Μητσοτάκης: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω με δωράκια της τελευταίας στιγμής


 
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα
 
Φίλες και φίλοι, ευχαριστώ γι’ αυτή την εντυπωσιακή υποδοχή. Ευχαριστώ για τη βροντερή σας παρουσία. Όταν μιλάει η Πάτρα, το μήνυμά της αντηχεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ας έρθουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να δουν τι σημαίνει μεγάλη συγκέντρωση. Ένα μεγάλο χειροκρότημα για την καταπληκτική μας νεολαία. Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Με τη δική σας βοήθεια και τη βοήθεια του Θεού θα έχω την τιμή να ηγηθώ αυτής της χώρας.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Έλεγα, ότι μακάρι να μπορούσαν σήμερα οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να έρθουν να δουν τι σημαίνει πραγματικά μια μεγάλη συγκέντρωση. Θα ήταν καλοδεχούμενοι διότι εμείς δεν είμαστε ούτε με τους πολλούς, ούτε με τους λίγους. Είμαστε με όλους τους Έλληνες. Και η δουλειά μας, η δουλειά μου προσωπικά, είναι να ενώσω την Ελλάδα σε μια πορεία προς ένα πιο φωτεινό μέλλον. Το μέλλον που μας αξίζει, το μέλλον που μας αναλογεί. Εδώ μου φαίνεται ότι ταιριάζει το αθλητικό σύνθημα: «Δεν περιγράφω άλλο».
 
Φίλες και φίλοι,
 
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη σας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Σημαίνει πολλά για μένα αυτή η μεγαλειώδης συγκέντρωση εδώ στην Πάτρα η οποία στέλνει σήμερα το δικό της μήνυμα. Ένα μήνυμα που ενώνεται με το μήνυμα που φτάνει από κάθε άκρη της Πατρίδας μας.  Οι Έλληνες σήμερα λένε με μια φωνή: «Ως εδώ με το ψέμα και την ανικανότητα». Και στις 26 Μαΐου φέρνουν τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Κάνουμε το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
 
Μετά το Αιγαίο και το Ιόνιο, μετά τη Στερεά και την Ήπειρο, έρχομαι σήμερα να  σας μιλήσω μετά από μια καταπληκτική συγκέντρωση που κάναμε χθες στον τόπο μου, στα Χανιά.  Είχα διασχίσει πριν, ολόκληρη την υπόλοιπη Πελοπόννησο, όλη την Μακεδονία, όλη τη Θράκη. Αύριο και μεθαύριο θα βρεθώ ξανά στις γειτονιές της Αθήνας. Και αμέσως μετά, ξεκινώ για τη Μακεδονία μας. Μέχρι την Κυριακή, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες θα είμαι, θα είμαστε, δίπλα στους πολίτες. Μιλώντας όμως -διότι αυτό αξίζετε και τίποτα λιγότερο- πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Διότι την αλήθεια αξίζετε μετά από τέσσερα χρόνια ψέματα και εξαπάτησης. Είμαι εδώ να σας μιλήσω για το σχέδιό μου για μια φωτεινή Ελλάδα. Χαμηλότεροι φόροι, περισσότερες επενδύσεις, καλύτερες δουλειές, ασφάλεια για όλους.   Είμαι εδώ για να σας ζητήσω να μετατρέψουμε τη βουβή οργή μιας πληγωμένης και απογοητευμένης κοινωνίας σε θετική ψήφο στη μεγάλη μας Παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία.
 
Φίλες και φίλοι, αγαπητέ Νεκτάριε, αγαπητέ Νίκο, το είπες καλά: Σε έξι μέρες έχουμε εκλογές. Και αυτή η αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας είναι -το ξέρετε και εσείς- εξαιρετικά κρίσιμη. Το βάρος της είναι πολύ μεγαλύτερο από το βάρος που έχουν συνήθως οι ευρωεκλογές. Γιατί, για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 4 χρόνια, θα μιλήσουν  οι ίδιοι οι Έλληνες. Και θα πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους. Και θα απαντήσουν σε όλα όσα έζησαν. Σε όλα όσα ζήσατε: Στα πολλά ψέματα. Στους αβάσταχτους φόρους. Στο θλιβερό διχασμό, στον οποίο και σήμερα κάποιοι επενδύουν. Θα απαντήσουν, όμως, και στην εθνική ταπείνωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γιατί, σε αυτές τις εκλογές, ψηφίζουμε και για τη Μακεδονία μας.
 
