Μαρία Αγραπίδου: Η εποχή του κορονοϊού δημιούργησε πολλά ερωτήματα και φόβους στον κόσμο

 

Της Μαρίας Αγραπίδου

Χειρουργός Οδοντίατρος

 

Απόλυτα ασφαλής η επίσκεψη στον οδοντίατρο την εποχή του κορονοϊού

 

Η εποχή του κορωνοϊού δημιούργησε πολλά ερωτήματα και φόβους στον κόσμο. Είναι ασφαλές να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο και κάτω από ποιες συνθήκες;

Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον ειδικός ιατρός στην απολύμανση και αποστείρωση. Είναι κάτι που γνωρίζει καλά και εφαρμόζει καθημερινά.

Η αποστείρωση επιτυγχάνεται με την εξόντωση όλων των μικροβίων και των σπόρων αυτών που βρίσκονται στις επιφάνειες των εργαλείων που χρησιμοποιούμε στην οδοντιατρική, με χημικά ή φυσικά μέσα.

Είναι το μοναδικό “όπλο” καταπολέμησης που έχουμε απέναντι στην διάδοση των διαφόρων, σοβαρών και μη, ασθενειών που προκαλούν τα μικρόβια όπως για παράδειγμα η ηπατίτιδα Β και το AIDS. Στο οδοντιατρείο χρησιμοποιούνται δύο συσκευές για την αποστείρωση, ο κλίβανος και το αυτόκαυστο.

Η απολύμανση από την άλλη αφορά την εξόντωση με χημικά μέσα τον διάφορων μικροοργανισμών, αλλά δεν εξοντώνονται οι σπόροι των μικροβίων. Κάνοντας αυτή και την βασικότερη διαφορά μεταξύ των δύο εννοιών.

Παρόλα αυτά η απολύμανση συμπληρώνει την αποστείρωση, καθώς η αποστείρωση αφορά περισσότερο τα εργαλεία που έρχονται σε άμεση επαφή με τον ασθενή, ενώ η απολύμανση αφορά τις επιφάνειες του οδοντιατρείου όπως η οδοντιατρική έδρα οι πάγκοι κ.α.

Απολύμανση γίνεται μετά από κάθε επίσκεψη ασθενή, ενώ η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης κατά τη διάρκεια του καθαρισμού είναι απαραίτητη. Ακόμα και η συγκομιδή μολυσματικών απορριμάτων μετά την απομάκρυνση του ασθενή γίνεται με τρόπο προστατευτικό.

Αποστείρωση γίνεται στο τέλος κάθε μέρας.

Οι συνθήκες προσέλευσης και εξυπηρέτησης των ραντεβού έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Οι ασθενείς θα πρέπει να τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού. Απαγορεύεται να προσέρχονται στο ιατρείο απροειδοποίητα.
  • Στο τηλέφωνο θα πρέπει να ενημερώνεται ο οδοντίατρος αν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα γρίπης, βήχα, πυρετό, ή άλλα ύποπτα συμπτώματα, ‘η αν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα covid
  • Σύμφωνα με της οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΕΟΟ δεν υπάρχει υπάρχει αναμονή καθώς επίσης και δεν διασταυρώνονται ασθενείς στον χώρο αναμονής.
  • Δίνεται προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά γι΄ αυτό πολλές φορές υπάρχει καθυστέρηση και λίστα αναμονής.
  • Οι ασθενείς θα πρέπει να καταφθάνουν στο ιατρείο ακριβώς στην ώρα του ραντεβού τους –ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα- και αν τυχόν τους ζητηθεί να περιμένουν εκτός αυτού, για την ασφάλεια όλων.
  • Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται μόνοι στο ιατρείο (εκτός όσων χρήζουν ανάγκης κηδεμόνα ή βοήθειας κατά τη βάδιση για παράδειγμα) και πάντα φορώντας μάσκα.
  • Οι ασθενείς όταν θα εισέρχονται στο ιατρείο θα πρέπει να αφήνουν τα πράγματά τους εκεί που θα τους υποδείξει ο οδοντίατρος. Ύστερα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν το μπάνιο για να πλένουν τα χέρια τους και για να απορρίπτουν τα γάντια μιας χρήσης που μπορεί να φορούν και έπειτα να βγάζουν και να φυλάσσουν τη μάσκα τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισηπτικό πριν εισέλθουν στο χώρο του εξεταστηρίου.
  • Ο οδοντίατρος λαμβάνει επιπλέον προστατευτικά μέτρα από ότι συνήθως. Αυτό γίνεται για την ασφάλεια όλων.
  • Πριν την εξέταση των ασθενών λαμβάνεται πλήρες ιστορικό και σημειώνονται η ημερομηνία προσέλευσης για να μπορεί αν χρειαστεί να γίνει ανίχνευση των επαφών του ασθενούς.
  • Ο χρόνος ανάμεσα στα ραντεβού είναι τουλάχιστον μία ώρα. Ο οδοντίατρος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τον αερισμό του χώρου, την απολύμανση του χώρου και την αλλαγή των ατομικών μέτρων προστασίας.
  • Κατά την έξοδο από το ιατρείο οι ασθενείς καλούνται να χρησιμοποιήσουν πάλι αντισηπτικό.

Συμπληρωματικά, μπορεί να γίνει θερμομέτρηση του ασθενούς, ενώ μπορεί να δωθούν  ποδονάρια για την αποφυγή διασποράς του ιού από τα παπούτσια.

Πριν την οδοντιατρική παρέμβαση συστήνεται η χρήση διαλύματος 1.5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή ιωδιούχου ποβιδώνης 0,2% σε μορφή στοματικού διαλύματος.

Αποφεύγονται οι εργασίες που παράγουν  αερόλυμα και χρησιμοποιείται χειρουργική αναρρόφηση. Το ραντεβού αυτό μπαίνει πάντα τελευταίο.

Σε πολλά ιατρεία χρησιμοποιούνται ακόμη και  συσκευές καθαρισμού του αέρα.

Τέλος, αν τις επόμενες μέρες ο ασθενής αισθανθεί οποιαδήποτε αδιαθεσία θα πρέπει να κάνει τεστ για covid19 και να ενημερώσει τον οδοντίατρο ασχέτως αποτελέσματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απόλυτα ασφαλής όταν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και από τις δύο πλευρές.

 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....