρο που έστειλαν «πεσκέσι» στον Ερντογάν τους ανεπιθύμητους μουσαφιραίους, οι άνδρες του Λιμενικού, όλοι έδειξαν ότι οι περικοπές των μισθών τους και η ελλιπής συντήρηση του οπλισμού τους δεν επηρέασαν το ηθικό τους.

Έκαναν και κάνουν αυτό για το οποίο ορκίστηκαν. Η ένταξή τους στα Σώματα ήταν επιλογή ζωής, όχι απλού επαγγέλματος. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το βασικό ερώτημα: Χτυπάτε το καμπανάκι για τον «Αττίλα 3» τόσο δυνατά, κύριε Γεωργίου, γιατί νιώθετε τύψεις για τη μεταχείριση που είχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και επί των μνημονιακών ημερών σας; Αν ναι, έχει νόημα η παρέμβασή σας. Εάν όχι, δεν έχει νόημα. Απλώς προκαλείτε τον κόσμο. Και, βεβαίως, θίγετε το στράτευμα, το οποίο ξέρει άριστα τι του γίνεται. Δεν χρειάζεται να διαβάσει «Brussels Times».

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...