Κουμουτσάκος: Να λύσουμε τα προβλήματα με πνεύμα αλληλεγγύης


 
Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε σήμερα στις Βρυξέλλες στην 28η Σύνοδο των επικεφαλής Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το μέλλον της Ευρώπης.
Όπως τόνισε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος η συζήτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται την επομένης της συμφωνίας για το Brexit, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και εν όψει των ιστορικών ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου.
 
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε παρέμβαση για το θέμα του Brexit υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν η καλύτερη δυνατή και η μόνη που μπορεί πλέον να εφαρμοστεί. Εξέφρασε την ελπίδα αυτή η πραγματικότητα να γίνει αποδεκτή από το Λονδίνο προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή και συντεταγμένη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έχει μεγάλες, αρνητικές επιπτώσεις πρωτίστως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε πολύ μικρότερο βαθμό στις χώρες της Ένωσης.
 
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στη Σύνοδο του ΕΛΚ ανέφερε ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα τόσο προς τους πολίτες, όσο και προς τα κράτη μέλη, ότι το Brexit δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένα μοιραίο πλήγμα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά ως λόγος για νέα ώθηση και ενίσχυση της Ένωσης και των υφιστάμενων θεσμών. Είπε χαρακτηριστικά «οφείλουμε να επιδιορθώσουμε την κοινή μας στέγη και να επενδύσουμε σε τομείς που μέχρι τώρα ήταν δυσλειτουργικοί, να λύσουμε τα προβλήματα σε κλίμα έμπρακτης αλληλεγγύης.
 
Το προσφυγικό είναι ένα κεντρικό ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με κοινή δράση, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης αλλά και τις χώρες διέλευσης, να επιταχυνθεί η ροή επιστροφής των παράνομων μεταναστών, να ενισχυθεί η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και να υπάρξει ένα λειτουργικό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου όπου θα διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης».
Στα ζητήματα ασφαλείας τόνισε τη σημασία ενίσχυσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας  σε συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω εξέτασης της Γαλλογερμανικής πρότασης για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας με στόχο τη μεγαλύτερη συνεργασία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος είναι να μεταφερθεί στους πολίτες το μήνυμα ότι για να εξασφαλισθεί η ευημερία μέσα στην  Ευρώπη πρέπει πρώτα να έχουν προστατευθεί η Ένωση από τις εξωτερικές απειλές.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική διεύρυνσης που θα διασφαλίζει ότι θα έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια, θα έχουν γίνει οι απαραίτητες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, θα έχουν επιλυθεί διμερή ζητήματα με τις γειτονικές χώρες και θα έχουν εμπεδωθεί σχέσεις καλής γειτονίας.
 
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ κατέληξε λέγοντας ότι σε αυτή την περίοδο που η Ευρώπη περνά πραγματικά μια υπαρξιακή κρίση έχει σημασία να γίνει συντονισμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης των ευρωπαίων πολιτών προκειμένου να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές και να δώσουν ώθηση στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Να στηρίξουν το ΕΛΚ, τις ιδέες και τις αξίες που πρεσβεύει, διότι το να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ευρώπη.
 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....