Μεϊμαράκης: Δεν είναι ώρα για γκρίνιες και παράπονα στη Νέα Δημοκρατία

Ομιλία του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Προέδρου του κόμματος 
κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Σας καλωσορίζω στο 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του κόμματος τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή και το δώρο που μου έκανε να προεδρεύσω σήμερα σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Γιατί το Συνέδριό μας είναι γιορτή. Είναι γιορτή διαλόγου, είναι γιορτή Δημοκρατίας. Και ορθά ελέχθη ότι εδώ σήμερα χτυπάει η καρδιά της Δημοκρατίας, η καρδιά της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που είναι πρωτοπόρο και πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα. Του κόμματος που στηρίζεται σε αρχές, σε αξίες και στην ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν έχουμε εμείς πελατειακές σχέσεις. Έχουμε αρχές και αξίες και είδαμε ότι τα κόμματα που ήταν κόμματα ευκαιρίας χάνονται στην πορεία αλλά και τα κόμματα που στηρίζονται σε πελατειακές σχέσεις από διψήφια νούμερα έχουν πάει σε μονοψήφια. Να γιατί η Νέα Δημοκρατία κρατιέται ψηλά. Γιατί είμαστε εδώ, γιατί είμαστε παρόντες, γιατί δίνουμε τη μάχη για τις αρχές μας και το πρόγραμμά μας. Για να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλη την επιτροπή που δούλεψε σήμερα αθόρυβα και ανιδιοτελώς για τη δική μας γιορτή. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γραμματέα του κόμματος και αυτό δεν είναι από αλληλεγγύη ως προς τον Γραμματέα, αλλά γιατί ξέρω τι ακριβώς έχει κάνει και τι έχει γίνει. Θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή μας τον κ. Παπαθανάση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και όλη την ΟΝΝΕΔ. Να ευχαριστήσω το γραφείο του Προέδρου, να ευχαριστήσω τους συναδέλφους βουλευτές, όλες τις γραμματείες που ανιδιοτελώς δούλεψαν αυτές τις ημέρες για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η σημερινή γιορτή. Και πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω τα νιάτα μας, την ΟΝΝΕΔ μας, την ΔΑΠ μας που τους είδατε να μας περιμένουν και να μας υποδέχονται. Και το τμήμα γυναικών που 

Παρακολουθήσαμε μέσα σε λίγα λεπτά μια μακρά διαδρομή του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.  Αυτής της μεγάλης πατριωτικής, φιλελεύθερης, χριστιανοδημοκρατικής ευρωπαϊκής Παράταξης που είχα την τύχη να αγωνιστώ από τότε που ιδρύθηκε, ως ιδρυτικό στέλεχος της νεολαίας με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τον Γεώργιο Ράλλη, με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τον Μιλτιάδη Έβερτ, με τον Κώστα Καραμανλή, με τον Αντώνη Σαμαρά, τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, που είναι παρόντες, που κράτησαν και την Παράταξη και την Ελλάδα όρθια και ζωντανή. Και υπηρέτησα όλους αυτούς τους Προέδρους με την ίδια ζέση, με το ίδιο πάθος, με την ίδια αγάπη, όπως και εκείνοι μας αγάπησαν όλους, μας δίδαξαν, μας ενέπνευσαν και μας είχαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με τη δική τους προθυμία. 

Κυρίες και κύριοι, κεντρικό διακύβευμα κάθε Συνεδρίου είναι το εγχείρημα της οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης, η διεύρυνση της Δημοκρατίας και η ανακαίνιση της πολιτικής. Με πολιτικές για την κοινωνία, όχι για την εξουσία, όπως κάνουν κάποιοι. Με το σημερινό μας Συνέδριο μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο δυναμικά, χωρίς συμβιβασμούς, το άλμα στο μέλλον .Εκείνο, λοιπόν, που χρειάζεται είναι να τολμήσουμε αποφασιστικά, να προχωρήσουμε ενωμένοι, να συνδιαμορφώσουμε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες, που θα δώσουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στις κοινωνικές δυνάμεις να εκφραστούν από ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως ήταν και θα συνεχίσει να είναι η Νέα Δημοκρατία .Είμαστε όλοι εμείς μια πολυσυλλεκτική πανστρατιά, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, έτοιμοι να απαντήσουμε θετικά στις προκλήσεις των καιρών.

