Μητσοτάκης: Η ανατολή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα

«Μια νέα εποχή ανατέλλει επιτέλους για την Ελλάδα ύστερα από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία» τόνισε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Σαγκάη. Παρουσία εκατοντάδων Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «μια νέα εποχή αισιοδοξίας μάς επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει το μέλλον με ένα ανανεωμένο αίσθημα αυτοπεποίθησης».

 

«Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να γραφτεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε: «Η κυβέρνησή μου εκλέχθηκε τον Ιούλιο με απόλυτη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή να επαναφέρει τη χώρα στην ανάπτυξη».

 

«Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσετε στην Ελλάδα», πρόσθεσε. «Ο στόχος μας είναι σαφής: Να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας προκειμένου να προσελκύσουμε σημαντικές ξένες άμεσες επενδύσεις», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα αρνητικά επιτόκια δανεισμού που είχε η Ελλάδα πριν από μερικές ημέρες, κάτι που – όπως υπογράμμισε – ήταν αδιανόητο μέχρι πριν από ένα χρόνο.

 

«Οι αγορές έχουν ανταποκριθεί θετικά στο μήνυμά μας, έχουμε ξεκλειδώσει μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει σημαντικές περικοπές φόρων και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, οι τιμές στην αγορά ακινήτων αναμένεται να αυξάνονται κατά πάνω από 10% σε ετήσια βάση και ο τουρισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα», ανέφερε και τόνισε: «Δεν είναι έκπληξη λοιπόν ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό σχεδόν 3% το 2020. Ίσως αυτό να ακούγεται χαμηλό με βάση τα Κινεζικά δεδομένα, όμως με βάση τα Ευρωπαϊκά δεδομένα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς είναι από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη».

 

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας, σημείωσε πως «η χώρα μου είναι προικισμένη με ένα μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, μια προνομιακή γεωπολιτική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και διαθέτει ανθρώπους με ταλέντο και υψηλή κατάρτιση», ενώ απευθυνόμενος στους ξένους επενδυτές σημείωσε: «Σε αυτό προσθέστε ότι είμαστε μια κυβέρνηση που είναι απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών οι οποίες θα “ξεκλειδώσουν” τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της χώρας, ενώ εσείς από τη πλευρά σας συγκεντρώνετε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα πραγματικό success story».

 

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στον τομέα της ναυτιλίας, λέγοντας πως «τα τελευταία 15 χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν χτίσει περισσότερα από 1000 πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, που η αξία τους ξεπερνά τα 50 δις. Δολάρια, και είναι πολύ σημαντικό για εμάς η κινεζική αγορά να είναι ανοιχτή στους Έλληνες προμηθευτές, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό ως ένα στοιχείο προστιθέμενης αξίας στη διαδικασία ναυπήγησης των πλοίων που κατασκευάζονται στην Κίνα από Έλληνες πλοιοκτήτες και πραγματοποιούν ένα σημαντικό τμήμα του εμπορίου προς και από την Κίνα».

 

Η φράση του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping «με απροθυμία σταματάω αυτή τη συζήτηση εδώ, αλλά ευτυχώς θα τη συνεχίσουμε το βράδυ στο δείπνο και σε λίγες μέρες στην Αθήνα» απηχεί το εξαιρετικό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κίνας στη Σαγκάη.

 

Στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και αναφέρθηκαν στους τομείς στους οποίους αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη «δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα κέντρο logistics», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος.

 

Ο Πρόεδρος της Κίνας πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας και ανέφερε ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα πολιτιστικό έτος Ελλάδας – Κίνας το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό, ενω ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια πρόταση που συνδέει τη ναυπήγηση πλοίων από Έλληνες στην Κίνα με οφέλη για την ελληνική οικονομία.

 

«Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επέλεξα, πράγματι, μόλις τον τέταρτο μήνα που είμαι Πρωθυπουργός της Ελλάδας να έλθω στην Κίνα, να ηγηθώ της Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής για αυτή την πολύ σημαντική έκθεση, για να σηματοδοτήσω με αυτό τον τρόπο την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδω στις διμερείς σχέσεις μας» τόνισε ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας την τοποθέτησή του.

