Μανώλης Γιαλούρης: ΚΑΛΟΠΙΣΤΑ και ΣΤΑΡΑΤΑ #γυριζουμεΣελιδα

Του Μανώλη Γιαλούρη

Στέλεχος Διαφήμισης – Marketing

 

Ξεκίνησε η εβδομάδα προ της “λήξης” των περιοριστικών μέτρων, σχεδόν 2 μήνες μετά. Η όποια καθημερινότητα έρχεται να πάρει τη θέση της και οι συμπολίτες μας να ξεκινήσουν για άλλη μια φορά των αγώνα της ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΗΣ της Οικονομίας αλλά και της ζωής τους.

Είναι εύκολο να γίνει; φυσικά όχι! Αδιαμφισβήτητα γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από την κυβέρνηση αλλά, υπάρχουν περιπτώσεις που κάτι δεν μετρήθηκε σωστά.

Κάνω λοιπόν 2 παρατηρήσεις προς σκέψη και ΑΜΕΣΗ διόρθωση.

1η παρατήρηση: ο μηχανισμός πληρωμής του οικονομικού βοηθήματος σε μισθωτούς που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, αλλά και όλων των υπολοίπων μισθωτών, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα πέρασαν 45 ημέρες και μόνο ένα μικρό κομμάτι έχει ικανοποιηθεί. Διερωτώμαι λοιπόν, πως πέρασαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι το ΜΕΓΑΛΟ αυτό χρονικό διάστημα αναρωτήθηκε κανείς; ή τους εντάσσουμε στην κατηγορία των μακροχρόνιων ανέργων άνω των 24 μηνών, οπότε κατ ομολογία υπουργού Γεωργιάδη, “έχουν βρει το τρόπο να επιβιώνουν”; και μην μου φέρετε δικαιολογίες περί ημερομηνίας λήξεως των αιτήσεων γιατί αυτό δεν είναι δικαιολογία και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας λόγω κομματικών πεποιθήσεων. Θα μπορούσε ας πούμε να τα καλυφθούν με βάση των ρυθμών αιτήσεων ανά 10.000, εφόσον το σύστημα όπως έχουμε πει άπειρες φορές είναι πλέον αυτοματοποιημένο.

 

2η παρατήρηση: 800€ και επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις. Για τα 800€ ισχύουν όπως και των μισθωτών, σκεπτόμενοι απλά ότι, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν έρθει από μια 10ετη κρίση (ταμεία άδεια) καθώς επίσης οι ιδιοκτήτες τους έχουν τις ίδιες ανάγκες ως πολίτες όπως και οι μισθωτοί.

 

Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να δοθεί άμεσα και οριζόντια, καθώς υπάρχουν 2 παράγοντες που θα πρέπει να κοιτάξουμε προσεχτικά.

α. οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν ακόμα και με περιορισμούς, θα μπουν αμέσως στη διαδικασία των εξόδων, καθώς θα πρέπει να καλύψουν και όλες τις υποχρεώσεις που έχουν μείνει πίσω και την μισθοδοσία του προσωπικού τους.

Μην μου πείτε τώρα για ορυμαγδό δόσεων που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση, γιατί θα σας απαντήσω ότι είναι άλλη μία δόση στις πολλές υποχρεώσεις του μήνα.

Συμπέρασμα αυτές οι υποχρεώσεις θα πρέπει να εξοφληθούν τώρα, προκειμένου μια επιχείρηση να μην γονατίσει αργότερα που θα έρθουν τα σημερινά χρέη.

Αρκετά κράτη στην Ε.Ε. τήρησαν το μοντέλο οριζόντιας παρέμβασης και παρόλα αυτά βλέπουν δύσκολες οικονομικά ημέρες, πόσο μάλλον εμείς που υποχρεώνουμε τις επιχειρήσεις να φυτοζωούν, με συνέπεια να μπουν αρκετά λουκέτα έως το τέλος του χρόνου, γυρίζοντας μας πίσω αρκετά χρόνια.

 

Επίσης, αναφέρθηκε από το κυβερνητικό επιτελείο ότι θα δοθούν προς τις επιχειρήσεις δάνεια, καλά μέχρι εδώ, αλλά συμπληρώνεται η ανακοίνωση με το εξής: 25% του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς. Μετά από αυτή την ανακοίνωση ο κάθε λογικά και όχι κομματικά σκεπτόμενος επιχειρηματίας και ειδικά αναφέρομαι στους πολύ μικρούς, καταλαβαίνει ότι μιλάμε για ευτελείς ποσά που δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες μιας επανεκκίνησης μετά τον 2μηνο αποκλεισμό από οποιαδήποτε δραστηριότητα.

 

Εδώ να αναφέρω ότι υπάρχουν και οι επιχειρήσεις που δειλά – δειλά άνοιξαν την δραστηριότητα τους το 2018 ή το 2019 και δεν έχουν σοβαρούς ή έχουν ελάχιστους τζίρους, οπότε για αυτούς τι γίνεται; τους λέμε καλά έκανες και άνοιξες αλλά δεν πρόκειται να συνεχίσεις;

 

Αγαπητοί φίλοι του οικονομικού επιτελείου, ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα, θα ήθελα όλα τα παραπάνω να τα δείτε καλόπιστα και κυρίως να είναι σημεία προβληματισμού πριν πάρετε τις τελικές αποφάσεις και ανακοινωθούν πράγματα που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την οικονομία τις χώρας πολλά βήματα πίσω. Ματώσαμε όλοι μαζί προκειμένου η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της ας μην είναι αυτό το εφαλτήριο για μια νέα καταστροφή.

Τώρα πρέπει να #ΓυρίσουμεΣελίδα

 

Με εκτίμηση

Μανώλης Γιαλούρης

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...