Στις 26 Μαΐου δεν εκλέγουμε μόνο ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους. Εδώ οι επιλογές είναι πολύ ξεκάθαρες. Θέλω να κάνουμε το τρία στα τρία. Νεκτάριε, θέλω να είσαι ο επόμενος Περιφερειάρχης. Νίκο, θέλω να είσαι  ο επόμενος Δήμαρχος Πάτρας. Αυτή η κάλπη, όμως, δεν επιτρέπει ίσες αποστάσεις. Αλλά δεν επιτρέπει και πειράματα με κόμματα μιας χρήσης. Εδώ τα διλήμματα στα οποία θα κληθείτε να απαντήσετε και ειδικά εσείς η νεολαία μας, είναι ξεκάθαρα: Επιλέγουμε την αλήθεια ή το ψέμα; Επιλέγουμε την προκοπή ή την καθήλωση; Επιλέγουμε την ενότητα ή τον διχασμό; Θέλουμε σιγουριά και ασφάλεια ή ανασφάλεια; Θέλουμε εθνική υπερηφάνεια ή ταπείνωση; Θέλουμε αξιοπρέπεια ή πολιτική χυδαιότητα. Με άλλα λόγια θέλουμε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή ή θέλουμε τέλμα και στασιμότητα;
 
Στις 26 Μαΐου, όλες και όλοι ψηφίζουμε, τελικά, για την Ελλάδα την οποία θέλουμε. Γι’ αυτό και θέλω να σας ζητήσω να μας βοηθήσετε όλους να περάσουμε το μήνυμα ότι σε αυτή την κάλπη δεν έχει θέση καμία χαλαρή ψήφος. Σε αυτή την κάλπη δεν έχει θέση και ψήφος που θα πάει σε κόμματα που δεν θα έχουν ρόλο την επόμενη μέρα. Η επιλογή, λοιπόν, για όλους μας είναι ξεκάθαρη: Ή με τη Νέα Δημοκρατία ή με την κυβέρνηση της αποτυχίας. Η Πάτρα σήμερα μίλησε. Είναι με τη Νέα Δημοκρατία. Η Δυτική Ελλάδα μίλησε. Είναι με τη Νέα Δημοκρατία. Όλη η Ελλάδα έχει μιλήσει. Είναι με τη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε με όλους τους Έλληνες ή με εκείνους που πρόδωσαν τις ελπίδες των Ελλήνων. Αποφασίζουμε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, την επόμενη Κυριακή και με τη λογική, αλλά αποφασίζουμε και με καρδιά.  Και στηρίζουμε τη μεγάλη μας παράταξη, την ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία. Και βλέπω εδώ μπροστά μου ένα καλειδοσκόπιο προσώπων, παλιά στελέχη που έδωσαν αγώνες για την Παράταξή μας, αλλά και νέους πολίτες που θέλουν να γίνουν πολιτικοί και αξίζουν και αυτοί την ψήφο σας. Αυτή είναι η ενωμένη και ανανεωμένη  Νέα Δημοκρατία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι μόνο στην ΟΝΝΕΔ, αλλά και στη ΔΑΠ μας, που πάντα πρωταγωνιστεί στους αγώνες για καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Οι πολίτες  δεν ξεχνούν και δεν  παρασύρονται από φτηνά κόλπα και από προπαγάνδα της τελευταίας στιγμής. Είναι οπλισμένοι με τη δική τους βιωματική εμπειρία. Οι πολίτες έχουν πάθει και έχουν μάθει. Και ξέρουν ποιοι είναι οι δύο κόσμοι που έχουν μπροστά τους: Το βάλτωμα στο χθες ή το δυναμικό άλμα στο αύριο. Σας κοιτάζω στα μάτια και σας λέω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, με όλη τη δύναμη της φωνής μου. Μπορούμε να αλλάξουμε την Πατρίδα μας! Μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα! Μπορούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή όλων των Ελλήνων. Σας έχω μιλήσει πολλές φορές για το δικό μου σχέδιο για μια Ελλάδα ευημερούσα. Στην οποία ο εθνικός πλούτος θα αυξάνεται για όλους και όχι μόνο για κάποιους. Σας έχω μιλήσει για το σχέδιό μου για μια Ελλάδα, όπου οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις θα αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ό,τι αυξάνεται ο εθνικός πλούτος.  Διότι μόνον έτσι φίλες και φίλοι θα ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της μιζέριας. Μιας μιζέριας η οποία δυστυχώς μοιράζεται, κάθε τόσο, σε ταπεινωτικά επιδόματα φτώχειας και εξαγοράς ψήφων.
 