 

«Έχετε κάνει και εσείς πολλές μνείες στις ομιλίες σας για την εγγύτητα των δύο πολιτισμών μας, εγγύτητα η οποία χάνεται στο βάθος των αιώνων. Σηματοδοτεί όμως, πιστεύω, σε πολιτιστικό υπόβαθρο, την ιδιαίτερη σημασία αυτής της σχέσης» σημείωσε.

 

Υπενθύμισε δε ότι «η δική μου παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, ήταν αυτή που ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας μας προς την Κίνα. Χαίρομαι που τώρα μου δίνεται η δυνατότητα, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, να μπορέσω να πάω αυτή την οικονομική την σχέση -στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία- σε ένα ξεχωριστό επίπεδο».

 

«Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές. Είχα την ευκαιρία, πριν σας συναντήσω, να επισκεφτώ τα κεντρικά γραφεία της COSCO, να συζητήσω με τον Πρόεδρο της εταιρείας και να επαναβεβαιώσω την απόλυτη προσήλωσή μας σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική επένδυση. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει, σήμερα, μία κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες και να το κάνει -όπως κι εσείς έχετε πολλές φορές τονίσει στις δημόσιες παρεμβάσεις σας- με ένα τρόπο βιώσιμο, με ένα τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

 

«Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δύο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan της COSCO, το κάναμε, και αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει αυτή η επένδυση και να μπει σε μία νέα φάση αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Όταν λέμε κάτι το κάνουμε, δεν λέμε λόγια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

 

Μιλώντας για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 1.000 πλοία από Έλληνες πλοιοκτήτες αξίας άνω των 50 δισ. Δολαρίων πρόσθεσε: «Στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με Κινέζικα ναυπηγεία ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά. Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα Κινέζικα ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα».

 

Στο κλείσιμο της συνάντησης οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αθήνα κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί 10 ως 12 Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.

 

Συνάντηση και με τον πρόεδρο της Bank of China

 

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Bank of China, Liu Liange, η οποία ανοίγει εντός του Νοεμβρίου το πρώτο της υποκατάστημα στην Αθήνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

 

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι στα κεντρικά Γραφεία της COSCO στη Σαγκάη τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

 

«Σας επισκέφτηκα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τον Απρίλιο (στον Πειραιά) και σας είχα πει ότι αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα προχωρήσουμε γρήγορα στην έγκριση του master plan» ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση της Ελληνικής αντιπροσωπείας με την ηγεσία της επιχείρησης.

 

«Πράγματι ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου μας έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της COSCO Xu Lirong ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ταχεία έγκριση του σχεδίου των νέων επενδύσεων και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι να γίνει ο Πειραιάς το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη.

 

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις νέες υποδομές και τα νέα ξενοδοχεία ο στόχος είναι πλέον ο Πειραιάς να γίνει κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε το κινεζικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα και πρότεινε στην κινεζική πλευρά τη συμμετοχή της στο φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

 

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς ήταν επίσης παρόντες (μεταξύ άλλων) ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα επενδύσεων Φραγκογιάννης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

 

Η διοίκηση της COSCO παρέθεσε γεύμα στην Ελληνική αντιπροσωπεία. Ο πρόεδρος Xu Lirong ξενάγησε τον πρωθυπουργό στους χώρους των κεντρικών γραφείων εξηγώντας και πώς λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας, στο οποίο αποτυπώνεται πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή κάθε πλοίο της σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

 

Ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού:

 

Είναι μεγάλη η χαρά μου που στην πρώτη μου επίσκεψη ως πρωθυπουργός της χώρας στην Κίνα μου δίνεται η δυνατότητα να σας επισκεφτώ εδώ, στα κεντρικά σας γραφεία στη Σαγκάη.

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μνημονεύσατε την προηγούμενη επίσκεψη την οποία έκανα στο λιμάνι του Πειραιά, στα κεντρικά σας γραφεία στην Ελλάδα, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους συνεργάτες σας τις προοπτικές περαιτέρω επέκτασης αυτής της σημαντικής επένδυσης, την οποία έχετε κάνει στη πατρίδα μας.

 

Η ιστορία μερικές φορές κάνει ενδιαφέροντες κύκλους. Δεν μπορώ να μην θυμηθώ ότι ήταν μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, αυτή η οποία πρώτα οραματίστηκε και έκανε τα πρώτα βήματα για τη σημαντική αυτή επένδυση.

