Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθώ φαινόμενα αλαζονείας

 

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη

στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ

και τον δημοσιογράφο κ. Γ. Αυτιά

 

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς 09:00, το είπε και το έκανε. Εδώ είναι. Καλημέρα κύριε Πρόεδρε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Αυτιά.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καλώς ήρθατε. Σας ευχαριστώ θερμά. Όσοι βάλανε στοιχήματα ότι δεν θα ερχόσασταν προεκλογικά σ’  εμένα, τα χάσανε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και καλά κάνατε και τα βάλατε. Εξάλλου, έχω έρθει τόσες φορές. Αλίμονο αν δεν ερχόμουν προεκλογικά.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτή η εκπομπή βγάζει Πρωθυπουργούς, να το ξέρετε. Είναι γουρλίδικη, όποιος έρθει εδώ βγαίνει Πρωθυπουργός και αυτό δείχνει και η ιστορία.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κ. Αυτά, αλλά το ζητούμενο δεν είναι μόνο να εκλεγεί κάποιος, αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το ζητούμενο είναι να είναι και κανείς και καλός Πρωθυπουργός την επόμενη μέρα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Για να δούμε λοιπόν, γιατί έχει θέματα. Κύριε Πρόεδρε, ξεκινώ με την είδηση της ημέρας και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και την προκλητικότητα των Τούρκων. Ή κάνετε αυτά που θέλουμε εμείς η διαφορετικά τραβάμε μπρος λέει η άλλη πλευρά. Πόσο έτοιμος είναι ο Κυριάκος  Μητσοτάκης να τους δει κατάφατσα και να τους πει: «Κοιτάξτε να δείτε ή θα σεβαστείτε τους διεθνείς κανόνες ή δεν ξέρω τι;».

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεννόησης, σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και σεβασμού των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας. Και αυτή θα είναι η προσέγγισή μου ως προς τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη και όχι μόνο. Kαι με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο είναι με το μέρος μας, θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με καλή διάθεση, αλλά και με αυτοπεποίθηση. Και πιστεύω ότι σε μία τέτοια προσέγγιση, καλά προετοιμασμένηδεν είμαι υπέρμαχος των συναντήσεων που γίνονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους- με την υποστήριξη των εξαιρετικών διπλωματών μας στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και αυτό πρέπει πάλι να ανασάνει και να δώσουμε ρόλο τους διπλωμάτες  μας, θα επιχειρήσουμε μία προσέγγιση συνεννόησης με την Τουρκία, πάντα όμως μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο. Η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχετε πολύ δουλειά λοιπόν. Υποθέτω συναντήσεις με Ερντογάν, οι διπλωμάτες, ο Υπουργός σας Εξωτερικών και ούτω καθεξής. Άρα, περιμένουμε κύριε Πρόεδρε και μια αλλαγή στάσης από πλευράς Ελλάδος στο θέμα αυτό, ποιο αποφασιστικής από πλευράς Μητσοτάκη;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει έμπρακτα την αυτοπεποίθηση που της αναλογεί. Αυτό αφορά και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αφορά το ευρύτερο ρόλο μας σε μία περιοχή εξαιρετικά ασταθή. Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας πόλος σταθερότητας και ειρήνης. Αφορά τις σχέσεις μας με τους βόρειους γείτονες μας, τη σχέση μας με την Αλβανία. Θέλω να ξαναπώ εδώ και στη δική σας εκπομπή και να το ακούσουν καλά και στα Τίρανα ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας δεν θα έχει κανένα μέλλον εάν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Ως προς τη σχέση μας με τον έτερο βόρειο γείτονά μας, ήμουν στη Θεσσαλονίκη πριν από δύο ημέρες. Μίλησα για την ανάγκη να υποστηρίξουμε έμπρακτα τις Ελληνικές Μακεδονικές επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα είναι παντελώς απροστάτευτες. Μίλησα και για μια μεγάλη εκστρατεία προβολής σε διεθνές επίπεδο  της αληθινής Μακεδονίας, με αφορμή μια σειρά από εμβληματικά γεγονότα τα οποία θα λάβουν χώρα τον επόμενο χρόνο, με σημαντικότερο τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Βεργίνας. Το οποίο θα ήθελα πραγματικά να το μετατρέψω σε ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, για να μπορούμε να υποστηρίξουμε με τρόπο δίκαιο, αλλά και με τρόπο αποτελεσματικό, τη δική μας Ιστορία. Περιγράφω, λοιπόν, ένα πλαίσιο μιας εξωτερικής πολιτικής ρεαλιστικής, αλλά με την αυτοπεποίθηση που ταιριάζει σε μία χώρα, η οποία είναι και πρέπει να είναι, πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή μας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Για να πάμε στα δικά μας σιγά – σιγά. Ξεκινάτε από τη Δυτική Αττική, Πειραιά και Αχαΐα. Θα σταθώ ειδικά στη Δυτική Αττική και στις περιοχές οι οποίες έχουν μεγάλα προβλήματα. Γιατί αυτή η επιλογή κύριε Πρόεδρε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Αυτιά, σε πέντε εκλογικές Περιφέρειες στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου  η Νέα Δημοκρατία δεν ήτανε πρώτο κόμμα. Τρεις από τις πέντε είναι η Δυτική Αττική, ο Δυτικός τομέας της Β΄ Αθηνών και η Αχαΐα. Επέλεξα να ηγηθώ του ψηφοδελτίου μας σε αυτές τις τρεις Περιφέρειες για να σηματοδοτήσω την ανάγκη, η πολιτική η οποία ξεκίνησε την 26η Μαΐου, να ολοκληρωθεί και σε αυτές τις Περιφέρειες.             Όμως, μιας και με ρωτήσατε για τη Δυτική Αττική και για τη Δυτική Αθήνα, την οποία έχω την τιμή, σας θυμίζω, να εκπροσωπώ εδώ και 15 χρόνια…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ως βουλευτής Β΄ Αθηνών.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ως βουλευτής Β΄ Αθηνών, θυμάμαι κ. Αυτιά -έχουμε κάνει πάρα πολλές ωραίες συζητήσεις- όταν πρωτοπολιτεύτηκα το 2004 κάποιοι τότε έλεγαν: «Πως θα περάσουν αυτοί το ποτάμι και θα έρθουν να μιλήσουν στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω;». Εκλέχθηκα πρώτος σε αυτές τις περιοχές και εκλέγομαι πρώτος σε απανωτές εκλογές.  Έχω άλλες σχέσεις με τους ανθρώπους και με γνωρίζουν προσωπικά. Γνωρίζουν το έμπρακτο ενδιαφέρον μου για τη Δυτική Αθήνα, για τη Δυτική Αττική. Έχω επισκεφθεί τη Δυτική Αττική, το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, τον Κορυδαλλό, τη  Σαλαμίνα, παραπάνω από 10 φορές. Εκεί που χτυπάει η καρδιά της ανεργίας, εκεί που βρίσκεται η ψυχή της εργατιάς του Λεκανοπεδίου. Θέλω να εξηγήσω σε αυτούς τους πολίτες, γιατί θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από μία πολιτική επενδύσεων η οποία θα δημιουργήσει πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας. Μιλάμε για το Πέραμα ή για τη Σαλαμίνα, όπου γνωρίζετε ότι υπάρχουν τεχνίτες στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που εδώ και δεκαετίες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την τέχνη τους και το επάγγελμά τους. Εάν ξαναζήσει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, εάν όλο αυτό το cluster γύρω από τη ναυτιλία και τις επισκευές πλοίων, που ήδη υπάρχει σε ένα βαθμό…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα αναπνεύσει οικονομικά η περιοχή.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εάν αυτό το τονώσουμε και το στηρίξουμε, θα αναπνεύσει ολόκληρη η περιοχή. Βρέθηκα στην περιοχή της Δραπετσώνας. Μίλησα με το Δήμαρχο, ο οποίος δεν πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, για την εκμετάλλευση της έκτασης των λιπασμάτων. Του είπα ότι θα είμαι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, για να μπορέσει η Δραπετσώνα να αποκτήσει ένα άνοιγμα στη θάλασσα. Μία έκταση που άμα τη δείτε σήμερα, είναι τεράστια και παντελώς αναξιοποίητη. Να την αξιοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο, με δράσεις πολιτισμού, με δράσεις αθλητισμού, ενδεχομένως, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, εκεί που κρίνουμε ότι είναι χρήσιμο και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών. Είδα έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να προέρχεται από άλλο πολιτικό χώρο, αλλά ο οποίος έδειξε κατανόηση σ’ αυτά τα οποία …