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι παγκόσμιοι μετασχηματισμοί βρίσκονται τακτικά σε εξέλιξη. Σε μια εποχή, όπου οι προοπτικές για το καλύτερο, αλλά δυστυχώς και για το χειρότερο, είναι ορατές και ανοιχτές. Αλλαγές που επιφέρουν νέες πραγματικότητες και εναλλάσσονται με πρωτοφανή ταχύτητα. Αλλαγές που δημιουργούν αμηχανία και προβληματισμό. Όπως και τις κρίσεις, που δυστυχώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Έχει σημασία το αποτέλεσμα. Και αυτό πρέπει να το καταλαβαίνουν οι πολίτες. Ζούμε σε ένα ταραχώδες περιβάλλον, μέσα στο οποίο όλες οι ηγεσίες καλούνται να ασκήσουν δράσεις και να επιλέξουν λύσεις, πολλές φορές με συνθήκες αβεβαιότητας και ρευστότητας. Και καλούνται να λάβουν αποφάσεις, με συνθήκες άκρως πιεστικές, σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ατελή  πληροφόρηση.

Η σημερινή εποχή, λοιπόν, με τα μεγάλα, ανοιχτά ζητήματα που απαιτούν τη συμβολή του κράτους και της πολιτικής για την επίλυσή τους, απαιτούν διάλογο, συνεννόηση, συνεργασία, διεθνή συνεργασία, ανάπτυξη και βελτίωση περαιτέρω θεσμών και αξιών, γνώσεων, αλλά και δεξιοτήτων, ως βοηθητικά εργαλεία, ώστε οι ηγεσίες να μπορούν να κυβερνούν πιο αποτελεσματικά. Οφείλουν οι ηγεσίες πλέον να διαμορφώνουν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες επιλογές, που αφορούν το μέλλον της χώρας. Οι προκλήσεις που συνεχώς αναφύονται, για να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, αλλά και τη μεγαλύτερη αποδοχή, προϋποθέτουν συνεννόηση, με στόχο, αν τα καταφέρνουμε, τη συναίνεση. Γιατί η συναίνεση αποτελεί προβληματισμό και διαρκή αναζήτηση, ώστε να προσεγγίσουμε καλύτερα τα προβλήματα της εποχής μας, όλοι μαζί και να τα λύσουμε με το λιγότερο δυνατό κόστος. Είναι παρεξηγημένη έννοια η συναίνεση από πολλούς. Προϋποθέτει, όμως, κανόνες, διάλογο, εμπιστοσύνη και αρχές. Και προσθέτει και δεν αφαιρεί από την αρχή πλειοψηφίας. Ούτε σημαίνει κατάργηση των πολιτικών ή της πολιτικής. Αντίθετα, είναι δικαίωση της πολιτικής, εφόσον επιτευχθεί. Και είναι ουσιαστικοποίηση της Δημοκρατίας. Αξίζει, λοιπόν, η προσπάθεια γι’ αυτό, ακόμα και αν η συναίνεση δεν ευοδωθεί, γιατί κάποιοι δεν την θέλουν. Πάνω από όλα  όμως, πάνω από την πολιτική είναι ο άνθρωπος. Είναι ο πολίτης.

Πρέπει να αναζωογονηθεί ώστε η Δημοκρατία να ξαναγίνει επίκεντρο και η αυριανή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ανασχεδιαστεί και να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες προκλήσεις και να εγγυηθεί την εγγύηση του μέλλοντος. Και το μέλλον μας πρέπει να ακολουθήσει το όραμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.  Ένα δρόμο όμως με ελληνικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό το δρόμο οφείλει να πορευτεί η Νέα Δημοκρατία στηριζόμενη από όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ενστερνίζονται τη φιλοσοφία μας, τις αρχές μας και τις αξίες μας. 

