Μητσοτάκης: Θα διευκολύνουμε τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει περισσότερο στην πατρίδα μας


 
Μιλάμε πολύ για επενδύσεις αλλά επενδύσεις είναι οι άνθρωποι και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν». Αυτό τόνισε σε συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Χαλκίδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη πως «θέλουμε να πηγαίνουν καλά οι επιχειρήσεις για να μπορούν να στηρίζουν τους εργαζομένους». Ενώ επανέλαβε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αποκομίζουν και αυτοί οφέλη από την καλή πορεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. «Βάλατε πλάτη στα χρόνια της κρίσης, πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και οφείλει η επιχείρηση, όταν τα πράγματα πάνε καλά, ένα κομμάτι του κέρδους να πηγαίνει στους εργαζομένους», είπε χαρακτηριστικά. Στο «αίτημα» ενός εργαζομένου να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου «τιμωρεί αυτούς που έχουν κολλήσει πολλά ένσημα» και επανέλαβε τη δέσμευση του για ένα ριζικά διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα βάζει εμπόδια στην εργασία με παράλογα υψηλές εισφορές και θα διασφαλίζει εργαζόμενους και συνταξιούχους. Πρόσθεσε, δε, πως δυστυχώς σήμερα «ένα κομμάτι της σύνταξης πηγαίνει στο άνεργο παιδί και το άνεργο εγγόνι, διότι έχει γίνει η σύνταξη ένα οικογενειακό επίδομα. Πρώτο μέλημα είναι να βρουν δουλειά τα παιδιά των συνταξιούχων».
Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:
«Θέλω να σας πω ότι χαίρομαι πολύ που σας επισκέπτομαι σήμερα εδώ. Βρίσκομαι για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι για να τονίσω τη σημασία την οποία αποδίδω στον κλάδο της ναυτοεπισκευής. Είστε μια υγιής επιχείρηση η οποία κατάφερε και επιβίωσε και μεγάλωσε στα χρόνια της κρίσης. Αναδεικνύουμε μέσα από την παρουσία μας στην επιχείρησή σας τις σημαντικές προοπτικές που έχει ο κλάδος συνολικά. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να είναι χώρα πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια ναυτιλία και να μην είναι πρωταγωνίστρια και στη ναυτικοεπισκευαστική δραστηριότητα. Εδώ το έχετε πετύχει σε μεγάλο βαθμό και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα μελλοντικά σας σχέδια.
Το δεύτερο που θέλω να αναδείξω, με την παρουσία μου εδώ, είναι τις πολύ καλές σχέσεις μας με τον κόσμο της εργασίας, με τους εργαζόμενους. Αποδεικνύεται και εδώ, για άλλη μια φορά, ότι όταν ευημερεί μια επιχείρηση, ευημερεί διότι έχει ικανοποιημένους εργαζόμενους, οι οποίοι αισθάνονται συμμέτοχοι στη συλλογική προσπάθεια. Και νομίζω ότι αυτό το παράδειγμα καλών εργασιακών σχέσεων, όπου και οι εργαζόμενοι αισθάνονται συμμέτοχοι στη συνολική προσπάθεια και αισθάνονται και οι ίδιοι ότι έχουν ένα όφελος από την επιτυχία της επιχείρησης, είναι ένα πρότυπο, το οποίο θέλουμε και εμείς να αναδείξουμε. Ως προς το μέλλον τώρα: αναγνωρίζω απόλυτα αυτό το οποίο είπατε, ότι δεν θα επενδύσει καμία επιχείρηση σημαντικά κεφάλαια εάν δεν υπάρχει αδειοδοτική και ρυθμιστική σταθερότητα.
Γι’ αυτό και πιστεύουμε επί της αρχής ότι πρέπει να επιταχύνονται οι διαδικασίες ανανέωσης άδειας λειτουργίας, να γίνονται πολύ πιο απλές και να είναι και επαρκώς μακροχρόνιες, έτσι ώστε η επιχείρηση να γνωρίζει ότι τα σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να επενδύσει, π.χ. αποκτώντας μια καινούργια δεξαμενή, θα αποσβεστούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Όχι μόνο αυτό όμως: θέλουμε να δώσουμε και σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, ώστε να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την επέκτασή σας, η οποία προφανώς και θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, δηλαδή ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Υγιείς, όμως, επιχειρήσεις σήμερα, έχουν τη δυνατότητα πια να μπορούν να κάνουν τέτοιες επενδύσεις υπό την προϋπόθεση πάντα ότι υπάρχει προοπτική στην αγορά, που νομίζω ότι εν προκειμένω υπάρχει, και ρυθμιστική και αδειοδοτική σταθερότητα. Κάτι το οποίο αφορά προφανώς και την Περιφέρεια αλλά και το κεντρικό Κράτος.
Εμείς θέλουμε επενδύσεις στη χώρα. Δεν το έχουμε κρύψει και νομίζω ότι είμαστε και το κόμμα το οποίο γνωρίζει πολύ καλά πως θα διευκολύνει τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει περισσότερο στην πατρίδα μας. Περισσότερες επενδύσεις σημαίνουν τελικά περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς. Διότι και οι μισθοί προφανώς είναι σε άμεση συνάρτηση με την ευημερία της επιχείρησης. Μια επιχείρηση η οποία φυτοζωεί, δεν έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους εργαζόμενους. Μια επιχείρηση η οποία πηγαίνει καλά, θα στηρίξει τους εργαζόμενους και θα επιστρέψει ένα μέρισμα της επιτυχίας πίσω σε αυτούς».   

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...