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Στα θέματα αυτά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το τονίζω αυτό, διότι την επόμενη μέρα είναι δουλειά μου να συνεργαστώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα ξαναπάτε στο Κερατσίνι; Θα πηγαίνατε στο Κερατσίνι;  Διότι το να πάει προεκλογικά ο Μητσοτάκης…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας είπα. Μα, δεν πήγα προεκλογικά. Πηγαίνω τρία χρόνια. Και για μένα, η έκτασή αυτή είναι ένα έργο συμβολικής σημασίας. Έγινε ένα πρώτο βήμα, θέλω να το αναγνωρίσω, δεν είμαι άδικος. Αποδόθηκε σε πρώτη φάση η παράκτια ζώνη κι έχει γίνει μία καλή πρώτη προσπάθεια. Αλλά, για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό να ταυτίσω τη δική μου συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα της Δυτικής Αττικής με ένα εμβληματικό έργο, που θα αφορά ολόκληρη την περιοχή.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λοιπόν, πάμε στο δια ταύτα, κύριε Πρόεδρε, γιατί έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.        Λοιπόν, λέει ο κ. Ρέγκλινγκ, ότι για να δώσετε αυτές τις παροχές που έχετε υποσχεθεί, λογικές, μείωση φόρων και λοιπά και λοιπά, αλλά και για να κάνει αυτά που λέει η σημερινή κυβέρνηση, πρέπει να πάμε σε ένα πλεόνασμα στο 5,5%. Δηλαδή, χρειάζονται και άλλα λεφτά. Τι ακριβώς συμβαίνει; Αυτά που υποσχεθήκατε,  η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%, η μείωση των φόρων, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, αυτά πότε μπορούν να γίνουν, κύριε Πρόεδρε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Αυτιά, είστε ένας ικανότατος και έγκριτος οικονομολόγος, παρακολουθείτε τα οικονομικά δρώμενα πολύ καιρό. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω και να απαντήσω στο ερώτημά σας με μία ερώτηση.  Ποια είναι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών με ρυθμό ανάπτυξης 2% και ποια η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών με ρυθμό ανάπτυξης 4%, εάν η διαφορά αυτή έρθει από μία έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων; Όλοι οι υπολογισμοί σήμερα γίνονται με έναν ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος αδικεί την ελληνική οικονομία. Και την αδικεί, διότι εδώ και 4 χρόνια η ελληνική οικονομία υπο-αποδίδει. Έγινε μία δραματική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, για να δημιουργηθούν υπερπλεονάσματα, απολύτως περιττά, για να μοιράζουμε στο τέλος του έτους κάποια επιδόματα σε πολίτες οι οποίοι καταλήγουν να είναι εξαρτημένοι από μία τέτοια πολιτική. Εμείς  δε θέλουμε αυτό το μείγμα οικονομικής πολιτικής. Εμείς θέλουμε να πάρει μπροστά η μηχανή της παραγωγικής οικονομίας και να επενδύσουν στη χώρα όχι μόνο οι μεγάλοι επενδυτές, όχι μόνο η Cosco ή το Ελληνικό.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και οι εγχώριοι επενδυτές.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας -και συναντάω πάρα πολλούς- ο οποίος έχει ένα επενδυτικό σχέδιο και μπορεί να θέλει να επενδύσει 500.000, 1.000.000, 2.000.000 στη δουλειά του, σήμερα διστάζει να το κάνει γιατί βλέπει υπερβολική φορολόγηση. Λέμε, λοιπόν: Μειώνουμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, αλλά μειώνουμε και τη φορολογία σε επενδύσεις κεφαλαίου, με ένα γενναίο πρόγραμμα υπεραποσβέσεων. Εσείς και οι επιχειρηματίες που μας ακούνε, τα καταλαβαίνουν αυτά. Δεν επενδύω, σου λέει ο επιχειρηματίας, γιατί βλέπω φοβερή γραφειοκρατία. Απλοποιούμε δραστικά την αδειοδοτική δραστηριότητα στη χώρα. Θα παίρνεις άδεια λειτουργίας πολύ γρήγορα και εκ των υστέρων, θα γίνονται αρκετοί έλεγχοι. Εάν σε εντοπίσουμε να παρανομείς οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές. Στηρίζουμε τον επιχειρηματία με πρόσθετη ρευστότητα. Η ρευστότητα έχει σημασία σήμερα και ξέρετε πόσο δανείζεται ο επιχειρηματίας. Όταν μειώνεται το κόστος δανεισμού για τη χώρα -είδατε πόσο μειώθηκε ήδη μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών- αυτό σημαίνει μείωση του κόστους δανεισμού και για τις επιχειρήσεις. Άρα, έχουμε πολύ περισσότερα κίνητρα για, να επενδύσουν οι επιχειρηματίες. Αυτό δημιουργεί ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα. Εάν δεν έχουμε ισχυρή ανάπτυξη δεν μπορούμε να…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα, απαντάτε σήμερα και λέτε ότι εγώ, μέσω της ανάπτυξης θα έχω τη δυνατότητα να μειώσω φόρους.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο. Αυτό είναι μία πτυχή.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το ερμηνεύω σωστά;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, αλλά θα κάνουμε και μία αξιολόγηση δαπανών.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σε πόσο χρόνο θα έρθει αυτό. Μισό λεπτό…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή. Μπορώ να σας πω και να σας αποκαλύψω ότι…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, ΕΝΦΙΑ.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα έρθω σε αυτό. Ότι η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καθόλου δεν κλείνει;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ίσως να κλείσει μια εβδομάδα, για τη βδομάδα του…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μια βδομάδα, της Παναγίας.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Του Δεκαπενταύγουστου. Η Βουλή δεν θα κλείσει το Καλοκαίρι. Έχουμε κανονικό νομοθετικό έργο. Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο μεσοπρόθεσμο για την επόμενη τετραετία, στο οποίο θα αποτυπώνονται όλες οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Φορολογίες και λοιπά και ούτω καθεξής.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και η μείωση των φόρων θα ισχύσει από το 2020. Θα ενταχθεί, δηλαδή, στον προϋπολογισμό του 2020.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η πρώτη μεγάλη είδηση της ημέρας βγαίνει από αυτό που είπατε μόλις τώρα. Δηλαδή, όταν θα ξαναπάτε στο Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, την Εύβοια, Στα Δωδεκάνησα  αυτά…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα πάμε με ψηφισμένα τα μέτρα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα πάτε με ψηφισμένα μέτρα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και θα γνωρίζουν οι πολίτες ότι το 2020, στον Προϋπολογισμό του ’20 ξεκινάει η μείωση φόρου.  Γιατί το λέω αυτό, γιατί…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ανεξαρτήτως αν βγει κάποιος τεχνοκράτης από την Ευρώπη και πει: «Κυριάκο τι κάνεις, Μητσοτάκη τι κάνεις».

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε αυτές τις μειώσεις φόρων.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σαφής.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άρα είμαστε απολύτως σίγουροι για αυτό.  Για τον ΕΝΦΙΑ…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αφορολόγητο;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρώτη δόση: Μείωση του ΕΝΦΙΑ, εισαγωγικός συντελεστή 9%.  για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Από το 22% στο 9%.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διατήρηση του αφορολόγητου εκεί που είναι σήμερα, μείωση του φόρου στα μερίσματα και πρώτη δόση της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό είναι δέσμευση σήμερα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτά μπορούμε να τα κάνουμε για τον Προϋπολογισμό του ’20. Προσέξτε, για το ’19 επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Για το ’20 όμως εγγυάστε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για το ’19, γιατί πρέπει να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να γνωρίζουν ότι σήμερα για το ’19 δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για να πετύχουμε το στόχο του πλεονάσματος του 3,5%. Μετά αφού έχουμε περάσει από ένα πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων θα πάω στους ευρωπαίους και θα τους πω κοιτάξτε να δείτε κύριοι, τι σας ενδιαφέρει…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όχι, πριν πάτε στους ευρωπαίους έχετε δυο δυσκολίες, τρεις.  Προσέξτε, αφήνει πίσω σκελετούς, πρώτη κατοικία, 120 δόσεις, έχουμε θέματα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα τα κουβεντιάσουμε αυτά αμέσως, αλλά να σας πω μόνο αυτό το οποίο γιατί έχει σημασία.  Θα πάω στους ευρωπαίους και θα τους πω: «Κοιτάξτε κύριοι, τι σας ενδιαφέρει εσάς; Να πάρετε πίσω τα λεφτά σας έτσι δεν είναι; Για αυτό βάλατε τόσο υπερβολικά υψηλούς στόχους. Αυτά τα λεφτά θα τα πάρετε πίσω από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση».  Οι ευρωπαίοι θα δείξουν κατανόηση, κ. Αυτιά, όταν θα δουν…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχετε κάποιο δείγμα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω δείγμα, δεν μπορώ να πω περισσότερα..