Η Νέα Δημοκρατία όπως έχει οριστεί και από την ιδρυτική μας διακήρυξη είναι η Παράταξη του ριζοσπαστικού, πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού.  Είναι πατριωτική Παράταξη. Είναι Παράταξη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Είναι χριστιανοδημοκρατική Παράταξη και το τονίζω, γιατί τα κείμενα της χριστιανοσύνης είναι ο στενός πυρήνας της φιλοσοφίας του κοινωνικού φιλελευθερισμού .Και είναι ο πυλώνας του ελληνικού και ευρωπαϊκού Πολιτισμού.  Με σεβασμό βέβαια στις άλλες θρησκείες. Αλλά εκεί πρωτοσυναντήσαμε το κήρυγμα της ανθρωπιάς, της αγάπης, της αλληλεγγύης, το να κοιτάμε τον αδύναμο και να προστατεύουμε τον άνθρωπο .Άρα έχει άμεση επιρροή το κείμενο αυτό στον δικό μας πυρήνα και στη δική μας φιλοσοφία. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.  Σεβόμαστε όλες τις θρησκείες, αλλά επιμένουμε ότι ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας είναι το χριστιανοδημοκρατικό ρεύμα το οποίο διακατέχει όλη την Ευρώπη και είναι και η συντριπτική πλειοψηφία σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Είμαστε το κόμμα των μεγάλων εθνικών επιλογών το οποίο δικαιώθηκε ιστορικά και ιδεολογικά από τις εξελίξεις.  Το κόμμα που δεν δέχεται περιχαρακώσεις, δεν δέχεται τους διαχωρισμούς και τις διακρίσεις. Είμαστε η Παράταξη που απορρίπτει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, αλλά και η Παράταξη που απορρίπτει τη δημαγωγία, τα άκρα και τους λαϊκιστές όπως είναι σήμερα αυτοί που κυβερνούν και τρέφονται από τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν και δεν μπορούν να επιλύσουν. Συνεπώς η πολιτική μας ταυτότητα είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις.  Εκφράζουμε ένα ευρύτατο κοινωνικό φάσμα που προσδιορίζεται με κοινωνικά κριτήρια και απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Είμαστε ταυτόχρονα η Παράταξη των μεταρρυθμίσεων.  Μια Παράταξη διαρκώς μετεξελισσόμενη με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Είμαστε ένα λαϊκό κόμμα, που εκφράζει τις προσδοκίες και τα συμφέροντα ολόκληρου του ελληνικού λαού.Μια Παράταξη με έμφαση στην κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη που αρνείται να εξαρτηθεί από οικονομικές και κομματικές ελίτ. Η πολιτική μας δράση εστιάζεται στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων του δύσκολου σήμερα, αλλά και του απαιτητικού αύριο.

Είμαστε, λοιπόν, η πολιτική δύναμη που πρωτοστατεί στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην Πατρίδα μας. Καταστήσαμε την κοινωνία επίκεντρο της πολιτικής σκέψης και ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής μας συμπεριφοράς. Θέλουμε την κοινωνία σε πρώτο πλάνο. Θέλουμε τον πολίτη συμμέτοχο στις διαδικασίες.  Συνδιαμορφωτή των εξελίξεων, συνεργάτη στην παραγωγή πολιτικής. Οι διαχρονικές αξίες μας, στο χθες και το σήμερα και αυτό είναι εμφανές διότι υπάρχουν κείμενα τα οποία είναι κλασικά και τα οποία όχι μόνο αξίζει αλλά και επιβάλλεται να τα καλούμε στη συλλογική μνήμη, ειδικά δε το κείμενο της ιδρυτικής μας διακήρυξης. Δεν είναι ανάγκη να το διαβάζω γιατί όλοι το γνωρίζουμε, αλλά είναι κείμενο που είναι συνεχώς επίκαιρο.  Είναι κείμενο το οποίο μας εμπνέει. 

Έτσι είμαστε εδώ όλοι μαζί ως σύνολο για να εγγυηθούμε όχι απλώς τη συνέχιση της μεγάλης Κεντροδεξιάς Παράταξης, αλλά για να την αναγεννήσουμε και χαράξουμε τη νέα νικηφόρο πορεία με μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους εμάς που πιστεύουμε σε αυτές τις αρχές και τις αξίες. Είμαστε εδώ σήμερα για να απαντήσουμε θετικά στις προκλήσεις των καιρών με κοινό παρονομαστή την προσπάθεια και εργαλεία την αξία, τη συνέπεια, τα επιτεύγματά μας και όχι τα λάθη και τον καιροσκοπισμό που μας απογοητεύει .Όλοι και όλες μαζί ενώνουμε δυνάμεις για να πάμε την Ελλάδα μπροστά, γιατί πάνω από όλα είναι η Ελλάδα. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος. Για αυτό το στόχο δουλέψαμε όλοι με πυξίδα την ιδεολογία και τις αρχές μας. Και θα δουλέψουμε και πάλι με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα. 

