Ο Σπύρος Λυκούδης παραχώρησε συνέντευξη στο “Έθνος της Κυριακής” και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις.
Το κείμενο της συνέντευξης του Σπύρου Λυκούδη:
Κύριε Λυκούδη, δεν δώσατε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι;
Όταν μια κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, ζητά έγκριση για τα πεπραγμένα της και λευκή κάρτα για την μελλοντική πορεία της. Ψήφος εμπιστοσύνης ad hoc δεν υφίσταται. Εφόσον κρίνω το έργο της κυβέρνησης στο σύνολό του αρνητικό ήταν απόλυτα φυσιολογικό να την καταψηφίσω.
Η ψήφος κατά συνείδηση, τι σημαίνει εν τέλει για την δική σας ψήφο;
Ότι θα ψηφίσω με βάση τις εκτιμήσεις μου, τις απόψεις μου και τη συνείδησή μου. Η κατά συνείδηση ψήφος του βουλευτή βρίσκεται σε συνάρτηση με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει και ακολουθεί, καθώς και με την κρίση του σε σημαντικά θέματα δημοσίου συμφέροντος. Στην πολιτική βεβαίως, πλείστες φορές και ορθώς, το ατομικό εντάσσεται στο συλλογικό. Αλλά και πόσες φορές επίσης δεν έχουμε βρεθεί μπροστά στα δύσκολα, όταν η ηθική της ατομικής ευθύνης συγκρούεται με την ηθική της συλλογικής σκοπιμότητας.
Το Ποτάμι είναι συνεπές με τις αρχές του, από την στιγμή που βουλευτές του καταψηφίζουν την συμφωνία των Πρεσπών;
Δεν μπορώ ακριβώς να προσδιορίσω ποιες αρχές του Ποταμιού παραβιάζει κάποιος που καταψηφίζει τη συμφωνία. Εγώ ως γνωστόν θα υπερψηφίσω την συμφωνία μετά και την απόφαση των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς, Δεν αντιλαμβάνομαι όμως αν συνάδελφοι μου την καταψηφίσουν σε ποιο πολιτικό αμάρτημα θα έχουν υποπέσει. Ας αφήσουμε τις απολύτως απολίτικες υπερβολές.
Είχατε δηλώσει σε προηγούμενη συνέντευξη στο “Έθνος της Κυριακής” ότι το Ποτάμι έχει κλείσει τον κύκλο του. Δικαιωθήκατε με τις τελευταίες εξελίξεις;
Πολιτική εκτίμηση έκανα. Δεν εξέφρασα επιθυμία. Αλλοίμονο. Λυπάμαι που δικαιώνομαι, αν αληθεύουν οι δημοσκοπήσεις. Εύχομαι ειλικρινά το Ποτάμι να ανακάμψει και να βρει κάποιο νέο ρόλο, χρήσιμο για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα. Η ποιότητα των ανθρώπων του είναι δεδομένη.
Εσείς ποια πορεία θα ακολουθήσετε εάν διαψευστούν τα περί αυτόνομης πορείας του Ποταμιού στις προσεχείς εκλογές;
Η δική μου πορεία δεν συναρτάται με την εκλογική επιλογή του Ποταμιού. Ήμουν και είμαι συνεργαζόμενος με το Ποτάμι και γνωρίζετε ότι δεν καθορίζω ούτε και συνδιαμορφώνω τις δικές του επιλογές. Δυστυχώς μετά την αποτυχία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς , στόχο για το οποίο διέθεσα όλες μου τις δυνάμεις, δεν υπάρχει ο πολιτικός χώρος που θα εξέφραζε την Δημοκρατική, Μεταρρυθμιστική Αριστερά που έχω εγώ στη σκέψη μου και στην καρδιά μου. Διατηρώ όμως τις ελπίδες μου, επιμένω και αγωνίζομαι.
Ο χώρος της κεντροαριστεράς αναδιατάσσεται με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεντροαριστερό κόμμα. Δεν αυτο-προσδιορίζεται ως τέτοιο. Ούτε μπορεί να μετεξελιχθεί όντας στην κυβέρνηση. Ακόμα κι όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση θα χρειαστούν σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές τομές, ανατρεπτικές θα έλεγα, για να μετεξελιχθεί, πράγμα καθόλου βέβαιο. Σήμερα, απλώς προσπαθεί να διευρύνει την πολιτική του επιρροή για να δώσει την εκλογική μάχη από καλύτερες θέσεις, πράγμα βεβαίως απολύτως θεμιτό. Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο η αναδιάταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς. Να έχουμε ένα μέτρο.
Πότε βλέπετε εκλογές; Άμεσα ή τον Μάη;
Εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Υποστηρίζω ότι πέραν από τις τυπικές συνταγματικές διαδικασίες, ο σεβασμός των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών θεσμών επιβάλλει πλέον την προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο δυνατόν, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Κύρωση της συμφωνίας με λιγότερο από 151 βουλευτές. Αποδεκτό σενάριο;
Τυπικά αποδεκτό. Δεν είναι βεβαίως αυτή η κυβερνητική επιθυμία γιατί μέσω της Συμφωνίας όπως και με την ψήφο εμπιστοσύνης επιδιώκεται η πολιτική κυριαρχία. Γι αυτό και οι αγωνιώδεις προσπάθειες για να επιτύχει πάση θυσία τον «μαγικό» αυτό αριθμό.
Η πρώτη κρησάρα του χρόνου από τους δανειστές θεωρείται ότι θα βρει την οικονομία…
Θα δούμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Ωστόσο, η οικονομία μας, παρά τις προσπάθειες ωραιοποίησης εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν είναι σε καλή κατάσταση κι αυτό μαζί με άλλες εξελίξεις αποτελεί, τουλάχιστον για μένα, πηγή ανησυχιών για την πορεία της χώρας.
Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι βουλευτές δέχονται καταιγίδα πιέσεων έως και απειλών προκειμένου να μην ψηφίσουν την συμφωνία;
Εξαρτάται για τι πιέσεις μιλάμε. Οι πιέσεις εκ μέρους των εκλογέων, οργανωμένων φορέων κ.τ.λ. για διάφορα θέματα, πόσο μάλλον για ένα κορυφαίο θέμα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι θεμιτές και σύμφυτες με την αρχή της αντιπροσώπευσης. Οι απειλές όμως, οι ύβρεις, οι στοχοποιήσεις, οι προπηλακισμοί κ.τ.λ., από όπου κι αν προέρχονται, όπως και να εκδηλώνονται, είναι ελεεινές, άθλιες και εξ ορισμού καταδικαστέες από όλους, άνευ εξαιρέσεων ή προσχημάτων. Το θεωρώ αυτονόητο.
Αισθάνεστε ότι είναι ενοχλητικές οι πιέσεις προς το Ποτάμι και από την άλλη πλευρά;
Ειλικρινά, δεν γνωρίζω. Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Καμιά πίεση δεν έχω δεχτεί από καμιά πλευρά. Άλλωστε, οιοσδήποτε αποτολμούσε να το σκεφτεί και να το επιχειρήσει, θα έχανε απλώς τον χρόνο του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συζητώ με φίλους, δεν διαβουλεύομαι με τους συντρόφους μου και δεν λαμβάνω υπόψη μου το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο. Όμως, η ευθύνη της στάσης μου θα είναι δική μου και μόνο.