Μ. Κοττάκης: Γιατί ένα τμήμα του κατεστημένου μισεί τον Καραμανλή

 

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πηγή: newsbreak.gr

 

Τον Ιούνιο του 2007 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη (στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού για την Παρευξείνιο Συνεργασία) και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, o οποίος θα διήρχετο από την ελληνική επικράτεια και μέσω Ιταλίας θα κατέληγε σε τερματικό σταθμό στην Αυστρία.

Οι ΗΠΑ, θορυβημένες ήδη από την επιλογή της Γερμανίας να ζεσταίνεται με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream, πολέμησαν αυτή την πρωτοβουλία. Μετά την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2008 ξέσπασαν το «σκάνδαλο» του Βατοπαιδίου, τα Δεκεμβριανά κ.ά.

Τελικώς ο αγωγός ακυρώθηκε. Από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται στα WikiLeaks να διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ: «Είμαι ο άνθρωπός σας». Οι φόβοι της Δύσης ότι ο Πούτιν θα αποκτούσε αποφασιστικό ρόλο μέσω του αγωγού στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή διασκεδάστηκαν προσωρινά.

Γράφω «προσωρινά», διότι ο Πούτιν είναι ήδη στη Μέση Ανατολή και συζητούσε χθες με τον Ερντογάν, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Τραμπ πώς θα γίνει εκεχειρία στη… Λιβύη! Οι ΗΠΑ είναι σήμερα σε ανοιχτή γραμμή με την κατά Πάιατ «κακόβουλο επιρροή» και μαζί με την Τουρκία (που αγοράζει ατιμώρητα S400 – αυτοί δεν είναι κακόβουλος επιρροή!) έχουν αναχθεί, οι τρεις, σε χωροφύλακες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Γράφω «διασκεδάστηκαν προσωρινά» διότι προχθές οι Πούτιν και Ερντογάν μαζί με τους προέδρους της Σερβίας Βούτσιτς και της Βουλγαρίας Μπορίσοφ υπέγραψαν τη συμφωνία του αγωγού Turkish Stream (μετονομασία του South), o οποίος θα διέρχεται πλέον από την Τουρκία! Κοινώς -για να συννενούμαστε- οι Τούρκοι και τον αγωγό μάς πήραν, και με τους Ρώσους τα έφτιαξαν, και με τις ΗΠΑ μέλι γάλα. Αλλά το μείζον δεν είναι αυτό. Το μείζον είναι η σημασία του αγωγού, ο οποίος στον αρχικό του σχεδιασμό, με Καραμανλή, παρέκαμπτε την Τουρκία.

Μας την αποκαλύπτουν τη σημασία οι δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Οικονομικών Ενεργειών της Τουρκίας Γιουργκάν Κουμπάρογλου στο TRT HABER. Αντιγράφω: «Στο παρελθόν η Ρωσία προμήθευε με φυσικό αέριο την Ευρώπη και την Τουρκία μέσω Ουκρανίας ενώ σήμερα αυτό αντιστρέφεται με τον Turkish Stream. To σχέδιο θα επηρεάσει σημαντικά τόσο την Τουρκία και τα Βαλκάνια όσο και την Ευρώπη. Η Βουλγαρία θα λαμβάνει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και δεν θα χρησιμοποιεί τον αγωγό που προέρχεται από την Ουκρανία, καθώς ο αγωγός αυτός θα είναι πιο οικονομικός, οπότε θα έχει τη δυνατότητα διανομής φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά με χαμηλό κόστος. Οποιαδήποτε συμπλοκή στην περιοχή, όπως στη Συρία, στο Ιράν και στο Ιράκ, θα επηρεάσει άμεσα την Τουρκία, η οποία θα αποτελέσει πλέον ενεργειακό κόμβο. Σε αυτό το πλαίσιο ευελπιστώ ότι το φυσικό αέριο θα συμβάλει στην ειρήνη της περιοχής. Μέσω Τουρκίας θα μεταφέρεται στα Βαλκάνια ποσότητα φυσικού αερίου 25,75 δισ. κυβικών μέτρων».

Την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν υπέγραφε αυτή τη συμφωνία με τον Πούτιν και τους Βαλκάνιους γείτονές μας, ο υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους Χασάν Τατσόι δήλωνε ότι η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο και από το δυτικό φυσικό αέριο! Αντιγράφω (BRTK): «Πιθανολογείται ότι στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου υπάρχει απόθεμα 4 τετράκις εκατ. κυβικά μέτρα, γεγονός που καθιστά σημαντική τη θέση της χώρας μας. Πρέπει να συνεκμεταλλευθούμε από κοινού τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής».

Μετά ταύτα ας μην κλαίμε σήμερα πάνω από το χυμένο γάλα. Είναι σαφές και τι χάσαμε και τι επιλογές έχουμε και πού βρισκόμαστε. Ο αγωγός που προωθούσαν Πούτιν και Καραμανλής παρέκαμπε τον Βόσπορο και τα στενά των Δαρδανελίων, αύξανε εντυπωσιακά τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδος για την Ευρώπη και μείωνε δραματικά τη σημασία της Τουρκίας.

Η κίνηση Καραμανλή δεν ήταν ούτε αντιαμερικανική ούτε φιλορωσική. Ήταν αντιτουρκική. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο στρατηγικό μας πρόβλημα: η Τουρκία. Τι κατάφεραν οι πρόθυμοι της Δύσεως που με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου και άλλους πολιτικούς της Δεξιάς ακύρωσαν τον αγωγό; Της έδωσαν την ευκαιρία να προσεγγίσει τον αιώνιο εχθρό της Ρωσία, να κάνει συμφωνίες και να αγοράζει πυραύλους S-400, που στρέφονται εναντίον ημών, και, βεβαίως, να συνεταιριστεί με τους Βουλγάρους και τους Σέρβους που εξαρτώνται πλέον ενεργειακά και από αυτήν. Και θα μας συμπεριφέρονται αναλόγως.

Τι πετύχαμε επίσης; Να δώσουμε την ευκαιρία στον Ερντογάν να κάνει δουλειές ταυτόχρονα και με τους Ρώσους και με τους Αμερικανούς. Ατιμώρητα. Πετάξαμε, μην πω πουλήσαμε, ένα στρατηγικό πλεονέκτημα δεκαετιών, μη τυχόν στιγματιστούμε για επαφές με το ξανθό γένος τις οποίες κάνει σήμερα ο ίδιος ο Τραμπ! Έξοχα. Τι πετύχαμε, τέλος;

Καλούμαστε τώρα διά της συνεκμετάλλευσεως στο Αιγαίο να ενισχύσουμε και άλλο στρατηγικά -όχι μόνο στον Βορρά αλλά και στον Νότο- τους Τούρκους. Διότι είναι άλλο να μοιράζεται πλούτος στην ισχύ σου (μεγάλο ΑΕΠ και καταθέσεις 280 δισ. ευρώ στις τράπεζες) και άλλο να μοιράζεται πλούτος στην αδυναμία σου. Στην πρώτη περίπτωση ενισχύεσαι εσύ. Στη δεύτερη περίπτωση ενισχύεται ο άλλος.

Αυτός είναι και ο λόγος που ένα τμήμα του αθηναϊκού κατεστημένου μισεί τόσο τον Καραμανλή. Γιατί έχει μάθει μια ζωή να ενισχύει και να παίζει για τους άλλους, όχι για εμάς. Με τις υγείες μας.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...