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εκεί στα μυστικά τι λέγατε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να πω περισσότερα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα μου το πείτε σήμερα, δεν γίνεται.  Εδώ τώρα ήρθατε στη Μέκκα των ειδήσεων. Έχετε δείγματα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω αρκετά δείγματα να πιστεύω ότι μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση -για αυτό και τονίζω και επαναλαμβάνω ότι η εντολή πρέπει να είναι ισχυρή γιατί αλλιώς θα μπούμε σε περιπέτειες- μπορεί να διαπραγματευτεί με αξιοπιστία τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα, λοιπόν, η πρώτη φάση των φορολογικών ολοκληρώνεται και πάμε μετά ’21, ’22 και ούτω καθεξής στο υπόλοιπο πρόγραμμα…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα σας τα πω όλα σήμερα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όχι θα τα πείτε τώρα εδώ. Θα σας ρωτάω, αποκλείεται να μην τα πείτε, πάμε στο δεύτερο, ελάτε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά στο μεσοπρόθεσμο στην 4ετία θα περιγράψουμε το πλαίσιο και τον χρονισμό της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Προφανώς δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σαφής, σαφής. Πάμε στο ασφαλιστικό ή μάλλον όχι. Ενδιάμεσα έχουμε 120 δόσεις, είδα το πρόγραμμα.  Ανεβάζετε το όριο στις 20.000, δίνετε τη δυνατότητα…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλάζει το επιτόκιο.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αλλάζει το επιτόκιο από το 5% στο 3%.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Που το θίξατε.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λευκό μητρώο και ούτω καθεξής.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και κυρίως μας ενδιαφέρει επίσης να πούμε και κάτι ακόμα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: 120 δόσεις σε όλους τους επιχειρηματίες;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί να έχουμε 36 δόσεις για τους επιχειρηματίες και να μην ευνοηθούν και αυτοί από μια οριζόντια ρύθμιση;

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα ανοίγετε την πόρτα και λέτε στις 120 δόσεις…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλουμε περισσότεροι να μπουν στις 120 δόσεις, θέλουμε μεγαλύτερες διευκολύνσεις για αυτούς που χρωστάνε λίγα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα το κάνετε τώρα αυτό;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό θέλουμε να το κάνουμε άμεσα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αμέσως;  Μέσα στο Καλοκαίρι;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ε, τώρα, μέσα στο Καλοκαίρι δεν ξέρω…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βιάζομαι εγώ για αυτά γιατί μας πιέζει ο κόσμος εδώ.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλά κάνετε και βιάζεστε, είναι πάντως στις πρώτες μας προτεραιότητες να αλλάξουμε το πλαίσιο των 120 δόσεων.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.  Τώρα, δεύτερη καυτή πατάτα. Πρώτη κατοικία, κύριε Πρόεδρε, από 20 Απριλίου ψηφισμένος ο νόμος και ακόμα να γίνει πλατφόρμα.  Δηλαδή είναι ακατανόητο αυτό το πράγμα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα ξέρετε πόσες τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από την Κυβέρνηση που αγγίζουν τα όρια της εξαπάτησης; Να δώσω ένα άλλο παράδειγμα;  Συντάξεις χηρείας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Απίστευτο, ακόμα να πληρωθεί το 70%.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρω τι αγώνα δώσατε. Και εγώ ο ίδιος βγήκα μπροστά. Αφού βγήκα μπροστά, είδε η κυβέρνηση το ζήτημα και πράγματι ψήφισε τη σωστή ρύθμιση.  Τι έγινε; Έχουν βγει διορθωμένες οι συντάξεις χηρείας;

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όχι βέβαια, όχι, όχι, δεν έχουν βγει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η κυρία Αχτσιόγλου η οποία βγαίνει με τέτοιο ενθουσιασμό να υπερασπιστεί το έργο της, ακούω ότι θα είναι και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήστε την γιατί δεν έχουν βγει 250.000 συντάξεις; Λοιπόν, εδώ μιλάμε για μια εικονική πραγματικότητα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι τραγικό. Να υποθέσω ότι ο επόμενος Υπουργός Εργασίας θα κληθεί στο γραφείο σας και θα του βάλετε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πληρωθούν οι 200.000 συντάξεις;  Το βλέπω;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αυτό δεν αφορά μόνο τον Υπουργό Εργασίας, αφορά και τον Υπουργό Οικονομικών.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μπορείτε όμως να κάνετε κάτι άλλο.  Να του το πείτε του επόμενου Υπουργού Εργασίας, να δώσει το 90% της οφειλόμενης και να τραβήξει μπροστά ο κόσμος να μπορέσει να ζήσει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προσέξτε κ. Αυτιά, να διαχωρίσουμε δυο πράγματα που νομίζω θα τα εξηγήσω απλά για να τα καταλαβαίνουν και οι τηλεθεατές μας. Είναι ένα ζήτημα τα λογιστικά πλεονάσματα και ένα δεύτερο τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Το Δημόσιο έχει σήμερα ταμειακά διαθέσιμα και φυσικά στόχος μας είναι και εμείς -ειδικά αν έχουμε μια αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού- να βγαίνουμε στις αγορές και να δανειζόμαστε όπως κάθε κανονική χώρα. Αυτός είναι ο στόχος που τον έχω θέσει από την πρώτη στιγμή. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό  θα αρχίσουμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Πιστεύω ότι μπορούμε πολύ σύντομα 1 δις να το επιστρέψουμε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους επιχειρηματίες.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Που αργούν 4 μήνες. Θα το κατεβάσετε το όριο των 4 μηνών; Θα το πάτε πιο κάτω;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στο να αρχίσουμε να ξεπληρώνουμε αυτά τα οποία χρωστάμε, γιατί αυτό δεν είναι λογιστικό ζήτημα, την καταλαβαίνετε τη διάκριση. Είναι ταμειακό ζήτημα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς. Πρόεδρε, ο νόμος Κατρούγκαλου έχει γίνει ένα απέραντο δικαστήριο. Δικαστήριο για τα αναδρομικά, δικαστήριο για τις παράνομες μειώσεις των επικουρικών. Είπατε θα σεβαστώ τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και ισχύει.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό τι σημαίνει, κύριε Πρόεδρε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό που είπα. Θα σεβαστώ τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Περιμένουμε τις αποφάσεις, δεν τις έχουμε δει ακόμα, θα τις μελετήσουμε και θα τις σεβαστούμε. Έχω πει και κάτι ακόμα, όμως…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, εδώ τι γίνεται; Τελειώνει ο νόμος Κατρούγκαλου αμέσως;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο νόμος Κατρούγκαλου είναι προβληματικός νόμος σε πολλές πτυχές του. Να αναφέρω ενδεικτικά δύο. Η ανταποδοτικότητα. Είναι λογικό να δουλεύεις περισσότερο και τελικά να βλέπεις ότι αυτός ο πρόσθετος κόπος σου δεν αντανακλάται σε μία σύνταξη αξιοπρεπή; Είναι λάθος αυτό. Δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι υπολογισμοί των νέων συντάξεων. Θυμίζω εδώ, και το γνωρίζουν καλά οι τηλεθεατές μας, ότι οι νέες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου είναι κατά 30% μειωμένες.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και παραπάνω.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το ερώτημα είναι πώς δίνονται οι συντάξεις μέσα από το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Το δεύτερο, για το οποίο δέχθηκα μεγάλη κριτική, αλλά θέλω να το εξηγήσω με απλά λόγια γιατί νομίζω το καταλαβαίνετε και εσείς, αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Οι υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε για τους νέους ασφαλισμένους οι οποίοι μπαίνουν σήμερα στο ασφαλιστικό σύστημα. Όλα τα ασφαλιστικά συστήματα γνωρίζετε ότι έχουν και ένα λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό πυλώνα. Τι σημαίνει αυτό για να το εξηγήσουμε με απλά λόγια; Έναν ατομικό κουμπαρά όπου ο εργαζόμενος βάζει ένα μέρος των εισφορών του, τις εισφορές της επικουρικής. Γνωρίζει πόσο είναι αυτός ο κουμπαράς, τον βλέπει να τοκίζεται, τον διαχειρίζεται αυτό τον κουμπαρά, μπορεί να τον διαχειρίζεται ένα δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο, μπορεί να τον διαχειρίζονται ενδεχομένως και κάποια αδειοδοτημένα και αυστηρά ελεγχόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτός ο κουμπαράς, που είναι η πρόσθετη επικουρική σύνταξή του, μετά από 30-40 χρόνια θα ξέρει τι αξία έχει. Γιατί το λέω αυτό; Συναντώ σήμερα πάρα πολλούς εργαζόμενους,  νέα παιδιά, που αισθάνονται ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Και αυτό δυστυχώς -καταδικάζω αυτή την πρακτική, αλλά δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα- ωθεί πολλά νέα παιδιά να πέσουν θύμα εκμετάλλευσης και κακών εργοδοτών και να δουλεύουν μερικώς ανασφάλιστοι. Γιατί σου λέει: «Δεν με ενδιαφέρει η σύνταξη, είμαι διατεθειμένος να θυσιάσω κάποια ένσημα για να πάρω περισσότερα χρήματα στο χέρι τώρα». Αλλά αυτό σκοτώνει συνολικά την κουλτούρα της αποταμίευσης. Άρα, ο επόμενος Υπουργός Εργασίας έχει πολλή δουλειά να κάνει, να διορθώσει στρεβλώσεις του υφιστάμενου συστήματος και να σχεδιάσουμε μαζί μία γενναία μεταρρύθμιση, μία τολμηρή αλλαγή του άκρως προβληματικού νόμου Κατρούγκαλου.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα λέτε στο σημερινό συνταξιούχο: Δεν σου αλλάζω την εθνική σύνταξη, δεν σου αλλάζω την επικουρική…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν αλλάζει ο πυλώνας, ο σημερινός συνταξιούχος δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα, τίποτα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δεν αγγίζετε τίποτα. Και αυτό που λέει η Ξαφά ότι θα μειώσει συντάξεις τι είναι η ιστορία αυτή;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω τι λέει η κυρία Ξαφά, δεν είναι συνεργάτης μου, δεν είναι σύμβουλός μου. Έχει τις δικές της απόψεις, δεν απηχούν τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ξεκαθαρίστε το.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το ξεκαθαρίζω.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα βγάλουν ανεμοβλογιά οι συνταξιούχοι με αυτά …