Το δικό μου σχέδιο είναι ένα σχέδιο με πολλές καλύτερες και καλοπληρωμένες δουλειές για να μην φεύγουν τα νέα παιδιά στο εξωτερικό. Μια Ελλάδα με λιγότερους φόρους, λιγότερες εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για νέες, καλοπληρωμένες δουλειές. Δουλειές, δουλειές. Που θα προκύψουν μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Φίλες και φίλοι δεν θέλω το κράτος να είναι συνέταιρος στην επιχείρησή σας, δεν θέλω το κράτος να είναι συνέταιρος του μικρομεσαίου επαγγελματία, του ελεύθερου επαγγελματία. Θέλω ο κόπος σας να αμείβεται, να φορολογείστε δίκαια, αλλά να έχετε πραγματικό κίνητρο για δημιουργική εργασία.  Σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστώ ακούραστα ώστε να σαρώσω όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν σήμερα τις επενδύσεις στη χώρα μας.
 
Θα εργαστώ ακούραστα για μια Παιδεία που θα προσφέρει σε αυτά τα νέα παιδιά τα εφόδια ώστε να βρίσκουν δουλειά και να χτίζουν μόνα τους τη ζωή τους. Να μην είναι τα πτυχία σας απλά μια κορνίζα στον τοίχο, αλλά να έχουν πραγματική αξία στην αγορά εργασίας.  Πιστεύω στην καλή  δημόσια παιδεία. Kαι στα νέα παιδιά λέω ότι θα υπάρχει ένα δημόσιο πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφέρεια της χώρας μας. Θα προσλάβουμε νέους εκπαιδευτικούς, θα προσλάβουμε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες για να στηρίξουμε το ΕΣΥ, γιατί πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα σε ποιοτική δημόσια υγεία.  Τα νοσοκομεία θα στελεχωθούν αμέσως με νέο νοσηλευτικό προσωπικό. Το γνωρίζετε και εδώ στην Πάτρα πόσο έντονο είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού.
 
Αλλά το δικό μου σχέδιο είναι και ένα σχέδιο για ασφάλεια παντού και για όλους. Οι κουκουλοφόροι θα φύγουν από τα πανεπιστήμια, θα εξοβελιστούν μια και καλή. Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί, και τα πανεπιστήμια θα επιστρέψουν στους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές, εκεί που πραγματικά ανήκουν.   Κι οι γειτονιές θα ελευθερωθούν από το έγκλημα.  Μαζί με τις προσλήψεις σε Υγεία και σε Παιδεία, θα προσλάβουμε και 1.500 νέους  αστυνομικούς, ώστε να αισθάνονται όλες και όλοι ασφαλείς στις γειτονιές σας.
 