Ενώσαμε, απόψεις, τάσεις, συνθέσαμε νέες πολιτικές, υποδεχθήκαμε νέα πρόσωπα,  υποδεχθήκαμε όχι μόνο νέους από άλλη ιδεολογική καταβολή, αλλά και από το μητρώο στελεχών, νέα παιδιά τα οποία είναι έτοιμα να στρατευθούν μαζί μας και να δώσουν τη μάχη σε αυτή την εκλογή με όλους εμάς. Και θα εγγυηθούμε μία καλύτερη Ελλάδα σε μία πιο δίκαιη Ευρώπη.  Είμαστε εδώ, λοιπόν, για το ξεκίνημα του επερχόμενου και πιο κρίσιμου, θα έλεγα, τριπλού εκλογικού αγώνα που αρχίζει σε λίγες μέρες στο 2019. Είμαστε εδώ με ξεχωριστές θέσεις, είμαστε για να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις με ξεκάθαρες θέσεις στις αλλαγές που έχει ανάγκη το κράτος και η οικονομία. Πάνω από όλα, λοιπόν, τιμούμε τον απλό πολίτη που έδωσε και δίνει υπόσταση και δύναμη στην Παράταξή μας. 

Είμαστε η Παράταξη που οδήγησε αναίμακτα τη χώρα στη Δημοκρατία, που έδωσε οριστική λύση στο πολιτειακό ζήτημα, που  θέσπισε το πιο δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα που γνώρισε ο τόπος. Και ο πυρήνας του Συντάγματος ισχύει μέχρι και σήμερα. Εμείς χαράξαμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εμείς, πριν τρία χρόνια, κρατήσαμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη παίρνοντας το κόστος που δεν ήθελε να πάρει η σημερινή Κυβέρνηση. Ας μην ήμασταν εμείς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σήμερα δεν θα ήμασταν στην Ευρώπη. 

Είμαστε, λοιπόν, η Παράταξη των μεγάλων και απόλυτα δικαιολογημένων εθνικών επιλογών. Διαχρονικά υπηρετήσαμε την εθνική ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων γιατί εμείς ποτέ δεν σηκώσαμε σημαίες ευκαιρίας. Kρατούσαμε πάντα ψηλά την ελληνική σημαία και με αυτή δώσαμε μάχη και θα συνεχίσουμε να την κρατάμε και να την παραδώσουμε στις νεότερες γενιές. Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πάντα δύναμη σταθερότητας, δύναμη συνέπειας, δύναμη ευθύνης. Είμαστε η Παράταξη που απέκλεισε τα άκρα, τους ακραίους, το λαϊκισμό και που σήμερα είναι η πιο επικίνδυνη φωνή στον τόπο. Πιστεύουμε στην ισότητα, στο κράτος δικαίου, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ανάπτυξη για όλους. Ακολουθούμε το δρόμο του μέτρου, της μετριοπάθειας, της σύνθεσης, της συνεννόησης που διασφαλίζει πραγματικά τα συμφέροντα των πολλών, τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων. 

Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις μας. Η Πατρίδα χρειάζεται εθνική προσπάθεια, χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους, χρειάζεται πρωτίστως πολιτική σταθερότητα, χρειάζεται Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, χρειάζεται Κυβέρνηση με υπερκομματική λογική, που πάνω από όλα θα βάζει τα πραγματικά συμφέροντα του έθνους και τα καθημερινά προβλήματα. Χρειάζεται δηλαδή Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με Κυριάκο Μητσοτάκη, για να μπορεί να εφαρμόσει ένα μεγάλο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για ανάταξη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας. Πλησιάζει, επομένως, η ώρα για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Να εφαρμόσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Πλησιάζει η ώρα για τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά. 

Εμείς κάλπικες ελπίδες και ψεύτικα προγράμματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε. Είμαστε υπεύθυνοι, είμαστε συνεπείς και λέμε πάντα την αλήθεια. Άλλωστε είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω αυτή τη φθαρμένη σελίδα που ευτέλισε θεσμούς, απαξίωσε όνειρα, κορόιδεψε τους νέους, περιθωριοποίησε και φτωχοποίησε κοινωνικές ομάδες, απεμπόλησε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και λειτούργησε με μοναδικό γνώμονα πώς θα κρατήσει περισσότερο την εξουσία. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τις αγκυλώσεις, ιδεοληψίες, αυταπάτες, περιοριστικές αντιλήψεις που μας καθήλωσαν. Άμεσος στόχος μας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της σιγουριάς και της εμπιστοσύνης για να πάμε μπροστά κοιτάζοντας κατάματα την πραγματικότητα. 

