Μ. Ιγνατίου: Η αδικία που διορθώνουν οι Αμερικανοί. Έστω… μερικώς

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή: hellasjournal.com

 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να άρει μερικώς και προσωρινώς το αμερικανικό εμπάργκο όπλων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το εμπάργκο, που ήταν άδικο 100%, επιβλήθηκε στο νησί πριν από 33 χρόνια.

Τιμωρήθηκε έτσι η Κύπρος, η οποία ήταν το θύμα της τουρκικής εισβολής, και όχι η κατοχική δύναμη Τουρκία. Οι Αμερικανοί διορθώνουν, έστω και μερικώς, εκείνη την αδικία και είναι σημαντικό ότι γίνεται τώρα η μερική άρση, αυτή ειδικά τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα.

  • Πρόκειται για μία καλή εξέλιξη που έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, οι οποίες είναι θύματα της άνευ προηγουμένου επιθετικότητας της κατοχικής Τουρκίας. Από την πλευρά της αποστολής μηνυμάτων, η κίνηση για άρση του εμπάργκο ήρθε την κατάλληλη στιγμή αν και ο Ταγίπ Ερντογάν απέδειξε ότι δεν ακούει ούτε τον φίλο του τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και του ανακοίνωσε την απόφαση του Προέδρου Τραμπ. Μίλησαν για την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας, μίλησαν για την Αμμόχωστο και το Κυπριακό και την προκλητικά της κατοχικής δύναμης σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πομπέο είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι η άρση του εμπάργκο εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και της Κύπρου, την οποία θεωρεί εταίρο της Ουάσιγκτον.

Από πλευράς ουσίας, η κίνηση είναι θετική καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί πια να προμηθευτεί αμερικανικά όπλα, όχι όλων των ειδών ακόμα. Και επίσης, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες, πρέπει να δώσει έγκριση το Κογκρέσο, που λόγω των δεσμών της κυπριακής κοινότητας στις ΗΠΑ με βουλευτές και γερουσιαστές δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

  • Όμως, και δίνω ένα παράδειγμα, η Κύπρος δεν θα μπορεί να αγοράσει μαχητικά αεροπλάνα από τις ΗΠΑ. Ίσως αυτό αλλάξει στη συνέχεια, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε πολύ να σταματήσει την άρση του εμπάργκο και δεν τα κατάφερε. Η άρση του εμπάργκο επιτεύχθηκε μετά από προσπάθειες των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο και της ομογενειακής οργάνωσης HALC.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε ότι με την απόφαση για άρση του εμπάργκο εξυπηρετούνται τα κυπριακά και τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε αποκλιμάκωση, ζήτησε να σταματήσει η Τουρκία τις έρευνες στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε επιστροφή στο διάλογο, και ζήτησε να επιλύσουν τις διαφορές τους για τις θαλάσσιες ζώνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Πάλμερ και ο υφυπουργός για στρατιωτικές υποθέσεις Μάικ Μίλερ, σημείωσαν ότι η μερική άρση του εμπάργκο θα ισχύει για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης, και θα αφορά «μη φονικά» (non lethal) συστήματα.

Οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν κατηγορηματικοί ότι η προσέγγιση στο θέμα αυτό θα είναι βήμα με βήμα, και δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίστηκε ότι δεν έχει σχέση και με τις κινήσεις της Ρωσίας αναφορικά με την Κύπρο.

  • Ο κ. Πάλμερ είπε ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Η σχέση είναι εξαιρετική, τόνισε. Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να τονίσει ότι η Αμερική δεν αλλάζει θέση για τη λύση του Κυπριακού, και συνεχίζει να υποστηρίζει τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, η οποία βεβαίως εξυπηρετεί απόλυτα την Τουρκία.

Η μερική άρση του εμπάργκο είναι μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις που θα βοηθήσουν στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και στη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού. Έχει υποχρέωση και καθήκον.

Best Of

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Μανώλης Κοττάκης: Το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ακουσα προχθές το βράδυ στο...

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Αδαμαντία Λιόλιου στο πολεμικό μέτωπο του Ισραήλ για το Open

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η καλοκουρδισμένη ενημερωτική μηχανή του Open, υπό...

Ο Τραμπ σχεδιάζει (ήδη) τη νέα ομάδα-κρούσης στο Οβάλ Γραφείο

Του Κυριάκου Βελισσάριου Οι εκλογές απέχουν πολύ ακόμη, κάθε άλλο...

Η Μελάνια αναλαμβάνει (και πάλι) να… σκουπίσει τη σκόνη από το προφίλ του Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Στην πιθανότατα περισσότερο κρίσιμη καμπή της προεκλογικής...

Ο Κένεντι άρχισε να ροκανίζει (και) τον Τραμπ

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ...

Ο ΣΕΒ “γυρίζει σελίδα”, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο σε θέση… οδηγού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μετά την απόφαση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου να...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Αδαμαντία Λιόλιου στο πολεμικό μέτωπο του Ισραήλ για το Open

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η καλοκουρδισμένη ενημερωτική μηχανή του Open, υπό την ευθύνη του πολύπειρου Χρήστου Παναγιωτόπουλου, δίνει... ρέστα και στην κάλυψη της πολεμικής ανάφλεξης στη...

Ο Τραμπ σχεδιάζει (ήδη) τη νέα ομάδα-κρούσης στο Οβάλ Γραφείο

Του Κυριάκου Βελισσάριου Οι εκλογές απέχουν πολύ ακόμη, κάθε άλλο παρά έχουν κριθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο δείχνει να... βιάζεται. Επτά μήνες πριν τις κάλπες των...

Η Μελάνια αναλαμβάνει (και πάλι) να… σκουπίσει τη σκόνη από το προφίλ του Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Στην πιθανότατα περισσότερο κρίσιμη καμπή της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ πυκνώνει τις εμφανίσεις και τις...