Κικίλιας: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπηρετεί τους πάντες

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, τοποθετούμενος για τα θέματα της επικαιρότητας.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

Για το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός μίλησε για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Με την εμπειρία που έχουμε ως χώρα – η οργανωμένη Πολιτεία, οι πολίτες, οι γιατροί, οι επιστήμονές μας – όλοι μαζί ενωμένοι κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να επιτύχουμε να έχουμε τους λιγότερους δυνατούς θανάτους.

Αυτό, λοιπόν, μπορεί να επιτευχθεί με τα βασικά. Αποστάσεις, ατομική υγιεινή, μάσκα. Και ξέρετε, βαραίνει η ανθρώπινη ζωή και η αξία της αυτοπροστασίας έναντι της καραντίνας.

Πρώτα απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Από εκεί και πέρα είναι  και η καθημερινότητά των ανθρώπων, η αγωνία τους και η προσπάθειά τους να τα βγάλουν πέρα.

Η ψυχή του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού ήταν αυτή: πώς θα καταφέρουμε σε μια μερική κανονικότητα, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες, να ξεπεράσουμε αυτή την τεράστια δυσκολία.

 

 

Στοχευμένα τεστ στο κέντρο της Αθήνας από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ

 

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για στοχευμένα μέτρα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως είναι η Αττική. Ήδη, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπάρχουν οι Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι οποίες κάνουν ελέγχους από γειτονιά σε γειτονιά, σε επιδημιολογικά ευάλωτες ομάδες και σε συμπολίτες μας, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γιατί επιδημιολογικά βλέπουμε ότι πάνω από 900 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα.

 

 

Υλοποιείται η απόφαση για ξενοδοχεία καραντίνας

 

Η απόφαση που πήραμε και υλοποιούμε έχει να κάνει με ξενοδοχεία καραντίνας, έτσι ώστε αυτούς τους υγειονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο νέοι με ήπια έως καθόλου κλινικά συμπτώματα, να μπορούμε να τους  προστατεύσουμε – και τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας – έχοντάς τους σε μία μερική καραντίνα 14 ημερών ώστε να μην υπερμεταδόσουν τον ιό.

 

 

Για την ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας

 

Είναι η ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία είχαμε υπογράψει και πέρυσι και μας δίνει τη δυνατότητα non-COVID περιστατικά από τις ΜΕΘ των δημόσιων Νοσοκομείων να τα μεταφέρουμε στον ιδιωτικό τομέα. Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα, είναι κοινή η μάχη απέναντι στον κορονοϊό, έτσι ώστε να μπορούμε να μετατρέψουμε κάποιες από τις ΜΕΘ μας σε ΜΕΘ-COVID και με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετηθούν όλοι και να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουμε σε τροχαία και εγκεφαλικά, σε καρκίνους, σε καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και στην COVID. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπηρετεί τους πάντες.

 

 

Για τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

 

Αυξήσαμε τις κλίνες στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων μας από 557 σε 941 και σύντομα θα φτάσουμε στις 1.200, προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό και παρέχοντας εκπαίδευση σε μία άνευ προηγουμένου μεταρρύθμιση μέσα στην κρίση του κορονοϊού. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε μέσα στην κρίση να πλησιάζουμε αυτή τη στιγμή τις 1.000 ΜΕΘ. Με τη σημερινή κατάσταση καταφέραμε να μην έχουμε αναμονές στην Εντατική Θεραπεία. Αυτό είναι το μείζον, το τεράστιο πρόβλημα της Μεταπολίτευσης. Αν θυμάστε, ήταν πολιτικό ρουσφέτι να βρει κανείς κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας.

Δεν θέλω να ξαναπαρουσιαστούν τέτοιες σκηνές, για αυτό και παρακαλώ όλους να σεβαστούμε τους εργαζομένους στο Ε.Σ.Υ., να προσέξουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας. έτσι ώστε να μην αυξηθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, που αν συμβεί αυτό γεωμετρικά,  κανένα εθνικό σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει.

 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε το κύρος της Ελλάδας

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τη μάχη των ευρωεκλογών του Ιουνίου,...

Κωνσταντέλλος κατά Ζαφειρόπουλου για τα… “φάλτσα” της Αποκεντρωμένης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έβαλε στο στόχαστρό...

Η Σία Κοσιώνη… τρολάρει τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό –...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»...

Άρης Πορτοσάλτε: Εμείς αποφασίζουμε. Δική μας θα είναι η ψήφος

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Η πολιτική είναι σκληρή και...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εστιάζουμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε μέρος στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια ευρώ από το Eurojackpot

Αύριο στις 21:00 η κλήρωση για το έπαθλο-ρεκόρ Ποσό – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα διεκδικούν οι παίκτες του Eurojackpot στην αυριανή κλήρωση αφού, έπειτα...

Οι “διασημότητες” που δεν φέρνουν, αλλά… διώχνουν ψήφους από τα κόμματα

Μια χώρα σε διαρκή... παρεξήγηση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα των μνημονιακών σοκ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εξάρτηση από τα...

Μιχάλης Ψύλος: Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο πόλεμος

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"     «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι στωϊκοί φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κακό που να μη γεννάει και κάποιο καλό....