Ο «μεσαίος χώρος» του Κώστα Καραμανλή, ως πλατιά πλειοψηφία. Κοινωνική…


 
 

 
Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis
 
 
 
Η διαδρομή για την οικοδόμηση μιας πολιτικής ηγεμονίας, μοιάζει εμπνευσμένη από την Ιθάκη του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία, και είναι περισσότερο συναρπαστικό από την ίδια την άφιξη στον καταληκτικό προορισμό.
 
Το ταξίδι προσφέρει τις συγκινήσεις. Τις εμπειρίες. Τις διδαχές. Τα… παθήματα που γίνονται μαθήματα. Ακόμη και την αποτυχία. Τον… μεγαλύτερο δάσκαλο που ανακάλυψε ο πολιτισμός του ανθρώπου.
 
Πάνω από όλα όμως, φέρνει τον πρωταγωνιστή σε απόσταση αναπνοής από την πραγματικότητα. Από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία την οποία διεκδικεί να εκφράσει και της οποίας επιδιώκει να ηγηθεί.
 
Το ταξίδι. Αρκεί φυσικά να έχει κανείς την υπομονή να το διανύσει. Προετοιμασμένος ψυχολογικά για τις φουρτούνες. Για τις δύσκολες στιγμές. Για τη συγκυρία της δεύτερης σκέψης, της αμφισβήτησης, της απογοήτευσης.
 
Εκείνοι που καταφέρνουν να διανύσουν τη διαδρομή, με την αυτοπεποίθηση της επίγνωσης του τι πραγματικά αναζητούν, εισπράττουν, λίγο πριν το… λιμάνι, τη μεγάλη και πλατιά αγκαλιά της κοινωνίας. Και η αγκαλιά αυτή δεν χάνεται ποτέ. Η συγκυρία καθορίζει το πόσο ζεστή, ψυχρή ή ουδέτερη θα είναι.
 
Στη διαδρομή προς την Ιθάκη μιας πολιτικής ηγεμονίας, οι γενιές που είδαν το Τείχος του Βερολίνου να γκρεμίζεται, και ηλικιακά σεργιανίζουν στο σημείο καμπής ανάμεσα στην… οργή και τη γαλήνη, για όσα όνειρα επέτρεψαν στην καρδιά και το μυαλό τους να μορφοποιηθούν σε διαρκή κινητροδότηση ζωής, χωρίς τα περισσότερα από αυτά να βρουν το βιωματικό κάδρο που θα τα έκανε ζώσα πραγματικότητα, κοντοστέκονται στο μακρινό 1992.
 
Τότε που, ένας Αμερικανός πολιτικός με προφορά… υπαίθρου, ο Κυβερνήτης του Άρκανσα Μπιλ Κλίντον, ανέτρεπε τον πρεσβύτερο Μπους από το Οβάλ Γραφείο, εικονοποιώντας την πιο ανθεκτική και διαχρονικά αποτελεσματική πολιτική στρατηγική: Τον «μεσαίο χώρο», τον οποίο μας χάρισε το μαιευτήριο της Δημοκρατίας, ως «παιδί» της Θεωρίας της Τριγωνοποίησης.
 
Δηλαδή, την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό κοινωνικών ομάδων και ρευμάτων, όχι απαραιτήτως πολιτικά και ιδεολογικά συμβατών και συγγενών μεταξύ τους, για… τα μάτια ενός ηγέτη που ενέπνευσε, ακριβώς επειδή κατάφερε να ενώσει.
 
Τον Μπιλ Κλίντον στην Αμερική, ακολούθησε ο Τόνι Μπλερ στη Μεγάλη Βρετανία, μερικά χρόνια αργότερα. Και στην Ελλάδα, το 2004, ο Κώστας Καραμανλής «ήρθε σαν αστραπή», για να εκφράσει μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία. Με έμφαση στο «κοινωνική».
 
Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Ελλάδας εκτός Μνημονίων, ήταν και ο τελευταίος που κατάφερε να σηκώσει από τον καναπέ και να φέρει στην κάλπη περισσότερα εκατομμύρια ψηφοφόρων, από κάθε άλλο διάδοχό του στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Δεν συνέβη τυχαία. Ο Κώστας Καραμανλής διάβασε προωθητικά τη Θεωρία της Τριγωνοποίησης. Και κατανόησε ότι, στον μεσαίο χώρο αθροίζονται πολίτες. Ρεύματα και κοινωνικές ομάδες. Ανάγκες και προτεραιότητες. Επιθυμίες και προσδοκίες.
 
Της κοινωνίας. Των πολιτών. Όχι των… επαγγελματιών της πολιτικής. Όχι κομματικών στελεχών. Όχι των μετακινούμενων χειροκροτητών του εκάστοτε αρχηγού μιας παράταξης και ενός κόμματος.
 
Το ταξίδι έχει γοητεία, μονάχα αν το κάνεις με συντροφιά την κοινωνία. Γιατί, η κοινωνία, θα ξεχάσει πολλές φορές, συχνά και έντονα, τι είπες ή τι έκανες.
 
Η πλατιά κοινωνική πλεοψηφία ωστόσο, δεν θα ξεχάσει ποτέ πώς την έκανες να αισθανθεί. Και κάθε φορά που το θυμάται, από σιωπηλή πλειοψηφία, γίνεται… λαλίστατη.
 

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Η Αντιπολίτευση δεν νοιάζεται για τα θύματα, αλλά για τις δημοσκοπήσεις

«Ο αντιπολιτευτικός οίστρος οδηγεί σε μία απεγνωσμένη και έξαλλη...

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...