Το βράδυ της 26ης Μαΐου δεν θα αμφιβάλλει κανείς για το ότι έχει συντελεστεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Διότι το ποτάμι δεν γυρνά πια πίσω και οι πολίτες δεν εξαγοράζονται με δωράκια της τελευταίας στιγμής.  Φίλες και φίλοι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να βαφτίσει ένα επίδομα της τελευταίας στιγμής ως «13η σύνταξη». Βλέπω ανάμεσά μας πολλούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα πήγαν στα ΑΤΜ και θα διαπίστωσαν ότι μόνο 13η σύνταξη δεν ήταν αυτό το οποίο πήραν: ένα κουτσουρεμένο επίδομα, καλοδεχούμενο, αλλά όχι 13η σύνταξη! Κι όπως μου είπε κι ένας φίλος συνταξιούχος στη Λάρισα, καθώς περπατούσα, -ακούστε το αυτό έχει ενδιαφέρον- μου λέει: δεν πρέπει να πω ευχαριστώ στον Τσίπρα  για αυτό το επίδομα, σε εσένα πρέπει να πω ευχαριστώ, διότι ο Τσίπρας βλέπει πόσο μπροστά είσαι στις εκλογές και τα δίνει, μήπως και μειώσει τη διαφορά. Αν δεν ήταν έτσι δεν θα παίρναμε τίποτα.  Απευθύνομαι ειδικά στους συνταξιούχους, γιατί έχετε αξιοπρέπεια, δεν εξαγοράζεστε με ένα δώρο της τελευταίας στιγμής. Δώστε του  την απάντηση στην κάλπη την Κυριακή. Και στείλτε το μήνυμα ότι η χώρα είναι έτοιμη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.
Ελάτε όλοι μαζί να μιλήσουμε αυτές τις τελευταίες ημέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές για το σχέδιο μας για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, για το πως θα μειώσουμε τη φορολογία για όλους. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 30% για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Ο φόρος στις επιχειρήσεις -όχι μόνο στις μεγάλες, αλλά σε όλες και κυρίως στις μικρές γιατί αυτές είναι οι πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας- θα πέσει από το 28% στο 20%, για να μπορούν οι επιχειρηματίες να επενδύουν τα κέρδη πίσω στη δουλειά τους. Και, βέβαια, όσο τονίζουμε την ανάγκη να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα άλλο τόσο επιμένουμε ότι καμία επιχείρηση δεν είναι καλή επιχείρηση εάν δεν δίνει καλούς μισθούς στους εργαζόμενους. Η επιχειρηματική επιτυχία πρέπει να συνδέεται με την ευημερία των εργαζομένων που δουλεύουν στην επιχείρηση. Αυτή είναι η υποχρέωση την οποία αναλαμβάνουν οι επιχειρηματίες απέναντι στους εργαζόμενους. Και εσείς εδώ στην Πάτρα, στη Δυτική Ελλάδα, θα είστε οι πρώτοι ωφελημένοι από αυτή την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας γιατί -πράγματι, το είπε σωστά ο Νεκτάριος- είστε μια περιφέρεια με τόσο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από την Ολυμπία και τον πλούσιο πολιτισμό της; Από την πόλη της Πάτρας, τη φυσική πύλη εισόδου προς τη Δυτική Ελλάδα; Από τις ομορφιές της Αιτωλοακαρνανίας; Όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι συμπυκνωμένα εδώ, στη Δυτική Ελλάδα. Έχετε κάθε λόγο να είστε περήφανοι για τον τόπο σας.  Και εσείς αξίζετε καλύτερα.
 
Όλοι μαζί, την 26η Μαΐου να κάνουμε το πρώτο βήμα, Νεκτάριε, για να εκλεγείς Περιφερειάρχης. Γιατί  θέλω, ως επόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον με εμπιστευτείτε, να μπορώ να δουλέψω με έναν Περιφερειάρχη ο οποίος ασπάζεται το δικό μας όραμα. Και ναι αγαπητέ Νίκο να κάνουμε το πρώτο βήμα για να κερδίσουμε και τον Δήμο της Πάτρας. Αν κρίνω από τα πόσα αυτοκόλλητα είδα με το όνομα σου στη συγκέντρωση η επιτυχία είναι δεδομένη. Η Πάτρα, η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα αξίζουν  καλύτερα. Μπορούν καλύτερα, το χρωστάτε εξάλλου στη μεγάλη πολιτική παράδοση αυτού του τόπου. Διότι ο τόπος αυτός έχει μια σπουδαία πολιτική παράδοση. Και αν μη τι άλλο παρά τις διαφορές μας με κάποιους πολιτικούς αντιπάλους του χθες, υπήρχε πάντα ένας κώδικας ποιότητας και ευπρέπειας που διέκρινε τους πολιτικούς οι οποίοι γεννήθηκαν εδώ στη γη της Αχαϊας. Το χρωστάμε όμως και στον Κωστή Παλαμά ο οποίος γεννήθηκε εδώ. «Το μεγαλείο δεν μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα…», έγραφε ο ποιητής. Ας τον ακούσουμε, λοιπόν, και ας κάνουμε πράξη το δικό μας μεγαλείο, αυτό το μεγαλείο το οποίο ο καθένας από εμάς κρύβει μέσα του.
 
Σε λίγο, λοιπόν, σε 6 ημέρες, τα ψέματα τελειώνουν, τελειώνουν και τα μεγάλα λόγια. Ο λαός μας λέει ότι «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια». Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση το έκανε πράξη και το αισθανθήκατε όλες και όλοι στις τσέπες σας.  Ό,τι κάνουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μοιάζουν με κακές απομιμήσεις του παρελθόντος. Και δεν  μπορώ να μην σχολιάσω την -δεν θέλω να την χαρακτηρίσω- την αποτυχημένη απόπειρα του πολιτικού μου αντιπάλου να αντιγράψει κακέκτυπα τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλλον για μια ειρωνεία της ιστορίας μοιάζει γιατί η ιστορία ενίοτε επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
 
