Κικίλιας: Το Υπουργείο Υγείας απέδειξε ότι ασκεί φιλολαϊκή πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην τηλεόραση του OPEN

 

Σχετικά με τον κοροναϊό

Σε θέματα Δημόσιας Υγείας και μάλιστα κρίσιμα, πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και επαγγελματισμός και να αφήνονται να μιλούν στα ΜΜΕ οι ειδικοί, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, οι επιστήμονες.

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, έχει ήδη γίνει άσκηση ετοιμότητας, έχουν ορισθεί τα νοσοκομεία αναφοράς (Αττικόν, Σωτηρία), το Παστέρ έχει αναλάβει ήδη ως εργαστήριο αναφοράς να κάνει τις εξετάσεις, εφόσον χρειαστεί, έχουμε συνεργασία και με το ΕΚΠΑ.

Υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με το ECDC και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πιστή εφαρμογή των οδηγιών.

Οκοροναϊός είναι ένας ιός ο οποίος εξαπλώνεται. Όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες, έχει φτάσει ήδη και στην Ευρώπη.

Μαγικός τρόπος να μην φτάσει σε μια χώρα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως η πρόληψη και η δυνατότητα να υπάρχει σωστή ενημέρωση και να αποφεύγεται ο πανικός.

Αν χρειαστεί, είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας και με θερμομέτρηση με φορητά θερμόμετρα “πιστόλια”

Υπάρχει το αεροϋγειονομείο, υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο, υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και όλοι αυτοί συνεργάζονται.

Αναφορικά με τη γρίπη

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γρίπη, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι με βάση την καμπάνια για τον εμβολιασμό που κάναμε και κόντρα στις “Κασσάνδρες” και αυτούς οι οποίοι πήγαν να χτίσουν και να στήσουν στη χώρα μας αντιεμβολιαστικό κίνημα, στη χώρα μας πέρυσι εμβολιάστηκαν 2.050.000 συμπολίτες μας και φέτος έχουν ήδη εμβολιαστεί 3.100.000.

Άρα, έχουμε παραπάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας άκουσαν και εμβολιάστηκαν. Και αυτό έχει χτίσει ένα τείχος ανοσίας για τη γρίπη. Σήμερα υπάρχουν εμβόλια. 140.000 εμβόλια υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον ΕΟΦ και περιμένουν, αν χρειαστεί, παρότι έχει περάσει η εμβολιαστική περίοδος.

Επίσης, 38 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη περάσει στο ΕΚΑΒ που ελέγχει κάθε μέρα τη διακίνησή τους.

Σχετικά με ελλείψεις φαρμάκων

Ο ΕΟΦ έβγαλε ανακοίνωση σε ό,τι έχει να κάνει με τα φάρμακα τα οποία διακινούνται, υπάρχουν, δεν υπάρχουν στην αγορά. Βλέπω ότι υπάρχουν ανακοινώσεις και δηλώσεις από διαφόρους.

Κάποιοι μιλούν για 400 φάρμακα τα οποία λείπουν από την αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ, τα φάρμακα αυτά είναι 27.

Είναι ένα παιχνίδι το οποίο φαίνεται κάποιοι θέλουν να παίξουν.

Η υπεύθυνη και οργανωμένη Πολιτεία οφείλει να τα ελέγξει όλα. Ζήτησα από τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να καταγράψει με όλους τους Συλλόγους ανά τη χώρα, τι ελλείψεις υπάρχουν στα φαρμακεία.

Να ελέγξει και τα φαρμακεία, σε συνδυασμό με τα φάρμακα τα οποία είναι στοκαρισμένα ή όχι στις φαρμακαποθήκες και τι κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Πιστέψτε με, ένα οργανωμένο και δομημένο κράτος έχει τον τρόπο του να φτάσει στην αλήθεια σε όλα τα επίπεδα.

Αν κάποιος τεχνητά θέλει να κάνει εξαγωγές παράλληλες ή να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών και των ασθενών στην Ελλάδα, να είναι σίγουρος ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα το ελέγξει και θα το πατάξει με την επίβλεψη του Υπουργείου Υγείας.