 

Εκείνη την εποχή υπήρχε ακόμα μεγάλη αντίδραση και καχυποψία από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης για τη συνολική χρησιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης. Νομίζω όμως ότι η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τουλάχιστον τους καλόπιστους επικριτές της αρχικής σκέψης να επενδύσετε στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ο Πειραιάς ήταν ένα λιμάνι που ουσιαστικά υπολειτουργούσε και μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει το καλύτερο λιμάνι για εμπορεύματα στη Μεσόγειο. Δημιουργήθηκαν 3.000 θέσεις εργασίας και πολλές ακόμα έμμεσες θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη συνολική οικονομική δραστηριότητα στο λιμάνι.

 

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι η επένδυση αυτή υλοποιήθηκε στην πατρίδα μας κατά τη διάρκεια μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Όπως είπα και στην ομιλία μου στο Ελληνοκινεζικό Business Forum η εταιρεία σας αλλά και η Κίνα συνολικά πίστεψαν και επένδυσαν στην πατρίδα μου όταν πολλοί θεωρούσαν ότι οι προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν ανύπαρκτες.

 

Πιστεύω, όμως, ότι τώρα και εσείς και εμείς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη. Όταν σας είχα επισκεφτεί στον Πειραιά -ακόμα με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- σας είχα προαναφέρει ότι στην περίπτωση που μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα προχωρήσουμε γρήγορα στην εγκριση του master plan ώστε να προχωρήσει το συνολικό επενδυτικό σχέδιο της COSCO στον Πειραιά. Πράγματι, ο Ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου μας έδωσε μια ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί στον Ελληνικό λαό και αναμένουμε με ιδιαίτερη προσμονή την ολοκλήρωση αυτού του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο θα αναδείξει σημαντικές πτυχές του λιμανιού του Πειραιά, που πηγαίνουν πολύ πέρα και πάνω από τη δραστηριότητα που αφορά το διαμετακομιστικό κέντρο.

 

Έχουμε τη μεγάλη χαρά να έχουμε μαζί μας τον Δήμαρχο Πειραιά, τον οποίο γνωρίζετε. Και αυτός υπήρξε ενεργός συμμέτοχος στη διαμόρφωση του master plan, ώστε η επένδυση αυτή να είναι συνολικά ωφέλιμη και για εσάς, και για την Ελληνική οικονομία αλλά και για την τοπική κοινωνία. Αποδίδω μεγάλη σημασία στις νέες υποδομές που θα δημιουργηθούν στον Πειραιά, στα καινούργια ξενοδοχεία, αλλά κυρίως στην ανάδειξη του Πειραιά ως κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας ως προς την κρουαζιέρα. Εκεί πιστεύουμε ότι έχουμε πάρα πολύ σημαντικές προοπτικές να μετατρέψουμε την Αθήνα, και κατά συνέπεια τον Πειραιά, σε κέντρο για πολλές μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας.

 

Χαιρετίζω επίσης το ενδιαφέρον για τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το ενδιαφερον να εκδηλωθεί και να στηριχθεί στην πολύ σημαντική εγχώρια ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα που ήδη υπάρχει στην Ελλάδα στο Πέραμα.

 

Επίσης θέλω να σας ενημερώσω ότι το συμπληρωματικό σχέδιο όσον αφορά την επέκταση της δυνατότητας του λιμανιού ως προς το κομμάτι της διαχείρισης των κοντέινερ είναι ένα σημείο που είναι προς συζήτηση. Η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαρχής πολύ θετική με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και την τοπική κοινωνία -ενδεχομένως μέσα από μια σειρά από αντισταθμιστικά οφέλη- ότι αυτή η επένδυση θα είναι συνολικά προς όφελός της και δεν θα υποβαθμίσει την ποιότητα του περιβάλλοντος.

 

Η επιθυμία μας, όμως, είναι κοινή: Να μετατρέψουμε τον Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, τελικά. Γιατί δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα logistics, μια απλή ματιά στον χάρτη αρκεί για να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι ο Πειραιάς ως πύλη εισόδου για προϊόντα από όλο τον κόσμο -ειδικά από την Ασία- για την ανατολική Ευρώπη αλλά και τη Δυτική.

 

Στα πλαία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πειραιά – Βουδαπέστης, αλλά και της γενικότερης παρουσίας της χώρας μας ως ένα κέντρο στον τομέα των logistics, πιστεύω ότι οι προοπτικές συνεργασίας είναι ακόμα πάρα πολύ σημαντικές.