Κάποιοι και σήμερα ακόμα, λίγο παρά πέρα, στο Αγρίνιο -σε μια συγκέντρωση που είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο βλέπουμε εδώ- θα ξαναπούν με τα δικά τους λόγια -όχι ακριβώς έτσι όπως το λέω, αλλά αυτό θα εννοήσουν- «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», «με τους πολλούς, με τους λίγους». Λες και κάποιοι θέλουν να χωρίσουν την Ελλάδα στα δύο. Λες και κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι ο τόπος πλήρωσε πολύ ακριβά τον εθνικό διχασμό. Εδώ, λοιπόν, από την Πάτρα, από την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: Εμείς δεν είμαστε εδώ για να τελειώσουμε κανέναν. Είμαστε εδώ για να αρχίσουμε, με όλες και με όλους, το χτίσιμο μιας νέας Ελλάδας. Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και οι προκλήσεις των καιρών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε -σε όλα τα μέτωπα- είναι πολύ μεγάλες. Στις 26 ψηφίζουμε, στις 27 σελίδα γυρίζουμε.
 
Αυτήν την καινούργια σελίδα της ιστορίας θα την γράψουμε όλοι μαζί. Αλλά, πρώτα από όλα θα τη γράψουν  οι νέοι της Πατρίδας μας. Εσείς θα είστε στις κάλπες της Κυριακής. Αλλά η μεγάλη πρόκληση είναι να πείσετε και τους φίλους σας, αυτούς οι οποίοι μπορεί σήμερα να αισθάνονται, ενδεχομένως -και δικαιολογημένα- μια καχυποψία απέναντι στην πολιτική. Να τους πείσετε καταρχάς να ‘ρθουν να ψηφίσουν και να τους πείτε μια κουβέντα. Η ιστορία γράφεται μόνο από αυτούς που συμμετέχουν. Δεν γράφεται ποτέ από αυτούς που απέχουν. Και μια περήφανη Πατρίδα πρέπει να έχει τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό και θέλω τη νεολαία δίπλα μου. Λέω επίσης στη νέα γενιά  να μην μπλέκει ποτέ τον ανέξοδο και στείρο εθνικισμό με τον γνήσιο πατριωτισμό. Πατριώτης είναι όποιος αγαπά την Πατρίδα του και όποιος βλέπει το συλλογικό καλό, πάνω και από το δικό του ατομικό καλό.  Και αυτός ο πατριωτισμός, αυτή η γνήσια πατριωτική φωνή, μπορεί να εκφραστεί σήμερα μόνο από τη μεγάλη πατριωτική Παράταξη και αυτή δεν είναι άλλη από τη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια, τη Νέα Δημοκρατία.
 
Θέλω δίπλα μου, όμως, σε αυτόν τον αγώνα και παλιούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αναφέρομαι σε αυτούς οι οποίοι δεν έφυγαν ποτέ από την Παράταξη.  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί εσείς κρατήσατε την Παράταξη όρθια. Υψώστε ψηλά τις σημαίες της Νέας Δημοκρατίας, γιατί η Νέα Δημοκρατία είστε εσείς. Αναφερομαι σε φίλους μας οι οποιοι μας ψήφισαν  κάποια στιγμή στο παρελθόν. Θυμάμαι όταν μπήκα στην πολιτική το 2004, στη μεγάλη εκλογική επικράτηση του Κώστα Καραμανλή, μας είχαν ψηφίσει τότε -εσείς οι μικρότεροι δεν τα θυμάστε πολύ καλά- 3,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς κάποια στιγμή στην πορεία μας εγκατέλειψαν. Στεναχωρήθηκαν, πικράθηκαν, αναζήτησαν άλλες πολιτικές επιλογές. Σήμερα σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω: Ήρθε η ώρα γυρίσετε σπίτι σας. Η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα το σπίτι σας. Τώρα σας χρειαζόμαστε στη μεγάλη μάχη. Γιατί και εμείς κρατάμε ζωντανές τις αξίες του ιδρυτή μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον πυρσό, την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη, την έμφαση στη μετριοπάθεια. Την αντίθεσή μας στον λαϊκισμό, αλλά ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα να ανανεωνόμαστε.  Δείτε το ευρωψηφοδέλτιό μας. Συνδυάζει παλιούς έμπειρους πολιτικούς με νέα πρόσωπα που αξίζουν  να γίνουν πολιτικοί. Διότι αυτή είναι η σημερινή Νέα Δημοκρατία. Και όπως ανανεώσαμε το κόμμα, με ιδέες, με πρόσωπα, με νοοτροπίες, έτσι θα ανανεώσουμε και την Ελλάδα, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.
 
