Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου
Τα συμπεράσματα από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση μας αφήνουν μια διαφορετική αίσθηση σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και όχι μόνο τις πιο πρόσφατες. Η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, ως προς τις επιλογές προσώπων, μας φανέρωσε μια άλλη όψη από τη συνηθισμένη.
Παρατηρούμε πως ψηφοφόροι τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επέλεξαν να αφήσουν μακριά από τα κοινοβουλευτικά έδρανα υποψήφιους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας έδειξαν ότι περισσότερο ενδιαφέρονταν για την βουλευτική έδρα και λιγότερο την παραγωγή έργου. Με λίγα λόγια, ακύρωσαν τις επιλογές του Κυριάκου και του Αλέξη που τους συμπεριέλαβαν στα ψηφοδέλτια παρόλο που προέρχονταν από άλλους «ιδεολογικούς» χώρους ή είχαν «πυροβολήσει κατά ριπάς» στο παρελθόν το κόμμα με το οποίο την περασμένη Κυριακή κατέβαιναν. «Πρόθυμους», «εθνομηδενιστές», «μπαλαντέρ» (Τατσόπουλος, Ψαριανός, Δανέλης, Χρυσοβελώνη, Κουίκ κλπ). Υπήρξαν βέβαια και οι εξαιρέσεις που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα (Αμυράς, Παπαχριστόπουλος, Κόκκαλης, Μωραΐτης).
Η σημαντικότερη βέβαια είδηση είναι η εκδίωξη της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ελλήνων, με τον πιο πειστικό – δημοκρατικό – τρόπο!
Παρατηρώντας τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα, μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε ορισμένα πιο «ψαγμένα» συμπεράσματα:
• Όπως πχ ότι όσοι στις προηγούμενες «μνημονιακές αναμετρήσεις» επέλεξαν το ναζιστικό μόρφωμα ως μορφή διαμαρτυρίας, και όχι ως «πιστεύω» – αδικαιολόγητα πάντα, μάλλον ψήφισαν ΝΔ.
• Το άθροισμα των ποσοστών ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μ.Ε.Ρ.Α.25, «Πλεύσης Ελευθερίας» και «Λαϊκής Ενότητας» υπερβαίνουν ελάχιστα το ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις προηγούμενες εκλογές (ας μην ξεχνάμε ότι διαλύθηκε και το «Ποτάμι»).
• Η «Ελληνική Λύση» ήρθε να καλύψει το κενό των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».
• Το ΚΙΝ.ΑΛ. με Φώφη, μέχρι εκεί φτάνει.
• Το Κ.Κ.Ε. είναι ΑΥΤΟ, πάνω κάτω, με οποιεσδήποτε συνθήκες.
Η αποχή συνεχίζει να καταγράφει σημαντικά ποσοστά! Απαράδεκτο για τη χώρα μας, όμως αιτιολογημένο τόσο λόγο της περιόδου (κατακαλόκαιρο) όσο και λόγω του γενικότερου κλίματος που επικρατεί, παρόμοια παγκοσμίως.
Κάτι που επίσης θα πρέπει να ανησυχεί, είναι η αιτιολόγηση της ψήφου των νέων, όπως έχει καταγραφεί από τις έρευνες, ευθύνη για την οποία όλη η κοινωνία και οι πολιτικοί είμαστε υπεύθυνοι!
Κατά τα άλλα, μακάρι η, λεγόμενη, «επόμενη μέρα» με τη νέα κυβέρνηση, να προσδώσει το απαραίτητο έργο που θα μας επιτρέψει να χαμογελάμε ξανά. Που θα επισπεύσει την πολυπόθητη ανάπτυξη στη χώρα μας!
Υ.Γ.: Μπορεί Τατσόπουλος, Ψαριανός να… «λείψουν» σε κάποιους, με Πολάκη, Γεωργιάδη και τον, «πολλά υποσχόμενο», Γιάνη σίγουρα δεν θα βαρεθούμε!!!