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το ξεκαθαρίζω. Οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν κινδυνεύουν.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Άρα, λοιπόν, λέτε στο σημερινό συνταξιούχο, κύριε Πρόεδρε, εδώ ξεκαθαρίζουν όλα…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βάζω πάτο στο βαρέλι. Ό,τι μείωση έγινε, έγινε.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα, τώρα πάμε παρακάτω. Κύριε Πρόεδρε, 1.800.000 κατασχέσεις είναι καθ’ οδόν. Οι 120 δόσεις που θα φέρετε θα είναι ανάχωμα σε αυτό το πράγμα; Ξέρετε τι είναι η κατάσχεση, κύριε Πρόεδρε; Να έρχεται το χαρτί στο σπίτι ή να έχει κάποιος 1.000 ευρώ στην Τράπεζα και την επομένη να πηγαίνει και να μην βλέπει τίποτα. Οι 120 δόσεις πρέπει να έρθουν γρήγορα, κύριε Πρόεδρε. Ανοίξτε τις πόρτες των 120 δόσεων να ανασάνει ο κόσμος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το κάνουμε, κ. Αυτιά, αλλά αναφέρατε πριν το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για ανθρώπους οι οποίοι κάνουν…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μεγάλες καθυστερήσεις. Εδώ τι θα κάνουμε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να πω κάτι ακόμα το οποίο έχει σημασία. Θέλουμε να τονώσουμε συνολικά την αγορά των ακινήτων. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν αφορά μόνο τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, αφορά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε στο να ξαναπάρει αξία η περιουσία του Έλληνα. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Θέλουμε περισσότερα κίνητρα, πέραν του «Εξοικονομώ», το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, είδα ότι ανοίγει σήμερα με τεράστια καθυστέρηση και αυτό. Θέλουμε και κίνητρα τα οποία θα επιτρέψουν στους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, μέσω σημαντικών εκπτώσεων φόρων, να ανακαινίσουν οι ίδιοι τα σπίτια τους. Με αυτό τον τρόπο και ένα κομμάτι της μαύρης δαπάνης γύρω από την οικοδομή θα εμφανιστεί και θα εισπράξουμε έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι όλος κλάδος περί την οικοδομή, αλουμίνια, μπογιατζήδες, χρώματα, θα υποστηριχθεί από ένα τέτοιο γενναίο πρόγραμμα ώστε να αποκτήσει πάλι αξία το σπίτι του Έλληνα. Θα διευκολύνουμε τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Γνωρίζετε και σήμερα πόσο μεγάλη γραφειοκρατία υπάρχει.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εκεί τι κάνουμε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν δείτε τα βήματα που υπάρχουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων μπορούμε να τα κόψουμε περίπου στην μέση. Υπάρχει περιττή γραφειοκρατία για να μεταβιβάσει κάποιος ένα ακίνητο. Θα δούμε το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Θέλουμε ένα ρυθμιζόμενο πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Καταλαβαίνουμε ότι είναι μία νέα αγορά η οποία αναπτύσσεται, η οποία δίνει συμπληρωματικά έσοδα σημαντικά. Πρέπει να φορολογείται με ένα δίκαιο τρόπο και να είναι ανταγωνιστική η φορολόγηση και προς τον ξενοδοχειακό κλάδο. Αλλά τη θέλουμε αυτή την αγορά να την αναπτύξουμε και να τη ρυθμίσουμε γιατί γύρω από αυτή την αγορά πολύς κόσμος επισκευάζει τα σπίτια του. Περιγράφω, με άλλα λόγια, μια συνολική πολιτική για την οικοδομή, για τη δεύτερη κατοικία, η οποία θα τονώσει συνολικά την οικοδομική δραστηριότητα και πιστεύω θα δώσει ζωή σε πολλά επαγγέλματα τα οποία τα τελευταία 10 χρόνια φυτοζωούν.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πρόεδρε, για τον ΕΝΦΙΑ, είναι ο κύριος ΕΝΦΙΑ και είναι και ο συμπληρωματικός. Το 30% θα είναι στο σύνολο του ΕΝΦΙΑ.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στο σύνολο, θα ωφεληθούν και οι μεγάλες περιουσίες και οι μικρές. Μεσοσταθμικά η μείωση θα αφορά όλους.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει γίνει μία μεγάλη κουβέντα για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ερώτημα σαφές. Μπορεί να το έχετε απαντήσει και άλλες φορές, αλλά εδώ μετράει περισσότερο: Απόλυση ο Μητσοτάκης θα κάνει;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καμία. Καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου. Καμία.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ερώτημα. Όσοι μπήκαν από το παράθυρο τι θα γίνει;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι πάει να πει μπήκαν από το παράθυρο;

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είχαν μπάρμπα στην Κορώνη και μπήκαν.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Να πάμε να τα δούμε. Νομίζω κανείς δεν διαφωνεί. Είχα ξεκινήσει  τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών και των ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν με παράνομο τρόπο. Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε αυτούς. Θυμίζω ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκίνησα αυτό τον έλεγχο και είμαι περήφανος που το έκανα, διότι δεν μπορεί κάποιος να κρατάει μια θέση την οποία δεν αξίζει, αλλά δεν αναφερόμαστε σε αυτό. Υπάρχουν περιπτώσεις, δεν ξέρω πόσες είναι, τις βρίσκουμε, αλλά αυτή είναι μία μικρή εξαίρεση. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν. Θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας εκεί που έχουμε ουσιαστική ανάγκη.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αστυνομικοί, γιατροί, δάσκαλοι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατροί και νοσηλευτές. Πρώτα νοσηλευτές.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρώτα νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί. Ξεκινώντας με τον διαγωνισμό, ο οποίος ήδη τρέχει, της ειδικής αγωγής, θα ολοκληρωθεί. Και σταδιακές προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών ώστε να καλύψουμε με τακτικό προσωπικό αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχουν σήμερα πολλοί αναπληρωτές καθηγητές οι οποίοι για 10, 12, 15 χρόνια είναι στην ουσία όμηροι, γυρνάνε όλη την Ελλάδα, και παρέχουν με μεγάλη αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να τελειώσει αυτό το πράγμα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σταδιακά. Θα δρομολογήσουμε προσλήψεις τακτικού προσωπικού και στην εκπαίδευση στα πλαίσια των δυνατοτήτων που θα έχουμε.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και βέβαια έχω δεσμευτεί για 1.500 προσλήψεις αστυνομικών οι οποίοι θα πάνε όλοι στην ομάδα “ΔΙΑΣ” και στην ομάδα “ΔΕΛΤΑ”. Θα τους δούμε δηλαδή στις γειτονιές μας. Γιατί πρέπει η αστυνομία να προβάλει την παρουσία της ώστε να επιστρέψει  στις ελληνικές γειτονιές, όχι μόνο στα Εξάρχεια, παντού, το αίσθημα της ασφάλειας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σε όλη την Ελλάδα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και βέβαια αυτό θα συνοδευτεί και με μια επένδυση που είναι μικρή, αλλά πολύ σημαντική. Θα τους πάρουμε καινούργια γιλέκα..

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η ομάδα «ΔΙΑΣ» πότε ξαναπαίρνει μπρος;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω, η ομάδα «ΔΙΑΣ» λειτουργεί.  Η ομάδα «ΔΕΛΤΑ».

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, η «ΔΕΛΤΑ» συγνώμη.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι μέσα σε 3 με 6 μήνες μπορούμε να έχουμε πολύ περισσότερες μηχανές στο δρόμο.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θέλει λεφτά η ιστορία αυτή. Μηχανές, γιλέκα, λάστιχα, βενζίνες, σέρβις.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προσέξτε, τα γιλέκα είναι 5.000.000. Πιστεύω ότι και αν δεν μπορούμε, αν πάμε σε ένα από τα μεγάλα ιδρύματα και του πούμε ότι θέλουμε 10.000 γιλέκα με αυτές τις προδιαγραφές για την Ελληνική Αστυνομία, θα βρούμε τα λεφτά για τα γιλέκα. Θα αποκτήσει η Ελληνική Αστυνομία καινούργια περιπολικά. Και αν αυτό σημαίνει μια διακρατική συμφωνία ώστε να μπορούμε να τα πάρουμε με μιας μορφής leasing και να καλύψουμε και το σέρβις, μέσα σε ένα χρόνο θα έχουμε καινούργια περιπολικά. Δεν γίνεται αυτή η εικόνα των περιπολικών να θέτουμε σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των αστυνομικών.  Πάνε να κάνουν μια καταδίωξη  οι άνθρωποι και τρέμει το φυλλοκάρδι τους. Εάν ο ίδιος ο αστυνομικός ος δεν αισθάνεται ασφαλής πως θα προστατεύσει τον πολίτη;