Για ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων

Έχουν γίνει παράλληλες εισαγωγές φαρμάκων που έχουν καλύψει πολλά κενά στην αγορά, πολλούς μήνες τώρα, πάνω από 250 σκευάσματα. Άρα ο ΙΦΕΤ και ο ΕΟΦ κάνουν την δουλειά τους. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα φτηνά αντικαρκινικά φάρμακα, ξέρουμε ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη, αυτό το έχουμε διαγνώσει. Ο ΕΟΦ δια του ΙΦΕΤ έχει κάνει εισαγωγές τέτοιων φαρμάκων για τα σκευάσματα τα οποία λείπουν και έχει προβλέψει και για τα φθηνά ογκολογικά φάρμακα που είναι θέμα παγκόσμιο.

Η πλειονότητα αυτών που έλειπαν, έχει ήδη εισαχθεί από το ΙΦΕΤ με εντολή του ΕΟΦ. Για τα πολύ φθηνά φάρμακα στα οποία υπάρχει παγκόσμια έλλειψη, μεριμνά ήδη ο ΕΟΦ, έτσι ώστε να κάνει τα αδύνατα, δυνατά και να έρθουν και αυτά.

Είμαστε σε συνεργασία και με τους φορείς και τις οργανώσεις και ενημερώνουμε, αλλά και ενημερωνόμαστε, σε μία αμφίδρομη διαδικασία.

Για εμάς πρώτης προτεραιότητας είναι οι ευπαθείς ομάδες, προφανώς πρώτα από όλα οι ογκολογικοί ασθενείς και αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Και χαίρομαι που βλέπω ότι οι ομάδες των ασθενών, τους συλλόγους και τις οργανώσεις τους, τοποθετούνται για το θέμα με πολύ μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα, γιατί οι άνθρωποι ξέρουν. Αντιθέτως, αυτοί οι οποίοι δεν ξέρουν και απλά θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, τοποθετούνται διαφορετικά.

Ως οργανωμένη Πολιτεία εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι κανενός ιδιωτικού συμφέροντος και ο ΕΟΦ θα απαντήσει σε αυτό. Και επαναλαμβάνω: όσοι θέλουν να παίξουν παιχνίδι στην πλάτη των Ελλήνων ασθενών, τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά.

Το Υπουργείο Υγείας ασκεί φιλολαϊκή πολιτική

• Το Υπουργείο Υγείας απέδειξε ότι ασκεί φιλολαϊκή πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες. Πρώτα από όλους τους ογκολογικούς ασθενείς, εξαλείφουμε τις ουρές της ντροπής από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα ογκολογικά φάρμακα πηγαίνουν απευθείας στις κλινικές.

• Μειώσαμε τις τιμές των φαρμάκων: από 10% αυξήσεις που τις παραλάβαμε από τον κ. Ξανθό και το ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε στις 0 αυξήσεις. 180 εκ. ευρώ κέρδος για το Κράτος, 50 εκ. ευρώ μειώθηκε η συμμετοχή του Έλληνα φορολογούμενου.

• Για 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους δεν επιτρέψαμε, λόγω της κατάργησης του Ε.Κ.Α.Σ., να αυξηθεί η συμμετοχή στο φάρμακο. Δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή όλων αυτών των χαμηλοσυνταξιούχων ούτε ένα ευρώ στη συμμετοχή στα φάρμακα.

• Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αξιοπρέπεια του πολίτη και του ασθενή όταν εμείς εντός τριών μηνών μπαίνουμε σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και φτιάχνουμε 2.700 χώρους υγιεινής, μπάνια, τουαλέτες, WC, πόρτες, πλακάκια και λοιπά, με δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Και 150.000 κλινοσκεπάσματα, σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια και λοιπά, για όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Μία οριζόντια παρέμβαση στα νοσοκομεία όλης της χώρας, που δείχνει ότι εμείς σεβόμαστε το μέσο Έλληνα και ασθενή.

