Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Οι «μικροί» πάντα μόνοι…

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

 

 

Σαν σήμερα το 1827 άρχισε η ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ο συμμαχικός στόλος (Ηνωμένο Βασίλειο, Βασίλειο της Γαλλίας, Ρωσική Αυτοκρατορία) εναντίον του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου με σκοπό την επιβολή της απόφασης που είχαν λάβει οι τρεις δυνάμεις στις 24 Ιουνίου στο Λονδίνου. Να παραχωρήσουν αυτονομία στους Έλληνες. Απώτερος σκοπός;  Να επιβάλουν την πολιτική τους, να καταστείλουν την πειρατεία που έβλαπτε το εμπόριο στην Αν. Μεσόγειο καθώς και να επιφέρουν πλήγμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μετά την έκβαση της ναυμαχίας, Άγγλοι πολιτικοί κατέκριναν την απόφαση εμπλοκής του ναύαρχου Κόδριγκτον ως βιαστική, άχρηστη, αντι-πολιτική. Τη χαρακτήρισαν «απρόοπτο συμβάν» (untoward event), καθώς θα έβλαπτε τις σχέσεις με τον Σουλτάνο.

Η Γαλλική Κυβέρνηση κι ο βασιλιάς Κάρολος ένιωσαν ικανοποίηση από την έκβαση αν και αυτοί την χαρακτήρισαν «απρόβλεπτη»!

Οι Ρώσοι ενεπλάκησαν επειδή δεν ήθελαν να μείνουν αμέτοχοι στις εξελίξεις στη Μεσόγειο. Παρότι δεν είχαν στα άμεσα σχέδιά τους να ελευθερώσουν τους οµόθρησκους Έλληνες από τον οθωµανικό ζυγό. Η Ρωσία ήταν “φίλη της Πύλης” …

Να θυμίσω ότι η ίδρυση-αναγνώριση του νεότερου ελληνικού κράτους ήρθε μετά και την μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία (12 Σεπτεμβρίου 1829), όπου οι Έλληνες με αρχηγό τον Δημήτριο Υψηλάντη επικράτησαν των Τούρκων και τους ανάγκασαν να συνθηκολογήσουν. Να αναγνωρίσουν ελληνικό κράτος με σύνορα τη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού. Μόνοι τους, τελικά, εναντίον του οθωμανικού στρατού!

Όπως τότε, όπως στη Μικρά Ασία, όπως στον Πόντο, στην Κύπρο ή και πρόσφατα στην κρίση των Ιμίων, πάντα ήμασταν μόνοι, τελικά! Οι μεγάλες δυνάμεις «πάνε κι έρχονται» με γνώμονα τα, κάθε εποχής, συμφέροντά τους! Το έχουμε εμπεδώσει πλέον αυτό! Το έχουμε πληρώσει ως λαός! Το έχουμε βιώσει στο πετσί μας με τους πιο επώδυνους τρόπους! Με «χώμα και αίμα»!

Έτσι και τώρα ο «φίλος» υπουργός εξωτερικών Πομπέο δεν άρθρωσε ξεκάθαρο λόγο σε περίπτωση επίθεσης και προσπάθειας κατάληψης ελληνικού νησιού από την Τουρκία, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Πέρα από αόριστες αναφορές δεν έχει κάνει κάτι για τις συνεχείς παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Παρόλο που «πήρε» τη… «Βόρεια Μακεδονία» του. Παρόλο που «πήρε» τη συμφωνία για «νέες βάσεις». Παρόλο που πιέζει για τα «νέα δίκτυα επικοινωνίας» και την εξυπηρέτηση των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων έναντι των κινεζικών.

Έτσι και ο πρόεδρος Τράμπ, «άδειασε» τους Κούρδους και Σύρους σύμμαχούς του (κατά του Isis) και τους άφησε εκτεθειμένους στις ορέξεις των Τούρκων! Τους χρησιμοποίησε και τώρα τους στέλνει σαν πρόβατα στη σφαγή!

Η Ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει! Οι Μεγάλες Δυνάμεις «νίπτουν τας χείρας τους». Έρχονται πάντα «κατόπιν εορτής» να επικυρώσουν τη νίκη. Να «πάνε με το νικητή». Αγνοώντας επιδεικτικά το Διεθνές Δίκαιο και τα όποια Ανθρώπινα Δικαιώματα!  Ο «μικρός» ούτε περιθώρια έχει να αλλάζει συμμάχους, ούτε να προδίδει συμφωνίες. Θα το πληρώσει ακριβά, έτσι κι αλλιώς! Μόνος του πάντα!

Best Of

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε Μια μέρα μαζί με τους fans της και...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της Νέας...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού Άρωμα Eurovision έφερε στο στούντιο του ΟΠΑΠ Game Time η...