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα, αξιολόγηση. Είμαστε και οι δύο σε ένα γραφείο. Ο Αυτιάς είναι αραχτός και light γιατί είναι έτσι και ο Μητσοτάκης σκίζεται κάθε μέρα και έχει φακέλους και τρέχει μια ζωή.Άκουσα, έμαθα, εσείς μόνο μπορείτε να μου το επιβεβαιώσετε. Θα πάμε σε μία Ανεξάρτητη Αρχή αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, ώστε αυτοί που αποδίδουν περισσότερο, να έχουν μεγαλύτερο μισθό και να παίρνουν προαγωγή ή θα γίνει κάτι άλλο; Αν το άκουσα λάθος, να με διαψεύσετε. Ή να μου πείτε, είναι λάθος. Ή κάτι ετοιμάζεται, πάντως.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η εποπτεία της αξιολόγησης μπορεί και πρέπει να γίνεται από το ΑΣΕΠ. Η διαδικασία, δηλαδή, οι προδιαγραφές, τα φύλλα αξιολόγησης. Βεβαίως, το ΑΣΕΠ πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία και στην αξιολόγηση. Όμως, τελικά μην κοροϊδευόμαστε. Εσάς ποιος σας αξιολογεί; Ο όποιος προϊστάμενός σας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η AGB.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Η AGB τι είναι; Είναι δεδομένα, όμως. Αυτά εδώ που θα γράψουμε. Ελπίζουμε να έχετε καλά νούμερα, αν και αυτό αφορά περισσότερο εσάς και λιγότερο εμάς. Εσείς έχετε πάντα καλά νούμερα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εσείς, 7 του μηνός είναι το μεγάλο νούμερο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, η δική μου AGB, το δικό μου κοντέρ, θα γράψει στις 7 του μήνα. Αλλά η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται από τον προϊστάμενο, γι’ αυτό και οι επιλογές των προϊσταμένων έχουν τεράστια σημασία. Εγώ είχα προχωρήσει τότε την πραγματική από-πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Είχα ψηφίσει νόμο επιλογής Γενικών Διευθυντών με αυστηρότατη διαδικασία. Κριτήρια, εξετάσεις και συνέντευξη.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα πού θα πάμε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήδη έχουν τοποθετηθεί κάποιοι Γενικοί Διευθυντές. Θα σεβαστώ απόλυτα τις επιλογές αυτές, οι οποίες έχουν γίνει με την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Και μετά θα πάμε σε επιλογές Διευθυντών, Τμηματαρχών και σε μία σχετικά απλή διαδικασία αξιολόγησης από τον Προϊστάμενο, η οποία δεν θα είναι τιμωρητική. Αλλά, τουλάχιστον, θα επιβραβεύει τον άξιο υπάλληλο, ο οποίος σήμερα δουλεύει πολύ παραπάνω, για να καλύψει ενδεχομένως ανεπάρκειες κάποιου άλλου.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τον άλλον θα τον προειδοποιεί και θα του λέει, κοίταξε να δεις;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα τον προειδοποιεί. Αλλά, η προειδοποίηση δεν σημαίνει τιμωρία. Αλλά, δεν μου λέτε, γιατί είναι κακό μέσα από μία αντικειμενική αξιολόγηση να μπορεί να φωνάξει στο γραφείο τον υπάλληλο ο οποίος δεν αποδίδει; Να του πει: «Κοίταξε να δεις, με βάση αυτήν την αξιολόγηση δεν τα πήγες πολύ καλά. Για πάμε να δούμε πώς μπορούμε να τα πάμε καλύτερα από τον επόμενο χρόνο». Αυτό δεν είναι τιμωρητικό, είναι βελτιωτικό. Αλλά δεν νοείται -και θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος- δημόσια διοίκηση χωρίς αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα γίνει. Αλλά θα γίνει με έναν τρόπο, που θα υποστηρίζει τους δημόσιους υπαλλήλους. Όχι τιμωρητικά. Δυστυχώς, αν θέλουμε να κάνουμε, εμένα μ’ αρέσει να κάνω κι εγώ την αυτοκριτική μου, επειδή βρεθήκαμε δέσμιοι αυτής της αδικαιολόγητης επιμονής τότε του ΔΝΤ για απολύσεις, η αξιολόγηση συνδέθηκε με τις απολύσεις στο μυαλό των δημοσίων υπαλλήλων. Τώρα δεν υπάρχει αυτό.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δεν υπάρχει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απόλυση δεν υπάρχει πια στο Δημόσιο. Και πρέπει να σας πω ότι ενοχλούμαι  πάρα πολύ και το βρίσκω και μικρότητα, όταν το αντίπαλο κόμμα και πολλές φορές ο ίδιος ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, βάζει στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει. Αυτήν την τακτική την δοκίμασαν πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου, είδαμε το αποτέλεσμα. Και επιμένουν και σήμερα στην ίδια τακτική των fake news, να βάζουν στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει. Είμαι πολύ καθαρός σ’ αυτά τα οποία λέω. Δέχομαι απόλυτα οι πολίτες να με κρίνουν για τις απόψεις μου. Μπορεί κάποιος να γυρίσει και να σας πει, διαφωνώ με αυτά τα οποία είπες, με τις απόψεις σου για τη φορολογία, δεν σε ψηφίζω. Θεμιτό. Αλλά, είναι αδιανόητο σε μία Δημοκρατία, που υποτίθεται ότι κάνουμε ένα σοβαρό διάλογο, το αντίπαλο κόμμα, το μόνο με το οποίο να ασχολείται είναι να διαστρεβλώνει αυτά τα οποία έχω πει εγώ ή αυτά τα οποία έχουν πει τα στελέχη μου. Μα, είναι σοβαρός πολιτικός διάλογος αυτός; Δεν μπορούμε να μιλήσουμε έτσι. Και γι’ αυτό και επιλέγω ο συνομιλητής μου σήμερα, κύριε Αυτιά, να είναι η κοινωνία.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μ’ αυτό θα συνεχίσετε, έτσι;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα συνεχίσω να μιλάω με την κοινωνία. Να κάνω συζητήσεις, να κάνω ομιλίες διαφορετικού τύπου, πιο διαδραστικές, πιο βιωματικές, με περισσότερες ερωτήσεις και απαντήσεις, να εξηγήσω στον κόσμο δύο πράγματα: Πρώτον, γιατί ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη η οποία μπορεί να υπηρετήσει αυτήν την πολιτική. Και δεύτερον, γιατί οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν τεράστια σημασία; Διότι την 26η Μαΐου γράφτηκε το πρώτο κεφάλαιο της πολιτικής αλλαγής, αλλά η κάλπη γεμίζει από την αρχή στις 7 Ιουλίου. Δεν είναι μισογεμάτη.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μηδενίζει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μηδενίζει το κοντέρ. Προσοχή, δεν παίρνουμε το μισό αποτέλεσμα και πάμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό. Άρα, ζητώ από τους πολίτες συμμετοχή. Και το λέω, διότι ξέρω ότι είναι Καλοκαίρι. Και ξέρω ότι μπορεί να μας ακούν και συνταξιούχοι φίλοι μας οι οποίοι μπορεί να έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους. Τους ζητώ, σε κάθε περίπτωση, να έρθουν και να συμμετέχουν σε αυτήν την εκλογική διαδικασία. Καμία ψήφος δεν περισσεύει. Εάν η Ελλάδα την επόμενη μέρα δεν έχει μία ισχυρή κυβέρνηση, με μία ισχυρή εντολή, ο τόπος θα μπει σε περιπέτειες.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα, πριν κλείσουμε τα οικονομικά, Δ.Ε.Η. Κύριε Πρόεδρε, το θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Εκτός από τη Δ.Ε.Η., έχουμε και Έλληνες επενδυτές, κύριε Πρόεδρε, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ξέρετε Έλληνες επενδυτές, έβαλαν λεφτά οι άνθρωποι αυτοί. Όλη αυτή η ιστορία της Δ.Ε.Η., δεν χρειάζονται ένα σεβασμό οι άνθρωποι αυτοί;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Το ένα είναι πώς αντιμετωπίζουμε ανθρώπους οι οποίοι επένδυσαν με κάποιες εγγυημένες τιμές οι οποίες έχουν μειωθεί. Όσο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνονται πιο ανταγωνιστικές τόσο εκ των πραγμάτων θα μειώνεται και η επιδότηση που χρειάζεται να δίνει το κράτος. Θέλουμε όμως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολλές.  Και στο αιολικό και ηλιακό δυναμικό έχουμε πάρα πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε. Πρέπει να το πω απλά: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ολόκληρη η μπαταρία της Ευρώπης ως προς την καθαρή ενέργεια που προέρχεται από τον αέρα και από τον ήλιο. Η Δ.Ε.Η. είναι πολύ προβληματική, υπάρχουν ευθύνες εδώ κ. Αυτιά.  Κάποιοι παρέλαβαν μια επιχείρηση με κεφαλαιοποίηση αυτή που ήταν παραπάνω από 2 δις και σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Δ.Ε.Η. είναι στο 1/7. Υπάρχουν  ευθύνες πολιτικές, αυτές θα αποδοθούν. Προφανώς υπάρχουν ευθύνες στη διοίκηση της.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα δώσετε εντολή για έρευνα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμένα δεν με ενδιαφέρει τόσο η έρευνα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αλλά, αλλά;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έρευνες κάνει η Δικαιοσύνη.  Με ενδιαφέρει να έχω μια διοίκηση στη Δ.Ε.Η. αποτελεσματική η οποία θα δρομολογήσει άμεσα ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρείας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και έναν Υπουργό να αντέχει να τα κάνει αυτά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και έναν Υπουργό να…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τον βρήκατε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βέβαια, τους έχω βρεις τους Υπουργούς μου απλά δεν θα σας πω ποιοι είναι.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αποκλείεται.  Δεν θα μου πείτε τον Υπουργό Οικονομικών;  Καθηγητής θα είναι ή Κοινοβουλευτικός;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα σας πω.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο Εργασίας;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ούτε αυτό.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ούτε αυτό. Ο Εξωτερικών;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας πω μόνο ότι θα είναι μια κυβέρνηση η οποία θα κάνει μια τεράστια προσπάθεια και νομίζω θα το πετύχω να βάλω τους σωστούς ανθρώπους στη σωστή θέση. Υπάρχει πάντα μια λογική στις κυβερνήσεις, κ. Αυτιά.  Από το, ο τάδε δεν μου χωράει εδώ, αλλά πρέπει κάπου να τον βάλω και στείλε τον εκεί.  Αυτή η λογική δεν υπάρχει σε εμένα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή όσοι ράβουν κοστούμια να το ξεχάσουν, αυτό μου λέτε τώρα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω ποιος ράβει κοστούμια…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ράβουν κάμποσοι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω ποιος ράβει και ποιος δεν ράβει. Θα συνιστούσα σε όλους σεμνότητα. Δεν πρόκειται να ανεχθώ, κ. Αυτιά, ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές, ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές εάν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, καμία αλαζονεία. Όσο μεγαλύτερη είναι η νίκη μας τόσο πιο σεμνοί πρέπει να είμαστε.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κάτι παιδιά Υπουργών που λένε ότι εγώ θα συνεχίσω του μπαμπά την ιστορία που ήταν Υπουργός κλπ. που ετοιμάζονται για Υπουργοί πως το βλέπετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ προέρχομαι από πολιτική οικογένεια αλλά…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι αλλά μπήκατε στη διαδικασία της αξιολόγησης για να γίνατε Αρχηγός έτσι;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αξιολογήθηκα καταρχάς από τους Νεοδημοκράτες.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να είμαστε δίκαιοι, εγώ θέλω να είμαι δίκαιος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αξιολογήθηκα από τους Νεοδημοκράτες όταν επέλεξα να θέσω υποψηφιότητα. Θυμάστε τότε είχαμε κάνει μια πολύ ωραία συνέντευξη και γνωρίζετε ότι ήμουν το outsider τότε, κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσα να κερδίσω. Όλοι αξιολογούνται.  Και έχουν αξιολογηθεί όλοι οι βουλευτές μου για το τι έχουν κάνει 3,5 χρόνια στη Βουλή.  Εγώ γνωρίζω την αξιολόγηση και έχει γίνει με πολύ αντικειμενικά κριτήρια και προφανώς και η πορεία όλων μέχρι σήμερα θα προσμετρηθεί.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πόσους Υπουργούς θα έχει η κυβέρνηση;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα είναι μια κυβέρνηση ούτε πολύ μεγάλη, αλλά ούτε πολύ μικρή, δεν είναι αυτό το ζήτημά μας.  Μπορώ να σας πω από τώρα ότι δεν θα έχω αναπληρωτές Υπουργούς στην κυβέρνησή μου, ενδεχομένως να έχω έναν.  Αν υπάρχει, θα καταλάβετε γιατί μπορεί να έχει σημασία να υπάρχει ένας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Στο Εξωτερικών μάλλον θα είναι, Άρα θα έχετε και το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την επίβλεψή σας;  Έμαθα ότι θα έχετε και το Εξωτερικών.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναλαμβάνει κανένα Υπουργείο.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το Οικονομικών ή το Ανάπτυξης θα έχετε σε στενό κύκλο γιατί δεν θα περάσουν καλά οι Υπουργοί μαζί σας να το ξέρετε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε στενό κύκλο θα είναι όλα τα Υπουργεία, αλλά θα εξηγήσω γιατί.  Θέλουμε μια κυβέρνηση χωρίς αναπληρωτές, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπουργοί και Υφυπουργοί. Τα μεγάλα Υπουργεία θα έχουν άλλη κάλυψη από Υφυπουργούς. Τα μικρά, προφανώς, δεν χρειάζονται παραπάνω από έναν Υφυπουργό.  Άρα θα είναι μια άλλη δομή κυβέρνησης, αλλά θα επιμείνω πολύ σε ένα σφικτό κυβερνητικό σχήμα, σε τακτική αξιολόγηση, σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάζει κάθε μήνα με ατζέντα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εγώ όταν θα γκρινιάζω το πρωί από εδώ και θα λέω γιατί δεν το έκανες αυτό Υπουργέ θα θυμώνετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εσείς πρέπει να γκρινιάζετε λίγο.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δεν θα θυμώνετε αν γκρινιάζω στους Υπουργούς.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί αλίμονο αν δεν γκρινιάζετε.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η πόρτα θα είναι ανοιχτή εδώ.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί η δουλειά σας και η δουλειά του κάθε άξιου δημοσιογράφου είναι να επισημαίνει τις αδυναμίες μας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ξέρετε τι έπαθα κύριε Πρόεδρε;  Ήρθε εδώ Υπουργός του Τσίπρα και του λέω: Γιατί παίρνεις το 62% σε φόρους και εισφορές;  Α, η μείωση των εισφορών είναι μεγάλο θέμα. Και μου λέει: «Που το είδες αυτό;». Και του δίνω το παράδειγμα. Μου λέει: «Αυτά κάνουμε;». Λέω: Αυτά κάνετε. Δηλαδή θέλω να πω το εξής: Θα επικοινωνείτε με την κοινωνία;  Δηλαδή σήμερα ο Μητσοτάκης πάει Κερατσίνι, πάει Δωδεκάνησα, πάει παντού.  Του σφίγγουν το χέρι, ακούει τον κόσμο. Θα μείνετε στο γυάλινο κτίριο εκεί στου Μαξίμου ή θα βγαίνετε στον κόσμο έξω;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό που θα κάνω, μπορώ να σας το πω, είναι ότι θέλω  μια φορά το μήνα να βρίσκομαι σε ένα μέρος της Ελλάδος και να κάνω μια συζήτηση με τους πολίτες.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μόνος σας, μην σας πάνε οι σύμβουλοί σας.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μόνος μου, μόνος μου. Όπως και τώρα μόνος μου το κάνω. Γιατί το λέω αυτό. Έχω ζήσει την εξουσία και εγώ από μέσα και ξέρω πόσο εύκολο είναι και πόσο επιρρεπές να κλειστείς στο γραφείο σου στου Μαξίμου, να ακούς μόνο τα καλά νέα τα οποία κάποιοι θέλουν να σου πουν και ξαφνικά να χάνεις επαφή με την πραγματικότητα. Είναι μία αλήθεια αυτό, επειδή το έχω ζήσει, το έχω δει. Πρέπει να βρούμε τρόπο αυτό να το αντιμετωπίσουμε. Όσο μπορώ θα βγαίνω από το γραφείο μου. Και βέβαια από εκεί και πέρα είναι χρέος μου να διαλέγω και συνεργάτες οι οποίοι δεν είναι κόλακες. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην πολιτική είναι να ακούς μόνο τα καλά. Τα καλά δεν με ενδιαφέρουν να τα ακούω. Μακάρι, και θα συνεχίσετε, να μας κρατάτε ενήμερους για το τι γίνεται στην κοινωνία και να επισημαίνετε τις αδυναμίες μας. Αυτό πρέπει να κάνετε την επόμενη μέρα και να είστε σίγουρος ότι θα σας παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ξέρετε τι έκανε ο πατέρας σας; Έπαιρνε από τις εφημερίδες τις επιστολές των αναγνωστών, εκείνη την εποχή, διότι διαμαρτύρονταν οι πολίτες για κάποια πράγματα, τότε ο Μητσοτάκης, ο πατέρας σας. Εσείς έχετε μία μεγάλη δυνατότητα, κύριε Πρόεδρε, να έχετε μία επικοινωνία με τον κόσμο. Και να σας πω και κάτι πάρα πολύ απλό; Με 1 στους 5 εργαζομένους στα 500 ευρώ τι περιμένει από το Μητσοτάκη αύριο; Τι αύξηση μισθού περιμένει; Όταν έχουν πέσει οι μισθοί στα τάρταρα, 375 ευρώ στην ελεύθερη αγορά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, να το δούμε. Πώς θα βελτιωθούν οι μισθοί. Καταρχάς, για τον κατώτατο μισθό. Έχουμε πει ότι θέλουμε ο κατώτατος μισθός να αυξάνεται σε ποσοστό διπλάσιο του Α.Ε.Π. Αν το Α.Ε.Π. πάει 4% ο μισθός μπορεί να αυξηθεί 8%. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να φτάσει σχεδόν τα 700 ευρώ. Αυτό είναι μία σημαντική αύξηση. Αλλά η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου βελτιώνεται όταν πάει συνολικά καλά η οικονομία. Όσο πέφτει η ανεργία, τόσο ο εργαζόμενος αποκτά μεγαλύτερη δύναμη. Και όσο δίνουμε στους επιχειρηματίες κίνητρα να στηρίξουν τους εργαζόμενούς τους, τόσο πιο ωφελημένοι θα είναι οι εργαζόμενοι. Έχω αναφερθεί πολλές φορές σε ένα συμβόλαιο αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα. Θα πάω να τα πω και στο Σ.Ε.Β. πάλι την Τρίτη. Θα τους πω: «Κοιτάξτε, κύριοι, απλές κουβέντες, εγώ θα σας βοηθήσω με τη φορολογία, με την γραφειοκρατία, με τη ρευστότητα, θέλω να κάνετε επενδύσεις στη χώρα. Έχω απαιτήσεις όμως από εσάς».

