Μ. Ιγνατίου: Ο Ερντογάν συνεχίζει να… βγάζει περιπαικτικά τη γλώσσα

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή: hellasjournal.com

 

Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, απέδειξε πολλές φορές ότι έχει για …πρόγευμα την Καγκελάριο Μέρκελ, τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ηγεσία του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από τη στιγμή που δεν τον τιμωρούν για τις παρανομίες του, γιατί να μην συνεχίσει να τους βγάζει περιπαικτικά τη γλώσσα; Και όχι μόνο δεν τον τιμωρούν, αλλά τον επιβραβεύουν με δισεκατομμύρια και υποσχέσεις ότι μέχρι και βίζα θα δώσουν στους Τούρκους πολίτες να αλωνίζουν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Τους δίνει υποσχέσεις, τους κοροϊδεύει, τον πιστεύουν και αυτός κάθεται με θέα τον …Βόσπορο και χασκογελά. Έχει φτάσει πλέον στον Καύκασο και ποια είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων και των Αμερικανών; Καλούν όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

  • Ξεκινά τους πολέμους ο πρόεδρος της Τουρκίας, αλλά οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον είναι οι Πόντιοι Πιλάτοι της εποχής μας. Δεν βλέπουν, δεν ακούν… Του λένε και μπράβο!

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια, διότι δεν πρόκειται για απόφαση του κατοχικού καθεστώτος, είναι τορπίλη στις προσπάθειες που γίνονται από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για να πέσουν οι τόνοι και να σημειωθεί αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

Η κατεχόμενη Αμμόχωστος δεν είχε εποικιστεί για 46 χρόνια από την Τουρκία, διότι ήταν, αν θέλετε, το «τυράκι», για να αποσπάσει στις συνομιλίες ότι ήθελε στις άλλες πτυχές του Κυπρικαού, κυρίως στη συνταγματική. Όλοι πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα παραχωρούσε την Αμμόχωστο για να πάρει όλα τα υπόλοιπα που απαιτούσε.

Η νέα κίνηση της κατοχικής δύναμης είναι ακραία και προκλητική στον υπερθετικό βαθμό. Στέλνει παντού το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι δική του. Και προκαλεί και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος μετά την τουρκική αυτή ενέργεια βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος: Να λάβει μέρος ή όχι στον ελληνοτουρκικό διάλογο;

  • Και το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Πως θα συμμετέχει στον όποιο διάλογο με τους Τούρκους όταν συντελείται αυτό το νέο έγκλημα της Άγκυρας -στην Αμμόχωστο αυτή τη φορά- και όταν το Μπαρμπαρός και τα τουρκικά πολεμικά παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ;
  • Διότι ο Ερντογάν θέλει να τον αναγκάσει να πάει σε συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες και όλες τις άλλες απαιτήσεις του, για να δείξει ότι ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείπει την Κύπρο.

Υπό τα παραπάνω νέα γεγονότα, που δείχνουν ότι οι προθέσεις της Τουρκίας είναι η παγίωση της κατοχής και η μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου, όλες οι προσπάθειες της κ. Μέρκελ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πέφτουν στο κενό. Καταρρέουν.

Επαναλαμβάνουμε και περιμένουμε απάντηση: Ποιος ηγέτης, είτε στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα, μπορεί να πάει σε διάλογο υπό εκβιασμό; Και ποιος πια, είτε στην Αθήνα, είτε στη Λευκωσία, στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον Ερντογάν ότι θα κρατήσει το λόγο του και θα τιμήσει τις συμφωνίες του;

Είναι ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις της Γερμανίας της Ε.Ε. και της Αμερικής, διότι με την πράξη αυτή ο Ερντογάν ισοπέδωσε τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει για την αποκλιμάκωση.

Η ανακοίνωσή του για την  Αμμόχωστο αποτελεί και μπάτσο στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τις οποίες πέταξε με μία κίνηση στα σκουπίδια γελοιοποιώντας την ενωμένη Ευρώπη, την οποία θα συνεχίσει να απειλεί και να εκβιάζει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εδέησε να αντιδράσει… Αλλά και αυτός Πόντιος Πιλάτος… Ζήτησε την αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών.

Αναφέρει σε ανακοίνωσή που εκδόθηκε από τον ΟΗΕ για το θέμα των Βαρωσίων: 

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί για την ανακοίνωση που έγινε σήμερα σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας / ακτογραμμής των Βαρωσίων. Υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας τονίζει την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών.

Ο κ. Γκουτέρες «καλεί όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να φέρει τα μέρη μαζί». Μάλιστα… Καλεί όλα τα μέρη και καλύπτει την κατοχική δύναμη…

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...