Σκοπός μας είναι να βρούμε ξανά ρυθμούς ανάπτυξης και τόνωσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, να εγγυώμεθα την ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη οικονομία. Όραμά μας είναι μια Ελλάδα που παράγει, εξάγει και προοδεύει. Μια Ελλάδα που δεν διώχνει τα παιδιά της, αλλά δημιουργεί θέσεις δουλειάς, θέσεις απασχόλησης και ευκαιρίες για προοπτική. Αυτός είναι ο σκοπός, αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό είναι το  όραμά μας. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να λειτουργούμε, ως ένα μεγάλο υπεύθυνο ανοιχτό κόμμα. 

Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ, είναι όρθια, είναι ζωντανή, δεν μας τελείωσαν. Θα προχωρήσουμε μπροστά για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε. Για να προσθέσουμε και όχι να αφαιρέσουμε. Για να παλέψουμε μαζί με όλους τους Έλληνες. Σήμερα λοιπόν κάνουμε την αρχή για πολλά υποσχόμενο αύριο με ελπίδα και προοπτική. Με ευθύνη, με αλήθεια, όπως πράξαμε και πριν από τρία χρόνια που κρατήσαμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, όπως πράξαμε και με την Κυβέρνηση Σαμαρά που κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη.  Όπως πράξαμε με όλους τους Αρχηγούς μας, τον ίδιο αγώνα θα κάνουμε και τώρα.

Κυρίες και κύριοι, κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω που με εμπιστευτήκατε στις κρίσιμες ώρες του 2015.  Τότε που ήθελαν να μας τελειώσουν, τότε που ήθελαν να πάνε τη χώρα στα βράχια. Είμαι περήφανος γιατί ηγήθηκα εκείνης της συλλογικής προσπάθειας ως Πρόεδρος της συλλογικής μας προσπάθειας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ’15. Και σταθήκαμε όρθιοι, δεν μας τελείωσαν. Ευχαριστώ λοιπόν τους ανώνυμους Νεοδημοκράτες που έδωσαν τη μάχη τότε, τη δύσκολη μάχη, και τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν και κρατήσαμε τη Νέα Δημοκρατία ζωντανή, όρθια, με προοπτική. Και την παρέλαβε η νεότερη γενιά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την πάει ακόμα πιο μπροστά, ακόμα πιο ψηλά. Γιατί είμαι σίγουρος ότι εμπιστεύεται τη νεότερη γενιά και θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Κυρίες και κύριοι, όλοι γνωρίζουμε ότι το ’19 είναι έτος εκλογών.  Η μόνη σταθερά που υπάρχει όμως στις εκλογές το ’19 είναι οι εκλογές οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές. Όμως η τελική μάχη είναι οι εθνικές εκλογές.  Και τη Νέα Δημοκρατία την ενδιαφέρει κυρίως να κερδίσει την τελική μάχη, τη μάχη που θα αλλάξει τη σελίδα στη χώρα. Αγαπάμε και εκτιμούμε όλα τα στελέχη που έχουν φιλοδοξία σήμερα να προσφέρουν στην Αυτοδιοίκηση ή και στη Ευρωβουλή ή που θέλουν να γίνουν και συνάδελφοι βουλευτές. Σας παρακαλώ όμως εκ πείρας και σας καλώ λόγω των τελικών εκλογών των εθνικών, η μάχη στις δημοτικές εκλογές να γίνει με ηπιότητα μεταξύ μας και με τον πολιτισμό της Νέας Δημοκρατίας όπως πάντα έχουμε. Και οφείλω από αυτό το βήμα ως Πρόεδρος του Συνεδρίου να σας πω, ίσως ο Πρόεδρος του κόμματος δεν επιτρέπεται αυτά να τα πει δημόσια, αλλά ο Πρόεδρος του Συνεδρίου μπορεί να κάνει έκκληση σε όλους στα νεοδημοκρατικά μας συναισθήματα να πάμε παρέα χέρι-χέρι. Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο Δήμαρχος, δεν έχει σημασία ποιος φοράει το περιβραχιόνιο.  Σημασία έχει να είμαστε στον αγώνα, να είμαστε η ψυχή της μάχης, να είμαστε η συνείδηση του κόμματος. Να μπορέσουν οι αρχές μας να επικρατήσουν. 