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πληρώστε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η πρώτη απαίτηση είναι καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι και κίνητρα από εμένα για να τους δίνετε πρόσθετες παροχές. Υπάρχουν σήμερα επιχειρήσεις οι οποίες μεταφέρουν τους εργαζόμενους, τους δίνουν δωρεάν φαγητό, τους δίνουν πρόσθετα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Σήμερα αν ένας επιχειρηματίας θέλει να δώσει ένα bonus σε ένα καλοπληρωμένο εργαζόμενο θα τα πάρει όλα η εφορία. Φορολογικά κίνητρα για να μοιράσει τα κέρδη του με τους εργαζόμενους. Θα ζητήσω από τους επιχειρηματίες: Γυρίστε τις καταθέσεις σας πίσω. Εταιρικές καταθέσεις πίσω στην Ελλάδα. Δεν γίνεται  να λέμε τώρα ότι το τραπεζικό σύστημα έχει τα ζητήματά του, αλλά η χώρα είναι σταθερή. Τι είναι αυτό το πράγμα εταιρικές καταθέσεις στο εξωτερικό; Τι εμπιστοσύνη θα δείξουμε στην ελληνική οικονομία; Άρα, να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά περιμένουμε και κάτι πίσω από τους επιχειρηματίες. Να στηρίξουν έμπρακτα την οικονομία και την ανάπτυξη.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σαφής. Μου λένε τώρα πάρα πολλοί: Θα συνδέσετε τις ταμειακές μηχανές με το Υπουργείο Οικονομικών και θα βάλετε και ένα καθολικό πόθεν έσχες να μαζέψετε λεφτά; 45 δις θα χρειαστεί ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης 1/1/20 για τους φόρους της νέας χρονιάς. Αν πατάξετε τη φοροδιαφυγή κατά 5 δις θα έχετε να γλιτώσετε τούτον εδώ που λέει ότι πρέπει να έχουμε πλεόνασμα 3,5.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή αυτό το έχουμε ακούσει πολλές φορές, αφήστε να κάνουμε τη δουλειά μας στη φορολογική πολιτική για να βελτιώσουμε τη φορολογική συμμόρφωση. Γιατί το λέω αυτό. Πρώτον, ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μεγάλο όπλο στα χέρια μας για να εντοπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Έχουμε σχέδιο για το πώς θα τις επεκτείνουμε και πώς θα δώσουμε και συγκεκριμένα κίνητρα στους πολίτες να προσκομίζουν εκείνες τις αποδείξεις που έχουν σημασία.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εδώ ούτε τα ιατρικά δεν πιάνουν.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει η απόδειξη για να χτίσω αφορολόγητο. Δεν με ενδιαφέρει η απόδειξη του σούπερ μάρκετ. Με ενδιαφέρει η απόδειξη του υδραυλικού, με ενδιαφέρει η απόδειξη της ταβέρνας γιατί εκεί ξέρω ότι υπάρχει φοροδιαφυγή. Έχουμε, λοιπόν, ένα πολύ οργανωμένο σχέδιο. Ούτε θέλω να μιλήσω για αυτό…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο Πέτσας το ετοιμάζει αυτό; Ποιος το ετοιμάζει; Ο Στέλιος  Πέτσας το ετοιμάζει;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε ένα πολύ καλό επιτελείο ανθρώπων, τους γνωρίζετε, δεν είναι μόνο ο Στέλιος, αλλά ένα πολύ καλό ικανό επιτελείο ανθρώπων που ξέρουν πολύ καλά τη φορολογία. Και μέσα στη φορολογική μεταρρύθμιση θα υπάρχουν και τέτοιες παρεμβάσεις.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή, αυτό το χαρτάκι που θα πάω να παίρνω εγώ από τον υδραυλικό, μου λέει ο Μητσοτάκης σήμερα, κοίταξε να δεις, αυτό θα το πάρεις πίσω με ελάφρυνση φόρου. Αυτός που πληρώνει τους φόρους του θα έχει μια ανταπόκριση;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή, τον σωστό φορολογούμενο θα τον τιμήσετε κάποια στιγμή;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ, αρχάς, έχουμε μιλήσει για λευκό μητρώο επιχειρήσεων που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θέλουμε μεγαλύτερη επιβράβευση του συνεπούς φορολογούμενου και εκείνου που έρχεται και δίνει τα λεφτά του κατευθείαν. Και βέβαια ως προς τις τράπεζες, το σωστό θα ήταν κύριε Αυτιά οι ίδιες οι τράπεζες, τους συνεπείς δανειολήπτες τους να μπορούν να τους επιβραβεύουνε με μειωμένο επιτόκιο. Σε άλλες χώρες  πως δουλεύει αυτό; Υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης. Λέγεται credit scoring. Είσαι συνεπής κ. Αυτιά. Εδώ  βλέπω 5 χρόνια ότι πληρώνεις κανονικά. Έλα εδώ. Θα σε επιβραβεύσω με κάποιον τρόπο. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο, αλλά εκεί πρέπει να κατευθυνθούμε. Ο συνεπής πρέπει να επιβραβεύεται. Και ο πρώτος που πρέπει να έχει κίνητρο να τον επιβραβεύσει, είναι η ίδια η τράπεζα. Δεν μπορούμε να βγάλουμε συνέχεια από τη μύγα ξύγκι.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα, διοικήσεις τραπεζών. Τι θα γίνει εκεί; Τι θα κάνετε στις τράπεζες; Τίποτα; Ρωτάνε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι δικό μας. Οι διοικήσεις των τραπεζών, εμείς είμαστε, το Ελληνικό κράτος παρεμβαίνει δια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Εκεί υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δούμε σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση. Άλλαξαν οι καιροί πια κ. Αυτιά.  Δεν σημαίνει ότι όλα αυτά πρέπει να διοικούνται αναγκαστικά από ξένους.  Θα τα δούμε αυτά. Θα τα συνεννοηθούμε, θα τα συζητήσουμε με τους εταίρους μας και θα καταλήξουμε σε λύσεις που θα είναι αμοιβαία ωφέλιμες