 

Κύριε Πρόεδρε, Ελλάδα και Κίνα έχουν παραδοσιακούς δεσμούς. Είμαστε και οι δύο ναυτικές χώρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί σε ορισμένα επίπεδα, όπως η ναυτική δραστηριότητα, να είμαστε ανταγωνιστές, αλλά σε άλλα είμαστε συνεργάτες.

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα -και θα κλείσω με αυτή την παρατήρηση- που μνημονεύσατε έναν σπουδαίο άνθρωπο της Ελληνικής ναυτιλίας, τον Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, και τη συνεργασία που εξακολουθείτε να έχετε σήμερα. Ήταν ένας οραματιστής εφοπλιστής, ο οποίος αποφάσισε να επενδύσει ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη δυτική Πελοπόννησο, μετατρέποντάς τη σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό.

 

Θα ήθελα και πάλι, κ. Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή. Να σας πω ότι μαζί μας βρίσκεται ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος είχε τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την εταιρεία σας και τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω, για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στην κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης.

 

Προσβλέπω στη γρήγορη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου σας, ώστε μαζί να έχουμε τη δυνατότητα να εγκαινιάσουμε το επόμενο βήμα της σημαντικής παρουσίας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Και πάλι σας ευχαριστώ.

 

 

Στο δεύτερο μέρος της παρέμβασής του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

 

Σας ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια και για το γεγονός ότι μνημονεύσατε την παράταξή μου. Ξέρουμε ότι η καλύτερη απάντηση στους επικριτές αυτής της κυβερνησης είναι οι καλές δουλειές που δημιούργησε η επένδυση αυτή για άνεργους κυρίως συμπολίτες μας, δουλειές οι οποίες μπορούν να αυξηθούν σημαντικά μέσα από το νέο επενδυτικό σχέδιο που έχει εγκριθεί.

 

Πράγματι οι προοπτικές για τον Πειραιά είναι εξαιρετικά σημαντικές. Εμείς θα είμαστε αρωγοί, σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία εκπροσωπείται δια του κ. Πατούλη στην αποστολή μας. Αλλά θέλω να ξέρετε ότι επί της ουσίας στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια ουσιαστικές αντιρρήσεις για αυτήν την επένδυση, και αυτό, πιστεύω, είναι μία σημαντική κατάκτηση.

 

Αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο φιλόδοξα, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό που ουσιαστικά αποτελεί κοινό μας στόχο.

 

Κύριε Πρόεδρε και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή, κυρίως αυτό που είδαμε στο ισόγειο, με νέα παιδιά, εργαζόμενους στην εταιρεία σας να κρατούν μαζί Ελληνικές και Κινέζικες σημαίες.

 

Νομίζω ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πηγαίνουν πέρα και πάνω από το αμοιβαίο οικονομικό όφελος που η οικονομική συνεργασία δημιουργεί και για τις δύο χώρες. Είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί με τεράστιο σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Ενδεχομένως να μπορέσουμε και στον Πειραιά να προσθέσουμε τη διάσταση του πολιτισμού, σε αυτή την πολύ σημαντική επένδυση.

 

Είναι πρόθεσή μας να μετατρέψουμε ένα από τα παλιά σιλό του λιμανιού του Πειραιά σε πανέμορφο μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων. Ενδεχομένως να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και στον τομέα αυτό. Γιατί όχι; Να δώσουμε ένα κομμάτι του μουσείου για να μπορέσει και η Κίνα να εκθέσει κάποια από τα δικά της σπουδαία πλοία από τους προηγούμενους αιώνες. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κάποια εποχή, όχι στο τόσο μακρινό παρελθόν, η Κίνα έφτιαχνε τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο και εξερευνούσε τότε, με ειρηνική διάθεση, τον κόσμο έτσι όπως τον γνωρίζαμε.

 

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετικά ευγενική υποδοχή σας.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Λευτέρης Κουσούλης: Η γενικευμένη φθορά πολλαπλασιάζεται

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Από τα πρώτα...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

    Του Αλέκου Ευγενικού   Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών εξελίξεων. Ειδικά όταν διατηρείς την ψυχραιμία και την καθαρή ματιά, να κοιτάζεις τις μεγάλες εικόνες...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Μαρία Δεναξά καταγράφει τη συνθήκη παρακμής που επικρατεί και παγιώνεται στις ευρωπαϊκές...