Σας καλώ με τη δύναμη της καρδιάς σας επειδή αγαπάτε αυτό το κόμμα και το ξέρω και με την ευθεία σχέση που έχω και είχα ως Γραμματέας και ως Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ με την κομματική μας βάση, να μην δημιουργήσουμε τριβές. Να μην δημιουργήσουμε πληγές. Να μην ανοίξουμε τραύματα σε τοπικό επίπεδο που δεν ξέρουμε αν μπορούμε ή αν προλαβαίνουμε να τα κλείσουμε πηγαίνοντας για τις εθνικές εκλογές. Γιατί το προνόμιο του πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές το έχει η Κυβέρνηση.  Δεν το έχουμε εμείς. Εμείς γνωρίζουμε τη σταθερά η οποία είναι οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Βεβαίως θέλουμε να κερδίσουμε και εκείνες τις μάχες. Όσοι περισσότεροι με τις αρχές μας και τις αξίες εκλεγούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες και όσους παραπάνω εκλέξουμε στο ευρωψηφοδέλτιο είναι θετικό για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά, επειδή ο αντίπαλος είναι έξω από εδώ και είναι και πονηρός, αν μας δει στις Περιφέρειες και στους Δήμους να έχουμε ζητήματα τοπικά, μπορεί και να προκηρύξει οποιαδήποτε στιγμή θέλει τις εκλογές και να μην επουλώσουμε τα τραύματα.

Όποιος, λοιπόν, αγαπά τη Νέα Δημοκρατία –και είμαι σίγουρος ότι την αγαπάτε- θα ακολουθήσει το νεοδημοκρατικό δρόμο, το νεοδημοκρατικό πολιτισμό και θα δώσει τη μάχη για τις τελικές, εθνικές εκλογές. Γιατί εκεί πρέπει να γυρίσει η σελίδα. Εκεί πρέπει να κάνουμε άλλον Πρωθυπουργό και να αλλάξουμε την Κυβέρνηση και την χώρα. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σ’ αυτό το σταυροδρόμι. Πρέπει να δώσουμε το χέρι σε όλους τους Έλληνες. Μη φοβηθείτε. Εμείς οι νεοδημοκράτες έχουμε γενναιοψυχία. Δίνουμε το χέρι σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, ανεξαρτήτως τι ιδεολογικές καταβολές έχουν,και τους λέμε ότι είμαστε σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι. Τους καλούμε να έρθουν μαζί μας, για να αλλάξουμε την Ελλάδα, για να την πάμε πιο μπροστά, για να την πάμε πιο ψηλά. Και είμαι σίγουρος ότι θα μας το δώσουν το χέρι, θα προχωρήσουμε πιο πολύ. Δεν είναι η ώρα για γκρίνιες. Δεν είναι η ώρα για παράπονα. Δεν είναι η ώρα για εσωστρέφεια. Είναι η ώρα για μάχη. Και την ώρα της μάχης, δεν περισσεύει κανείς. Τους θέλουμε όλους. Δεν μπορεί να λείπει κανείς. Πρέπει όλοι να μπορούμε να πούμε «ήμουν κι εγώ σ’ εκείνη τη μάχη, που κερδίσαμε και φέραμε την Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση και κάναμε την πορεία προς τα εμπρός». Δεν είναι η ώρα να σκεφτούμε τι κάνει το κόμμα για εμάς ή τι έκανε το κόμμα για εμάς ή τι πικρία μπορεί να έχουμε. Είναι η ώρα να σκεφτούμε τι θα κάνουμε εμείς για το κόμμα. Και εμείς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ξέρουμε ότι θα δώσουμε τη μάχη, ότι θα το πάμε ακόμα πιο ψηλά, ακόμα πιο μπροστά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο καλώ στο βήμα, για να μας δώσει τη σημερινή του ομιλία και τον παλμό του.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Άρης Πορτοσάλτε: Μια ομάδα μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τρεις παραιτήσεις που προκάλεσαν (βαθιά) ρωγμή στον καθρέφτη (του πυρήνα της εξουσίας)

Στην αδιατάραχτη Δημοκρατία στην οποία συμβιώνουμε εδώ και πέντε δεκαετίες, η Προεδρευόμενη διάσταση του πολιτεύματός μας έχει πρωθυπουργικό αποτύπωμα. Ειδικά μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του...

Διονύσης Μαρίνος: Κρυφός πόθος ενός συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως προηγούμενα βιβλία του ζουν ακόμη, αντέχουν στον καιρό

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο αποτύπωμα ιδεών που αφήνει κάθε βιβλίο, αναφέρθηκε ο καλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος. Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social...

Νίκος Μπογιόπουλος: Το Βατερλό της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλά και στο περιθώριο...