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είπατε ότι τον βρήκατε τον Υπουργό Οικονομικών; Τον έχετε βρει;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα μου εκμαιεύσετε αυτήν την πληροφορία.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα τον θέλατε τον Στουρνάρα Υπουργό Οικονομικών;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτήν την πληροφορία δεν θα μου την εκμαιεύσετε. Για τον Γιάννη τ Στουρνάρα θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός κεντρικός τραπεζίτης.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πολύ καλός κεντρικός τραπεζίτης. Αυτό λέει πολλά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και να σας πω και κάτι; Δεν γίνεται κ. Αυτιά η κάθε κυβέρνηση…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα σας ζορίζω λιγάκι, αλλά έτσι είναι. Είναι η δουλειά μου. Καταλαβαίνετε. Ή Υπουργό Εξωτερικών.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν γίνεται η οποιαδήποτε κυβέρνηση να μην έχει θεσμική συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Θα πάμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των «κόκκινων» δανείων.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τεράστιο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτή η εμμονή της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τον κεντρικό τραπεζίτη, είναι ακατανόητη και άκρως προβληματική. Δημιουργεί ζήτημα. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι μόνο ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος,  είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη χώρα μας. Έχει θεσμικό ρόλο και ελληνικό και ευρωπαϊκό. Πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασίας της οποιασδήποτε κυβέρνησης με τον οποιονδήποτε είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και αυτήν τη συνεργασία θα την αποκαταστήσω άμεσα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Αντιπροέδρους θα έχει η κυβέρνηση;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Δεν θα σας πω τίποτα παραπάνω.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δε γίνεται τώρα. Δεν έχετε Υπουργό Εξωτερικών, δεν έχετε Υπουργό Οικονομικών, δεν έχετε Αντιπροέδρους.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τόσα ωραία πράγματα είπαμε για το κυβερνητικό σχήμα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ένα λεπτό. Από τη στιγμή που θα τα έχετε όλα στα χέρια σας εσείς, τι να τους κάνετε τους Αντιπροέδρους, υποθέτω;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αφήστε να υπάρχει και καμία έκπληξη.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα τους αφήνετε να έρχονται εδώ οι Υπουργοί;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιβάλλεται να έρχονται οι Υπουργοί εδώ.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Επιβάλλεται.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιβάλλεται, ναι.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα, αν αρνηθεί κάποιος, θα πάρω εσάς τηλέφωνο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιβάλλεται οι Υπουργοί να έρχονται εδώ.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα, υπάρχει ένα κεφάλαιο -θα μου πείτε, γιατί να μπαίνετε εσείς σε άλλα κόμματα- που λέγεται Βενιζέλος. Τον Βενιζέλο τον αγαπάνε πιο πολύ οι Νεοδημοκράτες, από ό,τι τον αγαπάνε οι δικοί του στο κόμμα. Σημαίνει κάτι ο Βενιζέλος για εσάς;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, έχω σεβασμό στον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως και μεγάλο σεβασμό και στη Φώφη Γεννηματά. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι μαζί ήμασταν στην κυβέρνηση. Αλλά, από εκεί και πέρα, είναι αποφάσεις που αφορούν άλλο κόμμα. Θα ήταν αδόκιμο από μέρους μου να πω οτιδήποτε παραπάνω από αυτό.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τον Αβραμόπουλο τι θα τον κάνετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με ρωτάτε όλο…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κακό είναι; Δεν είναι κακό. Ρωτάω. Είναι κάποια πρόσωπα, τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο Επίτροπος κάνει μία εξαιρετική δουλειά στην Ευρώπη. Η θητεία της Επιτροπής ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους. Τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Απόλυτα σαφής. Κύριε Πρόεδρε. Πολλοί  λένε ότι ο μεγαλύτερος χορηγός στην προηγούμενη, των ευρωεκλογών,  ήταν ο Τσίπρας με τα λάθη τα οποία έκανε. Αυτό λένε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το βλέπω έτσι, κ. Αυτιά. Νομίζω ότι εδώ και 3,5 χρόνια έχω κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία. Να κρατήσω τα καλά, που είναι πολλά, αλλά να την μπολιάσω με νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες δομές. Και  έχουμε πετύχει πραγματικά κάτι το οποίο είναι αξιοθαύμαστο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να δημιουργήσουμε μία ισχυρή, πατριωτική, Κεντροδεξιά Παράταξη, η οποία είναι και ανάχωμα στα άκρα. Θα είναι επιτυχία να αφήσουμε εκτός Βουλής και τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου, την Ελληνική Λύση. Θα είναι καλό για τη Δημοκρατία μας, αυτό. Αλλά το ανάχωμα στην ακροδεξιά είναι η μετριοπαθής πατριωτική Νέα Δημοκρατία.  Εμένα με ενδιαφέρουν τα του οίκου μου.  Δεν υποτιμώ ποτέ τον αντίπαλό μου. Σέβομαι τον αντίπαλό μου και από εκεί και πέρα προχωρώ με γνώμονα το τι θεωρώ ότι είναι καλό για τη χώρα. Όπως σας είπα συνομιλητής μου σήμερα είναι η κοινωνία. Θα πάμε σε ένα debate με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς όπως γίνεται πάντα, το προσβλέπω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί στον ελληνικό λαό και να εξηγήσουμε το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα. Προφανώς και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να μας πει πέντε πράγματα για όλα αυτά τα οποία έκανε…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Με τον Τσίπρα το αποκλείετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι δεν κάνω κάτι.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν κάνω με τον κ. Τσίπρα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχετε έναν αέρα 10 μονάδων και φοβάστε τον Τσίπρα να πάτε ο ένας απέναντι στον άλλον;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, γιατί δεν είναι ο μοναδικός συνομιλητής μου ο κ. Τσίπρας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τι εννοείτε κύριε Πρόεδρε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό που σας λέω.  Γιατί να συνομιλήσω μόνο με τον κ. Τσίπρα;