Θέλω, όμως, εδώ -και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί το κάνω από την Πάτρα- να απευθυνθώ και σε φίλους που στηρίζουν σήμερα άλλα κόμματα. Που στη πορεία όμως βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι, απέναντι στον λαϊκισμό.  Δεν μπορεί και αυτοί να μη  νιώθουν ότι η αντίδραση στο ψέμα και στην ανικανότητα πρέπει να είναι κοινή. Και η απάντηση της προόδου μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν εκφραστεί ενιαία. Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους χιλιάδες φίλους που στο παρελθόν υπήρξαν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αφήνουμε πίσω τις διαφορές. Δεν έχουν σήμερα νόημα. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην  αλήθεια και το ψέμα. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον πατριωτισμό και τις συνεχείς υποχωρήσεις. Ελάτε μαζί μας, μη συστρατευτείτε κατ’ ανάγκη, συμπορευτείτε όμως μαζί μας, για να κάνουμε πράξη τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Απευθύνομαι, ναι -και είμαι σίγουρος ότι θα βρίσκονται ανάμεσά μας αρκετοί- και σε αυτούς που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες εκλογές. Σας θέλω μαζί στην προσπάθεια η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα. Καταλαβαίνω γιατί κάποιοι μπορεί να σαγηνεύτηκαν  και να εξαπατήθηκαν από τα ψέματα και τον λαϊκισμό.  Πιστεύω, όμως, φίλες και φίλοι, και το πιστεύω βαθιά, ειλικρινά, ότι πια είμαστε όλοι πιο ώριμοι. Ότι μάθαμε, ότι ξέρουμε, ότι απέναντι στον λαϊκισμό υπάρχει μόνο η αλήθεια, υπάρχει σοβαρότητα και όπως είπες Νεκτάριε, υπάρχει η σκληρή δουλεια. Δεν υπάρχει υποκατάστατο γι’ αυτό. Αυτά τα πρεσβεύουμε μόνο εμείς, μόνο η ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία.
 
Ο σκοπός μου φίλες και φίλοι, δεν είναι  να διαδεχθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση. Θέλω πραγματικά να γίνουμε μια άλλη κυβέρνηση, από αυτές που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Γιατί η αναγέννηση της Ελλάδας είναι μια υπόθεση όλων. Είναι μια υπόθεση όσων σήμερα λαχταρούν αλήθεια, ευημερία, ενότητα. Για όσους λαχταρούν εθνική υπερηφάνεια. Για όσους δεν ντρέπονται να υψώνουν ψηλά τις Ελληνικές σημαίες, τις γαλανόλευκες σημαίες. Τις σημαίες που έχουν το χρώμα της μεγάλης μας Παράταξης. Σας καλώ λοιπόν και από εδώ, από την Πάτρα, από αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση: Μην δείξετε κανέναν εφησυχασμό, μέχρι την Κυριακή.
 
Δεν χρειάζεται καμία δημοσκόπηση για να διαπιστώσετε το ρεύμα το οποίο υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Αλλά το μήνυμα πρέπει να φτάσει παντού. Σε κάθε σπίτι, ο καθένας από εσάς να σκεφτεί, να αναλογιστεί και να εντοπίσει έναν ή μια αναποφάσιστη ψηφοφόρο -όλοι σας γνωρίζετε από κάποιον- και να τους πείσουμε να κάνουν το μεγάλο βήμα, να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε σε όλα, αλλά συμφωνούμε στα μεγάλα, συμφωνούμε στα ουσιαστικά. Κανείς δεν πρέπει να μείνει στο σπίτι. Θέλω το βράδυ της 26ης Μαΐου να υπάρχει ένα καθαρό και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα το οποίο θα λέει ότι η μεγάλη πολιτική αλλαγή έρχεται. Και μπορούμε να τη φέρουμε μαζί. Όλοι λοιπόν μαζί στον αγώνα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Ψηλά τις σημαίες, ψηλά τις σημαίες της Νέας Δημοκρατίας. Η αλλαγή θα έρθει μόνο με ψήφο στη Νέα Δημοκρατία. Και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι νίκη όλων των Ελλήνων. Πάμε μαζί να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ, ειδικά τη νεολαία μας, τις Δαπιτισσες και του Δαπίτες. Ευχαριστώ, όλες και όλους  που κάνετε αυτή τη συγκέντρωση στην Πάτρα τόσο σπουδαία. Να είστε καλά, καλή δύναμη και καλό αγώνα.
 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...