• Η επόμενη παρέμβασή μας θα είναι στην εφημερία, στα ΤΕΠ, στα επείγοντα, εκεί που ταλαιπωρείται ο κόσμος. Και να την περιμένετε εντός του 2020. Ανακοινώσαμε ότι εντός του 2020 θα γίνονται όλες αυτές οι παρεμβάσεις γιατί είναι η χρονιά των νοσοκομείων.

Χρηματοδότηση παρεμβάσεων στα νοσοκομεία

Πρόκειται για χρηματοδότηση είτε κρατική από τον προϋπολογισμό, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία κάποια projects τα χρηματοδοτεί μέχρι το 80% και φυσικά με ΣΔΙΤ, όπως κάνουν όλες οι προηγμένες χώρες και στην Ευρώπη και στην Β. Αμερική.

Εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες της δωρεάν και δημόσιας υγείας, δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος. Αλλά άλλο το δωρεάν δημόσια και άλλο το κρατική.

Αν μπορεί, λοιπόν, κάποιος ιδιώτης να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερα μηχανήματα, πιο γρήγορη πρόσβαση κλπ. και να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, όπως πληρώνει ήδη, βεβαίως θα τις πάρουμε για να διευκολύνουμε τη ζωή του μέσου ασθενή, του μέσου πολίτη.

Νομοσχέδιο Δημόσιας Υγείας

Ξεκινά η διαβούλευση σε 10 μέρες. Στο κομμάτι των εμβολιασμών, προβλέπει ότι ο Υπουργός Υγείας θα μπορεί να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην προσχολική ηλικία. Μιλάμε μέχρι τα 4 έτη που εκεί γίνονται τα βασικά εμβόλια, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας, που είναι υπέρτερη όλων των άλλων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το αλκοόλ, για να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο, δεν θα κυνηγάμε τον κόσμο προφανώς στο δικαίωμά του και στον τρόπο της ζωής του.

Όμως, το θέμα του αλκοόλ και των ανηλίκων, το θέμα του αλκοόλ και των εγκύων, το θέμα του αλκοόλ και των οδηγών που οδηγούν υπό την επήρεια, είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Εκεί θα υπάρχει ενημέρωση, θα υπάρχει πρόληψη και θα υπάρχει και ένα πλαίσιο στο οποίο αν χρειαστεί για τους ανήλικους ή για τις έγκυες ή για τους οδηγούς η Πολιτεία θα παρεμβαίνει.

Ετοιμάζουμε πολλές δράσεις για τη Δημόσια Υγεία. Θα ξεκινήσουμε με οριζόντιες δωρεάν μαστογραφίες για τις Ελληνίδες. Θεωρούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ένα καίριο πρόβλημα για την γυναίκα, για την μέση ελληνική οικογένεια. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει εντός του 2020.

Θέλω να κάνουμε μία προσπάθεια γιατί οι πόροι για την πρόληψη είναι στο 1,5%, ενώ οι πόροι για την περίθαλψη είναι στο 98,5%. Ζητώ τη στήριξη από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και όλους τους επιστήμονες στην υγεία και όλους τους ειδικούς, σιγά-σιγά και λελογισμένα να μεταφέρουμε πόρους από την περίθαλψη στην Δημόσια Υγεία, γιατί έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι η πρόληψη είναι ανώτερη της θεραπείας.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προωθούμε επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio...

Μπλέξαμε… (σε ανατροφοδούμενη αβεβαιότητα, ακρίβεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής)

Έχει τις χαριτωμένες στιγμές της η ανάλυση των διεθνών...

Μαρία Δεναξά: Παντού στην Ευρώπη έχουμε περάσει σε φάση πλήρους αποσύνθεσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Μαρίνα Σάττι τραγουδά για πρώτη φορά live το «Ζάρι»

 Πλήθος κόσμου στο πάρτι της ελληνικής αποστολής με το Eurojackpot Το δωδεκάρι τους στη Μαρίνα Σάττι έδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν, χθες, στο πάρτιπου...

ΟΠΑΠ Forward: Ψήφος εμπιστοσύνης στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

 Επτά εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες στον νέο κύκλο του προγράμματος Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω της συμμετοχής τους στο...

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

    Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα! Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων»,...