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτός είναι ο ουσιαστικός σας αντίπαλος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όλοι είναι αντίπαλοι.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όλοι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, όλοι είναι αντίπαλοι σε αυτή την εκλογική μάχη.  Τα debate γίνονται με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων και θα γίνει τέτοιο debate.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.  Τώρα, κύριε Πρόεδρε, έχω μερικά ερωτήματα.  Δεν θα ξεχάσω το κλάμα του ανθρώπου που ενεπλάκη στη Novartis αδίκως και που μαθαίνω ότι θα είναι επικεφαλής στο Επικρατείας. Τουλάχιστον αυτός ο άνθρωπος δικαιούται μια επιβράβευση είναι έτσι ή δεν είναι;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε κάτι που δεν γνωρίζω εγώ;

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όλοι το ξέρουν και δεν το ξέρετε εσείς;  Είναι στις ρούγες, παντού, ότι θα είναι ο Πικραμένος, θα χαρεί ο Πικραμένος αυτό λένε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα ανακοινωθεί.  Έχω πάρα πολύ μεγάλο σεβασμό στον Τάκη  Πικραμένο. Είναι ένας πολύ άξιος δικαστικός..

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ε, δεν είναι κακό τώρα να πείτε ότι ο Πικραμένος θα ηγηθεί να χαρεί ο άνθρωπος εκτός αν το ξέρει κατ’ ιδίαν.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιτέλεσε τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός με ακεραιότητα και δυστυχώς ενεπλάκη με χυδαίο τρόπο σε μια πρωτοφανή σκευωρία. Και νομίζω ότι η εικόνα του Τάκη Πικραμένου στη Βουλή, ενός ανθρώπους ακέραιου, να δακρύζει επειδή κάποιοι επέλεξαν στην ουσία να τον αντιμετωπίσουν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, θα είναι μια εικόνα που θα μας συνοδεύει από αυτά τα οποία θα θυμόμαστε από αυτή την μαύρη τετραετία.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είστε σαφής. Κύριε Πρόεδρε, η Δικαιοσύνη σε πρώτο πλάνο έως τις εκλογές.  Εδώ ο Παπαχελάς επιλέγει ως πρώτο θέμα αυτό και σημειώνει χάσμα Παυλόπουλου – Τσίπρα σε ότι αφορά τον καθορισμό της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Κάτι ξέρετε κύριε Πρόεδρε για το θέμα αυτό.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η άποψή μας ήταν από την αρχή εξαιρετικά σαφής.  Δεν ήταν μόνο δική μας άποψη, ήταν άποψη όλων των συνταγματολόγων -ψάχνω να βρω έναν, ίσως να υπήρχε μια άποψη που να διάβασα, νομίζω μάλιστα ήταν ο Γραμματέας της Κυβέρνησης για να μην νομίζουμε ότι είχαμε μια αντικειμενική φωνή- ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρη. Η κυβέρνηση δεν είχε καμία απολύτως νομιμοποίηση από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε εξαγγείλει ότι προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές να διορίσει την ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω από αυτό που έχω πει, έχω εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μετά τις καταγγελίες Αγγελή αλλάζει το σκηνικό στη Novartis και τι σκέφτεστε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πέραν της διάστασης του σκανδάλου του ιατρικού που είναι νομίζω αναμφισβήτητο, η πολιτική διάσταση της Novartis είναι μια σκευωρία.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είστε σαφής.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό το ξέρουν όλοι πια.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πρόεδρε, διώχνεις όλους τους ξένους από το υπερταμείο λέει ο Κοττάκης σήμερα στην «ΕΣΤΙΑ», έχει γενέθλια η «ΕΣΤΙΑ» σήμερα η εφημερίδα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Α, χρόνια της πολλά. Δεν το έχω διαβάσει το άρθρο.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, τους διώχνετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω, να το διαβάσω.  Για το ΤΧΣ μίλησα πριν λίγο…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ναι, ναι, θα βάλετε Έλληνες λέει αντί να είναι ξένοι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν νομίζω ότι στέκει πια αυτή η λογική ότι οι ξένοι τα ξέρουν όλα καλύτερα και πρέπει παντού όλα να διοικούνται από ξένους. Μπορεί πριν από 4 χρόνια αυτό το πράγμα να είχε λογική.  Αλλά στην αυτοδύναμη Ελλάδα που οραματίζομαι σιγά-σιγά αυτά πρέπει να τα ξαναδούμε.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, τώρα που κλείσαμε την κουβέντα θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.  Ένα διπλό ευχαριστώ.  Σας το οφείλω δημοσίως.  Μου κάνατε πρόταση να είμαι υποψήφιος όπου ήθελα και ότι άλλο ήθελα.  Σας ευχαριστώ πρώτα για αυτό. Και το δεύτερο, μου δώσατε ένα διαβατήριο ζωής όταν τη Μεγάλη Τετάρτη καθίσαμε ο ένας δίπλα στον άλλον και μου είπατε: «Γιώργο δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτή τη μεγάλη αγάπη του κόσμου σε εσένα» και  ότι εν πάση περιπτώσει η ζωή είναι μπροστά. Σας ευχαριστώ διπλά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Αυτιά, πιστεύω θα ήσασταν πολύ χρήσιμος στο Εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά θα είστε ίσως ακόμα πιο χρήσιμος στο λειτούργημα το οποίο επιτελείτε της δημοσιογραφίας. Και το μόνο που μπορώ να σας ζητήσω είναι να είστε την επόμενη μέρα αυστηρός, αλλά δίκαιος με την επόμενη κυβέρνηση και να συνεχίσετε να κάνετε τη δουλειά σας και να απολαμβάνετε και την αγάπη του κόσμου που νομίζω ότι είναι για εσάς η καλύτερη αναγνώριση τόσα χρόνια.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εάν σας αδικήσω ποτέ ή Υπουργό το τηλέφωνο εδώ. Και να ξέρετε κάτι άλλο, μπορεί να μην θέλησα να μπω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο γιατί νομίζω ότι η φανέλα της Εθνικής έξω μου πάει περισσότερο. Σας ευχαριστώ.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να είστε καλά κ. Αυτιά.  Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να είστε καλά κύριε Πρόεδρε και καλή επιτυχία.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ θερμά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να είστε καλά καλημέρα και καλό τριήμερο.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έτσι έχουν τα πράγματα, φάγαμε λίγο χρόνο από τον Χατζή και από το συνάδελφό μου τον Καμπουράκη.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι έτοιμος ο κ. Χατζής τον βλέπω εδώ.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καλή επιτυχία, κύριε Πρόεδρε, καλή επιτυχία, καλή επιτυχία σε όλους το λέω αυτό.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να είστε καλά, ευχαριστούμε θερμά.

Best Of

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε με μια ομιλία του πόσο διαφορετικός παραμένει. Σε σύγκριση με ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production